Онлайн инвестиционно злато

От: Онлайн инвестиционно злато

Със злато съм се занимавал, койни не съм имал. Биткойн е много недомислена работа, и вече се вижда ясно. Много от горните неща не са баш така. Нумизматичното злато е с доста по-висока цена, не върви да го претопяваш. За опасенията от фиатните валути съм съгласен. Има и други форми на съхранение на състояние. Не съм наясно и как се пренася по митниците в по-значими количества от монетка. Как точно разбираш дали е истинско, то и златарите не ми дадоха еднозначен отговор. Волфрамът е със същата плътност, и по-евтин.
Златото ще стане пари като отидеш да си купиш кафе и вестник с него. Засега е стока, освободена от ДДС.

От доста време се занимавам със златото (след като времето ми премина през всички инвестиционни класове), и сега много сериозно гледам над манипулациите на златото. Просто Централните Банкери са в ужас от злаото. И са в още по-голям ужас, защото манипулативният им инструментариум вече е мъртъв. Преди няколкого години Венецуела бе препъни камъчето, а сега гаврата в Германия е челно място - там такъв скандал ще стане с такива последици, че не искам си въобразявам.

Те криптовалутите са недомислена работа, просто си пия уискито и гледам сеир. Просто не пиша в онзи тема за койна да не развалям кефа на много от колегите, а на други да не им скъсам нервите. Те нещата съм ги писал и са в архива, като дойде време ще си проличи всичко дето съм писал.

Никъде не съм казал, че нумизматиката е по евтино от инвестиционното. Точно обратното нумизматиката + бижутата имат добавена стойност на труд + други разходи. Но като говорим за ликвидност - може да не си продадеш нумизматиката и да я продадеш за скрап златото с дискаунт :) Както и бижутата. Но инвестиционното злато няма такова нещо.

Да има и други форми на съхранение - но в двора си няма как складирам 1000 барела нефт, но пък 1 кг злато и половина знаеш ли колко лесно може се складира. Не случайно писах, златото има висока стойност и ценност за единица + голяма ликвидност. Можеш си купиш паладии ама трудно се разменя, пак се връщаме към ликвидният въпрос.

За митниците и други държавни глупости, не говоря те ако има едно лесно ще ни го секвиситират стил САЩ 1933.

Ами и сега можеш си купиш и вестник и кафе на определни места, в няколко щата е законно платежно средство дори.

Най-голямата златана рафинерия Valcambi пусна и чудесен златен продукт за на дребно:

[video=youtube;0cNwaA5sNr8]http://www.youtube.com/watch?v=0cNwaA5sNr8[/video]

Златото е това, което е защото има адски много въпроси и проблеми всички други форми на пари, но златото и среброто е най-съвршената форма на пари.

А опасения за фиатните валути - гледай горната поредици и ще видиш, че света е имал хиляди форми на фиатни валути и до една са стигнали стойността си - НУЛА. Преди 16 години лева имаше нулева стойност.
 
От: Онлайн инвестиционно злато

Сериозно обмислям за бъдещите ми услуги да имам и опцията за търгуване срещу злато, само не знам как ще ги осчетоводявам - това ще е проблем на счетоводителката ми. Алетернативен вариант в webmoney-тата
Така, че приемам злато :) вместо каквито и да е кинти, койнове и т.н
 
От: Онлайн инвестиционно злато

Valcambi доскоро не се изкупуваше от Тавекс, освен за скрап.
 
От: Онлайн инвестиционно злато

Всяки дилър има различна политика, то не случайно и нашият пазар все още не е развит. Най-големите обороти със злато ги правят заложните къщи :)
 
От: Онлайн инвестиционно злато

Най-големите обороти със злато ги правят заложните къщи
Изкупуват нискокачествено злато по 35 лева грама. Не, мерси!
 
От: Онлайн инвестиционно злато

Изкупуват нискокачествено злато по 35 лева грама. Не, мерси!

Кой ти каза се занимаваш със скрап - купувай си Филхармония и си свиркай!
 
От: Онлайн инвестиционно злато

Точно Филхармония купувах, като разбрах как изкупуват само тяхното си дето го продават. Всъщност Валкамби отказаха, или само него приемаха, забравих. Да не подлъжа някого. Някакви швейцарци свързани с UBS, Пиреус им продаваха кюлчетата, и наш Тавекс иска да го купува за скрап. Хич не е проста работата със златото, и не изключвам да се върне на 800$ унцията, колкото и тъпо да звучи. Допреди кризата си стоеше кротко на 3-400$. А през военно време златото има най-ниска цена, пак против всякаква логика.
 
От: Онлайн инвестиционно злато

Е то освен Тавекс има други. Не случайно ти казах Филхармонията, тя е най-ликвидната и репскитивно с най-ниските маржове.
Под 800$ ако отиде ставам all in в злато - то под 1.2к редица златни мини почват да са ни кяр ни зър а под 1.1к вече и на загуба.

Военното положение е в зависимост от магнитуда и през кой период е - от началото на новото хилядолетието при воини то не спира расте - последното беше със Сирия и спекулата около нея.
 
Последно редактирано:
От: Онлайн инвестиционно злато

...
Под 800$ ако отиде ставам all in в злато - то под 1.2к редица златни мини почват да са ни кяр ни зър а под 1.1к вече и на загуба.
Военното положение е в зависимост от магнитуда и през кой период е - от началото на новото хилядолетието при воини то не спира расте - последното беше със Сирия и спекулата около нея.
Златото спокойно може да падне много под цената на придобиване. Дори самото сравняване с $ е условно. Златото е стока като всяка друга, докато не се върнем по времената със златни монети в джоба.
И каква е цената на придобиване в България, примерно??? :mrgreen:
 
От: Онлайн инвестиционно злато

цената на придобиване

Цената на добив.

Съществуват места, където може да се добива злато чрез ръчно промиване. На други места трябва скъпа техника и един куп документи. Когато цената на златото падне тези, които не им е изгодно просто ще спрат да го копаят. Добивът ще намалее (ще останат само тези, които го промиват ръчно), което ще стабилизира цената (ако търсенето не намалее твърде много).

Напълно е възможно добивът да спре до нула и цената да продължи да пада. Тогава просто ще си прехвърляме собствеността върху вече добитото злато.

Носенето на бижута вече не е на мода в развитите държави. Сега е модерно да имаш лъскав телефон, не лъскави обици или пръстени.
 
От: От: Онлайн инвестиционно злато

Златото спокойно може да падне много под цената на придобиване. Дори самото сравняване с $ е условно. Златото е стока като всяка друга, докато не се върнем по времената със златни монети в джоба.
И каква е цената на придобиване в България, примерно??? :mrgreen:

Хайде да е върна в началото - търсенето и предлагането.

Когато цената след манипулации я свалят още по ниско под оперативните разходите - демек всяка добива унция е на загуба за мината то тогава мините ще свият производство и/или ще затворят и фалират. Това означа по малко предлагане. Когато на среща имаме по-голямо търсене какво ще се случи с цената?

В момента добива е около 1-2% от световното добито злато, а търсенето е над 2%.

Виж каква е корелацията при всеки манипулативен спад какво се случва със физическите доставките примерно в Китай!

Нали си запознат със златото май ти куца доста фундамента, Хепи не го слушай той е далеко от златото като фундамент и стойност. Злато пада в момента само и единствено заради манипулациите със хартиеното злато, защото ако го оставят свободно пазарно ще срине цялото монетарно довирие във долара.

Ето ви и на двамата нещата за който говоря и защо централаните банкери са в такъв ужас за златото.

Gold & Historical Average measured against official government CPI statistics

or-moyenne-historique.gif


Gold & Historical Average measured against John Williams' shadow CPI statistics

graphique-moyenne-historique-or.gif


Хепи моляте стига със голи спекулации, кажи ми кога златото ще стане нула - сега и защо? Казах ти вероятност е стотици пъти по-голяма утре да ни чукне соларна буря и ти с любимите ти койни да останеш с пръст в устата, от колкото утре златото падне до нулата. Да не говоря, че паднел под CAPEX + marginal cost големите ще затворят врати и златото ще се изстреля на горе. Та чакам те на каква хипотеза градиш нещо, доказало се хилядолетия, че утре ще спре да съществува - ти знаеш ли какво ще се случи със световният икономически-социален баланс?

И хепи златото се търси много сериозно като бижита - имаш Китайци, Индиции и Арабският свят златото е много по-вече от лъскавите неща. Там е традиция, обичаи и т.н виж колко е бижутерийното търсене. В тези страни това е и разменно средство на дребно.

Не знам дали знаеш, но нашите цигани що са пълни със злато, а ние не сме - щото бай мангала знае, че кинти ще ги профука и нищо няма остане но ако златото е друго. Това го знам от няколко познати управители и/или собственици на заложни къщи.

Нещата не са толкова елементарни колко си мислите - самият факт, че златото тече от изток на запад е силно показателен за развитието ни.

Както е силно показателен факт, че ФЕД ще изплати 300 тона злато на Германия, една част от златните им резерви за 7 години - щото бил труден процес, а реалността защото ФЕД няма никакво злато!

Колко е трудно да обясня, че златото е реални пари. Тези валути дето ги имаме са харитийки, функция на нова емисия дълг, която увелича паричното предлгане водейки до инфлаци - те са просто боклук. Алтернативата в крипотовалутите е утопия и виждаме какво се случва. Алтернатива е само една златото и web парите базирани на злато, но дори и там се крият проблеми от частичен резерв.
 
От: Онлайн инвестиционно злато

По-горе обясних защо цената на златото няма да достигне нула.

Обаче е доста реалистично да достигне до нивата си от преди няколко години (след като се отчете реалната инфлация).

Ето ти примерна прогноза как може да се движи цената на златото (в долари от 2013 година):

VczW0qV.png


Според мен е напълно реалистично да се очаква цената на златото да се движи между 200 и 2000 долара (долари с покупателна способност от 2013 година).

Според WolframAlpha 1 oz мед струва $0,25. Това е долната граница за цената на златото. Смятам, че е много малко вероятно златото да я достигне. По-реалистично е да падне до не по-малко от $200 заради търсенето за производство на бижута.

Търсенето на златото може да се движи в много широки граници, защото е твърде скъпо за реално приложение в техниката (може да се замести с мед, алуминий и други метали в редица приложения), а останалите му практически приложения (бижута) не са от първа необходимост.
 
От: Онлайн инвестиционно злато

Какво ми даваш бе Хепи, всеки ден следя цената на златото както и редица други финансови и реални активи.

За да отчете реалната инфлация златото трябва е 10к

Ето повече инфо:

https://www.goldbroker.com/news/charts-confirm-gold-bull-market-still-has-long-way-to-go-261.html

Цената в случаят, корегира нещо което е нормално нещо което технически златото винаги го прави, но цената е такава защото златото е по-силно манипулируемо от LIBOR. Ти си за свободни пазари, имаш ли си идея къде ще е златото без тази манипулация, и въпреки тази манипулация пазарните сили контрират манипулацията и цената расте на горе.

За цена може си говорим, но за фундамент сте много далеко от нещата. Аз като гледам кви филми пари биткойна съвсем скоро ще стане това, което ви говорих когато койнчето правише ъп-а си от 300 до 1,2к. Нещата не дето ги говорих не са пророчески, а чисто и просто икономически - поведенчески обосновани и нещата лека по лека си идват на мястото. Но това няма как го кажем за златото, нито сме в балон нито утре няма има злато нито утре няма секне търсенето.
 
От: Онлайн инвестиционно злато

За последното десетилетие цената на златото се покачва по-бързо от инфлацията. Не виждам причина цената му да не падне до нивата от преди 10 години (измерена спрямо потребителска кошница от стоки и услуги). Напълно реалистично е да се очаква и обратното - цената на златото може да се покачва тъй като може да се случи паническа разпродажба на национални валути срещу злато.
 
От: Онлайн инвестиционно злато

4XZ5ZJv.png


Картинката е от тук: Is Gold Still the Answer for Investors?

Графиката потвърждава твърдението ми, че златото беше по-евтино преди 10 години (независимо кой метод се ползва за изчисляване на инфлацията). Другите графики по-горе потвърждават същото твърдение. Тоест цената на златото през последните 10 години растеше по-бързо от инфлацията.

Как може да бъде обяснено това?

1) Сега централните банки са увеличили покупките на злато.

2) Гражданите са станали по-богати и могат да си позволят повече бижута.

3) Световното население нараства (и особено броя на хората, които са достатъчно богати за да си купят златни бижута и инвестиционно злато).

Тоест цената се повишава, защото търсенето нараства. А дали в бъдеще търсенето ще расте - трудно е да се прогнозира.
 
От: Онлайн инвестиционно злато

Причината е фундаментална това да не се случи, изключвам техническа. Няма как това да падне под 800, т.е. то може разбира се ако го напънат за последно. Но това би било много кратък ефект, защото както ти казах тогава цялото предлагане ще е много свито, а търсенето ще двойно или тройно - получваш огромен дисбаланс. Т.е. златото става невероятно оскъдно и цената ще лети по-бързо и от койна докато стигне равновеса си - знаеш какво правят пазарите при наличието на дисбаланси :)

А иначе тя панкита ще се случи в скоро време, в момента имаме всички сигнали че това се случва но не с панически темпове. То не само злато, а и всякакви реални активи се купуват - най-вече суровините. Като се спукат НИ, капиталовият и ДЦК балони, не искам ти обяснвам какво ще се случи с акитивите убежише. Златото е мноооого далеко от фаза балон, аз очаквам един ден златото да не го мерим в долари или фиатни валути, а само в унции и всичко ще се мери с него :)

Крипотовалутие за мен са шит, знаеш защо има липса на фундаментални свойства, но пък не пречи и там се излеят много пари, е ако до тогава някой изобщо им има доверие. Видя какво стана снощи трейдърите губят доверие на койна и 50% долу.
 
От: От: Онлайн инвестиционно злато

4XZ5ZJv.png


Картинката е от тук: Is Gold Still the Answer for Investors?

Графиката потвърждава твърдението ми, че златото беше по-евтино преди 10 години (независимо кой метод се ползва за изчисляване на инфлацията). Другите графики по-горе потвърждават същото твърдение. Тоест цената на златото през последните 10 години растеше по-бързо от инфлацията.

Как може да бъде обяснено това?

1) Сега централните банки са увеличили покупките на злато.

2) Гражданите са станали по-богати и могат да си позволят повече бижута.

3) Световното население нараства (и особено броя на хората, които са достатъчно богати за да си купят златни бижута и инвестиционно злато).

Тоест цената се повишава, защото търсенето нараства. А дали в бъдеще търсенето ще расте - трудно е да се прогнозира.

Колега правиш грешни заключение. Тези графики показват не търсенето а инфлацията и най-вече тя е следстиве на паричната маса. При увеличваща парична маса, златото расте спрямо девалвираща валута. Това се получва и сега, за жалост в момента се ускорява темпа на паричната база и се засилва и манипулацията със златото, това ще чукне много нагоре.

Давам ти простият пример паричната база се увелича 4 пъти в САЩ за 5 години :) И във ФЕД има няколко трилиона на депозит това има потенцила да се мултиплицира над 20-30 трилиона къде ще е златото.

Така, че като даваш графики и модели сравни ги спрямо модела си.

А иначе в момента ЦБ са нетни купувачи.
Гражданите на изток увеличават бижутата си а тези на запад не
Населението расте.

Но всички те имат повече кеш от колкото преди 10 години, защото печатницата работи на макс - златото ако не го манипулират да е много над 5к. Да не ти казвам, че по различни алтернатвни антимейнстримъри при фал, който ни очаква златото ще в рамките на десетките бона - просто пазарните участници ще се събудят от този интоксикиращ доларов опиат.
 
От: Онлайн инвестиционно злато

Не вярно, че има 50% понижение при Биткойн. Ти гледаш цената на Mt. Gox (Gox bucks срещу Gox coins). Тя не отразява пазарната цена на Биткойн (а също и на долара).

За последните 30 дена има 21.60% (двадесет и един процента) понижение на цената на биткойните спрямо долара (при Bitstamp, където цените са пазарни). За последните 6 месеца има 531.16 (петстотин процента) увеличение спрямо долара. За сега цените се движат в широки граници, като се очаква цената да се стабилизира (може би след едноцифрен брой години).

20 процента за месец пак е добре - преди време се променяше с повече проценти. С увеличаване на потребителите цената ще става по-стабилна.

* Не е съвет за спекулация с Биткойн. Напомням, че Биткойн е икономически и социален експеримент, който е още в бета версия.
 
От: Онлайн инвестиционно злато

Не вярно, че има 50% понижение. Ти гледаш цената на Mt. Gox. Тя не отразява пазарната цена на Биткойн.

За последните 30 дена има 21.60% (двадесет и един процента) понижение на цената на биткойните спрямо долара (при Bitstamp, където цените са пазарни). За последните 6 месеца има 531.16 (петстотин процента) увеличение спрямо долара. За сега цените се движат в широки граници, като се очаква цената да се стабилизира (може би след едноцифрен брой години).

20 процента за месец пак е добре - преди време се променяше с повече проценти. С увеличаване на потребителите цената ще става по-стабилна.

Е добре, цената може да е онзи заспала борса. Въпроса е че има доста сбъркани неща в койна, неща които ти ми обесняваше не може се случват....

Хората ще се включат от около нулата а не сега, сега видяха как се наду и как се срути хората са спекуланти и в момента яко ги е страх така че ново надуване ще има след като още падне цената.
 
От: Онлайн инвестиционно злато

Тези движения от по двуцифрени проценти за месеци или дни са нещо напълно нормално за Биткойн. Не за първи път цената се движи в такива широки граници. Тук писах по темата.

tqOrHhk.png


Изобщо цените на спекулативни активи като златото, криптовалутите и публично търгуваните акции могат да се движат в много широки граници, много по-широки отколкото повечето "експерти" могат да си представят и в съвсем неочаквани посоки. Който си мисли, че може да дава точно прогнози се самозаблуждава.

Цените на всички борси са почти еднакви. Само на Mt. Gox цената е различна, защото имат проблеми с извеждането на долари и койни.

А падането на цената (корекция) беше очаквано. Ето това бях нарисувал средата на декември 2013:

y8Qp3n9.png
 

Горе