Протестите Срещу Енергийната Мафия

От: Протестите Срещу Енергийната Мафия

Днес бях зает до обяд, но успях да се включа в протестното шествие в Пловдив (присъединих се от след излизането от тунела). Шествието беше мирно и полицаите бяха наши другари, а не врагове. Целта ни не е да чупим и да рушим, а да създадем по-справедлив ред. Видях надежда у хората и промени ще има. За първи път Народното събрание е в шах и трябва да гласува това, което иска народът (а уж били народни представители). Аз съм привърженик на мажоритарния вот и съм сигурен, че на следващите реални избори (т.е. тези след Великото народно събрание) ще имаме мажоритарен вот.
Знам, че тук бъка от задклавиатурни хейтъри, но аз бях там и видях надежда.
 
От: Протестите Срещу Енергийната Мафия

Май някак си темата се измести от основния проблем за високите сметки и защо се стигна до тук. Правителството е отговорно за цените със зелената енергия или по скоро не прецениха риска. Няма идея как за 2-3 месеца ще се реши проблем, който изисква минимум 6 месеца за изтичане и промяна на договорите с централите в микса.
 
От: Протестите Срещу Енергийната Мафия

Колкото и егоистично да звучи, проблемът с високите сметки за ток не е мой (надписаното в моя случай е незначително). Това, естествено, не представлява проблем да съм солидарен с останалите пострадали от тези сметки. Моята най-голяма болка е да гледам как се върти въртележката от управляващи ограбващи България. Това рефлектира върху финансовото състояние на всеки един от нас и точно това води до невъзможността да си плащаме сметките. Не, че сметките не са завишени (моята за ток за късмет е с малко завишена), но през очите на мизерията на народа се виждат още по-големи числата.
 
От: Протестите Срещу Енергийната Мафия

И аз нямам проблем с високите сметки - просто защото сметките не са високи. Цената на енергията в България е евтина (сравнено с другите държави от ЕС) и това ме устройва. Няма как да искам по-ниска цена, при положение че ако това се случи ЕС ще налага големи глоби на България за нарушаване на европейското законодателство и на купища договори (длъжни сме да следваме екофашистката идеология на ЕС - трябва да плащаме скъп ток за да "спасим планетата", а за хората на никой не му пука).

Коя цена е по-ниска бе хепи??? Айде стига се прави и ти на утепан!! Ниска е цената, която излиза от аец-а...а след това кво се случва??? 4-5 пъти нагоре минимум.
В холандия плащат и ток и газ на тристаен 50-60 евро общо на месец. В германия на четристаен имах макс 50 евро...
И без въобще да сравнявам доходите...НЕ ЧЕ НЕ ТРЯБВА, у бг заради куци далавери цената е поне 2 пъти по-висока.

Ключовата фраза тук е "ток и газ" -тоест ползването на газ намалява общата сметка. Затова в САЩ затварят ядрени реактори и започват да произвеждат ток като изгарят газ. А щом газовите централи са конкуренция - представи си директното изгаряне на газ с цел отопление колко е изгодно (при директното изгаряне няма загуби от преобразуване на топлината в електричество и пренасянето му).

Виж на energy.eu - там са изредени цените на електрическата енергия на всички държави от ЕС.

Вярно е, че цената се надува по несправедлив начин. Това се прави и в другите държави, не е само български проблем. Тук обаче го правят по-приемливо, крадат по-умерено. Затова цените тук са по-ниски.

В крайна сметка ЕС ни налага да плащаме по-скъп ток заради задължителното изкупуване на "зелена" енергия на високи цени.

Точно в Германия цената на ток е около два пъти по-висока. Сметката може и да е по-ниска, защото там пестят енергия - имат топлоизолация на жилищата.

Данните за цените на тока са публични така че може да провериш.

Аз съм привърженик на мажоритарния вот и съм сигурен, че на следващите реални избори (т.е. тези след Великото народно събрание) ще имаме мажоритарен вот.

Как точно си го представяш този мажоритарен вот?

Уикипедия каза:
Мажоритарният избор, с едно или повече гласувания, може да се проведе в едномандатни избирателни райони (избира се един представител от района) или в многомандатни избирателни райони.

Това с избирателните райони не е честно. Защото народните представители трябва да представляват всички граждани (тъй като те пишат законите за всички граждани, а не за отделен избирателен район). Освен това тази глупост с избирателните райони е несправедлива и по друга причина - различните народни представители може да влязат с различен брой гласове.

На предишни избори имаше някакъв опит да се гласува за личности, обаче хората масово гласуваха за партии. Мнозинството не би гласувало за определена личност.
 
От: Протестите Срещу Енергийната Мафия

Пак говориш за статистика и официални данни. Не знам намеци, намеци, па не се вдева... Тук ни клатят със сметките - съответно цената....Просто не знам как вече да ти го обясня.... Иначе ти си пиши :) гледам, че ти прави удовоствие :wink:
 
От: Протестите Срещу Енергийната Мафия

Към happyslacker:
Ти говориш за популярната мажоритарна изборна система, която наистина е несправедлива. Попита как си представям тази мажоритарна система, която искам? За да не се повтарям виж какво съм описал в друга сходна на тази тема:
http://www.predpriemach.com/showthread.php?t=40321&page=5

Това, че обществото държи да гласува за партии е лъжа, която се опитаха да пробутат чрез подвеждане с цел хората да не вярват, че има полза (и някой иска) мажоритарен избор. Когато се направи този Франкенщайн с микс между пропорционална и мажоритарна система всъщност се подходи по начинът за пропорционална. Партиите си получиха субсидиите и времето по медиите, а мажоритарните кандидати не бяха представени като личности по причина вече споменатата неравнопоставеност.
 
От: Протестите Срещу Енергийната Мафия

По принцип няма нищо лошо в това да се гласува за хора, а не за партии. Обаче задължително да няма избирателни райони - да гласуват всички граждани за който пожелаят народен представител. Може да се направи така, че един гражданин да има n гласа (примерно 10) и с тях да гласува за които си пожелае народни представители. Например да даде по един глас на избрани от него 10 народни представителя. Или да даде 10 гласа на един народен представител. Това е малко по-справедливо от варианта един гражданин да има право само на 1 глас (да гласува само за един народен представител).

Защото на практика няма как един човек да е най-добрия от кандидатите. По-реалистично е един гражданин да харесва няколко кандидати за народни представители.
 
От: Протестите Срещу Енергийната Мафия

Пак говориш за статистика и официални данни. Не знам намеци, намеци, па не се вдева... Тук ни клатят със сметките - съответно цената....Просто не знам как вече да ти го обясня.... Иначе ти си пиши :) гледам, че ти прави удовоствие :wink:

Искаш да кажеш, че ти продават 10 киловатчаса, а пишат 20 ли? Ако е това - звучи твърде несериозно. Ако не вярваш може да поискаш да ти проверят електромера. Може да си купиш един контролен електромер и да го свържеш след този на енергото.

А онези цени, които се сравняват са крайни - включват целия рекет и такси по веригата. Тоест след като сложиш всички такси (зелени, пренос, кафеви, ДДС и т.н.) - в България крайната цена е най-ниска.
 
От: Протестите Срещу Енергийната Мафия

Реалната цена на тока в България е около 12.5 евроцента/25 стотинки на киловат и НЕ Е най-ниската в Европа. Като си разделя сметката за тока на изразходваните киловати горе-долу толкова излиза. И какво ми пука колко е в Европа, след като токът, който го ползваме се произвежда от хора с български, а не европейски заплати. Тецовете ползват български, а не западни или други въглища. В ЕРП-тата техниците поддържат мрежата с мизерни български, а не западни по размер заплати. АЕЦ-ът произвежда един от най-евтините като себестойност енергийни продукти в Европа. От какъв зор цената трябва да е 12.5, а не 10 евроцента примерно?
 
От: Протестите Срещу Енергийната Мафия

Няма значение какви са заплатите, те не формират значителна част от цената. Освен това цените на въглищата няма как да се различават значително, защото ако са твърде евтини ще се повиши търсенето на евтините въглища, ще се понижат цените на скъпите въглища (или производителите им ще фалират) докато цените не се изравнят.

Щом цената не е по-висока от средната в ЕС - значи злоупотребите ни са на приемливо ниво (не по-голямо от това в другите държави от ЕС).
 
От: Протестите Срещу Енергийната Мафия

happyslacker, това, което предлагаш по-горе е точно дефектната стандартна мажоритарна система. Дефектна е, защото колкото и много гласове да получи един кандидат няма как да получи повече от едно (неговото) място в НС. Така той поглъща голяма част от гласовете и така влизат и други с много по-малък брой гласове. Без значение кой с колко е избран гласът им се оказва с еднаква тежест, което е ненормално. По тази система най-одобряваните народни представители са най-прецакани.

Относно проверката на електромерите:
Не е задължително гафът да е в електромера. Ако ти пуснат ток с по-малък волтаж, електромерът пак ще си върти и в колкото и лаборатории да го пратиш, все ще ти го връщат с оценка "изправен".

Относно "евтиния" ни ток:
Щом голяма част от този разход е ненужна, защо трябва да се плаща. Не може цената за пренос с разните му там допълнителни такси да е по-скъпа от цената за производство. Имаше случай на един от протестиращите (дадоха му думата по БНТ), който имаше сметка за ток някъде малко над 60лв, а с допълнителните такси се оказваше, че като крайна сметка трябва да плати със 100лв отгоре.
 
От: Протестите Срещу Енергийната Мафия

Електромерът отчита коректно енергията независимо от напрежението. Защото електромерът измерва напрежението, тока и времето и на база на тези данни изчислява изразходената енергия (E=P.t=U.I.t). Ако напрежението падне това ще се отчете от електромера и ще покаже реалното потребление.

Ненужната част от разхода трябва да се плаща, защото такива са законите. Защото определени групировки са лобирали за тези закони и те трябва да печелят. Тези закони се налагат от Европейската империя на злото. Когато се приемаха тези закони спахте, сега се сещате да протестирате.

Няма как преносът да бъде без пари. Ти ще си съгласен ли да си собственик на фирма, която работи без приходи (и съответно без печалба)?

Защо цената на ток в другите държави от ЕС е по-висока? Там повече ненужни разходи ли плащат?
 
От: Протестите Срещу Енергийната Мафия

Преди малко с видях последните две сметки за ток. Средната цена на киловатчас (дневна, нощна, зелена енергия, достъп, пренос и т.н.) прави 0.186 лв на киловатчас. Което по фиксирания курс на БНБ за еврото (1.95583) прави €0.095.

Колко точно ще бъде средната цена на киловатчас за вашите сметки за ток зависи колко е съотношението между дневна и нощна енергия. Затова различните абонати имат различни средни цени на киловатчас. На сайта energy.eu са посочили средна цена 0.08406, което съвсем леко се различава от средната цена, която аз платих през последните два месеца. Тоест данните там са достатъчно точни.
 
От: Протестите Срещу Енергийната Мафия

Това, че има будали ненужно плащащи пари не означава, че и ние трябва да сме толкова наивини и послушни. Печалба може да има, но в норми. Не може преносът на ток да е по-скъп от производството му.
 
От: Протестите Срещу Енергийната Мафия

Напълно е възможно преносът да е по-скъп от производството. Затова в някои случаи е по-изгодно електрическата централа да се построи близо до завода, където енергията се потребява. Много фирми правят точно това - строят собствена електроцентрала там, където енергията се потребява.

Причината за това са дебелите и скъпи проводници, трансформатори и т.н. Като обем енергопреносната инфраструктура превишава многократно обема на инфраструктурата в електрическите централи. Съвременните централи са малки. А инфраструктурата за пренос е огромна. Тоест цената на инфраструктурата за пренос е съизмерима с цената на инфраструктурата за производство и суровините за производство.

Съществуват мнения, че в България енергопреносната инфраструктура не се обновява (амортизирана е) и затова има много загуби при преноса.
 
От: Протестите Срещу Енергийната Мафия

Мани, ами и го "пренасят" по вече изградена мрежа. Даже гледам вече и мангал импекс не посяга към кабеляк, значи на година я сменат 2-3км кабеляк я не, а изкарват поне 100млн от преноса.
Освен това все още няма как да повярвам, че сегашните сметки на по 20 стинки киловата са в рамките на 200-300лв, а до преди година макс две бяха 60-70лв. А и бая бабоци реваха, че посинели от зелената енергия с 200лв ток на 180лв пенсия...
Мен ми е интересно да видя точно как са образували цената на дребно за последните месеци, месец по месец. Също ако може да се видят всички количества изкупена "зелена" енергия, че ми се струва там има някаква голяма игра. Нали наскоро имаше и такъм скандал, между изнудващ депутат от ГЕРБ (май май не го споменават вече :) ) и някаква ферма за теленикакъв ток.
Също така не вярвам грам на "модерните" електромери и оттам разбира се за реалната консумация.
Лично за мен това си е яка мафия, и дране на бг-тупан-кожи, и не за друго, ами щото НЯКОЙ им го позволява :wink:
 
От: Протестите Срещу Енергийната Мафия

Съществуват мнения, че в България енергопреносната инфраструктура не се обновява (амортизирана е) и затова има много загуби при преноса.

Ми нема аз да им плащам фирата...да си оправят мрежата! А и ако това е така, значи гаранция лъжат за реалните количества консумация от бг-тупаните
 
От: Протестите Срещу Енергийната Мафия

Хепи, я ский тук
Имаш 69лв реална енергия, 78лв. (разпределение и всякакви такси) и 29лв ддс.
Да почваме ли да анализираме, че цифрата за разпределение/галимации (И ЩО Е ТАКА) е по-голяма от реалната енергия, която също е натоварена поне един път :wink: ДДС-то ясно, там нормалното дране за попълване на дупки, издълбани от крадци и тъпоъгълници
 
От: Протестите Срещу Енергийната Мафия

Ето ти човека как се "оплаква" от СМЕТКАТА си в англия, дето тия пари се изкарват за 2-3 часа НЕКАКВА си работа
Спирам да ровя по темата, че пак почнаха да ме фащат бесните :D
 

Горе