Стимул за изучаване на програмни езици

От: Стимул за изучаване на програмни езици

Ако не можех да пиша код сега вероятно щях да бачкам някъде на средна заплата или по-лошо...

Следващия път, като си помислиш защо е добре да можеш да пишеш код, си спомни ето тази картинка:

onlinebusinessbgblogspotcompromo1.jpg


Тези пари от снимката бях ги изтеглил за да ги прехвърлям по класическия начин (в торба), защото не искам да плащам абсурдните банкови такси при доларов превод - въпреки, че банките са на 100 метра една от друга, парите минават през SWIFT и искат няколко десетки долари минимум за трансфера (освен това всяка от банките кореспонденти по веригата си начислява допълнителна такса).

Хубаво е да можеш да програмираш, защото така успяваш да си автоматизираш задачите (без да разчиташ на инструменти писани от трети лица).

В началото когато започнах да програмирам не мислех за печалба.* В един момент осъзнах, че с натрупаните знания и умения мога да вадя повече пари и напуснах работа. Това беше точно 2008 година - когато по новините говориха за „кризата“.

Печалбата от извършването на дадена дейност може да действа демотивиращо вместо мотивиращо (в някои случаи).
 
Последно редактирано:
От: Стимул за изучаване на програмни езици

Ей брато много ме стимулира. Мерси! :) Парите въртят света и в моята глава.
 
От: От: Стимул за изучаване на програмни езици

И аз преди време минах през това, първо беше C++ (доста бегло, правехме сървъри за една игра преди 6-7 години) и PHP, после повече HTML/CSS + малко PHP покрай WP. Без курсове и т.н., има достатъчно материали в нета и не мисля, че е необходимо. Най-добре се учи каквото и да било, когато имаш конкретно задание, започни някакъв проект, игра или нещо друго. Тогава ще имаш конкретни проблеми за решаване и ще се научиш от практика, вместо просто гледане на уроци и четене на код.

И другото - английски език, не знам колко го знаеш, но ако не можещ да го говориш свободно - това да ти е приоритет, понеже инфото по чуждите сайтове е в пъти повече за всичко.

А за мотивацията - хората си намират такава главно във възнаграждението, но на тези които най ги бива им е интересно просто така, с други думи - биха го правили и за без пари. Хубаво, че си се сетил от рано, но на тази възраст трябва да пробваш много работи, и като те грабне нещо истински ще разбереш и ще продължиш да си го правиш и занапред.

Особено, той както му харесва да играе игри може да започне с проект за някоя игра. Първо да се научи да прави регистрационна форма, после форум..лека полека ще се научи да борави и с таблици. Много разумен подход. Мисля и аз да се пробвам по този начин ^^
 
От: Стимул за изучаване на програмни езици

И на мен ми беше това идеята - през 2014 да започна да градя някакво гейминг общество. Но за начало ще се наложи да използвам CMS, понеже нямам нужните знания да напиша форум система, макар че след време може цялото съдържание да се пренесе и към къстъм форума. Към момента мога да редактирам php/html/css код, но не мога да пиша php. Дали няма да е по-разумно да изуча PHP и към средата на година да си отворя някакъв проект само с код писан от мен или да използвам CMS като за начало?
 
От: Стимул за изучаване на програмни езици

Момчета така и така се заговорихме за курсове, а по горе се спомена и английския език.Някой случайно да карал някъде из София добри курсове по английски. Интересувам се,но за най, най, най-начално ниво :)
 
От: Стимул за изучаване на програмни езици

А да питам вие от кога се занимавате с програмиране? Понеже съм на 15 и знам html / css (зная как да кодирам дизайни и да правя статични сайтове) нормално ли е да загубя някакъв интерес към програмирането, понеже през последната година бая бозих на видео игрите (с новата конфигурация :p) и мисля от още сега да се занимавам с програмиране за бъдеще? Има ли за къде да бързам? Целта ми е през идната 2014 да науча PHP и смятам да започна да гледам някакви видео уроци (например лекциите в телерик на @gatakka) всяка седмица и да не ми е голяма тежест. Какво ще ме посъветвате?

не губи повече време и захващай по-сериозно с PHP
до 2-3 години когато завършиш средното ще имаш солидна база и ще може да започнеш веднага работа (с която да си плащаш следването)

относно игрите - няма лошо
просто си направи график - игри-код-игри-код и т.н.
спазвай го и ще се получи :)
 
Re: От: Стимул за изучаване на програмни езици

Момчета така и така се заговорихме за курсове, а по горе се спомена и английския език.Някой случайно да карал някъде из София добри курсове по английски. Интересувам се,но за най, най, най-начално ниво :)
Аз съм доволен от ИЧС, към Софийския университет. Там имаше и курсове по php, html, css, java, сега като се сетя. Определено ще гледам да запиша нещо. Даже ще мръдна към този център да видя дали все още има и какво представлява програмата им.

Колко аданс трябва да си, за да правиш добри проекти. За всичко си е нужно опит, но ако почваш от някакво ниво, сигурно ще е идея по-лесно.

Ако някой е доволен от определн курс, нека сподели. :)
 
От: Стимул за изучаване на програмни езици

Който иска да научи повече за мотивацията, препоръчвам да се запознае с книгата на Даниъл Пинк „Мотивацията“, а също така може да гледа и това видео.

Може би ще се изненадате, но много често парите демотивират хората, вместо да ги мотивират. И това е демонстрирано с експерименти.

Забавно е да четеш книги за психология, в които идеите са подкрепени чрез експерименти с хора (а не празни и недоказани, изсмукани от пръстите на някой луд „психолог“ псевдонаучни глупости). Помислете си например защо Encarta на Microsoft е в историята, а Wikipedia продължава да се усъвършенства от доброволци, на които никой не плаща.

Друга интересна книга (написана от истински учен психолог) - „Самоконтрол“ на д-р Кели Макгонигъл (преглед на книгата, PDF). Подзаглавието „съзнанието може всичко“ е грешка на българския издател - не му обръщайте внимание (знам, че звучи като написано от шарлатанин; това го няма в оригиналната книга). Написаното в книгата се базира на експерименти с хора (има и с маймуни - за сравнение; оказва се, че маймуните се справят с някои задачи по-добре от хората!).

За по-любознателните: The Greatest Instruments.

(Тук във форума много потребители пишат безплатно разни неща. В същото време пазарната цена за писане на уникални текстове е доста над нулата. Помислете над това преди да решите, че може и да не четете книгите, които посочих по-горе.)
 
От: Стимул за изучаване на програмни езици

Гледам има доста желаещи да учат програмиране, което по принцип е похвално. Проблемът е, че тази материя не е лесно да се усвои в курс от ХХХ учебни часа или с прочитане на книга, която докато излезе от печат е вече остаряла. Най-добре се научава с яко практика и то по реални проекти, за разлика от по-теоретичните курсове където се залага на други неща. От друга страна във форума се навъртат и доста стари кучета (в програмирането) които вероятно вече ги намързява сериозно :) Защо не се измисли някаква далавера хората да си сформират екипи за работа по дадена идея, старите кучета обучават и водят проектчето, младите пишат и преправят - току виж може да се роди нещо завършено от тая работа... :) А и ако самия процес се документира като статии/клипове може да стане и нещо като онлайн курс.
 
От: Стимул за изучаване на програмни езици

То принципно се правят доста уроци и то на бълграски с актуалния материал. Ама наистина практиката е незаменима и ще се радвам ако си намеря ментор (ако мога така да го нарека).
 
Абе то за всичко е важно да имаш солидна практика. Не е само за програмирането. И маркерикга е така и дизайнинга. Всичко. Въпросът е да си упорит и да имаш поне малко тръпка. Иначе нищо не се получава. И парите не мисля, че са стимул #1. Даже грам. Това даже ще даде обратния ефект. Прави се, защото е нещо ново, нещо различно, нещо което ще те осъвършенства, нещо в което ще създадеш нещо ново. Определено си завлужава. За правене на пари, има по не толкова мисловни дейности.

Аповете са бъдещето, за това java не е за пренебрвегване. Но реално php е повече в нашата област, нали?
 
Re: От: Стимул за изучаване на програмни езици

Тук определено има доста силни програмисти, ако се развихрят повечe, ще отворим и секция Програмиране, респективно с подасекци PHP, JAVA, .NET и т.н. А това може и да спести някой друг час по прогрямиране на желаещите. ;)
 
От: Re: Стимул за изучаване на програмни езици

Но реално php е повече в нашата област, нали?

Да. Също ще е добре да понаучиш html,css,javascript и jquery. Същност jquery е библиотека на javascript, според мен по-важно е jquery да научиш, чист javascript се ползва доста по-рядко. Иначе php е много силен език, многократно ми е влизал в употреба, дори съм си правил разни ботчета, които улесняват супер много.
 
Аз от html и css отбирам. От едно време. Но със сигурност ще е PHP, въпросът ли ми е след това да е JAVA или успоредно, или след известно време. Естествено, ще е добре да се практикуват докато се учат. Демек много проекти ще се правят докато се учи.

Някой да сподели нещо за JAVA? Как се учи, прилага ли го, от колко време го прави и къде в уебмастърския си опит го внедрява?
 
От: Стимул за изучаване на програмни езици

Като гледах някой клипове на @gatakka той каза, че java и php са много различни езици и според мен по-добре научи едното, после другото, за да ти е по-лесно и да затвърдиш добре знания. Аз до сега така съм правил.
 
От: Стимул за изучаване на програмни езици

Тя мисли, че програмните езици са яки!

hot-girls-sexy-girls-135.jpg


По хубава стимулация няма :beer:
 
Re: От: Стимул за изучаване на програмни езици

Като гледах някой клипове на @gatakka той каза, че java и php са много различни езици и според мен по-добре научи едното, после другото, за да ти е по-лесно и да затвърдиш добре знания. Аз до сега така съм правил.
Да, и аз знам, че са различни езици, но логиката на прилагане била еднаква. Определено няма смисъл да се нахакваш да учиш два езика успоредно. Освен ако нямаш много свободно време и спейс в главата. :)
 
От: Стимул за изучаване на програмни езици

Естествено, че логиката е еднаква. Все пак не сравняваме Java и Prolog :).
@Blinky какво значи да учиш два езика успоредно? Синтаксиса на даден език се учи за дни илиседмици според човека.
Реално никъде няма курс по PHP, който да те учи да програмираш - всички са как да прилагаш готовите функции/класове.

Намери си курс по програмиране, а след това ако искаш ползвай PHP, а ако искаш друг.
 
И аз не съм виждал около мен да се излисля топлата вода, всичко се взима готово, вече създанено. Както казаха библиотеки.

Да речем, че си намеря курс по PHP, там ще науча всичко за езика, и мисля че и да се пишат кодове, което не е ли програмиране реално.
 
От: Стимул за изучаване на програмни езици

Няма да научиш и 1/6 от езика на курсовете. Не става дума за топлата вода, а за програмиране.
Ще те научат да бъдеш кодер - ще знаеш, че в PHP има PDO(евентуално, може да са още на ниво mysql_*), GD, simplexml библиотеки и ще ти кажат, че като ги ползваш ще можеш да работиш с sql бази, снимки, xml файлове. Това нещо съвсем спокойно можеш да го направиш и сам като отвориш няколко онлайн урока, stackoverflow + документацията на PHP.
 

Горе