От: Съвет дизайн на онлайн магазин
Аз съм на мнение, че няма универсален подход. Може да се каже "насоки", но те като всички съвети са много общи. Ще ти кажа как правя аз.
Преглеждам конкуренцията от 1-5 страница. Моментално ми се набива на очи какво не ми харесва. От тук знам какво искам аз. Тъй като идеалният магазин е химера започвам да мисля как да го направя и подредя максимално близко до това, което е като представа за "идеалния". След това гледам какво прави посетителя - къде ходи, къде цъка, къде не. Променям 1-2 неща. Не променям повече, защото ако промениш 5 няма да знаеш кое от тях е подействало, ако подейства.
Пак чакам и следя какво се случва. Пак проверявам конкуренцията. Пробвам друго и така. Всичко това се налага, защото твоят "лесен и удобен магазин" е твоят вкус, но това не значи задължително, че съвпада с този на клиента.
Давам ти пример: От много питания тук се наложи мнението, че е силно препоръчително на заглавна страница да има текст. За оптимизация, кл. думи и тн. Пробвах, но стигнах до извода, че ако се съобразя с това този текст трябва да е 350-500 думи, а никой не го чете. Той обаче ми губи много, ама много ценно търговско пространство. Това е първото впечатление. Същото като да влезеш в разхвърлян реален магазин - нямаш идея какво точно се случва - търговия? ремонт? ревизия?
И намерих компромиса за момента - текста го има, но в дъното на заглавната. Вместо да губя търговската си площ в центъра сега там са нови продукти, най-често поръчвани и така. И определено има подобрение.
За друг магазин просто промених начина на излагане на продуктите в категории. Пак имаше добър ефект.
Така, че сядай и действай. Тук няма да намериш лек за твоята болка, а само насоки.