Падане на валутния борд

bioz

Active Member
Ново правителство нов късмет, колко ще се задържи и каква работа ще свърши предстой да видим. Това което дочувам от тук от там възможно падане на валутния борд или промяна на курса на еврото. Искам ми се да обсъдим тук какво смятате вие по тази тема. Знам че тук във форума има няколко човека които имат доста добри познания по тази материя за това ще се радавам на една добра дискусия.

Само да поясня, политически заслепени индивиди не са добре дошли в моята тема !!!
 
От: Падане на валутния борд

Това с валутният борд ще е самоубийство, освен още от сега да са решили да направят цирка и да върнат бат бойко на власт.
То и за предишното правителство се говореше, че ще махат борда, но така и не посмяха. Ще ги видим тези, но ми се струват празни слуховете.

По принцип падането на валутният борд ако е изпипано ще бъде добро за икономиката ни. Нооо... като си знаем управниците, няколко човека ще се нагушат с кинти за сметка на целокупният бг народ и рязко влошаване на качеството на живот.
 
От: Падане на валутния борд

Само един сериозен слух, че ще падне борда, ще вдигне цените на всичко.
След това никой няма да използва тоалетната хартия със съмнително качество наречена лев.
97-ма...
 
От: Падане на валутния борд

Какво ли ще стане, ами тези със спомени от преди 20 години знаят какво е почвало да става.
С две думи много лошо ще стане, не защото ще го управлява БНБ и че ще финансират бюджетните дефиците с нови пари - а просто защото с колкото и да се увеличи паричната маса, това е обратно пропорционално на губене на покупателна сила.

Едно превалутиране от 2 на 4, двойно ще обедеем защо? Внасяме основни стоки, суровини и енергетика при един курс, ако стане два пъти по-висок ясно къде ще сме. Местните производства за да останат някак си конкурентни и да не фалират, ще режат много разходи и много добре знаем какво е това. Хората, ще спестяват по малко вносни стоки, също и местни. Има някакъв теоритичен шанс големите местни производства да реогганзират логистика и пазари и да работят към БГ пазара. Депозитите в лева ще загубят 2 пъти пок. спосбност спрямо внос. Всички активи и особено имотите ще се обезценят. Единствено големите фирми, ще са облгадетелствани от евтиния експорт за сметка на всички нас. Както и тези дето са имали вътрешното инфо са превалутирали всичко от рано и теглили кредити в лева.

Нещата никак не са добри и най-вече това не води до растеж, а до обратното.
Това е политически акт, не икономически. Като знаем от историята, кои ни фалираха преди близо 20 години нещо им нямам доверие при активна монетарна политика. Най-доброто, ако зачестят наистина слуховете и политиците лъжат че това са слухове - да се обърнат левове в твърда валута - злато, сребро или чужда валута но извън банковата система, защото банките яко ще духат.

Не е нужно да има и политически акт за борда, нужно е едно масово превалутиране и чужди капитал да напусне БГ и борда сам ще си падне.

С две думи не са хубави неща и масата няма да спечели. А ако падне борда с цел печатане и рефинансиране на дефицити, то тогава масата ще загуби много.

Разбира се това е и чудесна възможност за тези, които знаят какво ще стане. А след батака, ако стане разбира се, ще е чудесна възможност за тези с кеш да изкупуват евтини и подценени активи от всякакъв тип.

Искам да кажа тук няма БСП, ДПС, АТАКА, ББ и ко. партии - политика винаги работи за себе си, не случайно писах падането е пол. акт и винаги политика работи за себе си хората си - така че от пол. пристастия няма смисъл. Те винаги(правителството) е срещу нас - без значение за БГ, Русия или САЩ говорим!
 
От: Падане на валутния борд

В банките има спестени около 35 милиарда левчета. Ако целта им е да ги обезценят, този път парламент и депутати ще горят.
 
От: Падане на валутния борд

Падането на борда е с две страни, Блеки, дъвкали сме я тая теме с теб доста пъти. Ако падне (или се модифицира) борда ще заминат кредитите (които нямат клауза за превалутиране). Ниска национална валута - висок експорт. Така е на книга. На практика, доколкото може да черпим опит от досегашните заигравки с лева - ще има малко хора, зверски обогатили се, и маса хора със заминали спестявания. И все пак, кредитите в лева ще се обезценят :)
 
От: Падане на валутния борд

На този етап застраховките срещу фалит на България са на много ниски нива, така че може сте спокойни:


Добре се вижда, че от застраховките падат от доста големи нива - щом тогава не падна борда :) Вижда се, че и по време на падането на ББ имаше рязко покачване. Когато нивата станат 8-9-10% значи нещата не отиват на добре. Макр, че за последните 4 години е имало 2 сериозни спекулативни атаки срещу борда oт вън.
 
От: Падане на валутния борд

Това което дочувам от тук от там възможно падане на валутния борд или промяна на курса на еврото.
От къде е тази информация? да не е от някой жълт вестник
А иначе всеки е наясно, кой ще спечели от евентуално падане на валутния борд
Някои олигарси ще си намалят кредитите или задълженията към държавата, а останалите ще го духаме
 
От: От: Падане на валутния борд

Падането на борда е с две страни, Блеки, дъвкали сме я тая теме с теб доста пъти. Ако падне (или се модифицира) борда ще заминат кредитите (които нямат клауза за превалутиране). Ниска национална валута - висок експорт. Така е на книга. На практика, доколкото може да черпим опит от досегашните заигравки с лева - ще има малко хора, зверски обогатили се, и маса хора със заминали спестявания. И все пак, кредитите в лева ще се обезценят :)

Да говорили сме я, ти все го гледаш добре :) Но единствено може да е добре в частност селскостопанство и то експортно и то кратокосрчно. При този голям внос на основни суровини не е никак добре да девалвираме. А и много добре, знаеш че по нашите ширини яко се злоупотрябва с това нещо - ще финансираме дефицити е не мерси - не искам инфлация. Знаеш ли едно много важно нещо Китай е пример в момента със силна валута и най-силен експорт, колкото запада САЩ и Япония да девалвират, интервират и печат не води до нормата на експорта както Китай :)
 
От: Падане на валутния борд

Хммм не могат да им стигнат нивата на брой население и цена на труда :)
 
Учителката в унито разправяше, че ако падне валутния борд, дупе да ни е яко..
Аз взех да се плаша, и се мащам от БГ банките :lol:

МНОГО е опасно махане на валутния борд, ДАНО не го пипат никога, защото доста лоши неща ще се случат.. ДОСТА
 
От: Падане на валутния борд

Хммм не могат да им стигнат нивата на брой население и цена на труда :)

Не могат, но чудовищно девалвират особено Япония. Другото интересно е че има ръст на заплатите в Китай с големи темпове. Другото експорта на САЩ Япония и ко. е с висока добавена стойност. Аз ти говорих растеж в процентно изражение не в номинално - след всичко не могат и не могат,но за сметка народа им губи пок. сила. На нас не ние е проблем борда, а продуктивността.
 
От: Падане на валутния борд

сложно се изразявате колеги, толкоз е просто -падне ли борда ще си купя 2 bmvx6 за 240000 лева т. курса ще е 1 към 1000 24000 сегашни евро ще дам

ш
 
От: Падане на валутния борд

Не знам дали е свързано с тези слухове за падане на борда,
но вече 2-ма мои приятели ми споделиха, че една известна наша банка им
предлагала да си преподписват кредитите от лева в евро.
Уж лихвата в евро била по-ниска, ама на мен ми прозвучават странно
и наострящо такива предложения по никое време.:rolleyes:
Вие как мислите?

П.П. Какво става с тези репутации? Двойно са ми олекнали.:shock:
Не че ми е жизнено важно, ама що пък да е така.:wink:
 
От: Падане на валутния борд

Според мен борда е по-вероятно да не падне - не за друго, а защото всъщност никой не знае какво да прави след един борд, за да не се влошават нещата. А те и без да е паднал борда нещата хич не са розови.
А какво ще стане ако все пак падне?
За да се отговори на този въпрос първо трябва да се знае каква е целта на премахването на борда.
Може да е за финансиране на дефицит, може да е само за да се регулира цената на лева (някои твърдят, че лева е доста надценен с този курс на еврото, а може и да е с цел ореализиране на определени бизнес интереси на разни олигархични кръгове)
Борда не може да падне за един ден. От започване на законодателна процедура, до влизането на закона за падане на борда и при най-добра организация и пълно единодушие на управляващите ни малоумници ще минат поне 10-12 дни - това е минимално изискуемия срок за приемането и обнародването на един закон. Нали се сещате, че след тези 10-12 дни в България просто няма да има работоспособна банка.
Ако все пак стане - загубата на пари - няма да е точно загуба в номинално изражение. Просто ще е преразпределение - вложителите ще загубят част от вложенията си, а кредитополучателите ще спечелят част от задълженията си, т.е. ще се преразпредели националното богатсво, като ще загубят хората с мъртви пари и ще спечелят тези с работещите пари. Това в първите дни след падане на борда. Ще има и добри новини за оцелелите банки - част от сега необслужваните кредити ще получат шанс за изплащане - а това никак не е малко - към сегашния момент такива кредити са около 25 % от всички. Според мен няма да има изкупуване на поевтинели активи, защото просто активите няма да поевтинеят - в частност имоти, земя и т.н. Във времена на несигурност и инфлация цените на ценните активи моментално се ориентират към сигурна валута - обикновено долари.При предишната вълна от хилер инфлация (1997 г.) на безценица се продадоха само държавни активи, но сега такива вече почти няма. А имотите просто ще спрат да се продават (поради високата им цена) докато положението се изясни. Те и в момента са спрели да се продават, по други причини, но са спрели.
Кое е хубавото на една двалвация на лева - най-хубавото ще е, че ще изисти икономиката от междуфирмената задлъжнялост, която сега е три пъти по-голяма от произведения брутен вътрешен продукт за 1 година. Всъщност точно тази междуфирмена задлъжнялост е една от причините икономиката да буксива здраво в момента. На практика ще се получи частично опрощаване на задълженията между фирмите.
Лошото е, че от всички тези неща ще се облагодетелстват най-закъсалите в момента, за сметка на тези които сега са най-добре.
Въобще според мен какъв е извода?
Не дръжте големи количества пари в брой или в банка, особено в местна валута. Ако имате свободни пари - инвестирайте, ако не ви стигат за инвестиция, вземете кедит (желателно в лева), ако и това не става просто ги харчете за удоволствия и спомени - екскурзии, почивки и т.н. Така няма нищо да загубите при евентуални финансови авантюри от страна на политиците.
 
От: Падане на валутния борд

Аccount, смятам ти е ясно ако дойде този момент на превалутиране на активи от левове във валута, то лева вече ще е с нулева стойност и 2-ра хиперинфлация.
Също така имаш и пропуски - голяма част от кредитите са в лева, но задълженията на банките към майките им е в евро. Една обезценка на лева, води и до обезценка на активите им. Едно е днес една банка да има 500 милиона ипотечни кредити в лева, обезпечени основно с имотите и другия месец кредита пак е лева, пак имота е на лице но покупателната спобност е различна и имота спрямо еврото двойно е паднал. Смятам, знаеш при една такова девалция то е равно на инфлация и загуба на пок. сила при константи заплати от една страна и губещи активи от смяна на курса от друга страна - ще има огромна вълна на продаване на имоти и това ще дойде от страна на банките.

Инак за дефлацията си прав, това трябва, но пък как мислиш че БСП-то ще допусне безработица от над 20% и масови фалити - щото това е дефлация, изтриване на дългове. Нито едно правителство в света не е е фен на дефлацията и изичистването на кредита, а на инфлацията.

А до това никой не знае??! Ми всички знаят, които са преживели 96-7 - какво става минва се на злато, сребро, долари, евра и бартер - хората на село са си най-добре! Вискяра го питай какво е правил тогава :D
 
именно слушайте акаунт

Борда не може да падне за един ден. От започване на законодателна процедура, до влизането на закона за падане на борда и при най-добра организация и пълно единодушие на управляващите ни малоумници ще минат поне 10-12 дни - това е минимално изискуемия срок за приемането и обнародването на един закон. Нали се сещате, че след тези 10-12 дни в България просто няма да има работоспособна банка.

Както и на блеки графиката за рисковата премия за застраховката от фалит на България...

и да си знаете че борда е така направен че като изчезне последното евро от бнб ще изчезне и последното левче в обращение...

Освен това аз си събирах екзотични теории за борда от инвестор.бг и ще съчетая накрая една много интересна обща теория и излизат едни много интересни разсъждения :)

само че след вечеря темата ще е рисковите премии на банките по кредитите в различни валути :) с много интересно разсъжение защо след като години наред след като тръган кредитирането 2004 винаги кредитите в лева са били по скъпи а сега сега са по евтини от тези в евро... тоест банките виждат по малък риск в лева отколкото в еврото :)
 
От: Падане на валутния борд

Валутният борд дърпа икономиката назад, държи заплатите ниски и с него сме обречени на вечна мизерия. Проблемът е, че без валутен борд финансовата система на държавата ще трябва да се регулира от много добри специалисти каквито невинаги има в правителствата. Орешарски може да махне борда и да предизвика солиден растеж на икономиката чрез новите финансови инструменти, с които ще разполага, но ако след него пак се нахендрим на герберастите има опасност така да се оплескат нещата, че да се върнем до жанвиденовото положение. Затова е по-добре бордът да не се маха. Слуховете за махане на борда предполагам на 99.9% са пълна измислица, която не почива на каквито и да е реални факти.
 
От: Падане на валутния борд

Да де, ама чуденката ми беше дали пък нещо наистина не подготвят.
Съмнително е банка да предлага на клиентите си преподписване на кредитите
от лева във валута, ако няма да й е изгодно това след време и не иска да си върже гащите, нали?
Защото по този начин после кредитите ще се връщат в евро.:wink:
 

Горе