Полезни Wordpress добавки

ktomov

Premium
Може заглавието да не е най-правилното, но не се сетих за по-добро описание на темата.
Пускам тази тема, защото има доста хора, които търсят точно определени добавки, но не знаят как да ги открият. Ползвал съм прекалено много добавки и за това имам голям опит с голяма част от тях. Тук мисля да направим един списък, който да не се простира на 5 страници, като темата с кои добавки се работи. Желанието ми е темата да се превърне като един вид index на полезните добавки, а не като обща анкета кой, какво ползва, за това и ще ви помоля да не ринете безброй предложения за добавки към списъка, а да ми пращате ЛС за да мога да редактирам това съобщение.
Та ето една голяма част от добавките с които съм работил и които мисля, че са повече от полезни за почти всеки сайт/блог, както и тяхното описание:
1. W3 Total Cache - най-добрият кеширащ плъгин, поне за мен и предвид сегашната ми конфигурация - apache + nginx + xcache. Предлага неограничени възможности за конфигурация, както и ниско натоварване на сървъра ви. (Ползвам впс, нямам представа какво е поведението на добавката при споделен хостинг)
2. WP-PageNavi - възможно най-добрия плъгин за странициране на който съм попадал.
3. Like-Button-Plugin-For-Wordpress - добавка, която ви позволява да добавите Like бутон на вашата страница. Това може да бъде както автоматично, така и ръчно със шорткод в статиите ви. С него идват и няколко джаджи, които мисля ще са ви полезни.
4. Article Templates - Това ви позволява да създавате темплейти за статиите си. Не ме разбирайте погрешно - темплейта на страницата е такъв какъвто сте избрали, но просто ако имате подобни по съдържание статии и ви се налага всеки път да добавяте еднакъв тип информация, като да речем изпълнител, стил, година, може да си го зададете като темплейт, а в последствие само да добавяте необходимите стойности.
5. JavaScript to Footer - прехвърля всички javascript-ове от добавките ви от head в footer-а на темплейта ви. По този начин сайта ви се рендва няколко пъти по-бързо, поради липсата на забавяне, докато се теглят скриптовете, които така или иначе не са нужни при първоначално зареждане на страницата. Имайте предвид, че някои добавки правят проблем с това и работят некоректно или не работят, за това трябва да добавите тези скриптове в списъка с иключените от прехвърляне скриптове.
6. Style Box - добавка към интерфейса ви. С малки корекции ще може да постигнете желания ефект за "кутийка" с текст. Разгледайте скрийншотите.
7. WP Keyword Link - добавете желаните от вас думи, както и връзката към тях и добавката автоматично ще създаде връзки във всяка една от публикациите ви, ако намери тази дума. (Има полза за сео)
8. The Welcomizer - страхотна добавка, която може да даде "жив" вид на всеки един от елементите в сайта ви, стига да разполага с ID таг. Вижте демото и ще разберете за какво идва реч.
9. Tabber Widget - Предполагам на всеки му се е случвало да иска да добави повече джаджи, но не му е стигало пространство. С тази добавка може да ги разпределите на различни "табове", като може да редактирате вида им, чрез css файла.
10. Platinum SEO Pack - наследника на All in one seo pack. В пъти по-бърз, в пъти по-добър, в пъти по-малко натоварване на сървъра. Предполагам ви е ясно за какво се ползва.
-----
11. Constant Footer - Позволява ви да "залепите" съобщение във най-долната видима част на сайта ви. Нещо като това което правят от vbox в началото, но по много по-приветлив и не толкова натрапчив начин. Помага ако търсите събскрайбъри за блога.
12. A to Z Category Listing - Доста полезна добавка, позволяваща ви да изведете на определена страница списъка ви от категории с тяхното описание, както и връзки към статии в тези категории. Ще свърши работа (предполагам) за доста нишови сайтове, както и сайтове за рецепти, техника и т.н. - т.е. сайтове с правилна йерархия и нужда от бърза и лесна навигация. Имайте предвид, че добавката не работи out of the box. Трябва да създадете ваш custom template и да ползвате структурата на стандартния ви сайт, а вътре в него да добавите функцията извикваща добавката.
13. J Shortcodes - добавка за вграждане на бутони, като се ползват кратки кодове (shortcodes). MUST HAVE за голяма част от сайтовете. Разгледайте скрийншотите и секцията с ЧЗВ за повече информация.
14. Permalink Finder - не губете сока от вашата структура, ако пожелаете да смените начина по който се структурират вашите статии/страници/категории/етикети. Безкрайно съм доволен от тази добавка - прави всичко автоматично (301 редирект) от стария адрес към новият, без да създаде какъвто и да е било проблем (тествано със структура на английски и български от типа /%date%/%postname%/, /%post_id%/%postname%/, /%postname%/, /%category%/%postname/, /%post_id%/%category%/%postname%/)
15. Word Replacer - полезна добавка с която можете лесно по зададен критерий да променяте дадена дума. Върши работа както за сео, така и против спам. Така на пример се борите за по-горна позиция за думата Магазинче, но имате прекалено много статии, а и ви мързи да удебелявате думите докато пишете статиите. С тази добавка може да зададете думата като търсен стринг и той ще бъде заменен от въведения съответстващ на него такъв, т.е. <b>Магазинче</b>, както в публикациите, така и страниците, а също и в коментарите.
----- Добавки от HaRRo
16. Network Publisher - добавка за автоматично постване в букмаркинг сайтове(около 30 са), нещо като onlywire и ping.fm плъгините, но с повече опции..
17. GoCodes - скъсяване на дълги линкове, или за маскиране на афилиейт линковете..
18. WP No External Links - външните линкове ги прави вътрешни, полезна в борбата срещу спама
19. Dagon Design Sitemap Generator - прави страница за сайтмапа юзърфриендли - демо
20. FAQ-Tastic - добавка за лесно създаване на FAQ (Frequently Asked Questions) страница
21. CopyFeed - следи кой ви краде content-а със помоща на digital footprint, който му задавате, IP на крадеца, и дава баклинк към original сайта...
22. LiveZilla - чат, live support, не е плъгин за WP, но лесно се интегрира, 1 код в text widget и готово
23. Related Posts Thumbnails - името говори достатъчно, трябва само 1 качен pic да има в поста за да му направи thumb. по красиво стои от related posts или YARP
24. Robots Meta - задължителен, в комбинациа с platinum seo и headspace2, е 90% от on-page seo-то
25. TweetMeme - retweet бутон
26. WP Hide Post - добавка за скриване на пост от homepage(category,tag,author page...)
27. WP htaccess Control - вградени разни опции за htaccess( редиректване, error pages, mod deflate...)
28. SEO Smart Links - автоматично линква keyword в поста ти към друг пост релейтед с keyword-а
29. SEO Friendly Images - добавя автоматично тайтъл и алт таг към сниката
30. Login LockDown - security добавка, ограничава достъпа до wp-admin панела след X брой опити от 1 IP
31. Widget Logic - контролира в коя/и страница/и да се вижда определен widget
32. EasyPayPal - интегрира пейпал...повече инфо във сайта на плъгина
33. Heatmap - plugin monitor user mouse movement and clicks, хитро е, за да видите къде кликат/гледат/се задърйат потребителите за сплит тест..
34. Page Peel - тия реклами дет се отварят от горната-дясна част на сайт
35. SEO SearchTerms Tagging 2 - линква постовете със recent search terms, random search terms, popular search terms, от самия пост или от widget
36. WP Auto Tagger - създава автоматични тагове, взависимост от съдържанието..
37. Contact Form 7, Easy Privacy Policy, WP Disclaimer, - плугини за контакт форма, privacy policy и disclaimer..
----- Добавки от AlexHD2
38. Comments Cleaner - изчиства беклинковете в коментарите
39. Wordbooker - автоматично споделя във фейсбук новите постове както в личния профил така и във фен страницата на блога ако има. Също моще да добавя like and share бутони към фейсбук
40. All in One Adsense and YPN - добавя автоматично адсенс където си искаме из сайта (постове, страници) и с каквито си искаме размери, брой и цветове
---------------
41. Multiple Category Selection Widget, ако не се лъжа, bulblogger-а търсеше нещо подобно преди няколко месеца. Адски полезна добавка за търсене в категории, по-точно доста категории. Посетете линка и ще разберете за какво става дума.
42. SplashGate - отново прочетете описанието в линка. Удобно е за промотиране на продукт/клип/промоция на нещо си, без да нарушавате структурата на сайта.
43. LoadedPress Show More - добавка само за естетите. Защо ви е да показвате целия текст на незаинтересовани хора, като по този начин ви бягат рекламите към футера? Имате съдържание, което се вижда от паяците - това е важното за вас. С тази добавка ще може да скриете част от текста, като само заинтересованите (кликналите на Read more ще го прочетат). Тук е малко спорно дали се влиза в разрез с политиката на гугъл, така, че експириментите са си на ваша отговорност (search for cloacking)
44. Div Shortcode - най-полезната добавка на която съм попадал! За голяма част от четящите темата, едва ли ще е полезна, но дизайнерите определено ще знаят за какво да я ползват, а и как. От както попаднах на това - имам пълна свобода на стилизирането на която и да е било публикация!
----- По желание на signboard и това му мнение http://www.predpriemach.com/showthread.php?t=22707&p=282671#post282671
45. Hyper Cache Extended - Полезен кеширащ плъгин. Редовно чета добри отзиви за него, най-вече от потребители на споделен хостинг.


Въпреки всичко, ще се радвам ако някой сподели някой ценен ресурс - било то като публикация в темата или като лично съобщение. Място има :)
 
Последно редактирано:

Fozzy

Well-Known Member
От: Полезни Wordpress добавки

Напоследък като ми потрябва нещо и не мога да се сетя за него, влизам в "Какво ново?" секцията на Предприемач и хоп, някой е пуснал чисто новичка тема точно по моя въпрос :) Донякъде потвърждава твърденията, че админите прилагат някакви странни вуду магии.

Реп, ktomov.

П.С.: Да не отварям нова тема, препоръчайте ми нещо със същата или поне сходна функционалност на nextgen галерията само, че за видео. Общо-взето ми трябва плъгин, с който да създавам галерии, в които да ембдвам клипчета от youtube и да има sidebar widget, който да показва случайно видео.
 

ktomov

Premium
Re: От: Полезни Wordpress добавки

П.С.: Да не отварям нова тема, препоръчайте ми нещо със същата или поне сходна функционалност на nextgen галерията само, че за видео. Общо-взето ми трябва плъгин, с който да създавам галерии, в които да ембдвам клипчета от youtube и да има sidebar widget, който да показва случайно видео.

За съжаление не ми се е налагало да търся подобно нещо, но предполагам след това търсене http://wordpress.org/extend/plugins/search.php?q=youtube+video+gallery&sort= все ще се намери подходяща добавка. Аз лично бих го направил по друг начин де:
1. Инсталиране на тази добавка за custom post type и създаването на нов тип публикация "видео".
2. Инсталиране на тази добавка за архивите

Ще ви помоля да не разводняваме прекалено много темата. Целта и е да се намери всичко нужно на първата страница, така, че всички останали питания могат да бъдат ориентирани към нова тема. Аз ще се погрижа, новите предложения/полезни добавки да бъдат добавени тук.
Както в първото мнение казах - целта ми е да се постигне нещо като индекс на полезните добавки, които малко или много са минали между капките.
 

ktomov

Premium
Добавил съм още 5 добавки към списъка, дано са ви полезни.
Надявах се на по-голяма активност от ваша страна, но до момента нямам нито едно предложение за списъка. Да разбирам ли, че малка част от вас ползват WP или просто не искате да споделите "богатството" си?
 

ReminD

Well-Known Member
От: Полезни Wordpress добавки

OMFG тоя последния пост изби рибата!
 

AlexHD2

New Member
От: Полезни Wordpress добавки

ktomov имаш ЛС
Имам въпрос - когато премина към platinum seo pack, трябва ли да изключа all in one seo плъг-ин-а
А на Robots Meta трябва ли да правя някакви настройки или само го инсталирам?
 

dalasweb

Active Member
От: Re: Полезни Wordpress добавки

Widget Logic - контролира в коя/и страница/и да се вижда определен widget


Значи с това мога всяка страница да ми изглежда различно и менютата ....
 

ReminD

Well-Known Member
От: Re: Полезни Wordpress добавки

Значи с това мога всяка страница да ми изглежда различно и менютата ....

Не разбрах, въпрос ли беше това или извод?
 

wood

Well-Known Member
От: Полезни Wordpress добавки

Липсва само плъгин за СПАМ...масовият проблем със Спама в wordpress. Аз отдавна търся работещ плъгин с който да забраня по дума да се публикува в сайта ми.
 

Firefly

Well-Known Member
От: Re: От: Полезни Wordpress добавки

За съжаление не ми се е налагало да търся подобно нещо, но предполагам след това търсене http://wordpress.org/extend/plugins/search.php?q=youtube+video+gallery&sort= все ще се намери подходяща добавка. Аз лично бих го направил по друг начин де:
1. Инсталиране на тази добавка за custom post type и създаването на нов тип публикация "видео".
2. Инсталиране на тази добавка за архивите

Ще ви помоля да не разводняваме прекалено много темата. Целта и е да се намери всичко нужно на първата страница, така, че всички останали питания могат да бъдат ориентирани към нова тема. Аз ще се погрижа, новите предложения/полезни добавки да бъдат добавени тук.
Както в първото мнение казах - целта ми е да се постигне нещо като индекс на полезните добавки, които малко или много са минали между капките.

wordpress.org/extend/plugins/ngg-video-extend/

Не съм пробвал, но ми изглежда, че позволява и добавяне на клипове.
 

djeims

Active Member
От: Полезни Wordpress добавки

Раздадох репутация, където можах. Много полезна тема. @wood akismet ще ти реши проблемите на 99%, обаче вече е платен символично.
 

dalasweb

Active Member
От: Re: Полезни Wordpress добавки

Не разбрах, въпрос ли беше това или извод?
въпрос е

извинявам се
 

vivamedia

Member
От: Полезни Wordpress добавки

Здравейте,има ли някаква добавка която да я сложа в станицата си на сайта и потребителите да могат да добавят публикации със снимка,заглавие,категория и т.н.И всяка публикация да чака одобрение от администратора.
 

SylaRbg

New Member
От: Полезни Wordpress добавки

Здравейте, искам да попитам да ли някой е попадал на плъгин който: да свързва една публикация с друга т.е имаме публикувана статия за актьор и статия за филм в който играе актьора може ли автоматично в публикацията за актьора да изведем линк към информацията за филма ?
 

Muncho

New Member
От: Полезни Wordpress добавки

Трябва ти плъгин, който да създава линкове според ключови думи. В първото мнение има няколко такива. Аз лично ползвам плъгина на Vladimir Prelovac.
 

rak

Active Member
От: Полезни Wordpress добавки

А аз търся плъгин, чрез който потребителят да се абонира за известяване при публикуване на нова статия. Просто като се качи нова статия, абонатите автоматично да получават известие.
 

Горе