От какво да се пазим през 2012 г.

Blinky

Owner
Всички знаем, че в интернет пространстово има какво приятни неща така и не чак толкова.

За това искам да ви постна какво очакват експертите за 2012 г., като заплахи в кибер пространството:

Изминалата 2011 г. беше най-активната в историята що се касае до реализирани атаки срещу потребителите и най-вече големите (а и малки) компании. Почти не остана голямо име, срещу което не бе организирана атака. Ако трябва да изреждаме - Sony, Lockheed Martin, Epsilon, RSA, Google Citibank, МВФ - на практика няма незасегната индустрия от киберпрестъпниците. Друг е въпросът, че хакерските организации като Anonymous и Lulz Security никнеха като гъби след дъжд и обещаваха ад под небето. Лошата новина е, че следващата година най-вероятно ще бъде още по-тежка в това отношение.

От какво да се пазим през 2012 г.

Ако имате наблюдения за променящи се тенденции, които да се пренесат в другата година, пишете. Бях писал за FB спама, фишинга и вирусите, и мисля, че като цяло другата година ще се пробива от там в по-голям % от тази година.

Статията си заслужава, ако говорим за IT СИГУРНОСТ. :)

Ето го и репорта на GTCSS, в превод Georgia Tech Cyber Security Summit за 2012 г. : http://www.gtisc.gatech.edu/doc/emerging_cyber_threats_report2012.pdf
 
От: От какво да се пазим през 2012 г.

В България трябва да се пазим да не ни срещне див тибетски ЯК - порода специално селектирана за защита на големи фирмени интереси.
 
От: От какво да се пазим през 2012 г.

В България трябва да се пазим да не ни срещне див тибетски ЯК - порода специално селектирана за защита на големи фирмени интереси.

Каква порода е този ЯК ?

Да не е пловдивска превъзходна пребивавал напразно(или не) в аграрния университет а в последствие и в министерството на земеделието ?
 
От: От какво да се пазим през 2012 г.

Според мен ще се активират доста от "фирмените" атаки. Не знам колко от вас разбраха за червея насочен срещу ядрената програма на определена държава... Нали осъзнавате какво може да стане заради този червей? Едно прегряване на реактор и си имаме нов чернобил. Странното при този червей е, че се използват четери 0-day експлойта като всеки от тях можеше да се закупи от секюрити компании за 50 000-100 000$ единия (много компания почнаха да купуват експлойти за тези които не знаят срещу достааа големи суми). След като не са продадени за пари, а са използвани и то целенасочено за заразяването на определен тип машини, а не за масово зомбиране, можем да си говорим за много крупна организация, на която и е платено доста за да го направи.
 
Последно редактирано:
От: От какво да се пазим през 2012 г.

По мои лични наблюдения годината 2010-та беше годината на най-много атаки срещу обикновените интернет потребители и дребните фирмици свързани по някакъв начин с мрежата. През 2011 нещата позатихнаха и изгъзици имаше предимно в по-малките населени места (явно още неразбрали, че 2010-та е минала). През 2012 аз лично не очаквам никакви сериозни сътресения в интернет пространството. Финансовата криза може и да се задълбочи (а може и да не се задълбочи), но ИТ бранша е един от най-незасегнатите от тази криза. Единствената опасност когато се хвърлиш в неизвестното (мрежата) е пътят ти да не бъде препречен от дърво. За по-малко проблеми имайте специално повишено внимание за яворово дърво.
 
От: От какво да се пазим през 2012 г.

Да, прав си. Даже аз смея да твърдя, че 2009 също беше много наситена с атаки и хакове година. По мои спомени тогава се сринаха част от съвърите на МВР, поради неизяснени причини, хората имаха много троянци, а като дойде одитор с флашка, пазане от Avast тогава НОД скочи, което означава, че заплахите са минали на по-ниско ниво - компютър, а не сървър. И определено през 2011 г. нещата се поуспокоиха, поне по мой наблюдения също. Макар, че заразите минаваха през facebook, я като апликейшъни, я като прикачени файлове.

Имаше тази година малко картови кражби, но в сравнение с миналата са с доста %-та по-ниски, което малко или много говори за някаква засилена протекция и защита. Мисля, че следващата година, ще се опитат да влезнат през най-посещаваните сайтове - социалните мрежи, като facebook, twitter, linkedin. За това и може би админстраторите им ще бъдат по-бдителни от нормалното. Все пак по този начин не само защитават потребителите си, но и рентабилността на самият сайт.
 
Последно редактирано:
От: От какво да се пазим през 2012 г.

Да се пазим от некоректни търговци, това според мен си е заплаха и през новата година :)
 
От: От какво да се пазим през 2012 г.

Искам да допълня темата с още малко инфо.

Според експертите в областта: Смартфоните, Windows 7 и социалните мрежи ще са на фокуса на киберпрестъпниците през 2012

Смартфоните, Windows 7 и социалните мрежи ще са основен фокус на киберпрестъпниците през 2012 г. Това показва нашият анализ на тенденциите в областта на информационната сигурност, която се превърна във една от водещите теми на миналата година. И ще придобива все по-голямо значение и за бизнеса, и за обикновените потребители, които са изложени на рискове от кражба на лични данни и важна за тях информация. Както и на средствата в банковите им сметки.

http://www.eset.com/bg/about/press/articles/article/fokus-kiberprestupnici-2012/

Ако някой има коментари, нека ги дава. ;)
 

Горе