Пак са погнали Читанка - най-голямата електронна библиотека на български език

От: От: От: От: Пак са погнали Читанка - най-голямата електронна библиотека на българ

Гугъл минава метър, тъй като линкването се извършва автоматично и при поискване се маха проблемния материал от търсенията. За да е престъпление трябва да се прави съзнателно. Когато линкваш нещо е очевидно съзнателно и в случая предоставяш достъп до въпросното съдържание. Собствеността на машините не е толкова важна (поне за теб и твоето обвинение). Важно е действието, което извършваш.
Тъй! Посочването на незаконно (според Прас-прес) съдържание - да допуснем за миг, че е престъпление. Как тогава упълномощените Ушеви ще разгледат конкретното кофти съдържание? Нали трябва да престъпят закона, изготвяйки и следвайки този уж незаконен линк, вече на техните сървъри или документи? Нали ще нарушат точно този закон, който трябва да борят, правейки линк към "незаконно" съдържание? Или се връщаме към тоталитарните времена - "аз казвам кой е евреин", т.е. за тях няма да важат закони.
После ще припомня залегналото в Конституцията изконно право на свободен обмен на информация.
Имаше едни дискусии колко секунди може да погледнеш чужда жена, и да не е грях за един мюсюлманин. Защото за да избегнеш греховната информация - ти трябва греховна информация. Горното ти мнение е логическо противоречие в най-чист вид.
 
От: Пак са погнали Читанка - най-голямата електронна библиотека на български език

Уф ного зашитници на афторски права, а къде остана свободата на информация,,, трябва ни ново Възраждане или ново Велико преселение или Потоп
Да видим тогаз на кой ши плашаме афторски права и колко сме умни
Ама са раждат умни деца беж да плащаме афторско право за законите на Архимед примерно
Майтрева да не се мислите за много умни, като се прайте на защитници на афторското право
Смешно е IT предприемачи да се държат консервативно и да дърпат спирачката на бъдещето развитие
Не ва лие срам Бре
 
От: Пак са погнали Читанка - най-голямата електронна библиотека на български език

Rabin, не четеш внимателно, но ще те запозная с обясненията в Наказателния кодекс за това какво е престъпление.
Наказателен кодекс:
Чл. 9. (1) Престъпление е това общественоопасно деяние (действие или бездействие), което е извършено виновно и е обявено от закона за наказуемо.
(2) Не е престъпно деянието, което макар формално и да осъществява признаците на предвидено в закона престъпление, поради своята малозначителност не е общественоопасно или неговата обществена опасност е явно незначителна.
Чл. 10. (Изм. - ДВ, бр. 50 от 1995 г.) Общественоопасно е деянието, което застрашава или уврежда личността, правата на гражданите, собствеността, установения с Конституцията правов ред в Република България или други интереси, защитени от правото.
Чл. 11. (1) Общественоопасното деяние е извършено виновно, когато е умишлено или непредпазливо.
(2) Деянието е умишлено, когато деецът е съзнавал общественоопасния му характер, предвиждал е неговите общественоопасни последици и е искал или допускал настъпването на тези последици.
(3) Деянието е непредпазливо, когато деецът не е предвиждал настъпването на общественоопасните последици, но е бил длъжен и е могъл да ги предвиди, или когато е предвиждал настъпването на тези последици, но е мислил да ги предотврати.
(4) Непредпазливите деяния са наказуеми само в предвидените от закона случаи.
(5) Когато законът квалифицира деянието като по-тежко престъпление поради настъпването на допълнителни общественоопасни последици, ако не се изисква умисъл за тези последици, деецът отговаря за по-тежкото престъпление, когато по отношение на тях е действувал непредпазливо.
Това, че си погледнал нещо случайно не предполага умисъл и са много малко нещата, които се наказват за непредпазливост ("пиратството" не е такъв случай).
 
От: Пак са погнали Читанка - най-голямата електронна библиотека на български език

Нещата имат нужда от нова уредба, която да отговаря на новите реалности. Докато това не стане, ще гледаме такива тъжни истори..
 
От: Пак са погнали Читанка - най-голямата електронна библиотека на български език

Другари и другарки,
навярно не сте запознати как работят новите технологии и че те променят и икономиката.
Динозаврите, мога да ги поздравя със следното парче https://www.youtube.com/watch?v=W8r-tXRLazs

А тези, които имат идея как се прави маркетинг в 2015 им е ясно, че примерно П. Коелю никой не го
беше чувал в Русия и като му пуснаха книгите по торентите стана бестселър.

Та, ако правите качествен продукт и той има аудиенция, торентите и библиотеките могат да се ползват
като много качествен канал за реклама и насърчаване на продажбите. Примери мога да ви дам много.

Та, като сме навлезли в темата за спорните закони, според мен на родната икономика най-пречи
закона за порното. Един също много спорен закон, които ако го нямаше, щяхме да налеем доста пари
в татковината. Та, да лобираме против закона за порното викам аз.
(Интересно ми е тия дето смятат книгите за неморални за тва кво мислят)
 
От: Пак са погнали Читанка - най-голямата електронна библиотека на български език

Нека да разгледаме и анализираме три случая:

Първият – човек отива в книжарница, вижда една книга, която го интересува, скрива я под дрехите си и излиза. Тук човекът извършва престъпно деяние и вреди най-малко 3 страни – книжарницата, търговеца и издателите.

Вторият- човек вижда книга, у дома на негов приятел и го пита дали той може да му я даде за да може да я прочете. Той взема книгата и излиза. Тук човекът вреди на издателите, защото той не платил, въпреки че използва (чете) продукта.

Трето – човек отива в библиотека, той вижда една книга, която го интересува, той минава с книгата през регистратурата и излиза. Тук човек не нарушава интересите на никой защото издателите, безплатно са дали книгата в библиотеката, човекът следва определените правила и е един от, да речем, сто души, които са прочели книгата безплатно.

Кое е общото между тези три хипотетични случая?
Aвторът не получава своето възнаграждение за авторските права. И това не е нещо от вчера или от онзи ден, това е така, още от зората на печатните книги и читателите. Когато говорим за интелектуални продукти (книги, музика, филми и др.) две неща идват на ум. Желанието да се запознаем с тези творби и желанието да ги притежаваме. Да се вдигне шум около нещо и да се предизвика интерес не е много трудно. Но да се убедят хората да дадат пари за него, трябва да имаш нещо наистина добро.

Интернет просто направи тази тенденция по-видима, най-вече с броячите – в нито една книжарница не могат да ви кажат колко пъти една книга е била разглеждана от клиенти и какъв процент от тях са си я купили. Но в интернет можете да видите брояч колко души са изтеглили дадени файлове или да преброите колко гледания имат определени видеоклипове.

Чии видеоклипове са най-гледани, да кажем в YouTube? Чии песни са най-много пъти изтегляни в торент тракерите – на най-успешните и богати творци, певци и т.н.. Няма един певец чиито клип да е гледан поне един милион (безплатни!) пъти в интернет, който да не прави успешни турнета и концерти с милиони печалба.
Интернет постави нови правила за бизнеса. И реалният парадоксът е, че колкото повече хора искат да чуят определена песен, да прочетат една книга, да видят даден филм, толкова по-популярни стават те, оттам повече хора искат да ги притежават, а колкото повече хора ги притежават, по-популярни стават …
Всичко се променя, сега издателите се опитват да прокарат идеята за предоставянето на откъси от книги за изтегляне и преглед. iTunes създаде нов начин за закупуване на музика, вместо целия албум вече можете да изтеглите само песните, които ви харесват, при това на разумна цена. HBO пък дава тон за нова практика, срещу малка такса, сега можете да гледате относително нови филми.

Винаги ще има нужда от правна регламентация на авторското право. Творците трябва да имат правна защита, но тя не трябва да бъде построена върху смешни правила, които в крайна сметка без значение колко абсурдни са, не защитават него като автор и творец, а притежателите на правата, които са ги купили от него.

Така че, всички ние като творци от една страна, създатели и потребители на интелектуални продукти трябва да защитим нашите права за справедливо възнаграждение на труда. Но от друга страна ние трябва решително да спрем всякакви опити от страна на определени лобита в името на уж благородни цели да монополизират в тяхна полза правото на достъп до тези продукти.

Нека не забравяме едно нещо – нито една офлайн компания, книжарница или видеотека не може да се конкурира с интернет и неговите безкрайни възможности. Истинската революция тепърва предстои.
 
Не искам да звуча нито грубо, нито в защита на Читанка, но съм забелязал, че обикновено хленчат тия неизвестните и "творците" с не много отличаващи се "произведения". Като пример се сещам Рут Колева. :) До момента, в който не се беше захапала с Саня Армутлиева, не бях я чувал въобще. :)

Това с безплатните неща в нета е като една вълна, която няма как да се удържи явно. Всеки има два избора в случая - или я яхва, което е по-умното или се бори с нея и бива удавен. :) Говоря за малките автори, такива като Microsoft, Apple, това са вече големи кораби, докато в случая коментираме малки надуваеми лодчици. :)
 
От: Пак са погнали Читанка - най-голямата електронна библиотека на български език

аз не смятам тези за които трябва да се криеш като мишка

Какви мишки те гонят, ето ти ги, достъпни без инсталация на TOR:

http://vxxca6ydhe3acv6h.onion.direct/
http://clivl6rf3vft7ihw.onion.direct/
http://yfkmfofinp66m6zs.onion.direct/

Зареждат малко по-дълго, но работят нормално.

Ето и две по-бързи:

http://91.148.157.162/
http://78.90.165.218/
 
От: Пак са погнали Читанка - най-голямата електронна библиотека на български език

Nikola Raykov:
Читанка отново е спряна! Ето част от изявлението на сайта:
„Съветваме ви да не купувате книги от следните издателства, оказващи психически тормоз чрез неофициални заплахи и изнудване на хората подпомагащи библиотеката: „Сиела“, „Хермес“, „Ера“, „Прозорец“, „Кръгозор“, „Колибри“, „Лабиринт“, „Обсидиан“.
Съжалявам за колегите, чиито книги са издадени чрез съответните издателства. Имам добри приятели и страхотни автори сред тях, но не мога да запазя мълчание по този въпрос.
Моите книги са налични свободно на читанка. Знаете ли защо? Защото аз съм им ги пратил. Знаете ли колко са ми зле продажбите в резултат на това? "Голямото приключение на малкото таласъмче" скоро ще приключи четвъртия си тираж и ще влезе в пети!
 
От: Пак са погнали Читанка - най-голямата електронна библиотека на български език

Бил Гейтс и Штирлиц наблюдават, как фашистите изгарят книги.
- Цензура! - с мъка си помислил Штирлиц.
- Борят се с пиратството! - радостно си помислил Бил Гейтс.
 
От: Пак са погнали Читанка - най-голямата електронна библиотека на български език

За мен щом няма печалба от нещо - това не е пиратство и нетрябва да го отнасят сайтове като Читанка. Какъвто е сайта на Читанка такова e и програмата Popcorn Time. И при двете неща няма печалба за определени хора.
 
От: Пак са погнали Читанка - най-голямата електронна библиотека на български език

Само и направиха реклама, и настроиха читателите срещу издателите. Ей на, не знаех за другата библиотека покрай тоя жалък опит да затапват язовир с найлон. Толкоз то от прас-прес, не е като да плашиш и гониш дребни търговци, и да посадиш lafka из цяла България. С феодални похвати тръгнали в 21 век!
 
От: Пак са погнали Читанка - най-голямата електронна библиотека на български език

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=872458489468259&id=250572378323543
Калофер Русев
13 юли ·

ЗА КНИГОИЗДАВАНЕТО

Доста време обмислях, дали да напиша това, задавайки си въпроса, защо изобщо да го пиша и какъв е смисълът от това. Но – в края на краищата – ето, пиша го, за да съм наясно поне със самият себе си и читателите, ако не за друго.
И така... Блазни ме идеята, че издателствата в България залагат на някакъв талант у човека, който е решил да напише и издаде нещо. Опитът ми досега обаче сочи, че за родните ни издатели е по-важно авторът да притежава не толкова талант, колкото финансов ресурс. Първото, което чуваш от един издател, ако решиш да издадеш книга, е “Намери си спонсор”. Казано иначе – трябва да осигуриш средствата, с които да ти бъде отпечатана и издадена книгата. Реално ако платиш издаването, май няма особено значение, какво ще е съдържанието й...
След като достигнеш до заветния момент да имаш издадена книга, то трябва веднага да забравиш, че от нея можеш да имаш някакви финансови постъпления и дивиденти, въпреки заложеното в родната ни нормативна уредба относно авторските възнаграждения и сключените на базата на това договори с издателя! Поне при мен сътрудничеството ми с издателството премина под девиза “Разбери, че от писане не се печели!” Е – ако някой печели, то явно това не е авторът. А от това, което чувам от досегашния си издател, трябва да приема, че издаването на книга граничи едва ли не с филантропска и благотворителна дейност, защото било такъв разход и финансова загуба, че явно и осигуреното спонсорство не е достатъчно, за да го покрие в някаква степен. Така че, моля ви, не обиждайте издателя си, като му поискате някакво считано от вас за полагащо ви се възнаграждение! Той първо трябва да покрие всички свои разходи по издаването на вашата книга с продажбата на тиража й и чак след това нещо може да стигне и до вас – което изобщо не е сигурно, така че по-добре не чакайте и не се надявайте... Задоволете се само със славата на автор. Която, впрочем, също е спорна, защото с малките и ограничени тиражи, в които издателството отпечатва книгата ви, тя едва ли успява да стигне до голям кръг читатели. Между другото – забелязали ли сте, че на книгите вече не се изписва информация за това, в какъв тираж са издадени?
Та така и не ми стана ясно, кой всъщност печели от една издадена книга, особено що се касае за такава от български автор? Виж, чуждестранен – там е друга работа, явно! Особено ако издаването е подкрепено финансово по някоя програма от фондация или друга подобна институция. Тогава изглежда има какво да се поприпечели в издателския бизнес, защото прави впечатление, че борбата за участие по такива програми е сериозна. По тази причина книжния ни пазар е залят повече с, примерно, турски автори, отколкото с родни... Е – нали става въпрос за култура - тук нещата трябва да са в унисон със сериалите, бълвани от родните ни телевизии...
Признавам, напоследък и аз бях изпаднал в заблуждението, че след пет написани книги /тук изключвам последната, защото за нея съм се отказал въобще от авторското си възнаграждение/ би следвало да имам някаква макар и минимална печалбица за труда си. Каква заблуда! И какво неправилно тълкуване на сключените с издателството ми договори, както и разни официални документи, които с доста усилия успях да си осигуря и от които също стана видно, че би трябвало да получа някакви хонорари, та дори и с дължима лихва за забава... Е, ядосвах се за това, и то не толкова от факта, че съм финансово ощетен, а по-скоро някакво вродено чувство за справедливост бе накърнено в мен и се опитваше да наложи правота в този не особено справедлив свят. Известно време дори обмислях да потърся правата си по съдебен ред. Проблемът при мен обаче е, че – освен справедливи чувства, имам вродени и други, някои от които явно са откровено наивни. Според които считам, че не е уместно да причиняваш на някого това, което са ти причинили и не искаш да ти причиняват – а аз, уви, знам какво е да бъдеш съден за пари и в живота ти да има един частен съдия изпълнител, който да определя битието ти във финансов аспект. Още повече не ми се ще да причинявам такова нещо на човек, който все пак е направил нещо добро за мен – издаването на книгите ми. Направено при това – както става ясно - по чисти, благородни и изцяло нефинансови подбуди и с цената на огромни разходи.
На фона на всичко това, как да не подпомогнеш този човек с каквото можеш? Затова – ето - ще направя това, което мога: с това свое писание ще даря полагащото ми се по закон авторско възнаграждение на моят издател, за да го подпомогна в справянето му с финансовите разходи, които са му нанесли моите издадени пет книги, за някои от които си осигурих спонсорство, а за повечето дадох лични средства за отпечатването им!
Също така обмислям да публикувам книгите си в електронен вариант към сайта си “Калофер Русев – писател”, за да има свободен достъп до тях от страна на всеки мой бъдещ потенциален читател. Естествено, за последните – “Могилата” и “Знаците”, това ще се случи след изтичането на договорите ми с издателството. Все пак някой трябва да бъде коректен в изпълнението им, нали?
И последно – ще се извиня на моите читатели, че ще задгърбя изявите си като автор на книги към настоящия момент, предвид разочарованието, което изпитвам от нашето родно книгоиздаване. Все пак имам и други житейски поприща, на които трябва да продължа реализацията си.
На всички – за всичко – благодаря!
 
От: Пак са погнали Читанка - най-голямата електронна библиотека на български език

Атаката не е от издателите, гаранция
 
От: От: Пак са погнали Читанка - най-голямата електронна библиотека на български език

Атаката не е от издателите, гаранция
Koй и защо ги издава тия "гаранции"? Имат си форум, описали са кой и защо ги атакува. Прочети и пак пиши "гаранции".
Между другото - вече е отворена на главния си адрес.
 

Горе