Регистрация на самоосигуряващо се лице или трудният път на блогъра

От: Регистрация на самоосигуряващо се лице или трудният път на блогъра

Извинете,че повдигам въпрос от стара тема,но просто съм възмутен!Значи аз като получавам някакви си мизерни $0.05 плащане от някакъв "paid to click" сайт трябва да платя 5 пъти повече на държавата или дори да го кажем половината тва си е смехурия аз утре отивам в София искам среща с премиера Борисов и казвам Г-н. Премиер ето ви 2 цента и половина за това,че получих плащане от един сайт,тва ако имах възможност да го направя щях да го направя?!-Аз съм получавал плащания в paypal по $0.01 какво да ида да разцепя една стотинка на половина и да им я дам ли какво?-За 1 цент ставам престъпник,който може да влезе за години в затвора,ако не той настойнка му!Не знам дали в другите държави има такъв закон,но ако има то по тази логика трябва да бъдат глобени и арестувани милиони хора!!Аз мога да създам форум,и изведнъж някой от потребителите да пусне реклама в подписа си тогава вината идва върху мен,защото ако някой вземе че кликне на реклама и купи нещо,продукта ще се води че е закупен чрез моят форум!Е аз ся след няколко дена ще получа чек за $50 и трябва да го скусъм или запаля?!-Не знам колко от вас са влизал тук blog.bg - правиш си безплатен блог и пишеш теми,като преди време пуснаха опцията всеки потребител да може да добавя adsense,aз докато четях първата страница с най-интересните теми срещнах поне 30 блога с адсенс банери а има и още стотици блогове с такива реклами,по тази логика създателите им са престъпници и трябва да бъдат глобени и вкарани в затвора?!

Просто не знам!
 
От: Регистрация на самоосигуряващо се лице или трудният път на блогъра

Кой те кара да плащаш данъци бе пич?

90% от тези за които говориш никога не са подавали данъчна декларация за доходите си от интернет
 
От: Регистрация на самоосигуряващо се лице или трудният път на блогъра

Здравйте,
Ами ако се регистрирам от името на баща ми и той е строител как ще плати тези данаци за доходи от интернет а аз съм на 15г.?
 
От: Регистрация на самоосигуряващо се лице или трудният път на блогъра

Първо имай предвид, че нарушаваш закона като бачкаш без специално разрешение (за непълнолетните се изисква). След това още веднъж нарушаваш закона като се представяш за баща си.

Това обаче не е проблем, защото не могат да го докажат.

Обаче ще стане проблем, ако поради някаква причина някой злобен "приятел", "комшия", "измисли-му-име" реши да направи донос срещу баща ти. Следва данъчна ревизия, "от къде са тези пари - дрога ли си продавал?", глоба за липса на регистрация по БУЛСТАТ, глоба за неплатени осигуровки, глоба за неплатени данъци (до затвор едва ли ще се стигне). При неплащане на глобите (хиляди левове) следва конфискация на имуществото (ако няма подходящо такова - на жилището).

За да е изгодно да печелиш пари (по начин различен от трудов договор) трябва да имаш достатъчно пари за да си платиш първо за консултацията и после за осигуровки всеки месец плюс съответните данъци. Ако парите са повечко става изгодно регистрацията на фирма.

За да стартираш бизнес трябва да имаш начален капитал (или да действаш в нарушение на няколко закона). Според една популярна поговорка първият милион винаги не е ясно как точно е придобит...
 
От: Регистрация на самоосигуряващо се лице или трудният път на блогъра

Проблем със комшия или съсед не вярвам :lol: Че къщите около нас са изпразнени и не живее никой и хората се чудят защо нашата улица била толкоз тиха :lol::lol:

Но сега на сериозно,просто няма никакъв начин да ме разкрият!Просто няма начин!
 
От: От: Регистрация на самоосигуряващо се лице или трудният път на блогъра

Но сега на сериозно,просто няма никакъв начин да ме разкрият!Просто няма начин!

Онова със съседа беше просто пример. Може да е завистлив колега, на който баща ти се е похвалил или твой съученик, който ти завижда за новата кола, която си купил със спечелените пари.

Банковите транзакции се записват и се пазят достатъчно дълго време. Вероятността да попаднат точно на баща ти е малка, но не е нула.
 
За по просто може да не живееш в България или да пребиваваш по малко от 183 годината в тази държавица ....
Адсенс като се прехвърли към ирландия един пич дето живее в испания беше питал тяхните данъчни какво прави с адсенса и равносметката от испанските данъчни беше че не е длъжен да се регистрира за нищо и да подава декларации ако изкарва по малко от 20 000 евро на година

мизерна държава е това нешето пробва да цака способните за да има за всички търтеи дето са на държавна хранилка
 
От: Регистрация на самоосигуряващо се лице или трудният път на блогъра

Ами интересното,е че баща ми е не работи,но и не се хвали особено!Той лично ми е повтарял да не се хваля и аз не съм го правил,направих го един път и си имаше последствия(В смисъл бях намерил едни пари пред дискотеката и после се оказаха на един приятел).Ами в момента ще започвам 9 клас,до сега се справям добре в училище и 9 години не съм имал по-малко от 5.50 крайна оценка!Аз искам да уча в университет извън България,но не знам как ще се сдобия с пари за това!Не казвам,че започнах да кликам по рекламки зада се сдобия с пари за учение,просто баща ми видял някакъв репортаж по БТВ и от там почна всичко!И мисля ако успея да уча извън България и ако е в държава,която няма такъв закон ще супер отново да започна с адсенс и афилиейт програми!Но да не говорим на тази тема!

Coolice е прав нашата държава не е най-малката уж по новините пише че в цял свят сме известни,да ама не!Може и да смеизвестни,може да идват много туристи на море,на балкан,но ако заживят като граждани на България ще разберат какво е...!Интересно ми е ако някой може да ми отговори само в България ли има такъв закон?
 
От: Регистрация на самоосигуряващо се лице или трудният път на блогъра

Ако искаш да се занимаваш с интернет изобщо не е задължително да учиш в чужбина. Тука почти всички сме самоуки, незнам да има някой, дето си е научил занаята (интернетския) в университет, така че не се притеснявай за това и си учи сам. В тая сфера това е единствения начин.
 
От: Регистрация на самоосигуряващо се лице или трудният път на блогъра

Проблема не е в това!Искам да кажа,че в повече други държави няма такъв закон,аз така или иначе може да уча извън България,защото в момента трябва да спра с хобито си!По принцип аз само това върша на компютъра,до сега учих html,сега най-вероятно ще почвам по-сериозните работи като php,друго хоби ми беше да кликам на рекламки,да търся различни алтернативи за печелене на малко пари от интернет,но сега като чух какво ще се случи ако се направи една акция :oops:
 
От: От: Регистрация на самоосигуряващо се лице или трудният път на блогъра

Искам да кажа,че в повече други държави няма такъв закон

Във всички държави има закони за плащането на данъците. В България данъчната тежест е сравнително малка (ако я сравним с други държави), но плащането на данъците е съпроводено с много борба с бюрокрацията. Затова сме назад в индекса за икономическа свобода.

От Министерството на икономиката не ги е срам да кажат на кое място е България в този индекс:
http://www.mi.government.bg/ind/konk/docs.html?id=141012

Обаче тенденцията е икономическата свобода да намалява (въпреки увеличението през последните години) главно заради влиянието на ЕС, който става все по-бюрократичен.
 
От: Регистрация на самоосигуряващо се лице или трудният път на блогъра

Да си оставя и аз питанката тогава... прочетох наскоро за това, че при укриване на 3000 лв данъци, човек може да го огреят 5 годинки и глобите - като мисля, заплахата за затвор е доста по-лоша (предвид последствията) от каквито и да са глоби, ако ще и жилището да ти вземат... а аз съм прост фриленсър, ясно е, че не съм спестявал парите че да отделя сега за данъци, но да речем дори със заем бих ги платил. Проблема е, че не можеш просто да идеш и да кажеш "искам да си внеса данъка за 2010" - защото автоматично ставаш престъпник.

Затвор до 5 години и глоба до 2000 лв. ще е санкцията за всеки, който не подаде данъчна декларация или заяви в нея неверни данни и по този начин избегне плащането на данъци в големи размери, тоест над 3000 лв. Досега наказанието бе до 3 години и глоба до 500 лв. Когато неплатените задължения са в особено големи размери или над 12 000 лв., санкцията ще е затвор от 3 до 8 г. и конфискация на част или на цялото имущество на виновния. Това предвиждат приетите окончателно вчера промени в Наказателния кодекс.

И така реших да си плащам данъците - за 2013 ясно, ще ги платя - но това не ми е основния проблем.

За 2010 имам приходи в пейпал в размер на към 12700 долара - тоест 10% са към 2032 лв - под границата от 3000 лв.
За 2011 - 4320 лв (това са 10-те процента) - ПРОБЛЕМ!
За 2012 - 2720 лв... (това са 10-те процента)
За 2013 - 2240 лв (това са 10-те процента)

И ... какво сега, да емигрирам и да си оставя семейството и детето тук, защото ако остана, ще ме тикнат зад решетките, независимо от желанието да си платя данъците?

Или да седя и да треперя още 5 години, защото за 2013 смятам да си платя изрядно данъците...

И тук изниква вече проблема, че като фриленсър (всички пари са от уеб дивелъпмънт) без никакво образование, какво да правя? То дори излиза, че и да искам не мога да платя...

Питах един познат счетоводител - каза ми, че щом досега не са ме питали нищо, да седя и да чакам. Това значи до 2017 за данъците от 2011 година... на друго място пък ми казаха, че за данъчните задължения нямало давност - това не е проблем, аз ИСКАМ да си платя, но определено не ми се ходи зад решетките заради това, че държавата не умее да си вземе парите без да унищожи човешки живот пращайки човек в затвора за 4000 лв

Това горе са Payment Received в пейпал - естествено, парите изтеглени към карта са много много по-малко заради големите разходи за хостинг и какво ли не за година - примерно, 30% по-малко са дошли в България. Но доколкото знам, за суми над 3000 долара на година Пейпал репортва директно на НАП по европейска директива за борба с организираната престъпност, търговията с наркотици и пране на пари.

Ако познавате добър счетоводител (ИЛИ АДВОКАТ?!) запознати с казуса, ще благодаря за връзка...
 
Последно редактирано:
От: Регистрация на самоосигуряващо се лице или трудният път на блогъра

clubs.dir.bg/showflat.php?Board=accounting&Number=1952188651&page=7&view=collapsed&sb=5 - като идея, все пак мнението го дава не кой да е а И.Д на НАП?
 
От: Регистрация на самоосигуряващо се лице или трудният път на блогъра

Ако никой не те е търсил, моят съвет е да пасуваш. Избягвай да говориш по въпроса, защото в БГ има достатъчно недоброжелатели. Доходите не са фрапиращи, че да събудиш интерес у някого, според мен де.
 
От: Регистрация на самоосигуряващо се лице или трудният път на блогъра

Е аз за 2013 поне ще опитам със счетоводител да намерим начин и да платя всичко както си му е реда, че да не ме водят рецивидист, ако, току-виж, нали.... за 2012 вече е късно, щото подадох данъчната без пейпалските неща. И така.... Камо ли назад. Но ако намеря начин да платя всичко без да ме окопчават и водят по районни, ще платя, просто засега не виждам как
 

Горе