Стимул за изучаване на програмни езици

От: Стимул за изучаване на програмни езици

Когато на мен не ми се занимава с нещо - просто го зарязвам и не го правя.
Стимула ми е, че трябва да се развивам и да остана в крак с технологиите, защото ако ги изпусна - горя :)
 
От: Стимул за изучаване на програмни езици

кешовица. който го може си докарва доста пари
 
От: Стимул за изучаване на програмни езици

Стимул за учене има ако найстина някой ден човек иска да се занимава професионално с програмиране.Ако е просто ей така да знам това онова сигурно стимулът няма да е голям. Друго стимулиращо е че ще можеш сам да си правиш компонентите който са ти нужни и така спестяваш маса пари да ги купуваш.Ако примерно имаш идея за нещо и незнаеш програмиране ще се ръснеш огромна сума пари за да бъде направена.

@Blinky преди години записах php курс тук и бях доволен защото ми свърши работа. Аз имах познания и преди това но само на аматьорско ниво.Бях чел книжки, и си правех някакви елементарни неща.С този курс запълних голяма част от пропуските който имах. Като приключи курса седнах си здраво на задника за 3 месеца направих портфолио и за мое щастие си намерих отлична работа като developer. Всичко останало си е въпрос на практика.
Курса там не го препоръчвам за хора който изобщо никога не са се занимавали с програмиране , защото повечето колеги с който бяхме там бяха от нулата и след курса не бяха напреднали кой знае колко много. Беше им доста трудно да усвояват материала. Просто пренатрупват нещата. 2 дена ти обясняват за html следващите 2 за css след това минават на php основните неща след още един два часа минават на малко по-сложно и така. Просто за човек който никога не се е занимавал му е доста трудно да навлезе в нещата толкоз бързо и се получава едно натрупване и объркване.

Но ако си запознат с основните неща материала се преглъща по-лесно и по-бързо и всъщност има полза от курса.
 
От: Стимул за изучаване на програмни езици

Когато трябва нещо да се свърши не е проблем на никой програмист да научи синтаксиса на даден програмен език и да го използва.
 
От: Re: Стимул за изучаване на програмни езици

На мен лично стимул голям ми е това, че създаваш нещо, виждайки бял свят.

Аз ще гледам тази нова година да запиша php & java.

Сега си търся курсове и фирми. Някой нещо да сподели от опита си.


Блинки, защо не пуснеш някоя нова тема или раздел за курсове, понеже не си сигурно единствения който в момента се интересува от това ( аз също търся от 1 седмица какъв курс да започна).
Аз разглеждах тия дни, но като цяло нищо не ми хвана окото просто повечето курсове са за 300лв-10 астрономически часа...
 
От: Re: Стимул за изучаване на програмни езици

Аз ще гледам тази нова година да запиша php & java.

Не ги записвай едновременно. И според мен няма нужда да ходиш на курсове. Можеш сам.
Ето най-добрите уроци по php на Български(всичките са от един човек):

Tekerik курса - Това е последният му курс, и ще ти даде доста хубава основа. Плюс това за почти всяка лекция има домашна, която е хубаво да направиш :)

Също може да погледнеш и тук: http://nau4i.me/jupgrade/index.php/php2 - Ако вече си изгледал горните видеа, може да видиш цялостните му проекти - това са в секцията "форум" и "галерия".

А за по advanced уроци, може да видиш в блога му: ООП и MVC.

За Java също ще има доста уроци, но там не съм запознат как стоят нещата- може някой друг да сподели :)
 
От: Стимул за изучаване на програмни езици

Telerik дават не лоша основа за хора, които нищо не разбират като мен. След това трябва да си хванеш някое проектче, което ти е интересно и надграждаш, ако пък ти донесе и някакви облаги като кеш - още по-добре
 
Мерси много зя за препоръките. Сега ще ги разглеждам и ще си харевам нещо. Определено съм решил да се развия в тази насока.

За раздел. Мисля, че е ок ен секцията ни, за уеб девелопикг. Но ако усилено започне да се трупат теми и постове, ще гледаме за такава секция.

Определено ще почна с php и дано остане някакво време за java. Стимулът ми е да знам повече и да мога да се справям там.
 
От: Стимул за изучаване на програмни езици

А защо не и да си спретнем собствен курс, урок по урок за различни програмни езици. Как мислите :?
 
От: Re: Стимул за изучаване на програмни езици

Определено ще почна с php и дано остане някакво време за java. Стимулът ми е да знам повече и да мога да се справям там.

Аз бих ти препоръчал да започнеш и продължиш достатъчно дълго с изучаването на един програмен език, особено ако си решил да учиш точно тези два езика едновременно, тъй като се различават съществено. И двата посочени езика са широко разпространени, и определено имат бъдеще в своето развитие и сферите, в които се използват. Един език не се учи за месец, два, половин година, а си трябва доста време, сериозно отношение и подход към нещата и доста практика. Моя съвет е да не бързаш да разбираш всичко, което получаваш като информация, а да усвояваш материала малко по малко и след това да го упражняваш. Ако си решил да изучаваш php, дадените по-горе от Valentinn ресурси на информация, наистина биха ти помогнали като за начален старт. Важно е да се отбележи, че някои от видеата(мисля, че бяха тези за начинаещи на Ванков) са правени преди години и някои неща в тях вече не се използват или си имат по-добри алтернативи, което е съвсем нормално поради развитието на дадения език. Успех!
 
Последно редактирано:
От: Стимул за изучаване на програмни езици

Мерси за линовете, от бая време се каня да разуча по-добре CI
 
Re: От: Стимул за изучаване на програмни езици

А защо не и да си спретнем собствен курс, урок по урок за различни програмни езици. Как мислите :?

Да. Винаги съм се кефил на самоуките. Но тук ще имам нужда от нещо повече от ибуци и видеа.

Иначе,да. ОПРЕДЕЛЕНО съм език по език.
 
От: Стимул за изучаване на програмни езици

А да питам вие от кога се занимавате с програмиране? Понеже съм на 15 и знам html / css (зная как да кодирам дизайни и да правя статични сайтове) нормално ли е да загубя някакъв интерес към програмирането, понеже през последната година бая бозих на видео игрите (с новата конфигурация :p) и мисля от още сега да се занимавам с програмиране за бъдеще? Има ли за къде да бързам? Целта ми е през идната 2014 да науча PHP и смятам да започна да гледам някакви видео уроци (например лекциите в телерик на @gatakka) всяка седмица и да не ми е голяма тежест. Какво ще ме посъветвате?
 
Аз съм самоук. Никога не съм ходил на курсове или съм учил нещо подобно в училище.
От 6-7 години се занимавам. Започнах с HTML, CSS и Javascript, минах през PHP(+MySQL), VB, Java, а сега и C#. Използвам ги всичките.
Подвизавам се като freelancer и не се оплаквам. Пари има, но си трябва и желание, особено ако човек няма никакво понятие от програмиране. Постоянно трябва да се усъвършенстваш, защото технологиите се променят изключително бързо.

За начинаещи препоръчвам уроците на gatakka в nau4i.me и PHP, като основа. Защото веднъж научена концепцията на програмирането, то за всеки следващ език остава само синтаксис, библиотеки и особености.
 
От: Стимул за изучаване на програмни езици

И аз съм в групата на самоуките. От зор човек най-добре се учи. Все от някъде човек трябва да прочете базова теория, т.е. за какво иде реч. След това трябва да пробва да създаде нещо реално на база натрупаните знания. Така той се сблъсвка с практични проблеми и натрупва опит. Аз лично не гледам на програмирането само комерсиално. Това е вид изкуство. Много приятно когато създадеш нещо и после го усещаш направо като рожба. При добра работа парите по принцип си идват.
 
От: Стимул за изучаване на програмни езици

И аз преди време минах през това, първо беше C++ (доста бегло, правехме сървъри за една игра преди 6-7 години) и PHP, после повече HTML/CSS + малко PHP покрай WP. Без курсове и т.н., има достатъчно материали в нета и не мисля, че е необходимо. Най-добре се учи каквото и да било, когато имаш конкретно задание, започни някакъв проект, игра или нещо друго. Тогава ще имаш конкретни проблеми за решаване и ще се научиш от практика, вместо просто гледане на уроци и четене на код.

И другото - английски език, не знам колко го знаеш, но ако не можещ да го говориш свободно - това да ти е приоритет, понеже инфото по чуждите сайтове е в пъти повече за всичко.

А за мотивацията - хората си намират такава главно във възнаграждението, но на тези които най ги бива им е интересно просто така, с други думи - биха го правили и за без пари. Хубаво, че си се сетил от рано, но на тази възраст трябва да пробваш много работи, и като те грабне нещо истински ще разбереш и ще продължиш да си го правиш и занапред.
 

Горе