Смятате ли че курса на долара ще се покачи зимата?

От: Смятате ли че курса на долара ще се покачи зимата?

Не знам дали съм разбрал правилно, но тези долари, които Федералния резерв печата после си ги иска обратно с лихва. Интересно от къде се взимат парите за изплащане на напечатаната сума плюс лихвата след като само Федералния резерв печата долари? Нали след N цикъла "печат на пари / връщане на парите с лихва" наличните пари ще свършат, защото никой друг не печата? Причината тези пари да не свършат е само една - Федералния резерв ги харчи или дава кредити, а не ги държи в трезорите си! И тъй като увеличената парична маса обезценява долара се поучава така, че всеки, който държи парите си в долари плаща данък на Федералния резерв, който е толкова "федерален", колкото и "Федерал Експрес" (FedEx) - т.е. всички, които имат долари и си ги държат плащат данък на една частна банка :)

Тъй като са частна банка гледат да направят максимална печалба. Затова нито печатат прекалено много долари, нито прекалено малко - преценяват оптималното количество долари, което може да напечатат така че хем да не скапят икономиката в резултат на прекалено много печатане на долари (скапването на икономиката не е в техен интерес, защото после няма кой да им плаща лихвите), хем да имат прилична печалба.
 
От: Смятате ли че курса на долара ще се покачи зимата?

Печатането на пари е един от способите в макроикономиката за справяне с Бюджетния дефицит. В България Валутният борд е забранил на министерството да провежда подобна фискална политика и ние прилагаме друга търговия с ценни книжа като целта е да се запълни бюджетния дефицит.

След определен период от време, когато е налице бюджетен излишък САЩ ще изтегли вкараните пари като ще се възстанови баланса. И България прави подобно изкупува си цените книжа от банки, юридически и физически лица които са ги закупили като обаче заплаща и съответната лихва.

Аз лично не виждам нищо обезпокоително това е нормално действие в макроикономиката на повечето страни. Дори напротив това означава, че „свежите пари” в икономиката ще се увеличат и ще пораснат инвестициите. Разбира се това е в условие на идеалната икономическа среда и така се описва идеалната среда в учебниците по макроикономика. По скоро има други по-големи заплахи за долара от това, печатане на пари... което не е прецедентно.

Според мен Русия и Китай ще се (те дори го правят) да изместят Долара от Азиатските пазари... за международна търговия.
 
Така си е единствената страна в света, където централната банка не е държавана собственост е УСА с техния ФЕД. Идеята е само една държане в монатарно робство хората. Всеки напечатан долар и отпуснат на държавата е на определена лихва и тази лихва се плаща от данъкоплатеца. Разбира се за да се изплати това трябва нужда от кредити, а от там пак печатане и така един един омъгьосън кръг на монетарното робство и експлоатиране на хората. Най-лесно се държи една държава в робство като им отпуснеш кредит :)

САЩ никога няма да имат бюджетен излишък, просто при тази си система това е химера. Ето и да видиш на къде духа вятъра с дълговете им http://www.usdebtclock.org/

Цялата система се гради от страната на силата и закрила срещу изкупване на ДЦК от страна на външни кредитори. През студената война долара бе силен, защото друга алтернатива на долара нямаше или САЩ или СССР. Сега е пак същото, но под друг начин представено. Този огромен дълг е по офицални данни, разликата тука е че те купуват реални стоки, а продават изкупване на ДЦК и облигации. Пусакат печатниците и давай да свири оркестъра само дето, срещу хартийките си получват реални стоки, а другите изпират пешкира. Също така няма да допуснат тотален срив на долара, колкото и да се пънат китайците. Затоворят ли всички американски заводи и не инвестират ли в ноу хау, Китай ще се върне преди времето на Мао, а вече работната ръка в Китай не е толкова евтина като преди 10-15 години. Всичко е една голяма игра, която малцина я знаят, а мнозинството спекулираме какви ще са краините изходи.

Edit : Вижте утре еврото :)
 
Последно редактирано:
Точно така и си пада още :), Ирландия онзи ден официално поиска помощ и те така.
 
От: Re: Смятате ли че курса на долара ще се покачи зимата?

Точно така и си пада още :), Ирландия онзи ден официално поиска помощ и те така.
Не само поиска, но и ще и отпуснат, доколкото знам от новините. Това може да повлияе. Дано не, но ще си окажи своето влияние. :) Но като преспективи се очаква уж да се катери. Имаше и прогнози от 1.6 до края на годината, което реално е след около месец. :)
 
От: Re: Смятате ли че курса на долара ще се покачи зимата?

аз баш преди заседанието на ФРС на САЩ от началото на тоя месец обърнах повечето евро в долари (въпреки че очаквах в деня на заседанието бум на еврото - все пак +600 милиарда необезпечени хартишки не са малко) по време на бума булката като разбра че съм си продал еврата вдигна врява до небето и отказа да ми пуска! и така бях на сухо цели 2 дена докато спекулантите не се нагушиха и не зарязаха еврото - но аз като информационно подкован си траех и сега си щракам с пръсти - всеки ден забогатявам с една пачка евровци и така ще чакам докато евро/долар не падне до 1,25 някъде или не се стабилизира за повече от седмица

не съм икономист и затова всеки път чета 1 камара простотии преди да реша кои новини са глобални и кои - специално за внасяне на краткосрочна паника

поради същата причина играя само на дълги дистанции - не мога да си позволя 2-3 дневни шмекерии щото не знам кукловодите колко време са решили да дърпат конците
 
Последно редактирано:
От: Смятате ли че курса на долара ще се покачи зимата?

В сайта на ОББ:
Валутни курсове към 24.11.2010 г. 11:13:27ч
Продава 1.47620
Купува 1.45890
Фиксинг 1.44919

Преди няколко дена не беше ли с пет стотинки по-евтин?
 
Blinky по важната новина е, че поиска, а че ще и ги дадът то е постфактум и не толкова важно.
Даването на помощи означава, че дадена държава не може се справи с фискалната си политика и не може да реши останалите си макроикономически проблеми с други думи пред фалитна ситуация. Парите, които ще се дадът са само да тушират, но не и да решат проблемите, камоли да засилят еврото. Щом вече веднъж има дупка в системата и тази дупка не е 1ва значи ЕС, с тази си политика няма да прокопса много. ЕС са длъжни да дадът парите за да не дойде МВФ и тогава ще им разкажат играта като цяло.
Другата година очаквам вдигане на ценовото равнище в САЩ и лихвите и като цяло засилване на долара, както по рано писах до края на другата на другата година очаквам паритет евро/долар. Аз съм технически анализатор, а фундамнета го изполвам колкото да имам какво да си говоря с хората + в дългосрочните анализи. Като цяло без Германия еврото няма да го има и на там отиват нещата германеца да напусне еврозоната и гледай какво става вече, на тях им е през оно за ЕС, но това е катострофално за нас.

Ето Ви една статия за размисъл :
http://banks.dir.bg/2010/11/23/news7491936.html
Поздрави
 
Re: От: Смятате ли че курса на долара ще се покачи зимата?

В сайта на ОББ:


Преди няколко дена не беше ли с пет стотинки по-евтин?

заради помоща за ирланди иначе прав е blackout0826 думнат ли и останалите прасета испания италия португалия :) като нищо ще се придвижим до 1:1 а нещата се готвят :) гледаме мача :)
 
От: Смятате ли че курса на долара ще се покачи зимата?

Между другото т.нар. "помощи" в същност са заеми, които се дават срещу лихва :)
 
Да така си е ама докато си върнат главницата, ЕС ако го има още де, или ще им опрастят лихвата или пак от сорта. Не го виждам гърчулята да върнат нещо, те само взимат :D
 
От: Смятате ли че курса на долара ще се покачи зимата?

За държавата, която взима "помощта" не е никак изгодно да не го върне. Ако не го върне репутацията ѝ пада и ще загуби много повече пари от сумата, която трябва да върне.
 
От: Смятате ли че курса на долара ще се покачи зимата?

За държавата, която взима "помощта" не е никак изгодно да не го върне. Ако не го върне репутацията ѝ пада и ще загуби много повече пари от сумата, която трябва да върне.

Гърция не е държава а гърчолята не са народ така че това за тях не важи. Те са крадливи етиопски цигани.

Френските арабски маймуни и в частност емира Саркози потомък на гръцки хазари от Солун заплашиха Меркел че е ако Германия не отпусне помощ на Гърция Франция ще напусне еврозоната

Малко смех:

Херодот [3] VI- 53,

"Гърците научиха персите как да правят секс с момчета".:lol:
За гърците старите автори казват, че са дошли от Африка

Страбон [4] VII- 7- 1

""Точната дата на пристигане на гърците е невъзможно да се определи, но според мен събитието е станало малко след прогонването на хиксите от Египет, някъде към 1550г. преди Христа. По това време разбира се траките имат писменост.""

Her. IV-189 -the Greek dress called aegis has African origin

Her. IV –190 – the Greeks have common burial rituals with African nomads
 
От: Re: Смятате ли че курса на долара ще се покачи зимата?

Имаше и прогнози от 1.6 до края на годината, което реално е след около месец. :)

1.60 като гледам май няма да стане, но поне 1.50 да стане въпреки, че ме съмнява пак е добре. Сега според БНБ-то е 1.46823. :)
 
От: Смятате ли че курса на долара ще се покачи зимата?

На сайта на ОББ:
Валутни курсове към
25.11.2010 г. 21:32:01ч
* Продава 1.49270
* Купува 1.43270
* Фиксинг 1.46823

Това са точно 6 стотинки разлика между курс купува и курс продава.

6 стотинки са 4% - колкото половин данък върху доходите!

Големите разлики купува/продава се дължат на това, че се прогнозират големи колебания в неизвестна посока.
 
От: Смятате ли че курса на долара ще се покачи зимата?

ОББ не бяха ли с най не изгодния курс? :wink:
 
От: Смятате ли че курса на долара ще се покачи зимата?

Да, наистина е изгоден. Сравни го например с курса на ПИБ:

ПИБ Продава: 1.51340
ПИБ Купува: 1.41570
Фиксинг: 1.468230

Разликата на ПИБ е 9,77 стотинки! Това е 7%!
 
При реални сметки тези помощи толкова ще се протакат във времето, че докато си върнат главницата ще минат 30 години, а нали ЕС са са взаймопомощ сигурно ще им опростят лихвата това казвам, те нямат от де ги изкопаят че да ги върнат тези пари :D
А иначе те само си спасяват кредиторите, т.е. не спасяват Иралния или Гърция, а спасяват Германия и другите кредитори, да стабилизрат системата, че ако стане нещо после и това, което са давали няма да могат си върнат. ЕС е система на робство - няколко са облагодетелстват други по насилствен път влизат в робствотото, сега е ред на Португалия, като цяло с тези си изкарани зайци от цилиндъра си свалят и еврото като цяло. Интерсно ще отпуснат 85-90 милярда на Иралндия при положение, че държавния дълг е 100% от БВП (200 милярда) Гърците и те избиха рибата преди време със 120% спрямо БВП. Ама какво става като Испаниците минат 100% спрямо БВП държавен дълг от никъде ЕС не може изкопае 1 трилион дори и МВФ да дойде на помощ няма как да стане. Испания е твърде голяма за да допсунат да фалира, но и твърде голяма за спасение добре, че при тях ситуацията е малко по различна - държавния им дълг (64%) е от техните местни кредитори, а не както гореспоменатитите. Като цяло на Германи и писна скъпото евро и почнаха игричките си за сваляне на еврото :), а ако с Испания нещо стане фал, забравете да има помощи за тях, Германия ще си бие шута от еврозоната. защо те си имат прицнипи с които са влезли в там, така че ние да го мислим.
Ето ви и малко теми за размисъл :
защо спасиха Ирландия http://www.investor.bg/news/article/108735/91.html
каква е разликата с Ипсания http://www.investor.bg/news/article/108830/91.html
и как Германия ще каже aufvidersen на евро зоната http://www.investor.bg/news/article/108755/334.html
 

Горе