Новият ДДС кошмар за доставчиците на електронни услуги

vitron

Member
От 01.Януари.2015 всички доставчици на електронни услуги, които продват на крайни клиенти (нерегистрирани по ДДС) в други държави-членки в ЕС:
1) ще трябва да начисляват ДДС ставка в размера на съответната държава в която е крайният клиент
2) това ДДС ще се дължи към държавата в която е клиента
3) ще трябва да съхраняват доказателства за местоположението на клиента

Как ви се струва? :shock:

Вижте това http://www.pwc.com/bg/en/publications/assets/tla-2014/Telecommunication-services-alert-BG.pdf

Всичко това е заложено в новия закон за ДДС, който предстои да бъде гласуван в парламента. Тази простотия този път не е българско творение, а е дело на великите умове в ЕС.
 
От: Новият ДДС кошмар за доставчиците на електронни услуги

А как седи въпроса с нерегистрираните потребители на услуги в други държави? Ще продължи ли изискването да се регистрират? Ако отпадне това е по-доброто решение според мен. Все пак продавача да му мисли...
 
От: Новият ДДС кошмар за доставчиците на електронни услуги

Тази поправка ми намирисва на удар срещу Ирландия - Там е регистриран Гугле за данъчни цели

Идеята е че много кинти на частни лица и фирми не регистрирани по ДДС изтичат под формата на ДДС в Ирландия, а това не се харесва на Германия Англия Франция и другите големи в Европа - Те от доста време се чудят как да накарат Гугле да си плаща и данък печалба по място защото милиарди изтичат от икономиките на тези държави в посока Ирландия

Реално в нетно изражение това мисля че ще е в плюс за българската икономика - Но ще създаде много трудности на малките БГ фирми които правят софт и го продават в ЕУ
 
Въпросния закон вече е гласуван и приет в Германия. От първи януару 2015г ще бъде факт - дори фирмите за онлайн услуги вече изпращат мейли за да предупреждават клиентите си, че може да има промяна на цените им.

До някъде това е набутка, защото в Германия например ДДС-то е 19%, което означава, че техните услуги ще поскъпнат за нас с 1%.

Ситуацията обаче е различна за Унгария, чиито услуги ще поевтинеят за нас :)
 
От: От: Новият ДДС кошмар за доставчиците на електронни услуги

Добре че е само върху електронните услуги, но ако се следва логиката може би след време ще го въведат и за обикновените стоки, което е зле. Това за пореден път показва, че ЕС не е само бели гълъби и цветя. България е неравностоен партньор когато става въпрос за Шенген, ограниченията при работа в определени държави, спрени фондове и т.н. Но когато трябва да се правят законови промени, които са неизгодни за нас ни ги налагат със сила и там компромиси няма. Те могат да спрат фондовете, но ние не можем да не приемем наложените със сила закони. Това ни прави васална държава на богатите членки, която се е предала доброволно, без война. Новият вид робство.
 
От: Новият ДДС кошмар за доставчиците на електронни услуги

Тест не си прав реално България има много силна позиция в ЕС и може да постигне много в собствена угода - Проблема е че за целта от ЕС се грижат политиците които избираме да са продажници та да не им създават проблеми е сега четох че външният министър бил на заплата на щатски фонд - как очаквате да защитава българските интереси?
България има право да налага вето на присъединяването на нови членки - вероятно и на закони и още куп други щуротии - като в следствие се пазари за да получи някакви облаги - но понеже ние винаги сме съгласни за това си ни пердашат отвсякъде
 
От: Новият ДДС кошмар за доставчиците на електронни услуги

Amazon не случайно е регистриран в Люксембург, където ДДС за електронните книги е 3%.
 
От: От: Новият ДДС кошмар за доставчиците на електронни услуги

Amazon не случайно е регистриран в Люксембург, където ДДС за електронните книги е 3%.

Прав си,явно не е случайно и седалището на Пейпал там.
 
Re: От: Новият ДДС кошмар за доставчиците на електронни услуги

Amazon не случайно е регистриран в Люксембург, където ДДС за електронните книги е 3%.

Да, точно това щях да пиша вчера, но ми се доспа. Люксембург е идеален пример как се прави....но за сметка на другите държави, за това и малко и се дразнят, но пък няма нищо незаконно. Големите (някои големи) компании са регистрирани точно поради тази причина - ниския данък. Ако сте забелязали държавата няма голямо производство, и търговия, но за сметка на това финансовия им сектор е доста развит, толкова че предоставя най-висок стандарт на гражданите си. ;) Мисля, че и някои големи хранителни вериги и финансови организации от БГ са там, точно заради този нисък данък. Както слушах в едно интервю по радиото Люксембург е идеално местенце за бизнеса от към данъци, което президента им е успял да води като политика от години и за това и всички други скърцат със зъби. Но това е, никой бизнес не иска да храни държава, която не му осигурява благоприятни условия - не говоря само за данъка, но за всичко останало. ;)

Колкото до Google Ирландия, няма какво да се сърдят страните, Google може да има където си има клонове и те да обслужват дистанционно своите клиенти по цял свят. Нищо незаконно няма, няма нарушаване на някакви правила и каквото и да е. Проблемът е, че самата държава не предоставя на Google условията, които явно има там. А ако не са различни, то това си е изцяло от гледна точка на икономика, защо да имаш 2-3 офиса из Европа, като един ти върши работата. ;)
 
От: Новият ДДС кошмар за доставчиците на електронни услуги

Говорил съм си с люксембургци,50% от населението им е емигранти,градския транспорт е напълно безплатен,а клошарите вземат по 1500 евро помощи...Неслучайно са една от 6-те държави основателки на ЕС.
 
От: Новият ДДС кошмар за доставчиците на електронни услуги

от тази "простотия" най-накрая ще влезе ДДС в бюджета от онлайн покупки на българските граждани, съвсем успешен ритник за офшорните зони
 
От: От: Новият ДДС кошмар за доставчиците на електронни услуги

Тази поправка ми намирисва на удар срещу Ирландия - Там е регистриран Гугле за

Не е вярно. Това по никакъв начин няма да се отрази на Google Ireland LTD и на Ирландия.

Българските фирми до сега си плащаха ДДС върху разхода за реклама (към Google Ireland LTD) в България. След промените в законите това няма да се промени. На практика Google не продава услуги на лица "за лични цели" - т.е. не събира ДДС и не внася ДДС (когато става въпрос за AdWords).

По отношение на AdSense - Google Ireland LTD е получателят на услугата и пак Ирландия ще продължи да получава ДДС-то (Google Ireland LTD ще събира и внася ДДС-то в бюджета на Ирландия).

Промяна има само за тези, които си плащат за услуги (за лично ползване) като Skype (и тези, които продават тези услуги) - потребителите ще се облагат с ДДС според ставката в държавата, където са установени (ДДС-то ще го събира търговеца и ще го внася чрез бирниците в своята държава, които ще препращат събраното на бирниците от държавата, където е установен получателя на услугата).
 
От: Новият ДДС кошмар за доставчиците на електронни услуги

от тази "простотия" най-накрая ще влезе ДДС в бюджета от онлайн покупки на българските граждани, съвсем успешен ритник за офшорните зони

Българските граждани почти не потребяват такъв вид услуги (електронни книги, Skype и т.н.). Те предпочитат да купуват от тухлените магазини/молове или с наложен платеж.

Покупките на физически стоки (книги на хартия, обувки, часовници) ще продължат да бъдат облагани според ставката в държавата, където е установен търговеца.

Фирмите от "офшорните" зони извън Европа по никакъв начин няма да бъдат засегнати (повече от европейските фирми) - те винаги са били длъжни да се регистрират по ДДС в избрана от тях държава в ЕС и да внасят събрания данък потребление (ДДС) в бюджета на Европейската империя на злото (ЕИЗ). Просто сега ще го правят малко по-сложно (усложняването е същото, като при държавите от ЕС - не създават някакви пречки пред офшорните фирми, които събират и внасят ДДС в бюджета на ЕИЗ).

Само фирмите в "офшорните" зони в Европа (Люксембург) ще бъдат засегнати (и то само ако продават електронни услуги на потребители т.е. за лично ползване).
 
От: Новият ДДС кошмар за доставчиците на електронни услуги

които продават на крайни клиенти (нерегистрирани по ДДС)

Тук има грешка. ДДС ще се начислява и на физическите лица, които са регистрирани по ДДС, но купуват услугите за лични цели (примерно купуват електронна книга за лично ползване, плащат за водят лични разговори по Skype и т.н.).
 
От: Новият ДДС кошмар за доставчиците на електронни услуги

"От 01.Януари.2015 всички доставчици на електронни услуги, които продват на крайни клиенти (нерегистрирани по ДДС) в други държави-членки в ЕС"

Това не е точно така. В законопроекта не фигурира текст който да разделя лицата на регистрирани и нерегистрирани за целите на ЗДДС. Промените касаят доставките към данъчно незадължени лица. Защото данъчно задължено лице може и да не е регистрирано за целите на ДДС в дадената страна и въпреки това то не попада в обхвата на новата разпоредба. Реално данъчно незадължени лица са тези които не извършват независима икономическа дейност (както и ЮЛ, които по силата на законовото си учредяване, по дефиниция не извършват икономическа дейност, и държавата, държавните и местните органи за всички извършвани от тях дейности или доставки и качеството им на орган на държавна или местна власт..). Данъчно задължено лице не е равнозначно на регистрирано по ЗДДС лице, за това трябва да се прави разлика.

Директива 2006/112/ЕО на Съвета


(13) За да се повиши недискриминационният характер на данъка, терминът "данъчнозадължено лице" трябва да се определи по такъв начин, че държавите-членки да могат да го използват така, че да обхване лица, които инцидентно извършват определени сделки.


ЗДДС

Чл. 3. (1) Данъчно задължено лице е всяко лице, което извършва независима икономическа дейност, без значение от целите и резултатите от нея.
.
.
(6) (Нова - ДВ, бр. 95 от 2009 г., в сила от 01.01.2010 г.) Данъчно задължено лице, което извършва и освободени доставки и/или доставки или дейности извън рамките на независимата икономическа дейност, както и данъчно незадължено юридическо лице, регистрирано за целите на данък върху добавената стойност, са данъчно задължени лица за всички получени услуги.
 
Последно редактирано:
От: Новият ДДС кошмар за доставчиците на електронни услуги

Следващия път като ви питат какво лошо има в това да има много закони - дайте връзка с тази тема.

Защото когато има много закони хората губят ресурси (включително и време) за проучване на законодателството с цел да го спазват. Армии от адвокати и счетоводители извършват безсмислен труд. Вместо да се занимават с нещо по-продуктивно (не отричам важността на воденето на счетоводство* и дейността на адвокатите - става въпрос за излишната работа, с която са натоварени само защото законодателите бълват купища закони всяка година, като новите закони превишават отменените стари).

* Публичните компании (търгуващи се на фондовите борси) се нуждаят от счетоводство (за да може печалбата правилно да се отчете и да се платят дивиденти на собствениците). Обаче множество малки фирми (с един собственик, семеен бизнес) се натоварват със същите бюрократични глупости, с които се товарят и големи компании с повече от един собственик. Техните разходи за счетоводство са значителна част от печалбата на фирмата. Докато големите фирми икономисват от мащаба и успяват да отделят нищожна част от печалбата си за правни и счетоводни разходи.

Малките фирми трябва да се борят със същата бюрокрация като големите, главно защото съществува данък върху печалбата на фирмата и данък върху потреблението (ДДС). Ако премахнем тези два вида данъци и оставим само данък на физическите лица - ще се спестят огромно количество ресурси и ще се подобри събираемостта на данъците.
 
От: От: От: Новият ДДС кошмар за доставчиците на електронни услуги

Не е вярно. Това по никакъв начин няма да се отрази на Google Ireland LTD и на Ирландия.

Българските фирми до сега си плащаха ДДС върху разхода за реклама (към Google Ireland LTD) в България. След промените в законите това няма да се промени. На практика Google не продава услуги на лица "за лични цели" - т.е. не събира ДДС и не внася ДДС (когато става въпрос за AdWords).

По отношение на AdSense - Google Ireland LTD е получателят на услугата и пак Ирландия ще продължи да получава ДДС-то (Google Ireland LTD ще събира и внася ДДС-то в бюджета на Ирландия).

Промяна има само за тези, които си плащат за услуги (за лично ползване) като Skype (и тези, които продават тези услуги) - потребителите ще се облагат с ДДС според ставката в държавата, където са установени (ДДС-то ще го събира търговеца и ще го внася чрез бирниците в своята държава, които ще препращат събраното на бирниците от държавата, където е установен получателя на услугата).

Хепи в няколко изречения успя да наговориш доста глупости

- Първо Г продава реклама на нерегистрирани по ДДС и на частни лица и си им начислява ДДС което до сега си отиваше в Ирландия
- Второ това със сигурност ще удари Ирландия, защото ДДС-то което са плащали физическите лица и фирми не регистрирани по ДДС отиваше в Ирландия - От това което прочетох оставам с впечатлението че Гугле вече ще трябва това ДДС да го плаща към страните от ЕС от където е дошло.
 
От: От: От: Новият ДДС кошмар за доставчиците на електронни услуги

Г продава реклама на нерегистрирани по ДДС и на частни лица и си им начислява ДДС което до сега си отиваше в Ирландия

Това е така, обаче физическите лица трябва да рекламират нещо с идеална цел (а не с цел печалба) - примерно някоя благотворителна кампания. В противен случай, Google отказва да начисли и плати ДДС в Ирландия и се налага платецът да се регистрира съгласно законите за ДДС в държавата си и да внася сам ДДС-то в държавния бюджет.

Google има хора, които проверяват дали рекламата е с цел печалба. Не знам доколко съвестно работят тези служители.

Някой успял ли е да измами Google (да рекламира нещо с цел печалба като лъже Google, че рекламата е с идеална цел за да може Google да събере и внесе ДДС в бюджета на Ирландия)?

Много малко от физическите лица действително плащат за реклама с идеална цел.

Ти колко български граждани познаваш, които дават пари благотворително? Колко от тях плащат благотворително на Google за реклама с идеална цел?
 
От: Новият ДДС кошмар за доставчиците на електронни услуги

Здравейте,

Видях че темата е стара,но ми е от полза и исках да попитам един въпрос.

Аз продавам в Амазон.ком от няколко месеца.Продавам home furniture най вече.Работя като dropshipper,но продуктите се продават на US граждани,а не на EU.Преди няколко дена получих този email от амазон.


"EU VAT collection to begin April 1, 2015.
Under European Union (“EU”) VAT rules, beginning April 1, 2015, Amazon will begin calculating and collecting EU VAT on Selling on Amazon fees related to sales made by sellers on this website who do not have an EU VAT number and are a resident of an EU member state. Sales made to business sellers (i.e.: sellers with an EU VAT number) will not be subject to EU VAT collection. Amazon will charge the standard rate of VAT applicable to your EU Member State of residence for any Selling on Amazon fees.

If you are a resident of an EU member state and have an EU VAT ID number, please provide Amazon with that number prior to April 1, 2015 to avoid having EU VAT applied to your Amazon fees.

To provide your EU VAT registration numbers, from Seller Central click Settings > Account Info, and click Edit in the European VAT Information section.

Note: Amazon Payments, Checkout by Amazon, Fulfillment by Amazon, Webstore, and tax collection service fees are not affected by this change."

Та въпроса ми е: Аз тъй като не продавам електронни продукти това правило важи ли за мен? Ще ми удържат ли ДДС ?

"EU VAT will be applied to your Selling on Amazon fees that are considered “electronically supplied services” if you are not VAT registered and are a resident of an EU member state. You are responsible for paying the applicable taxes for these services in addition to the fees.

EU VAT will not be applied to your sales to US customers. Only Selling on Amazon Fees will be affected at this time if you are not VAT registered and are a resident of an EU member state. Amazon Payments, Checkout by Amazon, Fulfillment by Amazon, Webstore, and tax collection service fees are not affected.

If you are VAT registered and believe that you should not be charged VAT on your Amazon fees, please provide your VAT registration information under your account settings in Seller Central. We'll need the legal name and registered address that corresponds to the VAT registration number entered in your account. You can only upload one VAT registration number."

Това “electronically supplied services” какво значи? Ще удържат ДДС ако продавам електронни продукти или продаването в амазон се води като “electronically supplied services”?
 
От: Новият ДДС кошмар за доставчиците на електронни услуги

Не, значи, че ще ти удържат ДДС на таксите, които плащаш към тях, за това че ползваш тяхната платформа за търговия. Те напрактика ти продават ел. услуга.
 

Горе