Помощ за Автобиография

От: Помощ за Автобиография

Какво Ви е мнението за ITCV идеята?

Връзките на сайта не работят. Ползвам Firefox/Linux.
 
От: Помощ за Автобиография

Хора благодаря за инфото. Нека да обновя малко темата с инфо.
Удобриха ме на 1-ви етап :)
Кандидатстваха супер много хора и въпреки това ме удобриха.
Утре съм на интервю :) Много съм развалнуван ще се държа спокойно и мъжки. Наистина искам да ме приемат на работа в тази фирма.
Как да отбягвам провокативните въпроси.
Понеже е високо заплатена как да отговоря на въпроса с парите. Със сигурност ще бъдат провокативни......
Дайте ми идеи как да се представя добре на прослушването :)
 
От: Помощ за Автобиография

Хубаво е да знаеш какви горе-долу са заплатите в тази фирма и подобни фирми за тази длъжност за да посочиш адекватна такава. Избягването на въпроса "Каква заплата очакваш?" не винаги се възприема добре, тъй като с този въпрос мениджърите често целят да разберат доколко си запознат с този бранш (заплащане, условия на труд и т.н.).
 
От: Помощ за Автобиография

Моят съвет относно въпроса "Каква заплата очаквате?" е да прецениш реалистично на каква заплата си готов да започнеш работа и да я представиш като "стартова заплата". Т.е. - " Готов съм да започна на .... лева стартова заплата ..." така се подразбира, че след като докажеш своите качества и умения, и мине изпитателния срок се очаква да бъдеш подобаващо оценен. Не забравяй, че обичайно следва и въпросът - Каква заплата получавахте на последната си позиция? .. т.е. не може да има огромна разлика между двете суми. Направиха ми впечатление няколко грешки в по-горния ти пост .. бъди внимателен в правописа ако попълваш анкети или други документи, ако трябва си опресни знанията с някоя кратка граматика. Успех!
 
От: Помощ за Автобиография

Избягването на въпроса "Каква заплата очакваш?" не винаги се възприема добре, тъй като с този въпрос мениджърите често целят да разберат доколко си запознат с този бранш (заплащане, условия на труд и т.н.).
По принцип в икономическите гимназии и университети препоръчват на такива въпроси да се отговаря със нещо от сорта на "адекватно на уменията ми и професионалната квалификация"
 
От: Помощ за Автобиография

Да разбрах. Първо интервю ми е и искам да се представя добре. Благодаря ти Боряна за критиките. Тук пиша както ми дойде понеже пиша бързо и не обръщам внимание. Не кандидатсвам за учител по български а и управителя на фирмата ми беше засипал писмото което ми прати с грешки така че дълбоко се съмнявам че го интересува кои как пише по форумите :)
 
От: Помощ за Автобиография

По-скоро беше приятелски съвет, отколкото критика : ))) И аз съм същата като пиша в нета. Желая ти успех! После да разкажеш как е минало.
 
От: Помощ за Автобиография

Благодаря ти ;)
Разбира се ще разкажа. Информацията ще е полезна на много хора понеже тази фирма е на много високо ниво и не играят на дребно. Също така не е българска :)
 
От: Помощ за Автобиография

...Тук пиша както ми дойде понеже пиша бързо и не обръщам внимание. Не кандидатсвам за учител по български а и управителя на фирмата ми беше засипал писмото което ми прати с грешки така че дълбоко се съмнявам че го интересува кои как пише по форумите :)

Това ти е грешката а и не само твоя, но и на всички. Човек трябва да бъде точен, акуратен, стриктен. Трябва да пишеш хубаво. Това е навик, умение, което се придобива в училищните години - някъде до 7-8 клас човек трябва да се научи да пише правилно, грамотно. После това става навик, част от теб. Даже и няма да се замисляш дали пишеш правилно или не - ще го правиш с лекота.
Това, че пишеш във форум не ти дава право да пишеш както ти дойде. Най-малкото - по този начин уважаваш освен себе си и другите хора, които четат постовете ти. Аз съм малко краен в това отношение - писаници на латиница не чета, пропускам неграмотни мнения, изпълнени с грешки. На мнение съм, че ако не можеш да пишеш добре във форум, в дискусии - то няма да можеш сам да си напишеш правилно и мотивационно писмо, бъди сигурен, че ще има граматически, правописни грешки. Довода: ама тук разпускам а иначе като се наложи да пиша официални писма и документи пиша правилно, добре и се старая - не е основателен, а е смешен и жалък.

Ако управителя, шефа на фирмата ти праща писмо с грешки - това не означава, че и ти трябва да пишеш по същия начин.
 
От: Помощ за Автобиография

Явно съм изпуснал старта на тази иначе така интересна за мен тема. По тази причина няма да мога да цитирам всички пасажи, които ми "хванаха окото", но не мога да се сдържа да не коментирам.
Повече от 3 години освен стандартните ми задължения трябваше и да подбирам персонал за обектите, за които отговарях. Сам си преглеждах биографиите, сам селектирах и сам правех интервютата - не се хваля, а споделям опит от "другата" страна на бариерата за онези, които ще ми отговорят.
Разбира се, както на много други хора, и на мен ми се е налагало да си търся работа, дори последната година доста интензивно.
Разбирам написаното от онези, които са провеждали интервютата, но тук искам да се спра на това, което виждам като кандидат.
Последната 1 година ми прави впечатление, че ме препитват, извинете, но не мога да нарека "интервю" срещите на които съм бил, разни девойки, които нито имат представа от сектора, а още по-малко опит за да се нарекат "Подбор на персонал". А и няма как при условие, че повечето са или още студентки, или завършили максимум година. Искат ми CV, а дори не знаят какво е това, от къде идва съкращението, а още по-малко формата за написването му. Масово е желанието да получат европейска автобиография и тези, които са писали тук обратното - сори, ама сте единици. Последното твърдя на база как мой познат след 5 пускания на документи в една фирма, едва на 5-тия бе поканен и съответно одобрен, а като причина посочиха, че ЕДВА тогава пратил европейско СВ...
Не искам да се спирам на малоумните и шаблонни въпроси от типа "Колко ИСКАТЕ (което е много различно от ОЧАКВАТЕ) да получавате?". Мечо Пух е описал много добре нещата: "Колкото повече, толкова повече". Сред фаворитите ми е "Как се виждате след 5 години?", но това е друга и още по-дълга тема.
Аз намирам за пълна липса на професионализъм, тотално малоумие и абсурден шаблонизъм граничещото с мания желание на наричащите се HR-и да получат CV Europass или там каквото е, но за съжаление стадото си взема своя дан.
Относно мотивационното писмо - намирам за жест на уважение, отделено време и внимание, демонстрация на интерес към компанията, макар и в леко шаблонен вид (все пак има изисквания към това как се пише) да приложиш кратък, описателен текст под формата на мотивационно писмо. Защо ли? Ами за да споменеш какво умееш, как смяташ, че то би било полезно на компанията, за която кандидастваш, и както ТИ искаш/можеш/би дал на тази компания. А схващането "глей го тоя пратил е писмото, щото навсякъде го искат" - поздрави от старата ми шапка!
Снимката е предлог да селектират на първа линия по външен вид и възраст - нищо повече. Както и да го погледнеш си е дискриминация, но го правят. Тъпо е, защото аз кандидаствам за работа, а не да си търся невяста и по тази снимка баща и да ме благославя за бъдещата сватба.
И преди да ми кажете "ами ти щото не си бил одобрен, то за това си така" нека ви кажа другото - HR-a е първата ти среща с евентуалният ти работодател, той е лицето му. И когато това лице е с рокля, която не мога да кажа къде и свършва или всъщност това е колана, когато ми закъснява за интервю с над 30 мин, когато ми задава нищо повече от тъпи стандартни въпроси и се пробва да ми остроумничи е няма как да припадам от радост.
Много още мога да ви кажа, но мисля за сега да спра до тук, тъй като със сигурност съм засегнал някой, а и стана твърде дълго...
 
От: Помощ за Автобиография

Останах разочарован............. Поредното МЛМ............
Дойдоха едни с врътовръзки започнаха да ни обясняват, че правили 50-60 к евро на месец. Не знаеха основни неща за интернет бизнеса.
Само си изгубих времето.......
 
От: Помощ за Автобиография

Да си ги стискат тези k евро на месец щом има кой да им ги дава. На теб да не ти пука толкова. Важното е да си намериш работа в стойностна фирма, в която ще разбират и уважават твоите знания и умения.
 
Re: От: Помощ за Автобиография

Да си ги стискат тези k евро на месец щом има кой да им ги дава. На теб да не ти пука толкова. Важното е да си намериш работа в стойностна фирма, в която ще разбират и уважават твоите знания и умения.
Подкрепям на 100% казаното. Хвани се във фирма, в която ще те ценят и тези над теб не са грандомани, които са имали късмета някак да са докарали тези пари (ако въобще е истина, защото на мен някой да седне да ми обяснява колко пари прави на месец, ще ми говори за кофти възпитание с привкус на нереалистичност). Където се цени творчеството и се дава воля на идеите и иновативното мислене. Всеки започващ разговор с или често натъкващ "ние правим големи пари", ми говори за много ограничено съзнание. Защото щом го казваш, това е най-доброто, което е фирмата. Спре ли потока пари, фирмата изчезва и никой не се сеща за нея никога. Или както казва един мой познат "ако исках да правя мигновени удари, щях да измисля на бързо някой друг шит и да го направя, но това е за аматьори" и е прав.

А това, че не разбират от интернет бизнес потвърждава казаното от мен. Да, може би това не е сферата, в която оперират, а може и да е. Не ме интересува, както и теб. Вместо да наемат това, което те никога няма да научат и разберат и да го впрегнат, те са се опитали да те набутат в някакво MLM, с което и става ясно как ги правят тези пари. Ако са тези пари, нали?

Да не ти пука. Ако питаш мен, направили са ти услуга. :) Но не мога да кажа същото за тях. ;)
 
От: Помощ за Автобиография

Странното знаете ли кое е колеги, че МЛМ-то е към една много голяма социална мрежа и едва ли не се опитаха да ни убедят, че скоро щяла да мине фейсбук по икономически показатели.............. Не искам да казвам коя е понеже ще и направя реклама :)
 
От: Помощ за Автобиография

Хич да не ти пука, че не се та одобрили за работата, ще си намериш друга и по стойностна.
За бъдеще бих ти препоръчал да си използваш собствено СВ, ако не са те поканили на интервю защото нямаш европейски формат СВ(Шаблона) е по-добре за теб.

Представи си колко трябва да са обраничени хората, за да изискват само Европейския формат шаблон и се замисли дали си заслужава да работиш в такава фирма.

Иначе относно снимката, за съжаление в България ЧР го изискват, но в чужбина това се смята за дискриминация.
 
От: Помощ за Автобиография

Хич да не ти пука, че не се та одобрили за работата, ще си намериш друга и по стойностна.
За бъдеще бих ти препоръчал да си използваш собствено СВ, ако не са те поканили на интервю защото нямаш европейски формат СВ(Шаблона) е по-добре за теб.

Представи си колко трябва да са обраничени хората, за да изискват само Европейския формат шаблон и се замисли дали си заслужава да работиш в такава фирма.

Иначе относно снимката, за съжаление в България ЧР го изискват, но в чужбина това се смята за дискриминация.
То е дискриминация, още повече - не носи никаква информация какво можеш и би ли бил полезен на компанията. И не, не мога да си позволя да не им пращам европейско, защото ми трябва работа. Това е.
Само, че компаниите все още не осъзнават, че няма как да стане един и същ човек еднакво успешно да ти търси персонал за счетоводство, хора за поддръжка на онлайн проект и хора в продажбите и тяхното управление. Не става.
 
От: Помощ за Автобиография

Странното знаете ли кое е колеги, че МЛМ-то е към една много голяма социална мрежа и едва ли не се опитаха да ни убедят, че скоро щяла да мине фейсбук по икономически показатели.............. Не искам да казвам коя е понеже ще и направя реклама :)

нека познаем, сигурно е ел ер, или ел ар - едни му викат тъй, други тъй :D
 
То е по-скоро олигофрения. Аз лично, ако на мое интервю някой застене да ми обеснява колко пари прави и колко е велик и в същото време лъха некомпетенция от него, си се изнасям. Не за друго, а за дане си губим взаимно времето. Реално за мен тези хора не са били много подходящи за подбор на кадри, защото мотивацията е вътрешна при всеки. Споменаването на суми и пари разконцентрира това и истинския HR не би могъл да даде обективна оценка за вътрешната мотивация на събеседника си. За това тези не само са непрофесионалисти, но и не знам как правят толкова пари в този "мениджмънт" на ресурси. А и реално, на интервщта с теб, колко пари ли са загубили докато го провеждат? Нещо, много нелогични неща има около всичко това.
 
От: Помощ за Автобиография

Ставаше дума за sitetalk.....
Убеждаваха хората да плащат някви суми и щели да правят до 50-60 хиляди евро на месец без да влизали даже в профилите си.
Единия каза, че ако не станело това щял да си запали q - седмицата.
Имаше един постоянно им саботираше презентацията и ги гавреше. На всяко изречение им казва да да, браво, много добре, отлично и постояно ги прекъсваше.
Някакъв им се развика, че били финансова пирамида онези почнаха да го разпитват как се казвал какво работел незнам си какви простотий :)
 

Горе