Стартиране на бизнес

Здравейте. Искам да ви споделя една моя идея и ако може да ми кажете мненията си за това дали би могло да има бъдеще едно такова бизнес начинание, абе каквото и да кажете за мен ще е един голям опит и събиране на мнения. Та да започвам да разправям за проекта ми:
Идеята е да се изгради изкуствено игрище за минифутбол в град с население 150-200 хилядно население. Пазарът е относително малък( в града ми има точно 4 изкуствени игрища) и според мен има бъдеще това начинание. Терен съм набелязал, той е от порядъка на 3дка, като в момента слагам приблизителна цена на дка около 1200лв. Общо покупка на имот 3600лв. След това започва изграждането на самия терен той ще е с размери 20 на 40м около 800 квадрата + седалки трева около тъч линията и зад аут линията. Средната цена на кв. метър изкуствена трева по данни в интернет е 35лв. Средно 800кв. x 35=28 000лв. Изграждане на малка колибка около терена за съблекални около 6-7хиляди. Тъй като мисля и зимата мисля да може да се играе планира се и закриване на самия терен и правене на висока конструкция тип Оранжерия. Тук за пари не мога да говоря, защото не знам строителната фирма според какви критерии ще ме таксува...Има и още много работи, но ви представям само идеята. Тъй като евентуалните ми конкуренти са около 4-5 други игрища обмислям реклама на терена. До сега не съм забелязал никоя такава фирма да рекламира продукта си, а се надява всичко да върви от уста на уста. Ще сложа 2-3 билборда на ключови в града места + реклама в регионален сайт за новини + кратка реклама по местна телевизия. Друга лично моя идея е да има различни бонуси при игра. Примерно отборът победител да получава някаква скромна награда от собственика на игрището или примерно да разпечатам карти и при игра да слагам печат на картата и при 10 такива печата да се полага безплатна игра... и много други идеи за привличане на клиенти. Очаквания оборот по мой наблюдения в други такива терени е средна посещаемост 3-4 пъти на ден. Като 1 посещение трае 1 час. Средна цена за наемане варира около 30-50 лв. спрямо часът в който се играе. Естествено след края на работния ден ще вдигна цената заради очакваното търсене. 4 часа по 30лв са 120лв на ден приход. 30 дена по 120 лв. прави 3600лв. оборот. Аз лично ще отговарям за запазването на час и отдаването на игрището. Моля ви за всякакви коментари. Идеята ми е да обменя опит с хора и да насъбера идеи. Относно финансирането въпроса е доста неясен.. :shock:winslow sofia.jpg
 
Последно редактирано:
От: Стартиране на бизнес

Каква е посещаемостта на другите игрища, можеш ли да събереш теренно (чрез наблюдение например) тази информация?

Как се стига до този терен, извън града ли е, в центъра ли е?

Не можеш ли на този терен (3 дка) да изградиш две игрища?
 
От: Стартиране на бизнес

Тъй като по мой наблюдения цената от 30лв. на час важи до 17:00 часа, след това се увеличава на 50, съм забелязвал че след 17:00 часа има запазени 3-4 максимум 5 резервации, а преди това най-много 1-2 предимно от студенти и деца, които не са на училище. Събота и неделя логично има по голям брой резервации... Забелязал съм че при 1-2 местни игрища имат сключен договор с местни юношески футболни школи. Децата им тренират на терена на преференциални цени, но пък доста често да речем понд-сряда-петък по 2 часа. Относно 2-ро игрище предпочитам да видя как ще се развият нещата първо с едното, а след това и с другото. Предпочитам да направя целия имот като спортен комплекс заедно с кафе и автомивка докато вие играете да може да ви се умие колата-примерно. Принципно идеята ми е да има голям паркинг, защото при такъв тип развлечения съм забелязал, че местоположението на обекта не е определящо. Както има и квартални игрища, така има и извън населени и потокът на играчи е относително равен.:)
 
От: Стартиране на бизнес

Проектът ти е доста амбизиозен, което е хубаво, защото за да пребориш конкуренцията трябва да предложиш нещо повече от тях. Аз съм виждал такива игрища, които представляват само ограден терен, без седалки, съблекални и така нататък. Ако направиш всичко това, което си описал, лесно ще се наложиш. Инвестицията не е малка, затова много важно е внимателно да проучиш как се справят останалите игрища в града- имат ли достатъчно клиенти, доволни ли са въобще има ли търсене, ако има си струва да опиташ, защото проекта е добре замислен.
 
От: Стартиране на бизнес

Трябват ти доста пари. И аз едно време го мислех, но стихнах до над 100 бона и спрях. Незнам къде е тази земя, но ми се струва доста ниска цената. Това да не е някаква обработваема земя? В града земя на тази цена няма..
 
От: Стартиране на бизнес

Търсене има. Градът е голям. Привличането на потенциални клиенти ще стане с иновациите ми. Олигополистът ако мога така да кажа в града ми е ако не се лъжа притежава първия терен в града. Миналото лято човека явно е решил, че е време да налее пари в разрастването на бизнеса и сега е направил 2-ро игрище. Относно цената на земята мога и да греша, но не става въпрос за идеален център все пак... говоря в покрайнините на града и за чист терен, нито асфалтиран нито нищо. Относно проекта на колегата,че е възможно да стъпи на 100 бона според мен не мисля че би могло да е чак толкова скъпо. Ограничавам се в порядъка на 60-70 хиляди,че ще излезе всичко. Тук идва и въпросът за начина на финансиране... единственото ми нещо което ми идва на акъл е кредит. Инвеститори в БГ трудно да намеря... Наскоро чух за Eleven които срещу процент от собствеността те финансират, което ми се струва изгодно като се има на предвид за добрите очаквани приходи.
 
Здравей добре дошъл при нас. За много години.

Един уеб сайт ще лепне перфе бизнесчето. :) Ето тук добре биха влезли листовките, както си го говорехме преди. Лично аз ти препоръчвам да бъде направен един добър бизнес план, който няма да е само за теб, но и за бъдещите инвеститори. И гледай там добре да разпишеш всичко до най-малка подробност. И най-вече пазар и конкуренти, че горе-долу те ще са основни фигури елементи с плана. ;) Успехи.
 
От: Стартиране на бизнес

Плана е много добър. Не искам да те плаша, но 60-70 хил. просто няма как. Както каза колегата по-горе мин 100 и то за основните работи. Само за "колибката" ще имаш поне 10К за документи. За "оранжерията" звънни в някоя фирма и питай, после пак ще си говорим. Ако няма и инфраструктура - ток, вода, пътища, може да си мечтаеш само с тези пари да направиш нещо.
 
От: Стартиране на бизнес

Още на първото второ изречение и спрях да чета. Земята е 1200лв на декар. Толкова е земеделската земя. Земята в градовете особено 3 декара на куп могат да ти достигнат стотици хиляди в зависимост от това къде се намира точно в града особено в големите градове, а явно твоя е голям град Бургас или Варна според жителите които си посочил.
 
От: Стартиране на бизнес

Това се опитах да му обясня. Наскоро продадохме земеделска земя в селски район, на 60 км от града за 600 лв. за квадрат, при нулево търсене. Смятай земеделската земя в близки села колко е, пък да не говорим в самия град...
 
От: Стартиране на бизнес

Здрасти и от мен...
Аз мога да ти кажа как аз бих постъпил в твоя случай:

1. Регистрация на спортен клуб като ЮЛНЦ http://www.bcnl.org/uploadfiles/documents/pravna ramka/qa10.pdf (Спортния клуб не бива да развива стопнаска дейност т.е. не трябва да отчита приходи дейността си приходите от такси, членски внос и т.н = разходи за ток, заплати на треньори и т.н. Естествено няма да плащаш и данъци)

2. Отиваш във вашия Областен информативен център : http://www.eufunds.bg/bg/page/784 и питаш, как и по коя мярка може да кандидатстваш за финансиране. Сега стартират програмите от новия програмен период.

3. Обикаляш банките да търсиш кредит (след като си изготвил бизнес плана си подробно, или ако решиш да действаш с фирма, вместо със спортен клуб) - https://dskbank.bg/Page/default.aspx?xml_id=/bg-BG/sme/credits/

4. Отиди в Общината и питай каква политика са приели за спорта в града ви и как можете да си сътрудничите. Всяка община има стратегия за развитие на спорта. Прочети вашата. Ето пример за София : http://www.sofiacouncil.bg/content/docs/c_f23964.pdf

5. Както по-горе са написали "колибката" може да ти създаде много проблеми, като се започне от регулация на имота - ток, вода, партиди, разрешителни за строеж и т.н. това трябва да го измислиш (мой съвет да не го правиш)

Помисли още изчисти си докрай идеята от илюзии и фантазии и започвай да питаш. Не по форумите, а на място. Говори с адвокати, с консултантски фирми, които развиват проекти и т.н.
 
От: Стартиране на бизнес

Имах подобна идея за изграждане на картинг писта с 20-тина картинга и един приятел ме отказа на бързо ...

Има стотици хиляди варианти едно нещо да НЕ стане реалност и за повечето хора е лесно да ги видят :), проблемът им е, че не виждат стотиците хиляди начини по които МОЖЕ да стане.
 
От: Стартиране на бизнес

Доста съм скептичен към идеята, тъй като инвестицията е прекалено голяма, приходите ниски, а поддръжката сравнително скъпа спрямо приходите. Първото, което ми се набива в очите е цената на земята, която вероятно е доста по-висока. Ти си изброил доста разходи, но има и още като например настилката под изкуствената трева(не може да сложиш изкуствена трева върху необработена настилка), огради, осветление и т.н. Освен тази първоначална инвестиция, ти ще трябва да поддържаш този терен - изкуствената трева бързо ще се износи и на места ще трябва да се подменя, ток, охрана(оградата на този терен бързо ще бъде "прибрана" от братята, ако няма охрана. Сам няма как да пазиш терена, тъй като ще трябва да се охранява и през нощта) и други. Също така ще трябва да плащаш данъци и осигуровки.
Друг важен фактор е конкуренцията. Когато конкуренцията те забележи незабавно ще предприеме действия спрямо теб - специални отстъпки, бонуси и други, които той може да си позволи като вече наложил се играч.
Фактор от маркетинговата среда също е и държавата. Във Видин общината(най-бедната в България) направи няколко малки игрища, които са точно като тези на снимката в първия ти пост и са напълно безплатни за ползване. Макар и да не могат да се сравняват с игрището от твоята идея, подобни игрища биха могли да привлекат част от целевите ти клиенти.
Само като погледнем началната инвестиция и разходите за поддръжка става ясно, че тази идея не е добра в този й вид. Имай предвид, че това определено не са всички разходи, тези изброих на пръв поглед без да задълбавам. Не казвам, че идеята е напълно невъзможна за осъществяване и целта ми не е да те демотивирам, а да те накарам да погледнеш по-реално върху нещата. Аз съм на 18 години и се радвам, че има и други млади хора, които се ориентират и мислят как да се развиват.
 
От: Стартиране на бизнес

Така ще карам по ред на постовете:
@alabam4eto - Явно съм доста заблуден с покупката на терен. Ще се опитам да проуча по-сериозно нещата.
@stoineff - Благодаря ти изключително много. Във Варна във Морската им градина има такова игрище, което е в сътрудничество с общината и там мисля, че през определени часове играта е безплатна. Искаш да кажеш, че щом регистрирам терена като спортен клуб се освобождавам от данъци така ли? Дали трябва да доказвам, че реално при мен тренират някакви спортисти? Така излиза, че разходите са сведени до минимум, остават само битови разходи като ток, вода, периодична подмяна на терена и т.н
@Ivan.Cekov - Относно инвестицията е факт, че е голяма и се хвърлям в дълбоки води без реално да имам какъвто и да било предприемачески опит. Но за това си има инвеститори, Startup-и и т.н. Относно ниските приходи, аз лично не мисля че оборот от около 2000 лв. месечно е малък. За цената на земята си прав, че вероятно съм в голяма грешка. Разходите като врати, огради и т.н съм ги сложим към изработката на "Оранжерията" и там за цени не мога да ти говоря, защото всичко е до договаряне с фирмата изпълнител. Охрана според мен няма нужда да се слага. Никъде не съм виждал някой да охранява такъв тип обект, подари факта, че в него няма нищо ценно освен самата трева, която трудно може да бъде разграбена. Битката с конкуренцията е малко по сложна тема. Прав си, че и те биха предприели някакви намаления или други. Но все пак за това е и човешкия фактор да може спрямо различните ситуации да намира начин. Според мен бих се конкурирал успешно на този вид пазар. Щом други фирми в техните сектори могат, защо и аз не? Разходи не мисля, че ще са по големи от 600-700лв. Идеята за отопление на "Оранжерията" ще вдигне разходите доста, но би могло да се измисли алтернативно гориво. Поздрави на всички писали в темата :)
 
От: Стартиране на бизнес

Това се опитах да му обясня. Наскоро продадохме земеделска земя в селски район, на 60 км от града за 600 лв. за квадрат, при нулево търсене. Смятай земеделската земя в близки села колко е, пък да не говорим в самия град...
600лв за квадрат земя,и то не в регулация и на 60км от града :shock:
Та ние имаме земя в София и скоро продадохме на 70евро квадрата,земя във квартал в регулация и т.н..Само се прави планът и се почва строителството.
Странно ми е как е 600лв квадрата на тази земя.
 
От: Стартиране на бизнес

600лв за квадрат земя,и то не в регулация и на 60км от града :shock:
Та ние имаме земя в София и скоро продадохме на 70евро квадрата,земя във квартал в регулация и т.н..Само се прави планът и се почва строителството.
Странно ми е как е 600лв квадрата на тази земя.

Има предвид 600 лева на декар, не квадратен метър.
 
И в регулация ли е тая земя, защото ако не е е -> Грамофон свири, майка плаче.
 
От: Стартиране на бизнес

Привет,
Първо относно цената на земята – ако терена попада в следните устройствени зони, то цената му е в пъти по-ниска от терените за строителство, независимо къде се намира терена, поради ниският Кинт.

Са1
Зона за спорт и атракции,предимно в градския район.
Параметри: Макс.плътност на застр. в % - 20, Кинт- 0,3,Озеленяване – 40%
Предимно за обособени зони за спорт и атракции в градска среда.

Са2
Зона за спорт и атракции, предимно в околоградския район
Параметри: Макс.плътност на застр. в % - 10, Кинт- 0,15, Озеленяване –50
Предимно за обособени зони за спорт и атракции в извън селищни
територии и в рамките на градските паркове.

Тск
Терени с конкретно предназначение за спорт и атракции
Параметри: Макс.плътност на застр. в % - 25, Кинт- 0,5, Озеленяване –40
За спортни и атракционни паркове, вкл. водни паркове, голф игрища,панаири и др. със специфичен устройствен режим, конкретизиран с ПУП, като параметрите на застрояване не могат да надхвърлят пределно допустимите.

Така че, не правете автоматично сравнение на цените, основният въпрос е какво може да се застрои на даден терен, а в случая, за терените за спорт може да се построи единствено сервизна сграда, обслужваща самото съоръжение и това е…
Независимо дали е в центъра на града или околностите…

Относно идеята, екстра е, колкото повече такива проекти, толкова по-добре.

Но….
Това което ме притеснява е, че проекта има конкуренция..
Това значи, че при пускането на нов обект, количеството клиенти ще се разпределя не между три, а между четири обекта.
Няма как да не повлияе на постъпленията, освен чрез дъмпинг на цените и пазарна воина.
А това значи предварително заделен ресурс, което оскъпява проекта.

Следващо е ниската доходност, проблема може да се реши с изграждането на един тенис корт, където заетостта е целодневна, малко кафе, което да носи допълнителни доходи и други подобни, стига терена и показателите да позволяват това.

Другото притеснително е бакалските сметки, но проблема е решим.
Тодоров, влез в сайта, който е в подписа ми и отиди на стартиращ бизнес.
Прочети за какво става въпрос, за да получиш яснота какво те чака…

Ако решиш да продължиш, от мен имаш безплатен бизнес план, стига да събереш правилните цени на всички компоненти в проекта.

Финансирането може да го мислиш като се направят изчисленията, преди това е губене на време…

Имай предвид че сме участвали в няколко подобни проекта и горе- долу знаем за какво става въпрос..
 

Горе