Повтаря ли се историята?

TheVengefulOne

Active Member
Замислих се върху някакви случайни мисли относно историята, дали се повтаря, колко е истина, че "историята винаги се повтаря" и тем подобни дивотии.

Последно време, много ми изглежда сякаш власт-имащите т.е. политици и правителства като цяло не успяват да направят това, за което са там - да представляват нацията и да работят за неѝното благоденствие.
Изглежда, че правилтествата нямат и най-малка представа от интереса на средно-статистическия гражданин. Европа в последно време е най-крещящия пример, но и щатите не изостават (тръмп бидейки 50/50 президент).

Също така прочетох нещо и се сетих за оная фраза "Ако няма хляб - яжте пасти". Фразата е казана от кралицата на Франция- Мария-Антоанета; жена на френския крал. Дъщеря на императора на свещенната римска империя, дъщеря на императрицата на австрия; внучка на краля и кралицата на португалия (която тогава е била една от трите водещи морски сили).
Та въпросната госпожа, Мария-Антоанета, е очевидно родена във власт, закърмена с власт и като цяло тя е въплъщение на потомствената власт и на най-високия ешалон от тогавашното общество. Тя е имала редица придворни, който най-вероятно дори са я подмивали. Тя не е имало ни най-бегла представа за живота на тогавашните хора. Нейния живот е преминавал в ядене, пиене и спане. Балове, рокли, карети, лукс, место и ... пасти. Интересно е, дали фразата - "ако няма хляб - яжте пасти", е наглост, или е просто единственото което е знаела. При нея яденето е идвало само.. Мария завършва обезглавена след френската революция, впрочем.

Та паралела, който си правя е - сегашното положение с това при Мария-Антоанета. В момента очевадно правителствата нямат никаква представа за реалната картинка. Решенията за мигрантите са най-най-очевадните. Където и да погледнеш, демокрация е власт на мнозинството - факт е,че мнозинството не иска мигранти. Точка, това е факт, неуспорим. Точка.
Обаче какво се случва - мигранти прииждат на талази, и власт-имащите искат повече и повече!? Недоумение.
Дали едно въпросно обяснение не е, че сегашните власт-имащи са същите като Мария-Антоанета - родени във власт, живеещи в квартали на богатите (тук говорим за къщи, който струват от 10€ милиона нагоре). Хора, които никога през живота си не са съжителствали в близост до подобни мигранти, да не говорим за живот в мигрантски квартал.
Тяхните решения изглеждат откъснати от реалността, а съветите - да борим престъпността (статистически доказано 10 пъти по-висока сред мигрантите) с ....толерантност!?

Да борим престъпността с толерантност - не изглежда ли същото като - ако няма хляб, яжте пасти?

молба. Далеч не искам да превръщаме темата в поредното обсъщждане на "бежанците", но примера с тези "мигранти" е най-лесен и най-добре, според мен показва колко откъснати са сегашните власт имащи от реалността.

Щатите са на същото дередже в момента - от люлката на съвременната демокрация - стигнаха до ...България! Да, стигнаха ни нас! Избора им е същия като нашия "Дай да изберем по-малкото зло", "няма смисъл въобще да гласувам за тия" и така нататък.

Интересно ми е какво мислите по въпроса, и дали е възможно да съм близко до истината, или поне да разсъждавам в правилна/интересна насока. Или е напълно възможно да съм тотално изтрещял от този понеденик...че работата малко идва нагоре..
 
От: Повтаря ли се историята?

Властта е наркотик, това знам. Който веднъж я е опитал, иска отново и отново от нея. Само най-издържливите устискват, обикновено хора със солидна научна подготовка. В древността, че и в Средновековието някои държавни глави са имали едно интересно противодействие - преобличали се в обикновени, по-закриващи дрехи и са тръгвали по оживените улици сами, без придружите, за час-два. Съвсем приложимо за изпълнение е и днес.
 
От: Повтаря ли се историята?

Много изпростяваш нещата, а те са прекалено сложни (зависят от хиляди фактори). Ако мислиш, че е толкова лесно - прави партия, печели избори и оправяй държавата.

Недоволни от властта ВИНАГИ е имало и винаги ще има. Това трябва да ти подскаже, че всичко което се случва е нормално.
 
От: Повтаря ли се историята?

Повтаря се и скоро време ще видим пукането на фиатната интоксикация и унищожаване на квази държавно-икономико-олигархичният модел подхранван именно от хартийките, който биват оправдани пред общността като социална политика или политика за народа ...

Колкото по-назад се вгледаме в историята, толкова по-напред и ясно може се вгледаме в бъдещето.
 
Re: От: Повтаря ли се историята?

Фразата "Ако няма хляб - яжте пасти" никога не е изричана от Мария-Антоанета и това е разбит мит много отдавна.

За мен думичката "власт" означава да носиш отговорност. И в историята и в настоящето обаче злоупотребите с власт са нещо нормално и положителните примери са нищожно малко. Но пък народните мъдрости са казали, че "не е виновен този, който яде баницата..."
 
От: Повтаря ли се историята?

Колко прекрасно би било да има мир и любов и всеки да е щастлив.
Проблема е в това, че красиви са само идеите. Идеалистите, именно заради своята миролюбива натура, не могат да ги наложат.
Материалистите, услужливо подкрепят идеалистите, като издигат идеите им за своя, лична изгода.

Затова се повтаря историята.
Хората търсят надежда, виждат я в някаква идея, подкрепят я, а след това се чувстват излъгани.

Материалистите няма да се променят, защото си им е удобно, нямат мотив да се променят. Ако идеалистите искат нещо да се промени, ще трябва да променят себе си - да бъдат по-борбени, отстояващи, решителни, конструктивни, по-изискващи, по-бднителни, по-....
И ако\когато успеем, да не забравяме от къде сме тръгнали: Приказка за стълбата

\*Деленето на два типа е само условно.\
 
От: Повтаря ли се историята?

През 17в. италианският град-държава Генуа е събирателна точка за студентите от Европа. Като тези студенти, за да поддържат статута си, се е налагало да извършват престъпления. От друга страна пък властите в Генуа са желаели, да продължи притока на студенти, та са им осигурявали някои "привелегии", като това да не отговарят за престъпленията си пред закона. Случва се , така че в кръчма се спречкват полицай и студент, студента стреля, полицая стреля- студента е убит. Избухват размирици. Студените в Генуа се обединяват in corpore, и тръгат да убиват полицаи, за да си отмъстят. Вълненията са потушени чрез съдебен процес, на който е обесен въпросния полицай. Така че, да, историята се повтаря, събитията в Кьолн, а и в целия ЕС, не са нещо ново за континента.
 
Последно редактирано:
От: Повтаря ли се историята?

След като пристигнаха една камара бежанци и общественото мнение се промени към тях, политиците и те последваха общественото мнение. Правят там нещо да ограничат потока.

Проблемите е, че няма какво точно да направят. Т.е. те са ограничени във възможните действия.

Няма как да им пукат лодките и да ги оставят да се давят.

Като ги приберат - какво да ги правят. Да ги пускат обратно с/без парашут от държавата, която идват ли?

Така че нещата са много сложни.


Помисли малко и пусни едно решение на който и да е проблем и ще видиш че хич не е лесно да се стигне до решение, от което всички да са доволни.
 
От: Повтаря ли се историята?

Ако не греша/си спомням правилно, бежанците бяха поканени от ЕС, така че евро идиотите, наречени политици си преследват някакъв интерес. Дали виждат в тях евтина работна ръка или нещо друго един Господ знае. Онези пък идват за социални помощи. Сблъсак на култури. Коя ще надделее- зависи от демографския и културен феномен. ЕС е в цугцванг, просто няма полезно решение. Започнеш ли да строиш "стени" неизменно от субект се превръщаш в обект, превръщаш се в обстоятелство, вместо да контролираш събитията, което води неизменно до упадък, не направиш ли нищо събитията ескалират. Решението го виждам в прекратяването на политическия хаос по света, едни Велики сили да спрат да се месят във вътрешните работи на неоколониалните държави, и да започне да се работи за намаляване на неравенството, защото не може 10% от хората да владеят 90% от ресурсите/капитала и да си мислиш, че всичко е ок.
 
От: Повтаря ли се историята?

Държава в която има диктатура. Заплатата няма и 200 долара и седи на тези нива последните 15-20 години. В същото време диктатора и приближените му живея в лукс.

В един момент на населението почва да му писва и почва да иска избори, смяна на системата и прочие демократични лиготии от гледна точка на диктатора. И патакламата почва.


Ако се намесиш си лош, колонизатор, етц.

Ако не се намесиш бежанците тръгват - щото не стига че живота им е мизерен ми сега по време на война става още по-мизерен, и на всичкото отгоре могат и да ги убият - все пак война се води.
 
От: Повтаря ли се историята?

Историята не се повтаря, а се римува.
 
От: Повтаря ли се историята?

Пълни глупости, нито една от революциите не е естествена - всички бяха създадени от външни фактори. В момента всички тия държави са по-зле, отколкото бяха по време на диктатурите - ФАКТ. Която и държава да вземеш от арабските, няма една прокопсала от свободата с брада.

Колкото до другото, простичко е. Европа (ЕС) се управлява от левичари - неомарксисти, те прилагат на практика всякакви левичарски теории на Франкфурската школа, като използват всякакви малцинства, за да се задържат на власт чрез лостовете на количествената демокрация. Т.е. внасят си електорат или го създават (всякакви феминисти, вегани, лгтб и т.н.).Малцинственият електорат им върши и друга работа - руши устоите на нормалното (буржоазно) европейско общество.

Накрая обаче всичко това ще свърши с война и много кръв. Лично според мен ще сме живи и ще участваме в тези събития. Ако не ние, то децата ни.
 
От: Повтаря ли се историята?

Надеждата за по-добър живот крепи хората. Да си без перспектива не е живот.

Всяка една война е по-лоша от мира, разбира се. Но диктаторите не искат да си ходят сами и предпочитат война вместо да си оберат крушите и да си гледат пенсията.

И накрая всяка една реформа или каквато и промяна да е първо се влошават нещата. Вече ако реформата е успешна - следва подобрение.


За справка България от 1989 до 1997 се чудеше какво да прави. Някои от другите страни си направиха реформите. Ние след като баталясахме тотално почнахме някакви реформи - това стана при Костов. И нещата при него ставаха още по-зле. Преди да е имало инфлация, ама нямаше безработица поне. А тогава трябваше всичко що работи на загуба да се затвори (или приватизира/продаде). Ама то и нямаше кой да го купи. И се проточи едно 4-5 години с висока безработица и почти замразени доходи. Чак към средата на управлението на Царя вече като взе да се очертава че ще влизаме в ЕС взе да просветва икономиката.

Ти кво искаш да махнеш с вълшебната пръчка и системата да се реформира за една нощ - няма такъв филм.
 
От: Повтаря ли се историята?

Ти не схващаш нещо елементарно - там тия т.нар. хора живят като скотове от поколения. Свободата в тяхното общество създава хаос, липсата на държава създава междуплеменни и междурелигиозни войни. Каква перспектива имат сега, в Ислямска държава? Тук не говорим за реформи на системата, а за нейната смяна.

В България системата се смени един път - 1944 г. Тогава бяха избити десетки хиляди - пряко и непряко. Ля се кръв. След 89-та нямаше никаква реформа, просто си смениха формата на власт.

И аз не искам да махам с никакви пръчки. Реалист съм обаче що се отнася до това какво носи демокрацията на определени общества, т.е. на повечето - носи им разруха. Демокрацията, като система, трябва да бъде достигната еволюционно, а не наложена.
 
От: От: Повтаря ли се историята?

Демокрацията, като система, трябва да бъде достигната еволюционно, а не наложена.

Именно - сега точно това става. Френската република да не би да е дошла по мирен път.

Демокрацията идва революционно чрез премахване на старите режими.

Надявам се, не си представяш, че могат да живеят още 20-30 години под диктатура и един слънчев ден диктатора да каже - "Край, подавам си оставката и организирам честни избори - от утре почваме да живеем демократично".
 
От: От: Повтаря ли се историята?

Именно - сега точно това става. Френската република да не би да е дошла по мирен път.

Демокрацията идва революционно чрез премахване на старите режими.

Надявам се, не си представяш, че могат да живеят още 20-30 години под диктатура и един слънчев ден диктатора да каже - "Край, подавам си оставката и организирам честни избори - от утре почваме да живеем демократично".
Пак казвам - демокрацията, за да бъде приложима трябва да дойде еволюционно, а не революционно. Трябва да бъде вкоренена в традициите на народа, за да бъде приложима. Демокрацията направи от Франция една беззъба държава за няма и 200 години. А французите владееха половината свят.
 
От: Повтаря ли се историята?

Или щеше да стане истинска революция, не флашмоб

Да, можеше и да е по-добре за оцелелите. За умрелите определено нямаше да е по-добре.

:lol: :lol: :lol:
 

Горе