По кой път да поема?

Кой път е най-добре да поема според вас?


  • Общо гласове
    27

Stefo92

New Member
Здравейте, казвам се Стефан на 21години.

Наскоро напуснах работа, защото не бях доволен от заплащането - 440 лева на месец без договор, т.е без осигуровки и без платен отпуск. Правех чертежи на Autocad, после с CAM програма ги правех за ЦПУ, после настройвах машината и изкарвах необходимите бройки, следейки за качеството и точността да е до десета от милиметъра. Работно време 08:00-17:00 от понеделник до петък, а понякога и събота. Изкарах една година с надежда за увеличение, или поне договор :lol:
От 3 години се занимавам с онлайн покер откъдето си докарвам 200-700 лева на месец, доста вариативен доход и се хабят доста нерви.
В момента съм пред кръстопът и не знам на къде да поема. :cry:

1. Да си търся работа в България и да инвестирам парите припечелени от покер в нещо, или в игра на по-високи нива, НО със диплома за средно, удостоверение за работа с Autocad и сертификат, че имам 150 IQ, едва ли ще намеря достатъчно платена, че да мога да разчитам единствено на заплата.

2. Да си търся работа в чужбина, да се лишавам и да кътам пари, които да инвестирам в нещо, с моя основен английски за гледане на филми бих могъл да се справя, НО семейството, роднините и най-вече от къде и как да започна. Дали по интернет да си търся, или да отида там, да наема квартира и да огледам за нещо.

3. Да уча нещо, в сферата на информационните технологии и програмирането. До сега съм се занимавал само със HTML, което е най-лесното. Тъкмо бях решил да уча JavaScript и CSS, но започнах работа. А сега съм позабравил, даже HTML. Преди 2 години си бях направил сайт и форум с над 1000 регистрирани потребители, хостнат от смсхостинг, имах и договор с Мобио, от където печелех по 100-200 лева на месец в продължение на година, от играта counter-strike 1.6. Тогава изгубих толкова време да направя хубави сървъри за качествен геймплей, че можех да изуча много други неща в сферата на информационните технологии, но бях доволен СМС-те валяха от играчите, за да получат повече привилегии в даден сървър. След като единия от сървърите стана много популярен и единствен в България и света такъв, дори в момента няма друг подобен, който да е пуснат, се започна със флуденето, искаха ми част от печалбата, за да престанат. Реших да спра сървърите, докато реша проблема, но след като опитах да филтрирам IP адресите и след разговори с интернет доставчика ми, не можех да си отворя и абв пощата по 2-3 мин., реших да се откажа и от тогава така и не съм го пускал.

4. Да уча нещо друго.

Ще се радвам да чуя вашите мнения и съвети. Съжалявам, ако съм пропуснал или объркал нещо:|
 
Трябва да решиш за себе си:

а) Искаш ли да развиваш своя дейност?
б) Или искаш да си бачкатор?

Ако верния отговор е а), то няма да навлизам в подробности. Ако е б) имаш две опции:

а) Парите ли са водещия фактор за теб?
б) Или това, което работиш искаш да ти доставя удоволствие, да имаш възможност за личностно израстване и т.н. и т.н.?

Ако само парите те интересуват, имаш два варианта:

1. Ако искаш само да си живееш добре, да бачкаш "nine to five job", вечер да се прибираш с празна глава, да пиеш ракия и биеш жената... то най-лесно - стани програмист, взимай 2-3 бона заплата и си живей живота. Глад за ИТ кадри определено има. С програмиста е само пример, може и съпорт в HP да станеш, след 3 години си на 3500 заплата. Пей сърце!
2. Ако искаш да се развиваш професионално, но не и да развиваш собствен бизнес, то изчезвай за запада. В Европа фирмите са с хоризонтална структура (демек колкото и да си квалифициран, синчето взима бизнеса), а в Щатите по принцип са с вертикална (т.е. бачкаш и се доказваш цял живот, но получаваш повишения и един ден може и да стигнеш много високо).

Сори ако има нещо в мнението. IQ-то ми е 70.
 
От: По кой път да поема?

От кой град си? Влече ли те програмирането ? Там е невероятен глад на кадри, отвори jobs.bg, ако не си уверен. В София отвори преди година горе-долу Софтуерен университет, където се поставя много голям фокус върху практиката, и обучението е интензивно - но пък само около година-две. Вече има 550 студенти. Проучи повече, ако искаш да се развиваш в тази сфера - реално и заплатите там са по 1000 лева за повечето junior позиции, и безработицата почти нулева, и перспективите все позитивни.
 
От: По кой път да поема?

Наблегни на покера ако питаш мен.Чети книги свързани с покер.И аз имам приятел който вади 5 цифрени суми(в евро) на месец от покера.
 
От: По кой път да поема?

Високото IQ не е достатъчно, за да имаш много пари: цяла година си затрил да "разнасяш пици", затрил си добър сървър...

Ако те влекат парите, е нужна и комбинативност.
 
От: По кой път да поема?

Аз бих избрал номер 1 и да инвестирам парите в бизнес, който много добре съм обмислил предварително.
В бг работата не струва и образованието е доста подценено, това е лично мое мнение продиктувано от моя опит.
 
От: По кой път да поема?

Много е трудно да се дават такива съвети. Щом имаш акъл и ти се отдават CAD софтуерите - стани конструктор или програмист на контролери.
Аз започнах с програмирането на 26. Много ми помогна и все още се занимавам с него, но професионално реших да се развивам като инженер. Програмирането, особено когато работиш за някой е доста трудоемък и изморителен ангажимент. Бачка се здраво, а удовлетворението не е голямо, поради факта, че трябва да се съобразяваш с чужди мнения, променяш, дебъгваш, при критичен бъг има колямо кряскане, а който не пише код, той не допуска бъгове.
Като конструктор с 3D софтуер работата ще ти е в пъти по-лека и удовлетворяваща. Резултите често те изпълват с удовлетворение и те стимулират. Инженеринга може да се работи по цял свят (както и програмирането), заплащането е добро, търсенето много високо, а езика е английски на работно ниво, освен ако не пишеш техническа документация.
Ако имаш скътан някой лев, тогава заложи на изкарването на инженерно образование. Ще ти отнеме поне 4.5 години, време през което можеш да работиш. Задължително поразучи и някой от по-съвремените продукти, като SolidWorks или Pro/ENGINEER.

НО, ако бях на твое място, директно бих скъсал каиша и коршум на Запад. Огледай се какво се търси в Европа. С това предлагане на работа от 2.2 милиона свободни места, все ще си харесаш нещо, а и някой ще оцени подобаващо знанията ти:
https://ec.europa.eu/eures/page/homepage?lang=bg
Не се притеснявай да се хвалиш, когато пишеш на работодателите. Изброявай всичко, което можеш да правиш, западните работодатели харесват хора с самочувствие и увереност. Покажи им, че си готов да бачкаш и да приемеш предизвикателствата. Ако трябва да научиш нещо, ще си силно отворен към обучения.
Газ и не се обръщай назад! Виждаш каква простотия е тая държава, а статуквото скоро няма да се промени. Няма как за 5-10 години да се промени мисленето и морала на рабтодателите, няма как университетите да започнат да вадят специалистите, необходими за бизнеса, просто защото няма кой да култивира подобни специалисти, а то и бизнес няма. Затворен кръг, без шанс за излизане от цикъла.
Ако решиш да останеш в България, тогава заложи на инженерно обучение. Иначе нямаш шанс да минеш заплата от 1200-1300 лв., със средното образование и работа за някой, толкова ще ти е максимума.
Програмирането можеш да го учиш и сам, няма нужда да изгубиш няколко години в университет, за да учиш .NET и C/C++ върху продукти на M$. По-добре да заложиш на Android SDK, PHP, Python, Ruby и производните им (Node.js, Coffee, Type, etc.), от това наистина могат да се вадят дори пари и без да имаш образование.
Искрено ти желая успех!
 
От: По кой път да поема?

Ако смяташ че в покера може да се получат нещата давай с него, избери това което смята че ще е най-лесно. Според мен това с HTML сайтове е доста неудачно, ще минат 2 години докато се научиш, вероятно ще трябва да смениш няколко работи докато научи всичко и ще можеш да почнеш някъде за по-висока заплата. Примерно аз докато учих в университета 3 години по цял ден писах c++, java, малко c#, visual basic, .net и това бе предостатъчно за да разбера че не ставам за такава работа. Не виждам как то това мога да направя и 1 лев, но от инсталиране на WP, seo, нещата са 100 пъти по-лесни и възможни.
А това дето си го правил Autocad, знам че в Ямбол вземат към 700, ако искаш да работиш при инженерите, които главно чертаят над 1k, потърси работа за него, но не с обяви, а намери някакви данни за фирми и направо им пиши. Двама мои познати почнаха работа в 2 от най-проспериралите компании за изработка на сайт, като им писаха в сайта, а не през jobs.
 
От: По кой път да поема?

Трудно е страничен наблюдател да може да ти даде съвет, тъй като всеки е повлиян и от собственият си опит и мирооглед, но аз съм за номер 1. Печели и инвестирай в онова, в което си добър, и все пак учи се в областта на онлайн приложенията. Аз лично съм работил на CNC машина за 750 лв, а ако в чужбина за подобна позиция подсигуряват спане и добри заплати. Виж тук някои предложения за чужбина: ето
и тук Успех! :)
 
Всички сме работили за малко пари и за хора, които не мога да нарека бизнесмени или предприемачи. За това и гласувах за опция №3, като силно се надявам с времето да успееш да събереш знания, умения, търпение и вяра за нещо твое си - нещо собствено, което да те изстреля над сегашните ти желания. Но ще отнеме време, за това писах за търпението. Вярвам, че човек като теб не само има шанс да успее в създаването на собствен бизнес, но и след време ще си ментор за други, имащи сегашните питания.
 
От: По кой път да поема?

Не мога да ти дам конкретен съвет, понеже и аз съм на подобен кръстопът в момента.


Само да вметна че обявите в jobs-а за програмисти, едно че искат да знаеш 5 сериозни програмни езика и е "предимство" да разбираш от photoshop, пускат почти всяка седмица една и съща обява за едно и също работно място, правете му сметката колко се задържат хората в подобни компании, 2/3 ти от обявите са такива.
 
Re: От: По кой път да поема?

Само да вметна че обявите в jobs-а за програмисти, едно че искат да знаеш 5 сериозни програмни езика и е "предимство" да разбираш от photoshop, пускат почти всяка седмица една и съща обява за едно и също работно място, правете му сметката колко се задържат хората в подобни компании, 2/3 ти от обявите са такива.
Ако ще търсите сериозна работа за програмисти, девелопъри и маркетъри jobs не мисля, че е подходящото място за това. Нищо лично сайта, но там започнаха какви ли не извращения да чета, предполагам и вие, скришноти от ваши познати или направо е шернал линка с някакъв саркастичен коментар. Някой маркетинг мениждър с фотошоп, 3 езика, HTML, CSS, PHP, да управлява голяма мрежа от сайтове, и още куп изисквания, задължения и умения, които няма как да имаш и да си добър във всяко едно.

Хубавите работни места са обикновено в много по-тясно специализирани сайтове и мрежи. Скоро да сте виждали HP с jobs? Те са предимно в тези специализирани сайтове и Linkedin. Така както са там и vmware, IBM, Google и прочие. Дори едно приятел си има един феед с листи, и чести следи пусканите обяви (на местно и световно ниво) за работа. Ще го подпитам за тази платформа. ;)
 
От: Re: От: По кой път да поема?

Ако ще търсите сериозна работа за програмисти, девелопъри и маркетъри jobs не мисля, че е подходящото място за това. Нищо лично сайта, но там започнаха какви ли не извращения да чета, предполагам и вие, скришноти от ваши познати или направо е шернал линка с някакъв саркастичен коментар. Някой маркетинг мениждър с фотошоп, 3 езика, HTML, CSS, PHP, да управлява голяма мрежа от сайтове, и още куп изисквания, задължения и умения, които няма как да имаш и да си добър във всяко едно.

Хубавите работни места са обикновено в много по-тясно специализирани сайтове и мрежи. Скоро да сте виждали HP с jobs? Те са предимно в тези специализирани сайтове и Linkedin. Така както са там и vmware, IBM, Google и прочие. Дори едно приятел си има един феед с листи, и чести следи пусканите обяви (на местно и световно ниво) за работа. Ще го подпитам за тази платформа. ;)
HP постоянно търсят програмисти в jobs.bg - винаги имат по 20 отворени позиции: http://www.jobs.bg/c14495
 
От: По кой път да поема?

Можеш ли да разкажеш какво представляваше работата, която си напуснал. В смисъл какво точно се произвеждаше. Не можеш ли да упражняваш същата дейност, но като freelancer? Опитът който си получил ще е предимство. Иначе каквото и друга да се хванеш, то все ще почваш отначало...
 
Re: От: Re: От: По кой път да поема?

HP постоянно търсят програмисти в jobs.bg - винаги имат по 20 отворени позиции: http://www.jobs.bg/c14495

Ха, така ли? Имаше един период, в който нещо теглиха игнора на този сайт. Явно е отминал този период от време.
 
От: По кой път да поема?

Учи комбинация PHP+CSS+JS+HTML

Иначе, само с едното, трудно се намира.

Не знам къде живееш, но София е добре, вместо да заминеш в чужбина.
 
От: По кой път да поема?

Аз също съм на 21 години и макар да имам бизнес в турция и то в IT сферата, реших да се обазовам и да си сменя сферата. Избрах Корабостроене в ТУ-Варна -> Чесно да ти кажа доставя ми много повече удоволствие, когато се занимавам с проектирането на кораби или машини. Нещо ме бръкна за да дам това решение, но дано не сгреша. Приказвам ти ги тези работи, защото сме набори и това ни е най-важния момент от живота ни, а и щом те влече AutoCad те съветвам да изучиш нещо в сферата на Машиностроене или Корабостроене.
 

Горе