План за оптимизация и развиване на онлайн стратегията на сайтовете ви

От: План за оптимизация и развиване на онлайн стратегията на сайтовете ви

Към линк билдинг-а мога да добавя и така наречения tiered link building. Подобно на това със сателитките, само че в случая не е нужно да се оптимизира цял блог. Пускат се 3-4 хубави статии на хубави места и след това се оптимизират самите статии. Съответно статиите ранкват, трафика към тях расте и те придобиват един вид авторитет, който засилва значимостта на линка в тях.

От: План за оптимизация и развиване на онлайн стратегията на сайтовете ви

Напълно съм съгласен с теб. По-добре е да си е органично SEO-то.

Здравейте, нов съм във форума и се надявам, че пиша на правилното място. С мой приятел искаме да развие кешбек услугата в онлайн пазаруването, като сме стъпили на афилиейт маркетинг за тази цел. Като всяко начало за един сайт основеното нещо е да докараме добър трафик към сайта ни и тук идва въпроса ми - кой сайтове може да ползваме като рефъри за да докараме трафик към сайта си? Кой сайтове предлагат добри цени и добри резултати, като не включвам най-големите, защото там цените са други? Благодаря предварително.

Здравейте, нов съм във форума и се надявам, че пиша на правилното място. С мой приятел искаме да развие кешбек услугата в онлайн пазаруването, като сме стъпили на афилиейт маркетинг за тази цел. Като всяко начало за един сайт основеното нещо е да докараме добър трафик към сайта ни и тук идва въпроса ми - кой сайтове може да ползваме като рефъри за да докараме трафик към сайта си? Кой сайтове предлагат добри цени и добри резултати, като не включвам най-големите, защото там цените са други? Благодаря предварително.
Според мен на базата на афилейт няма да си докараш трафик, първо трябва да си докараш трафик и след това идва афилейта. Поне аз така мисля.
Как да си го докараме, е обяснено в темата, но рекламата си е реклама, и ако искате да отделите н на брой средства за директна реклама, първо си напълнете сайта с прилично количество информация и го рекламирайте...

Последно редактирано:
Повечето сателитни сайтове с минимална SEO работа по тях, увеличават доста пейдж ранга, на сайта цел,. като сателитните сайтове, ако са по големи мрежи от типа блогър, гугъл сайтове,м уърдпрес и други. Могат да се направят и сателитни сайтове с безплатен домейн, на безплатен хостинг, .ml домейна се индексира доста добре и дава дори хубав пейдж ранк, въпреки изпозлването му от спамъри .tk домейна го забравете, но .ml в момента се харесва на гугъл.

Не си написал, че е важно линк мрежата да се поддържа, тъй като в чуждите директории примерно линка си има срок, след който трябва да се боднови или няма да е публичен, което е доста минус за PR-а.

П.П. Добавям и метод с безплатни обяви в сайтове, които позволяват добавяне на линк към обявата. Дори и сайтовете с нисък трафик и PR дават ход на нещата в добра насока.

Страхотна статия, може и примери да давате за реални магазина как се променят след тези стъпки

Тва е убаво написано - само добавка - масълце:

1. Периода не реализация по нормален начин е 2-3-5+ години!
2. Инвестиране в учене
3. Всичко става без пари ако сам си правиш всичко имтова всичко е начина ти на живот…

Да допълня по темата, малко да се актуализира самата тема. Ще дам примери хоста ни. Фокусът ми е върху т.нар off-page оптимизацията, защото след технически направената on-page следват единствено и само off-page, като реално тук няма край. :)

Off-page оптимизацията е критично важна за SEO, особено за дългосрочна устойчивост и класиране в конкурентни ниши.

Тя покрива всичко извън собствения ти сайт, което влияе на авторитета и доверието на домейна – и най-вече линк билдинг, но също и бренд сигнали, социални споменавания и онлайн репутация.

Защо е толкова важна?​

1. Google я вижда като „гласуване“ – качествените линкове са сигнал, че сайтът ти е ценен източник.
  2. Помага да пробиеш в конкурентни SERP-ове, дори ако конкуренцията е силна on-page.
  3. Дългосрочен актив – силните беклинкове и бранд сигнали продължават да работят с години.
  4. Компенсира нови сайтове – при стартиращ проект, това може да ускори индексация и класиране.

Основни принципи при изграждането​

1. Качество над количество
    • 5 линка от авторитетни сайтове (DA/DR 60+) са по-ценни от 500 случайни.
    • Избягвай линкове от нискокачествени PBN мрежи, освен ако са наистина добре замаскирани.
  2. Релевантност
    • Линковете трябва да идват от сайтове със сходна или свързана тематика.
  3. Естественост
    • Разнообразие в anchor text:
      • Брандови (CooliceHost, името на продукта) – 50–60%
      • URL (https://coolicehost.com) – 20–25%
      • Generic („тук“, „прочети повече“) – 10–15%
      • Таргет ключови думи – максимум 5–10%
  4. Разнообразие на източници
    • Новини, блогове, тематични каталози, guest posts, PR статии, социални мрежи, видео платформи.
  5. Постепенно изграждане
    • Линковете трябва да се появяват естествено – избягвай резки скокове, освен ако имаш логичен повод (PR кампания, вирусно съдържание).
  6. Сигнали извън линкове
    • Mentions без линк (brand mentions)
    • Отзиви и ревюта
    • Социални сигнали (споделяния, дискусии)

Добра Off-page стратегия (практически план)​

1. Одит на линк профила​

• Използвай Ahrefs / SEMrush, за да видиш текущите линкове, токсичните източници и липсващите възможности.
  • Премахни или disavow вредните линкове.

2. Link Gap анализ

• Сравни твоя профил с топ 3 конкуренти и виж от къде имат линкове, които ти нямаш.

3. Контролирано изграждане на линкове​

• 1–2 месец – брандови, URL, социални профили, тематични каталози.
  • 3–4 месец – guest posts, тематични блогове, линкове от нишови форуми.
  • 5+ месец – дигитални PR кампании, инфографики, подкасти, споменавания в медии.

4. Създаване на „linkable assets“​

• Ресурсни страници, проучвания, калкулатори, безплатни инструменти, които другите сайтове ще линкват.

5. Digital PR и колаборации

• Пиши експертни статии в авторитетни медии.
  • Давай коментари и анализи в твоята ниша.

6. Автоматизиране (но по-добре менюал) на социалните сигнали​

• Публикации в LinkedIn, Facebook, Reddit, Quora, Twitter (X) за нови материали.
  • Видеа в YouTube за допълнителен обхват.

7. Постоянен мониторинг

• Следи новите линкове, споменаванията и позициите.
  • Ако конкурентите правят нова линк кампания – реагирай.
Златно правило: Off-page SEO работи най-добре, когато изглежда като естествен резултат от добър маркетинг и съдържание, а не като изкуствено натрупване на линкове.

Може де се изготви 12-месечен off-page SEO календар, който да показва по месеци какви видове линкове, PR и сигнали да се изграждат, за да растеш стабилно. Това ще е в стил "от нулата до доминиране на SERP".

Ще допълня с още. Ще се радвам и също така някой да сподели още полезна информация, ако може с конкретни примерни или числа.

Горе