Unwise, това ми е ясно, но говорим по принцип. 99% от хората сложили си чисто Генто не искат и да чуват за бинарните пакети, все пак точно заради това са избрали Гентото - заради свободата да компилират сами това, което им е нужно.
Отделно на това, няма как да отречеш, че Гентото като цяло не е дистрибуция подходяща за масовият потребител. По-голямата част от четящите темата ще се откажат от самата инсталация, само като чуят, че всичко става ръчно и нямаш инсталатор чрез който с 3 клика да имаш вече инсталирана система
Генто е за advanced потребители, докато Сабайон-а е за noobs
Бях сложил преди Ubuntu, ама нещо не ми хареса как работи, по-бавно дори и от Уиндоуса, а на стария ми лаптоп съм слагал отново Убунто и работеше в пъти по бързо от Windows-a ама то беше и с една Виста бозава дошъл. Да не би на сегашния ми лаптоп да не работи добре, защото е с видео на ATI ? Бях чел, че май не се разбират, ама викам може да се е оправило вече.
Убунтуто като цяло никога не ми е харесвало, дори на сегашната ми машинка (q8300, 8gb ram, gt6800) работеше повече от тромаво, за това и не го изтраях повече от час и си сложих сабайона
Все пак въпрос на вкус е, кой какво ще избере. Аз лично никога не съм бил фен на дебиан базираните дистрибуции.