Спомени от следосвобожденска/царска България

Е да де, ку е като съюзник после требе да оставят сами да си изберем правителство па там има риск да не е комунистическо (нема да има и измислени репарации), та за тва за по-сигурно - война. Все пак требе да има освобождение и след тва благодарност.
Ма да, и аз искам да съм все с победителите, ама не става така. САЩ и Англия що не са съгласиха на мир?

Не случайно е отложено решението за обявяване на война на Германия от военния ни министър (нужното време братушките да ни обявят война), който след окупацията става главнокомандващ на българската армия, произведен е в чин генерал-лейтенант . Същия е награден лично от чичко Сталин с Орден „Суворов“ I степен, на Парада на победата на СССР над Третия райх в Москва. Иронията в случая е, че същия тоз военен министър е замесен в депортацията на евреите в Макдеония.... ма важното е че са ни освободили от нацизъма.
Ми, както виждаме по-горе причината за обявяване на война е именно несъгласието на немците да си одат и че започват да на изненадват.... Така че това с отлагането за момента е под въпрос..


Само си мислим, че сме имали избор. Всъщност всичко е проектирано в САЩ и Брюксел, които насила ни вкараха да флеем в кюпа та да може Дойчланд да ни ползва кат евтина работна ръка, никой не е питал народа иска ли или не. После ни вкараха и в НАТО да може да сме буферна страна ако стане война с Русия.
Тва е от пакечето със забавните локуми.
 
Ми, както виждаме по-горе причината за обявяване на война е именно несъгласието на немците да си одат и че започват да на изненадват.... Така че това с отлагането за момента е под въпрос..
Е нали за тва е отложено решението със 72 часа, че да не земем да обявим война преди това, па да са чудят как да обясняват, че са освабадители и що ги турат тез команисти да ни управляват 45 годин. Да те награди лично чичко Сталин, нема да е щото си му симпатичен. Уж на освобождават от нацизъма, па награждават замесен в еврейските депортации, напрао ужаст.

Тва е от пакечето със забавните локуми.
А не знам, Крумов така ми е разправял, аз вярвам само на него.
 
Е нали за тва е отложено решението със 72 часа, че да не земем да обявим война преди това, па да са чудят как да обясняват, че са освабадители и що ги турат тез команисти да ни управляват 45 годин. Да те награди лично чичко Сталин, нема да е щото си му симпатичен.
Така пише, да, но то и немските войници са си били отишли, ма сега четем други неща.

А не знам, Крумов така ми е разправял, аз вярвам само на него.
Щом така те кефи, дано поне си схванал че е тъжно да ги сравняваш двете неща.
 
По-тъпото за мен лично е, че в първите постове се гордееш с царя, как е застанал редом до фюлера, а след като ти се оказа лек натиск, започна да се оправдаваш и едва ли не - извиняваш, че и той бил под натиск 😆
Яко си се назомбил :)
Не знам ако пусна една тема "Спомени от СОЦ-а" дали нема си изядеш моливите 😆
 
Има ли ги? Дай да ги видим?
Всичко има. Маринов е единствения от правителството на Муравиев, който не е съден от народния съд, а е повишен. Слочаенос, не мисла?!

По-тъпото за мен лично е, че в първите постове се гордееш с царя, как е застанал редом до фюлера, а след като ти се оказа лек натиск, започна да се оправдаваш и едва ли не - извиняваш, че и той бил под натиск
Поредната фантазийка. Още на втората страница съм пуснал снимка от Олимпийските игри от 36г. на която единствено "монархофашиста" Цар Борис не прави нацистки поздрав. От там ли ти е фантазията за гордеенето?
 
Е нали за тва е отложено решението със 72 часа, че да не земем да обявим война преди това, па да са чудят как да обясняват, че са освабадители и що ги турат тез команисти да ни управляват 45 годин. Да те награди лично чичко Сталин, нема да е щото си му симпатичен. Уж на освобождават от нацизъма, па награждават замесен в еврейските депортации, напрао ужаст.

Да са върнем пак на тая промивка.. и да видим по хронолигеч ред нещата, според записките в дневничето :

2.9 се взима решение ген. Маринов да бъде военнен министър и му изпращат самолет да го докара по-бърже в София.

4.9 ген. Маринов се явява в 16.00 часа и му се разсяснява обстановката, дадени са му задачи.. нищо конкретно за обявяване на война...

4 срещу 5.9 се случва пленяването на наще в Ниш, защото информацията за случилото се е получена сутринта на 5.9

5.9 вечерта - Русия ни обявява война, що ли... ние така добре се справяме с положението..

6.9 скъсваме с отношенията с Германия.. т.е. вече сме във война, но не официално обявена. За справка документа по-горе. Ген. Маринов иска да изчака с обявяването, за да се изтеглят разни полкове, щото щели да станат на кайма.

Къде точно са се разбрали със Сталин, да прави такива мръсни номера, за които година по-късно получава медал.. остава фантазия.
 
Да са върнем пак на тая промивка.. и да видим по хронолигеч ред нещата, според записките в дневничето :
Правителството обсъжда обявяването на война да бъде включено още в правителствената декларация излъчена по "Радио София" на 04.09 но бай Маринов ги разубеждава (били "твърде резки действия"), понеже имало опасност за някои дивизии. Същото става и на 5-ти сутринта след инфото от НИШ, отново бай Маринов е против обявяването на война на Германия, пак с уж военни съображения. Съображения, които човека с дневничето опровергава.

Така се стига до 20:00 коги СССР-то ни обявява война с няколко дена по-рано от предвиденото, реалното навлизане в България е чак на 8-ми септември. Що ли чичко Сталин сам си нарушава директивата и избързва с обявяването? Може би щото при тоя факт (война с Дойчланд) е трябвало да ни подкрепи като съюзник срещу Германия и окупацията и освабаждението ше пропаднат?

Та после стигаме и до низа от слочаености, които сполетяват бай Маринов. От целото "фашистко" правителство само той не е обвиняем от Неродния съд, повикан е като свидетел. После пак слочаено го правят главнокомандващ и повишават в чин ген. лейтенант. Същия тоз бай Маринов, замесен в депортацията на евреите, явно некъв катарзис са преживели команистите, по некви причини.

Лично Гошо Трабата са застъпил за него, според тоз команиз, ма тва пак слочаено е станало, щот им бил симпатичен.

1695893025512.png
 
Последно редактирано:
Правителството обсъжда обявяването на война..

Щи дам шанс... прегледай дневничето и сравни данните от статията дето са опитваш така жалко да ми преразкажеш, да видим дали ще стигнеш сам до отрковенните лъжи.

Да започнем така:
Според дневника на К. Муравиев и неговите показания пред Народния съд всички германски части в България са обезоръжени до 5 септември, като на този ден е издадено комюнике по радиото за това.
Другото дневниче:
6ти септември..
В 5 ч. 40 м., след кратък сън ни събудиха сирени за тревога. Преминаваха транспортни германски самолети за вземане германци. Когато снощи казали на генерал Шнекенбургер, че Русия ни е обявила война, той ахнал и не повярвал. Като се убедил и бил предупреден, че ще пристъпим към обезоръжаване, той обещал още тая нощ да се вдигнат.
Уж обезоръжени, па тепърва ше ги почваме..


Ти си... ако изпиташ затруднения щи помога, по-късно.
 
Няма кво да преглеждам, факт е че Маринов забавя обявяването на война на Германия, като това позволява на Сталин да си наруши директивата и да ни обяви война няколко дни по-рано. Факт е че депортиращия евреи не е съден от народния съд, повишен е и опазен лично от Дмитров.

1695903499828.png
1695903795906.png
 
Пак се оплете.. Ситуацията е еуементарна :) Забавя дървенето срещу немците, точно защото още не е сигурен дали рашаните ще ни обявят война. Разбирай, "война срещу България" от страна на раша, никога не е било на дневен ред. Идеята е да има повод да падне властта, след което вече може да си се дървиме на немците, щото е БИЛО ЯСНО, че ще сме заедно с рашаните ;)
Обратното ако се беше случило, моеше да ни изравнят верно за 2-3 дена..
 
Е да де да, така де така, НО в крайна сметка пак идваме на ФАКТА, че царският режим е бил яко негодуван.. нали от там тръгнахме :)
Мислиш ли, че тия галимации щяха да са възможни ако хората не ги искаха, дори и половината от властта (падналата) не са ги искали.. Търпели са в каше до този момент, защото е било ясно къде ще ги нахендрят, нищо, че не е имало Беляне по това време, но пък и няма доказателства - колко НЕевреи са заминали и те на баня, в калабалъка ;)
 
Ясно.., почваме:

Правителството обсъжда обявяването на война да бъде включено още в правителствената декларация излъчена по "Радио София" на 04.09 но бай Маринов ги разубеждава (били "твърде резки действия"), понеже имало опасност за някои дивизии.
Ми не.

1695923726192.png

В спомените си Муравиев е доволен, че са ползвали думата "неутралитет", защото на следващия ден Маринов се обявил против обявяане на война. Както разбрахме, Маринов се появява към 16:00 в министерството.
В 16 ч. дойде да се представи новият военен министър генерал Ив. Маринов.

Същото става и на 5-ти сутринта след инфото от НИШ, отново бай Маринов е против обявяването на война на Германия, пак с уж военни съображения. Съображения, които човека с дневничето опровергава.
Ами не е точно... Според Муравиев, съобщението за случилото се в Ниш е получено в 18:00 часа.

1695926359505.png

Според дневника:
Сутринта аз бях във Военното министерство, където заварих Русева, К. Стоянов и Айрянов при министъра, генерал Маринов. Дойде и генерал Наков. Имаше донесения, че германците взели като заложници генерал Николов - командир на I корпус, с щаба му, генерал Банов - командир на 6 дивизия и генерал Баларев, с някои офицери от щабовете им. Обградени били в Нишка баня, а генерал Балтаков бил повикан с измама.

На обяд бяхме във Военното министерство, където дойде и г. Филов с господа Муравиев, Мушанов, Буров и Гичев
Би следвало това инфо да го има преди 18ч., предвид, че на обяд са се срещали.

Като цяло има доста липсващи моменти в "спомените" на Муравиев... но нека да покажем друг, доста интересен спомен..
Не са искали да сме съюзник, после искали да сме съюзник... абе.. да му се зачудиш на Маринов, за един медал да се въръзва на тия дето сами не занят кво искат...

Въпреки, че Маринов осъществява плана си.. и вече СССР ни е онбявила война, той продължава да не иска да обявява война...
1695931106001.png

Баси изрода, един медал не му ли стига?


Байдъуей, ти като фен на паметниците на полкове, трябва да си доволен от това, което иска. В крайна сметка.. единствената му реална цел е наситина да спаси войниците, но добре че има хора, които да му дадат урок как да жертва едни 50-60к живота:
Маринов бе подплашил съвета, но въпреки това старите, обиграни и готови да поемат големи отговорности държавници като Мушанов и Буров, настояха, че ако се полага за спасението на България да се пожертвуват дивизии - ще се пожертвуват;
Думите на Буров пред Народния съд:
1695931792662.png
Така се стига до 20:00 коги СССР-то ни обявява война с няколко дена по-рано от предвиденото, реалното навлизане в България е чак на 8-ми септември. Що ли чичко Сталин сам си нарушава директивата и избързва с обявяването? Може би щото при тоя факт (война с Дойчланд) е трябвало да ни подкрепи като съюзник срещу Германия и окупацията и освабаждението ше пропаднат?
Обявяването на война на Германия не на прай автоматично съюзник, че да имат такива притисненя, ма щом такава е промивката, верваме ѝ.
 
В спомените си Муравиев е доволен, че са ползвали думата "неутралитет", защото на следващия ден Маринов се обявил против обявяане на война. Както разбрахме, Маринов се появява към 16:00 в министерството.
Малко си пропуснал изречението "загубихме доста време докато се реши, дали да прибегнем до резки движения" (демек да се обяви директно война). Декларацията е прочетена вечерта.. тоест всички тия промени дето отнели доста време са правени вече в присъствието на Маринов. На следващия ден Маринов след случая в НИШ отново е против обявяване на война.

В конференцията си защитават марионетното правителство, напълно нормално. Приятеле сме ама само ако ние одобрим кой да управлява... демек ние да управляваме.

Интересни мисли на бай Маринов:
„Само правителство на Отечествения фронт можеше успешно да поведе войната, опряно на доверието на народа и СССР и с преобразена и обновена старата буржоазна армия.
Демек, проблема не бил в армията ами не било правилното правителство.

Па тука напрао си казва, че забавянето дало възможност на СССР да ни обяви война и изпълняването на "освободителната мисия".
„Константин Муравиев и някои министри ме упрекваха, че на 5. IX съм забавил официалното обявяване на войната на хитлеристка Германия. Това забавяне осуети желанието на регентите и на повечето от министрите да се предотврати навлизането на съветските войски у нас. Така бе избягната една брутална германска военна намеса за установяване на крайно реакционно прохитлеристко правителство у нас. Забавянето даде възможност на Съветския съюз при тази обстановка да обяви война на България, с което се попречи на коварните замисли за настаняване на англо – американски войски у нас. А братския руски народ можа за втори път да изпълни историческата освободителна мисия към нашия народ.“


Байдъуей, ти като фен на паметниците на полкове, трябва да си доволен от това, което иска. В крайна сметка.. единствената му реална цел е наситина да спаси войниците, но добре че има хора, които да му дадат урок как да жертва едни 50-60к живота:
Бе бай Маринов май малко е пресолил манджата, според човека с дневника:

1695971317704.png

Бай Маринов пред Неродния съд:

Пред Народния съд ген. Иван Маринов твърди, че още от своето пристигане на 4 септември в министерския съвет на всяко заседание изтъквал „слабостта на кабинета без участието на Отечествения фронт“. Същото той твърди, че излага при всеки свой доклад пред регентите.

Първо настоявал да се включат ОФ, а па след това направо искал правителството да е начело с ОФ. Всичко тва го правил в името на България и щото е голем хуманиз. Та по тия причини даже помагал активно за преврата, дори нощувал в министерството само и само да го превземат без проблеми.

1695972154808.png

Много усложлив човек...

1695972447510.png

Та после се чудим що го повишили, не бил обвиняем и що Гошо Трабата лично се застъпил за него, та ако не беше той и тоя опит за преврат щеше да пропадне, та щеха се изложат пред началниците в Москва (по думите на Димитров). Общо взето от забавянето на войната и помощта за преврата, много добре си е свършил работата човека, нищо че депортирал евреи бая добре си е поживял през команизма.
 
Последно редактирано:
Малко си пропуснал изречението "загубихме доста време докато се реши, дали да прибегнем до резки движения" (демек да се обяви директно война). Декларацията е прочетена вечерта.. тоест всички тия промени дето отнели доста време са правени вече в присъствието на Маринов. На следващия ден Маринов след случая в НИШ отново е против обявяване на война.
Хич даже не съм го пропуснал, показвам целия текст, за да се види, че е извадено от контекста с цел промивка, която виждаме е успешна. Или по-скоро пак виждаме проблема с четенето с разбиране. В спомена на Муравиев, Маринов се обявява против обявяването на война на следващия ден. Резките движения, не става ясно за какво са. Най-забавното е, че сам се оповергаваш.. което пак показва за проблемите с разбирането...

Константин Муравиев и някои министри ме упрекваха, че на 5. IX съм забавил официалното обявяване на войната на хитлеристка Германия

Да го прочетем бавно, "че на 5.9 съм забавил официалното обявяване на война"..
Що примерно не го обвиниха, че е напрайл резко движение на 4.9?

И кое е грешното, че човека е искал да спаси войниците? А единствено такова спасение се вижда в СССР или дай инфо за друг вариант, че аз не намирам.... По-нагоре съм цитирал какво се случва в с наще полкове след 4ти.. и това при още не обявена официално война..


В конференцията си защитават марионетното правителство, напълно нормално. Приятеле сме ама само ако ние одобрим кой да управлява... демек ние да управляваме.
Педали, да си бяха мълчали, сега освен на гръцко моренце, щехме да ходим и на гръцки Родопи, а маслини и зехтин директно от пазара на Филипопол.

Интересни мисли на бай Маринов:

Демек, проблема не бил в армията ами не било правилното правителство.

Па тука напрао си казва, че забавянето дало възможност на СССР да ни обяви война и изпълняването на "освободителната мисия".




Бе бай Маринов май малко е пресолил манджата, според човека с дневника:

Виж файлът 30700

Бай Маринов пред Неродния съд:



Първо настоявал да се включат ОФ, а па след това направо искал правителството да е начело с ОФ. Всичко тва го правил в името на България и щото е голем хуманиз. Та по тия причини даже помагал активно за преврата, дори нощувал в министерството само и само да го превземат без проблеми.

Виж файлът 30701

Много усложлив човек...

Виж файлът 30703

Та после се чудим що го повишили, не бил обвиняем и що Гошо Трабата лично се застъпил за него, та ако не беше той и тоя опит за преврат щеше да пропадне, та щеха се изложат пред началниците в Москва (по думите на Димитров). Общо взето от забавянето на войната и помощта за преврата, много добре си е свършил работата човека, нищо че депортирал евреи бая добре си е поживял през команизма.

Хем отива с таен план да бави войната, носейки от 10 кладенеца вода.. хем им казвал истината и единствения вариант в очите. Изрод.

Иначе ква точно е фантазията, ако бяхме обявили война? Бием швабите и света на обявява за свтовен лидер? Щото както казахме СССР не ни става автоматично съюзник.. можеше да седи в румънско и да ни гледа сеира.

Разкажи малко в тая посока, че ми е интересно.
 
Явно ще дъвчем пак едно и също, нема смисъл. Маринов не е депоритрал евреи и го повишават и награждават щот им е симпатичен, не е участвал в преврата и не бил против войната. Не ми се спори с радиото.

А какво е щяло да стане пунсах още в началото:

1695985774032.png
 
Явно ще дъвчем пак едно и също, нема смисъл. Маринов не е депоритрал евреи и го повишават и награждават щот им е симпатичен, не е участвал в преврата и не бил против войната. Не ми се спори с радиото.
Няма радио, а реален пример за промивка, то го пише отпреде му.. то пак го отрича..
Заради забавянето на войната ли го награждават или за работата му през нея?

До евреите не съм стигнал още, но ще видим и там положението.

И щом спираме спора, дано поне си разбрал, че си сериозно промит. Ма едва ли.

А какво е щяло да стане пунсах още в началото:

Виж файлът 30706
Тука пише че това са хипотези, би трябвало, би следвало.. фантазии. Също като в хипотезата, в която СССР не се намесва..

А защо избързва се разбра... заради случилото се между 4 и 5...

Тотал щета.
 
Заради забавянето на войната ли го награждават или за работата му през нея?
Спасяват го от съд и го повишават още след 9-ти, явно за работата му преди войната.

До евреите не съм стигнал още, но ще видим и там положението.
Кво да гледаш, казал го е някъв висш комуняга, не съм си го измислил аз. Дори и да си е измислил, отново е единствения от "фашисткото" правителство който не е съден. Явно има некви причини.

Тука пише че това са хипотези, би трябвало, би следвало.. фантазии. Също като в хипотезата, в която СССР не се намесва..
Ми хипотези са, като твоите че щяли да ни гледат сеира от Румъния.

А защо избързва се разбра... заради случилото се между 4 и 5...
Тва къде го разбираме... или хипотези ?
 
Последно редактирано:

Горе