По колко часа отделяте за сън

По колко часа отделяте за сън

  • По-малко от 5

    Votes: 7 5.6%
  • 5 часа

    Votes: 7 5.6%
  • 6 часа

    Votes: 23 18.3%
  • 7 часа

    Votes: 29 23.0%
  • 8 часа

    Votes: 32 25.4%
  • 9 часа

    Votes: 8 6.3%
  • Повече от 10 часа

    Votes: 4 3.2%
  • Спя докато се наспя

    Votes: 16 12.7%

  • Общо гласове
    126

alfina87

Active Member
Не съм много сигура дали това е разделът, но темата ми не е за кофата или поне така мисля :shock:

Чета една статия за недоспиването /кога ли ще спра да чета нещо, което ми попадне под носа, докато се фокусирам върху работата :)/ Имайки предвид, че съм от хората, които вече не лягат преди 5 :mad: и не спя много, ми интересно да заформим една дискусийка:

По колко часа средно спите за 24ч?
Наваксвате ли дефицита на сън?
Какво мислите за недоспиването?

Малко банална може да е тема, но ще се радвам да има повечко включили се ;)
 
От: По колко часа отделяте за сън

Как ще е за кофата, много добър въпрос. Аз отделям по 6-7 часа на денонощие за сън. Повече ми идва на нагоре. Човек е хубаво да не се отпуска да спи по 10+ часа. Споредм не е грам здравословно. Но това е лично мнение. ;) Виждал съм такива хора, изглеждат неконцетрирани и обикновенно им трябва секунди, за да си навържат мислите в изречение или някакъв тип разказ. Абе познават се.

Само един Пул й липсва, ако ме питаш мен.

Ето и другите ми отговори:

Наваксвам само когато организма ми сигнализира, че имам нужда. Иначе е глезотия.
Недоспиването води до кофти ефекти и е желателно да не се стига до такова нещо.

И аз ще се надявам да има повече мнения. Айде, давайте. :)
 
От: По колко часа отделяте за сън

Едно трябва да е ясно, сънят не може да се навакса. Не спиш ли достатъчно вредиш много на организма си. Сънят е най-доброто лекарство за много болести. Аз лично гледам да спя поне по 9 часа. Ако ми се наложи да стана насила, преди да съм се събудил сам, после цял ден ми е кофти. Затова така съм си подредил нещата, че винаги да имам време за спане колкото си искам. Особено на млада възраст, сънят е много важен. Без него човек се състарява бързо и го нападат всякакви болежки.
 
Нямаше да е лошо, темата да бъде съставена като анкета, поне на мен биха ми били интересни резултатите.
Иначе - 5 до 6* часа си позволявам да спя. Лягам в 6 и ставам в 12, поне по обичайната програма. Е случва се по някой път (когато препия предишната вечер) да си отпусна час-два бонус, но това са изключения.

* Аз така или иначе никога не съм можел да спя по много, така, че никой да не си вади впечатление, че този ми режим се дължи на прекалено голяма заетост ;)

Хъхъх сега прочетох още веднъж мнението на шефа, странно защо първия път точно този ред ми е обегнал :)
Само един Пул й липсва, ако ме питаш мен.

2968539c.jpg

БАХАХАХАХАХАХАХ Сериозно ли бе драги ми анонимко? Утре сигурно ще ми лепнеш и червена точица с препоръки за лечение, за това че пия бира или ракия? Не те знам кой си, но имам само едно нещо да ти кажа - you've made my day!
А, да, благодаря за съвета :D
 
Последно редактирано:
От: По колко часа отделяте за сън

Навремето като излязох от казармата чух по радиото че сънят трябва да е
6 часа за мъжът
7 часа за жената
и 8 часа за глупака
По това време аз като откровен безделник спях по 12 часа на ден и много се замислих върху въпроса - Аз като за двама мъже ли спя или като за глупак и половина - така и неразбрах точно но сега горе долу спя като за мъж по 6 часа :)
 
От: По колко часа отделяте за сън

Много зависи какво работи човек.На психиката й трябват само 2-3 4аса за да се въстанови,докато на мускулатурата поне 4-5 часа.Така,че ако си ба4катор ще спиш повече,ако си ползваш само главата,без мнгого мнгог движения,както е уебмастерската професия съответно по-малко сън трябват.
 
При нас е прието ако не знаете къде да иде дадена тема да я пуснете тук в офтопика а след като се поразвие веднъж седмично горе долу ги намествам в подходящи секции :) в кофата отива теми в които се скарате много, натролят се безполезно, имат мъртви линкове и тнт... така че тук си е ок :)

И за да съм по темата в последните 5 години аз винаги се наспивам независимо колко късно си легна спя докато се събудя :) горе долу незнам колко часа ми се падат понякога са 6-7-8-9 знам ли... не повече от ведннъж седмично ми се налага да стана с часовник... смятам че това ми се отразява добре и препоръчвам на всеки които си развие бизнеса задължително да се наспива и да не става с часовник по ценно за организма няма :) иначе организма е подложен на постоянен стрес който вероятно ще се усети в по късните години...

в по ранни години от живота ми съм ходил по цяла нощ на работа и сутрин на лекции и чак след това съм лягал даже в екстремни случаи съм имал и цяла нощ диско и после лекции ама ми бяха по буини времена :)
 
От: По колко часа отделяте за сън

Идеална е анкетата :) така по-лесно ще се виждат резултатите. Успокоих се, че не спя малко ;) и че май спим, когато си трябва. Че ми писна да слушам колко е важно виждаш ли да си легнеш в 23 и да станеш около 7, после на работа, обратно и пак така. То впоследствие свикнах и аз супер късно да лягам и да ставам по обяд, заради работата и преди университета.
@coolice направило ми е впечатление, че верно с часовник като стана ми е супер криво или не ставам веднага:) За сметка на това, ако човек стане, когато реши и се е наспал, ефектът от последващите задачки е плюс 80%, ще започна да си превъзпитавам навиците и ще зарежа часовника :)
 
Re: От: По колко часа отделяте за сън

Идеална е анкетата :) така по-лесно ще се виждат резултатите. Успокоих се, че не спя малко ;) и че май спим, когато си трябва. Че ми писна да слушам колко е важно виждаш ли да си легнеш в 23 и да станеш около 7, после на работа, обратно и пак така. То впоследствие свикнах и аз супер късно да лягам и да ставам по обяд, заради работата и преди университета.
@coolice направило ми е впечатление, че верно с часовник като стана ми е супер криво или не ставам веднага:) За сметка на това, ако човек стане, когато реши и се е наспал, ефектът от последващите задачки е плюс 80%, ще започна да си превъзпитавам навиците и ще зарежа часовника :)

:) трябва да дръпна много дълъг пост за да се получи сериозен отговор

важно е да си легнеш в 23 и да станеш около 7, после на работа само ако плануваш да работиш от 9 до 5 през следващите 35-40 години от живота си до пенсия... не че това е лошо... има хора които са на този режим и постигат страхотни успехи в кариерата си, имат солидни доходи, някои от тях успяват да натрупат сериозни инвестиции и да се "пенсионират" /почнат да живеят живота си / от преди обичаината пенсионна възраст... но това е прадигмата на старото поколение /в бг расло през комунизма когато държавата е решавала какво да работиш и ти трябва да си го работиш / Почити никои който произхожда от семейство в което всички ходят на работа* не получава от родителите си съвети за живота в които да се казва че можеш да стартираш бизнес който като се развие да не се налага да работиш в него от 9-5 или че може да натрупваш инвестиции които ти носят пасивен доход** и цялото това време което го отделяш на работата да го имаш за себе си семейството си приятелите си и нещата които обичаш да правиш :) както и за да се наспиваш :)***

* познавам малкия син на богато семейство по западните стандарт... големият син работи в ръководстовото на бизнеса на бащата на малкия понеже е по лежерно настроен към живота а и е студент в му направиха отделно бизнесче и това лято го пратиха като бизнес притежател да си договори няколко сделки да се учи ако се беше издънил щеше да му остане опита от управлението на този бизнес за следващия бизнес а при успех както и стана кеш с който да се чуства самостоятелен от техните :) не че не можеха да му дадът парите дето ги е изкарал директно да си ги харчи ама са искали да се научи да се оправя никои не се хванал да го учи че трябва да си ляга в 23 и да става в 7 да ходи на работа просто показвам как мислят и развиват децата си богатите... бизнес се развива, много по лесно като имаш пари но това е друга тема много се отклоних... освен това този форум все пак се казва Предприемач.ком и насърчаваме този модел на развитие


** някои биха казали ами риска да се провалиш да не потръгне или в някакъв момент да фалираш - да такае но и ако ходиш на работа там където работиш също може да фалират или да направят съкращения или реогарнизации ... и докато може да ходиш само на една работа то може да управляваш няколко различни бизнеса в различни бизнес ниши и да си много по стабилен от кои да е с работно място, както и можеш да отделяш време за да инвестираш в други неща които да ти носят доходи...

*** човек може да отделя от времето си да направи бизнеса си много много голоям и себе си много богат но това не трябва с цената на много стрес и рискове за здравето все пак имаме само един живот... затова е цялата ми тази философия за наспиването :)

пп онлайн бизнесите в повечето случай искат минимална инвестиция за стартиране спрямо кои да е друг бизнес и сумата не е толкова голяма спрямо бг доходите... дават на всички в бг равен шанс за успех и развитие с този на всички които живеят на запад, което го е нямало досега в никоя бизнес ниша и освен това при тези ниски доходи в бг една заплата може да я вади сайт за западния пазар който е доста много под средната големина затова възползвайте се максимално :clap:

ппп По темата която развих има изписани цели книги така че очаквам да съм бил напълно изчерпателен в един пост
лека нощ и успехи на всички от мен :)
 
От: По колко часа отделяте за сън

Щях да пиша и аз, ама виждам че сте си понасъбрали професионални медицински мнения по темата пък и ще съм само аз пак оня дето върви накриво :)
 
От: По колко часа отделяте за сън

Не виждам нищо лошо в дискусията, Радев ;) Бях споделила вече за 'совите' и 'чучулигите' - различните хора имат настроен биологичен часовник и работоспособност през различните часове на деня.

Хубавото на организма е, че свиква с режим на спане и работа като се спазва достатъчно дълго време. Не гвооря за точност до минути, но ако редовно си лягате и ставате в един и същ часови порядък няма да имате проблеми с това. Сега, алфина, с теб по женски ще споделя, че за запазване на красотата са нужни две неща-достатъчно количество сън (това да се чете на всекиму според нуждите, за мен нормално е 7-8 часа сън, като с годините нужните за възстановяване часове сън намаляват) и спорт през деня. Сън спомени не прави, но аз като не си доспя ставам раздразнителна и КПД спада драстично ;) Същото се получава и след тежки нощи като пък спя прекалено много, пак ми е криво.

Относно правенето на бизнес - важно е не да прекараме изнурително дълги часове работейки, а при да прекараме работното време качествено.
Тук влиза разработването на т.нар. план за действие в дългосрочен и краткосрочен аспект. Имам си набелязана схема за действие и наясно съм какви са задачите за седмицата и си ги разпределям. Не си губя времето като се чудя от къде какво да подхвана. Действа безотказно

П.П. Защо анкетката не е мултипъл чойс - искам да цъкна 2 неща - спя около 8 часа и се наспивам /т.е.докато се наспя/
П.П.2 -дертре, то никой не спи точен брой часове всеки ден през целия си живот. Авторката пита за средна стойност вероятно ;)
 
Последно редактирано:
От: По колко часа отделяте за сън

Ето за това говорих. Доста сте навътре в материята :)
Дискусията е чудесна, но тия дискусии първо ги правете в здравните форуми преди да вземате крайни решения за вашите тела на база на лаф чат моабет в Интернет форум :)
(в крайна сметка телата са си ваши)
 
От: По колко часа отделяте за сън

За съжаление е възможно да си прав, макар че се надявам да не е така.
Лаф във форум би следвало да се ползва за не повече от светване на сигнална лампичка, че в възможно нещо не е наред, не за взимане на окончателни решения по важни проблеми.
 
От: По колко часа отделяте за сън

След няколко години ще почне да ни се отразява това будуване (лично на мене май вече ми се отразява :( ) , ама какво да се прави . Който иска да живее нормално се налага от време на време да поработи малко повече ..
 
От: По колко часа отделяте за сън

6 7 часа са напълно достатъчни, останалото си е лакумия. Всеки организъм може да се преправи.
 
От: По колко часа отделяте за сън

За съжаление доста рядко имам възможност да се наспивам като хората. Най-често спя по шест-седем часа, но разбира се те не са ми достатъчни. По едно време исках да си направя режима така, че да лягам в десет вечерта, за да се наспивам, но в крайна сметка нищо не се получи, трябва много здрава самодисциплина. Прави са били хората, като са казали "8 часа работа, 8 часа удоволствия, 8 часа сън". :)
 
От: По колко часа отделяте за сън

аз гласувах за 7 часа и се оказа че повечето хора спят по толкова..лягам си в 1-2 и ставам към 9 сутринта..пия кафе..и пред пс...ама трябва време да се разтъпча че само пред пс си е чист застоял живот който хич не е добре за здравето.
 
От: По колко часа отделяте за сън

Само колкото да се учудя, че съм единствен, или поне пръв, който спи по- малко от пет часа.
При това не ми е естествено - само допреди няколко години спях като минимум 12-тина часа и честно казано си бях лентяй.. Понастоящем времето не ми стига изобщо и не мога да си представя как мога да се справя иначе: работя от девет до към три/пак малко лентяйски/, после карам лични ангажименти и мога да седна да работя отново около полунощ до към два и половина, ако е много претоварено - до четири и понякога пет. Ставам в седем без петнайсет.
Мога да споделя следното: свиква се, като с всяко нещо, човек е свръхадаптивно животно. /Е, без вечерно кафе е зор :)/
 
От: По колко часа отделяте за сън

Аз си лягам между 1-5 според зависи и ставам между 5-13 :)
Не знам как да го смятам, ама мисля че средно по 6 часа си поспивам
 

Горе