Съвет за CMS

dreambench

Well-Known Member
Здравейте колеги!

Започвам работа по собствен проект, и докато в момента е в ранен стадий на планиране и дизайн ще е хубаво да се насоча към определена система от сега, за да знам какви хора да търся за програмирането. Сайтът ще има система за регистрации на 2 вида профили, нещо от сорта на продавачи и купувачи. Ще съдържа голямо количество обяви от различни държави, така че ще трябва да има възможност за няколко езика (нещо което не е много сложно, но все пак). Ще има система за рейтинг, мнения, различни планове за акаунтите и плащания на различни пакети и услуги.

Трябва ми система която да е сравнително защитена и с редовни ъпдейти/поддръжка. Трябва и да е гъвкава и неограничена откъм модули, плъгини и т.н. за да има потенциал за добавяне на нови функции и услуги. Трябва и добър администрационен и модераторски панел и т.н. Хубаво и да е стабилна, лека и изпитана за големи количества трафик - не искам проекта да достигне някакво добро ниво и да се прецака когато трябва да е най-стабилен. Откъм дизайн ще се използват jQuery анимирани ефекти, AJAX и т.н. с цел по-плавна интеракция и по-добър UX.

Идеята ми е, че искам да използвам CMS с цел да се спести главно време, понеже писането на нещо от самото начало със сигурност ще включва доста повече време за разработване и повече средства.

Та, знам за повечето системи, надали ще ми кажете нещо, за което не съм чувал, но по-скоро търся съвет за това кое решение е най-удачно в случая. Ако не мислите че CMS ще ми свърши достатъчно работа, може поне някакъв Framework.

Благодаря предварително!

Поздрави!
 
От: Съвет за CMS

Докато четях какви изисквания трябва да покрива системата само едно име ми изникваше през цялото време Wordpres, Wordpress...wordpress... Така, че ти я препоръчвам нея. :)
 
От: Съвет за CMS

Занимавах се около година с дизайн и програмиране на теми за WP, не съм запознат достатъчно с това до колко може да се модва, въпреки че не се сещам за нещо което не може да се направи с него. Не съм обаче сигурен дали е най-удачното решение за такава сложна система. Определено бих ползвал WP за блог, онлайн магазин, портфолио (моето е с WP) или за какъвто и да е сайт с по-нормални параметри като размер и посещаемост. Не знам обаче дали сайтове от сорта на Freelancer, odesk и други подобни които са доминиращи в нишата си използват WP. Мисля, че по-скоро нещо като Drupal ще свърши работа, но нямам опит специално с него.
 
От: Съвет за CMS

Какво разбираш под "нормални параметри като размер и посещаемост"? Дай пример!
 
От: Съвет за CMS

Ето един нормален средностатистически сайт, нещо което няма 20 категории с по 5000 обяви във всяка. А ето нещо със сложност подобна на това което искам да направя...

Имаш профили, ревюта, обяви (хиляди на брой), плащания и т.н., а не някакъв блог, онлайн магазин или сайт за имоти със има-няма 100 обяви.
 
От: Съвет за CMS

Че какво те спира да го направиш на Уордпрес?
Все пак не ми каза какъв трафик е "нормален" за теб?
 
От: Съвет за CMS

Не съм се занимавал със СЕО, статистики и не съм особено запознат с цифрите. Дизайнер съм, не СЕО специалист или уеб програмист. Рискувайки да прозвучи тъпо, предполагам че нормално е в рамките на няколко хиляди уникални посещения на ден, може би до 100k за по-вървежен сайт. За голям и печеливш проект си представям 400-500k уникални на ден, може би и повече. Разликата между двата сайта, които посочих е достатъчно показателна според мен. За bandwidth не мога да говоря, не съм проучвал задълбочено такива подробности. Със сигурност ще се направи и това, но за сега просто приемам предложения за това към каква система или framework да се насоча, за да знам какви хора да търся, дали да разбират от WP, Drupal, RoR или каквото и да е друго, в зависимост от нуждата.

Нищо не ме спира да го направя на WP. Просто съм чел за проблеми със скорост на действие при по-големи натоварвания и т.н., очаквам просто различни мнения за най-гъвкава и стъбилна система, ако много хора мислят, че WP е най-ефективната в случая - ок :)
 
От: Съвет за CMS

Можеш и на Wordpress да го направиш, но при по големи натоварвания незнам как ще реагира. Навремето инсталирах на едно аверче Drupal 6 и сега вече прави по 10-20к уникални на ден и да ти кажа няма грам натоварване. Скоро го ъпдейтнах до Drupal 7 и сякащ стана още по - добър.
Ако не чаткаш много много - Wordpress
Но ако си мераклия Ползвай Drupal
Избери хубав хостинг доставчик, защото е много важен фактор
Ползвам почти всичките и още мои клиенти ги ползват, но от Superhosting.bg по бърз няма
 
От: Съвет за CMS

Друпал определено е системата там всичко е супер гъвкаво, но това идва на определена цена за всичко трябва да си играеш супер много, да четеш документации, нещата не са инсталираш и тръгва.

Определено ще ти излезе доста по-скъпо и няма и толкова много хора които работят с друпал така че и девелопери по-трудно ще намериш. Но крайният резултат ще се доближава много повече до идеята в главата ти.
 
От: Съвет за CMS

При друпал можеш да изградиш това което ти е в главата, а при WP това което ти предлагат плъгините. Не се притеснявай дори в най-лошия случай отваряш Youtube и гледаш уроците - там що годе има ги основните неща.
 
От: Съвет за CMS

При друпал можеш да изградиш това което ти е в главата, а при WP това което ти предлагат плъгините.

Това не е вярно. Когато не разбираш нещо, не означава, че то не може да стане.
 
От: Съвет за CMS

ако много хора мислят, че WP е най-ефективната в случая - ок :)

Много хора ползват УП и е логично да получаваш много отзиви за него. Това няма да означава, че е най-ефективната.
 
От: Съвет за CMS

Ясно е, че може да се направи с много системи, включително WP. Въпросът е, че ако искам Форум, ще използвам vBulletin, а ако искам блог, няма да използвам Joomla или Drupal. Една система се справя най-добре с това, за което е замислена по начало, в повечето случаи.

На мен ми трябва нещо с което да се направи стабилен сайт за обяви, който да издържа на голямо натоварване в бъдеще и да не е ограничен от към възможности за осъвършенстване. Не да го направя на някоя система, и като започне да има повече трафик да се налага да я сменям, понеже започват да излизат бъгове от всякъде. WP е добра система, защото може да напишеш плъгин за всичко, общо взето. На няколко пъти ми се е случвало след ъпдейт на WP да спрат да работят някой плъгини частично или напълно. Идеята е инструментите за създаване на сайта да са включени в самата система, както един фреймуърк си има библиотеки, които се ползват за съответния проект.

И между другото, ако имате някакви предложения и за framework, също не са излишни, в момента има доста такива, спомням си се ползваше доста Zend преди известно време, сега са доста повече.
 
От: Съвет за CMS

След като ти трябва сайт за обяви избери система за обяви.
Коя точно не мога да ти кажа, но имам познати, които са доволни от open-classifieds.com
 
От: Съвет за CMS

open-classifieds ми хареса, има като възможности почти всичко което ми трябва, остава да се намери програмист за темата или поне някой, на когото му се разучава, понеже не вярвам да е толкова популярна, че да разбират много хора от нея, но надали е толкова сложно. Благодаря на всички за мненията, ако някой се сети за още нещо по-добро, да се изкаже :)

Поздрави!
 
От: Съвет за CMS

Сега се сещам и за osclass.org с хората, които съм работил сочат open-classifieds за по-добро, но все пак хората са ралични затова метни едно око :).
 
От: Съвет за CMS

Symfony
Всичко което искаш може да бъде направено със Symfony.
Но наистина трябва да знаеш какво искаш.
Нещата се правят сравнително бързо. Издържа на всякакво натоварване. Template системата му е TWIG. Така е направена системата, че не позволява писане на глупости. Виж сайта .
 
От: Съвет за CMS

Между другото ако се решиш на друпал, следващата версия на друпал 8, ще ползва точно това symfony като framework и за темите също се минава на twig. Но това няма да е скоро към септември се очаква да излезе осмицата, но докато се отстранят бъгове, пренапишат модули ще мине доста време.
 

Горе