Сайт за незрящи базиран на wordpress

От: Сайт за незрящи базиран на wordpress

Не знам точно как се справят незрящите със сайтовете, сигурно си имат и специални браузъри. Иначе в един мой сайт бях публикувала статия за първото еротично списание за незрящи, ако искаш, може да им сложиш една забавна страница. Ако е уместно де, но и те са хора, няма само сухарски неща да четат.
 
От: Сайт за незрящи базиран на wordpress

Здравей, Rakискам, да допълня че и аз съм незрящ и идеята на сайта е да се поддържа изцяло от и за незрящите потребители. Оказва се, че доста хора нямат представа как незрящите се справят със компютрите и смятам че този сайт ще даде повече яснота по въпроса. А относно еротичното списание, да си призная тази статия като я прочетох не знам защо от вътре ме напуши на смях смял съм се в продължение на 2 3 часа.
Ще се радвам да чуя и вашето мнение относно сайта. постарал съм се да е максимално опростен.
 
От: Сайт за незрящи базиран на wordpress

Какво ще рече сайт за незрящи? За тях, като за потребители. Или сайт пълен с инфо за незрящи - как да се справят в интернет. Аз лично не успях да разбера точно каква е идеята. Реално ако идеята те да са потребители се изисква доста интелигентен браузър. Такъв, че при минава с мишката да дава аудио информация на какво е, като минавайки през текста да го чете - пак с аудио. Има много неосъществени неща за тях, говорейки за интернет, тъй като там предимно 2 органа изпълняват възприемането на информация - очите и ушите.

Не знам дали има такъв браузър, но знам, че се правят силни разработки в тази посока, тъй като всеки реално има правото да достига да всичко, което предоставя интернет и не само. С две думи, да няма ограничения за никой. Това, което намерих е това: http://vbox7.com/play:6f88ba4c

Или нещо такова: http://assistive.webuda.com/ - както казах трябва да има много аудио по него. Има си и софт, като го разглеждах.
 
От: Сайт за незрящи базиран на wordpress

Основната идея на сайта, е да се публикуват статии и ръководства свързани с ежедневието на незрящите потребители, Като повечето от ръководствата, ще са под формата на podcasts.
 
От: Сайт за незрящи базиран на wordpress

Какво искаш от нас? Да дадеме ревюта ли? Ако е това, няма грижи, но ако е що за идей около сайта, ще се насочим и в тази посока. Аз лично намирам идеята не само за добра, но и за наистина преспективна. ;)
 
От: Сайт за незрящи базиран на wordpress

Похвално начинание. Наблюдавал съм как незрящ човек браузи. Може да се струва странно на повечето от вас, но такъв човек може да си браузи като напълно зрящ. Само по-криво написаните сайтове биха го озорили. Той ползваше някаква добавка към супер дърт Internet Explorer, която му четеше от браузъра. Основно важно, доколкото помня, беше заглавията и подзаглавията да са белязани с h1, h2, h3 и т.н. тагове, за да може джаджата да се ориентира когато незрящия иска да разгледа заглавията на материалите. Като попрегледах набързо кода ми се стори нормален от тази гледна точка. Щом незрящ човек може да се оправи в сайта, значи е добре направен.
Успех с начинанието!
 
От: Сайт за незрящи базиран на wordpress

Абе хора, нямаше ли някъде тул, който проверява сайтовете дали са достъпни за незрящи? Що се отнася до списанието за незрящи, някаква дама го е създала, като картинките са релефни, за да можело незрящите да ги пипат. Да, обаче толкова некадърно направени барелефни изображения не съм виждала, та затова писах коментар в сайта ми, че все пак, може хората да са незрящи, но можеше малко по-красиви картини да им направят.
 
От: Сайт за незрящи базиран на wordpress

А от гледна точка на зрящия потребител как стоят нещата? Има ли някакви проблеми с външния вид или изглежда що годе прилично?
 
От: Сайт за незрящи базиран на wordpress

На мен ми се струва със стандартен вид без лъскав дизайн и картинки. Такива неща и без това нямат място в такъв вид сайт.
 
От: Сайт за незрящи базиран на wordpress

Щом тук не седи въпросът за дизайн, то нека тогава по структурата помислим. Аз лично видях статиите и малко ми е чудно, коя към какво е реално. В смисъл разхвърляни са по различни направления и реално отговарят на определени категории, но не и такива, които ги описват. Като например: под ръководство, но опрделено и под категорията външни устройства. Знам, че мога да не съм прав, но мислех, че има и друг начин - категоризиращ ги технически и по-насочено. Реално може и да е подкатегория. Това ми направи впечатление. Но уви, както казах, може да не съм прав.

Сайтът е супер, има и интересни връзки и нека се развива с пълна сила. Дано и тук дадем и още идеи. Като се понаспя уикенда, ще гледам пак да се включа, този път със силна идея. Макар че и аз сега навлизам в този тип сайтове. ;)
 
От: Сайт за незрящи базиран на wordpress

Здравей, Blinky, наистина си прав, че информацията на сайта би могла да бъде доста по-добре категоризирана, но като замисляхме сайта още в самото начало преценихме, че на начинаещите незрящи потребители, ще им бъде по-лесно, ако информацията е събрана на 1 място тоест в категорията статии, ще се пишат статии от всякакъв тип свързан с ежедневието на слепите хора. Това се прави с цел по-лесна навигация. Обаче това разбира се си има и своите големи минуси. А относно идеите на мен самия ми дойде една идея, която значително би улеснила навигацията в сайта обаче не мога да открия работеща добавка, която да слага access keys. Знае ли някой дали въобще има такова чудо?
 
От: Сайт за незрящи базиран на wordpress

Здравейте, страхотна идея, супер начинание. Дерзайте и успехи!

Не съм запознат с материята, но ако е удачно бих препоръчал да се сложат бутончета към социялките (фейсбуци и т.н.), за да се популяризира проекта. Мисля, че би имал много добър отзвук в онлайн пространството. А от там биха дошли и идеи за подобряване, помощ, сътрудничество и т.н.

Още веднъж - успехи!
 
От: Сайт за незрящи базиран на wordpress

k3i0ki искаш да кажеш, че си незрящ и успя да направиш този сайт ? Поклон човече и само успехи в начинанието !
 
От: Сайт за незрящи базиран на wordpress

Да, незрящите могат много да правят и да изненадат почти всеки. Както по-горе се спомена вече - всеки незрящ може да се оправя в почти всеки сайт с помоща на програма която чете текста. Ако сайта е направен грамотно - той ще го разбере не по-зле от, зрящите. Доколкото знам единственото условие е сайта да е текстови, а не графичен.
Поздравления за сайта е добра идея и е хубаво да продължи да се развива. Според мен е хубаво да има две основни категории - едната да е полезна със съвети и помощ към незрящите, а в другата да се намират останалите материали.
 
От: Сайт за незрящи базиран на wordpress

Желая успех на проекта и на екипът който стои зад него!
 
От: Сайт за незрящи базиран на wordpress

Изпуснал съм тази тема.
На мен като зрящ шрифтовете на заглавната страница са ми несъразмерни. Средния и малкия са дребни.
"Най-посещавани" също е с много дребен шрифт.
Бутона към фейсбук страницата горе вляво на практика е невидим.
С риск да бъда обвинен в грубост, ще споделя първите две хрумвания за вида:
1.траурен стил;
2.кучешки стил - кучетата виждат черно-бяло.
Работил съм черно-бяла фотография и смятам, че може да има доста по-свеж вид и в черно-бяло решение.

Поздравления за сайта!
Страхотен пример за това, че човек или мрънка, или си сяда на задника и върши работата!
Ако нямате нищо против, ще сложа линк във форума си.
 

Горе