Създаване на Онлайн Магазин

Lyubo33

New Member
Здравейте!

Реших, че искам да пробвам да отворя онлайн магазин.

Имам няколко въпроса и бих се радвал да чуя някое друго мнение.

1. Първо, custom направен сайт или платформи като Wordpress, Wix и подобни?

И двете си имат своите плюсове и минуси, от хората с които говоря ми се струва, че custom е една идея малко по-добре може би, въпреки че там ако стане нещо трябва да се дооправя. Все пак ще се радвам някой да сподели какво мисли.

В wordpress примерно пък ми се струва доста ограничено. (нямам опит, просто това е което съм чул)

В дългосрочен план кое според вас илиза по-скъпо? :)

2. Втория въпрос е свързан с фирмата за самия магазин.
Обясниха ми, че няма как да имам онлайн магазин и да няма фирма.
До колкото ми е известно обаче до 500лв оборот не съм длъжен да осчетоводявам нищо.
Аз самия няма да имам касов апарат, тъй като еконт и спиди предлагат услугата те да издават бележките (при изпращането на продуктите задължително трябва да има документ за направена транзакция).

От гледа точка на счетоводство, има ли някакъв начин да се смъкнат разходите възможно най-малко поне от началото.

Разбирам, че това е бизнес и има рискове, но все пак съм сигурен, че съветите ви биха били от полза.

Бих бих благодарен и ако ме насочите къде мога да прочета повече.

Поздрави, Любо
 
Здравей, Любо. Добре си ни дошъл и приятен престой тук ти желая.

Направо на въпросите. Честно казано на първо четене и двете биха били подходящи както къстам, така и опен сорс като WooCommerce (WordPress), за WIx не знам, там отскоро са се преориентирали и към идеята на e-commerce, по-скоро CloudCart или Shopify.

Зависи много и какво точно си представяш и във времето. Реално и двете могат да се разработят - къстам и опен сорс системите. Но опен сорс идва по-бюджетно. В бъдеще, не мога да преценя кое ще ви е по-изгодно, има много неща от които би зависило - от това на какво ще е къстам и реално какво точно се цели в тези разработки.

Виждал съм доста сериозни фирми както и с къстам, така и с опен сорс решения. На пример Magento влиза доста силно тук, но при по-сериозните проекти говорим вече за Magento Enterprise лиценз. Хиполенд са с Magento Enterprise, разработено от Стеник. Там може да се видят и други техни проекти. И пак ще спомена, че има доста сериозни бизнеси с Opencart, Prestashop, WooCommerce, но зад тях си имат и сериозен екип, който прави разработките им, ако в случай, че се иска нещо извън възможностите на платформата.

Да, нужно да е да имаш фирма поради факта, че извършваш търговска дейност. Не знам да има нещо такова като 500 лв. минимум, който не се осчетоводява, но според мен си направо за фирма по ДДС, ако смяташ да правиш наистина бизнес. Не за друго, но би трябвало на годишна база да минеш тези 50 000 лв. оборот, а нашите докато гласуват това с 100 000-левовия праг......


Ако искаш пиши на лично, мога да ти пусна магазини на мои познати като пример. На различни платформи. Честно казано - къстам може да видиш почти във всеки голям бранд - от Техномаркет, Хоум макс....
 
Здравей, видях какво си написал и ще ти отговоря най-добре. Няма такова нещо като под 500 лв да не осчетоводяваш нищо, направо ме вкара във сериозен смях и ми оправи вечерта, сериозно не знам от къде ги четете тези неща, 10 лв да изкараш трябва да платиш за тях.
Фирма трябва да имаш и счетоводител, защото не знаеш законите а глобите са големи, приятелски съвет, ако нямаш пари за бизнес него почвай. За разходите, караш всичко с договора на еконт, но пак трябва да си издаваш касов бон, защото само с бележка от ПП, няма да мине. Остави какво пише, попадаш на проверка която иска ПП + Касов а ти не издаваш такива и става забавно, другото от къде е стоката твоя на склад или ?

За магазин, намери си доказано уеб студио със проекти, което ще ти струва 3000 - 8000 лв за магазин или ползвай нещо като cloudcart и си плати 1500 - 2000 лв за дизайн, после месечен абонамент за магазина.

Поздрави,
Станимир И
 
Последно редактирано:
Здравей, видях какво си написал и ще ти отговоря най-добре. Няма такова нещо като под 500 лв да не осчетоводяваш нищо, направо ме вкара във сериозен смях и ми оправи вечерта, сериозно не знам от къде ги четете тези неща, 10 лв да изкараш трябва да платиш за тях.
Фирма трябва да имаш и счетоводител, защото не знаеш законите а глобите са големи, приятелски съвет, ако нямаш пари за бизнес него почвай. За разходите, караш всичко с договора на еконт, но пак трябва да си издаваш касов бон, защото само с бележка от ПП, няма да мине. Остави какво пише, попадаш на проверка която иска ПП + Касов а ти не издаваш такива и става забавно, другото от къде е стоката твоя на склад или ?

За магазин, намери си доказано уеб студио със проекти, което ще ти струва 3000 - 8000 лв за магазин или ползвай нещо като cloudcart и си плати 1500 - 2000 лв за дизайн, после месечен абонамент за магазина.

Поздрави,
Станимир И
Връщам се от дискотека и май влизам рязко, ама това мнение ми прилича на ония, дето не излизат навън щото жените пускали само ако имаш пари, кола и дежурните глупости.

Как разбра, че му трябва сайт за 3-8k без да ти каже какво смята изобщо да прави!? На доста хора съм нагласял woo + тема и си продават доста стабилно, без "доказано уеб студио на абонамент зад гърба им". Не, че не помага ама все пак...

@Lyubo33 Разкажи малко повече какво смяташ да продаваш, къде (БГ или чужбина), какъв бюджет имаш и т.н. да ти дадем по-точни отговори. Много отгоре-отгоре.
 
Абе, 3-5к, доста сериозно изглежда за магазин, но пък и няма да ти е 500-800 лв. защото и това изглежда малко съмнително. Но да речем, че без информация, за сега цената почва от 500 лв., примерно. Доказан екип, това е като еднорог, има го, но никой не го е виждал. Просто намираш екип, който разбира и е готов да работи с усмивка на лице за сумата, с която и ти си Ок и това е пълното щастие. ;)

Напълно съгласе съм с @Visual , при никакво задание или пример с друг магазин, не може да получиш конкретни цифри и срокове. Но и нека се има в предвид, че вече няма такива ентусиасти да правят магазинчета за някакви спешни пари.

И аз съм виждал магазини с опен сорс платформа и премиум тема, които се сцепват да продават, дори по-добре от много къстам изпълнения. Но зад тази разработка наистина седят хора с доста опит и знаят какво оправят. Не е някой цъкач на CMS-и само. :)
 
Custom не ти трябва според мен, освен ако не продаваш нещо супер специфично или имаш такива изисквания. CMS и SAAS вече са достатъчно развити откъм гъвкавост и модули и могат да се справят с повечето неща.

Избор на правилната платформа може да се предложи едва след запознаване с детайлите - брой продукти, изисквания, предпочитания и т.н. За онлайн магазин няма да ти излезе 500лв, ако искаш да стане както трябва, но пък 8к цена ще ти струва, ако ще отваряш мол или нещо супер екзотично.

Woocommerce, Opencart и Prestashop са по мой опит най-предпочитани от БГ търговците.

Shopify също е с добри отзиви, особено за дропшип и афилейт.

С Cloudcart имам малко опит, но ми се стори бърза и лесна за употреба.

За Wix забрави. Там става предимно за портфолио, визитка или фризьорски салон.

Съвет: Разпредели си хубаво бюджета. След магазина имаш SEO, маркетинг и т.н.

Успех!
 
И аз съм на мнения, че сайта няма да му е най-голямата инвестиция, ако все пак цели нещо да продаде през интернет. Не знам защо всеки начинаещ го плаши момента с това колко ще му се върже сайта, като след това следват една постоянни месечни разходи за маркетинг и реклама? Мисля, че цялото това неразбиране или по-скоро незнание идва от слабата информираност по темата как оперира един бизнес. Факт е, че сайт без трафик няма смисъл да съществува, както и бизнес без продажби.

Но едно е хубавото - влизат, питат и действат. В някои случаи малко разочаровани от прочетеното, но няма как, това си е реалността. Не сме се събрали тук да се лъжем, нали? Ако някой му каже - Правим ти сайт и почваш да продаваш, вече може да се сметне, че човека ще има сериозни проблеми. За това мнения се събират от подходящите форуми, групи и като цяло общества. Там където хората го минават този път постоянно с всеки следващ проект, който захванат.

Та, към автора, не мисли, че инвестицията спира със сайта и фирмата. Дори в дългосрочен план като теглиш чертата, ще видиш, че сайта е една малка сума, която си дал еднократно (в случай, че не го буташ после, което пак няма да е така). Важен момент при избирането на човек/екип за изготвянето и направата на сайта е да се довери наистина на някой, който му казва всичко в прав текст, няма недомлъмки, и може смело да застане зад казаното. Лесно се отличават такива хора. Всички други го правят, за да вземат парите на хората и да си измисят ръцете с това как просто не му е тръгнал бизнеса.
 
И аз съм на мнения, че сайта няма да му е най-голямата инвестиция, ако все пак цели нещо да продаде през интернет. Не знам защо всеки начинаещ го плаши момента с това колко ще му се върже сайта, като след това следват една постоянни месечни разходи за маркетинг и реклама? Мисля, че цялото това неразбиране или по-скоро незнание идва от слабата информираност
Абсолютно съгласен. Казвал съм го и преди. По мой опит оставам с впечатлението, че повечето незапознати БГ търговци си мислят, че нещата са като на сергия в Димитровград преди 20г. Излагаш 20 чифта чорапи на място, където и google maps не те засича и така с виртуална усмивка към клиентите правиш продажб, а в свободното време опитваш да преброиш оборота. Дано автора се ориентира според мненията тук. Във форума присъстват всякакви таланти и хора с опит, така че ако е целеустремен ще си направи реална сметка и очаквания и ще успее.
 
Във форума присъстват всякакви таланти и хора с опит, ...
С уговорката, че не е много очевидно кои са те :D
 
Абсолютно съгласен. Казвал съм го и преди. По мой опит оставам с впечатлението, че повечето незапознати БГ търговци си мислят, че нещата са като на сергия в Димитровград преди 20г. Излагаш 20 чифта чорапи на място, където и google maps не те засича и така с виртуална усмивка към клиентите правиш продажб, а в свободното време опитваш да преброиш оборота. Дано автора се ориентира според мненията тук. Във форума присъстват всякакви таланти и хора с опит, така че ако е целеустремен ще си направи реална сметка и очаквания и ще успее.
Да, хубава тенденция е, че на всеки 3 такива теми, някой се сеща да пита и колко ще му струва даден тип маркетинг, било то SEO, Facebook реклама, Instagram реклама, PPC, статии, банер реклама в някои сайтове, публикуване на продукти и услуги в други платформи (OLX, Bazar, Amazon, eBay), и това е поне някакъв тренд, който мисля, че ще се затвърди, защото другото ще е зле.

Няма начин с развитието на онлайн търговията в БГ, както всички пишат колко се е покачило, тези въпроси да не станат част от въпроса за откриване на онлайн бизнес, независимо дали говорим за магазин или за сайт, на който се предлагат услуги. Дори и фирмен, сайт, търсещ клиенти пак ще е нужно да прояви интерес.

Но съм силно на мнения, че всеки с дори и магазин на 20 кв.м. трябва по някакъв начин да се отбележи в интернет за съществуването си. И най-вече локално, ако толкова има някакви "бюджетни задръжки". И още нещо, хората трябва да почнат да дават повече положителни ревюта на тези търговци, защото някои са по-добри и заслужават. В повечето случаи се молиш, а не напълно заслужено, ако си дал и повече като стойност на клиента си.
 
Последно редактирано:
Определено един онлайн магазин не спира разходите си само с неговото изграждане. Успешният интернет магазин трябва освен приятна визия и функционалност да има трафик. Рядко ще срещнем нещо различно от схемата - изграждаш -> популяризираш. Иначе е обречен. Дори успоредно с неговото изграждане се създават социалните му канали и се подбират правилните кл. думи както за органичния трафик, така и за платения такъв. Ако ще се продават в някоя друга популярна платформа като Google Merchant Center, Amazon, Pazaruvaj или подобна, се мисли и в тази насока.

И разбира се, това след като обходи вече безплатните места, в които може да изгради някакви профили. Нишови форуми, Google Business Map, Facebook Page, Instagram Page, безплатни PR или Article сайтове. Ако трябва да съм честен, може да се почне с нулев бюджет, но за жалост не може да се прави само това, нужно е да се отдели бюджет за това, за да се ускори процеса, или да се засили.
 
Благодаря на всички за информацията! Честно казано не очаквах толкова хора да се отзоват.

Разбира се, че трафикът към сайта е най-важното нещо. Чета коментарите ви, че ако нямаш пари не се прави бизнес. Ами ще вметна накратко какво искам да правя и вие ще можете да ми кажете според вас какви пари би ми излязло и дали е добре да си направя по-добра сметка.

Искам да създам онлайн магазин за книги. Тъй като пазарът е масов, реших, че искам да изпробвам някои маркетинг похвати, за които съм чел и виждал на практика как работят.
България конкретно не виждам някой да ги е позлвал дори от най-големите като Ozone, Хеликон, Сиела и тн.

Няма аз конкретно да издавам книгите. Идеята е, че когато имаш фирма и ги купуваш като разпространител, издателствата ти дават между 30 и 40% по-евтино самите книги. Реално когато ги продам, това ще бъде моята печалба. Измислил съм една програма за лоялни клиенти, която позволява на хората да получават безплатни книги използвайки моя сайт. Смятам, че е честна и хората биха я харесали (разбира се ще видим какво ще стане няма как да знаем).

Имайте предвид, че не съм длъжен да купувам самите книги преди да имам продажба. Когато има продажба, отивам до книжните борси и изпращам.
Проблема е, че маржовете при самите книги са много малки, но пък от друга страна се продават по-лесно.

Точно затова казах, че се опитвам да смаля разходите до минимум. Работя на заплата, имам някакви спестени пари, но все пак живея сам и винаги имам едни постоянни разходи за да съществувам :Д

А и ако случайно имате идеи как може да се увеличи стойността на количката на всеки клиент, бих се радвал да споделите :Д

Последно - Начина по който го виждам аз - Sales is a numbers game. Смятам, че всички ще се съгласят. Повече пари за маркетинг, повече продажби.

Въпроса обаче е и как да увеличим conversion rate-a в самия сайт за което няма конкретен отговор предполагам. Ще изпробвам тези неща, които имам на идея. Не очаквам да ми се даде решението на говото ако така звучи, съвети, това е всичко.

Благодаря на абсолютно всички за разбирането.
 
питай, тя има онлайн книжарница и ще знае отговорите на повечето ти въпроси

Desisslava Dimitrova

 
Имайте предвид, че не съм длъжен да купувам самите книги преди да имам продажба. Когато има продажба, отивам до книжните борси и изпращам.
Проблема е, че маржовете при самите книги са много малки, но пък от друга страна се продават по-лесно.
Всеки ден ще ходиш до борсата, ще пакетираш и селектираш поръчки, а после и ще изпращаш по куриер? Още повече така няма ли да се случва понякога хората да поръчват вече изчерпано издание, което го няма на борсата и да трябва да отказваш поръчки?
Ще имаш много разноски… осигуровки, счетоводител, поддръжка на сайта, реклами, консумативи. Ако спестените ти пари са последните ти пари, по-добре говори с хора с такива бизнеси. Тук ти даваме информация, но тя е мнооого базова.
 
Wordpress ще свърши работа. Намери си тема, вземи си домейн и започвай да добавяш продукти.
 
Wordpress ще свърши работа. Намери си тема, вземи си домейн и започвай да добавяш продукти.
Взел съм и домейн и хостинг. Започнах работа по сайта. Въпроса е, че програма за лоялни клиенти няма готов плъгин за нея и трябва да се пише на PHP (на това се програмира Wordpress). Оказа се, че програмист лесно може да направи програмата. Излезе ми обаче една много добра възможност за къстъм сайт. Едно момче с което бях отговорил ми се обади и каза, че някакъв клиент се е отказал от сайта си в последния момент. Понеже той няма на кой да го продаде ми го предложи за много добра цена - 300лв. Трябва само да се оправи дизайна и аз да си добавя сам продуктите (ще ми даде такава опция). Тъй като програмата за лоялни клиенти трябва да се пише, там трябва да дам 200 лв като имайте на предвид, че ако Wordpress ъпдейтне нещо, най-вероятно ще трябва пак да се дописва нещо и да се дават още пари. Къстъм сайт за 300 лв смятам, че е добра оферта, тъй като пича който го прави е на 18 и за него като чели е по-важно да свърши работа отколкото парите. Занимава се от 4-5г с програмиране, показа ми готови проекти. Точно затова реших да питам кое от двете е по-добре. Имам доста добра оферта за къстъм сайт и момчето не ми иска никакви пари преди да видя резултата и преди да види, че сайта наистина работи.
 
  • Haha
Реакции: Sky
Къстъм сайт за 300 лв смятам, че е добра оферта, тъй като пича който го прави е на 18 и за него като чели е по-важно да свърши работа отколкото парите.

Админ панел? Какъв? Какъв framework ползва - ако е без фрейм - бягай много надалече. И 300 лева за къстом сайт... Не ми се вижда адекватно.
 
Ами той ми обясни, че го е правил сайта на javascript (library react) и за backend ползва node.js и express. Говорих с приятел програмист, който ми каза, че ако наистина ползва всичко това, сайта ще бъде топ. А под framework, какво точно имаш предвид?
Админ панел? Какъв? Какъв framework ползва - ако е без фрейм - бягай много надалече. И 300 лева за къстом сайт... Не ми се вижда адекватно.
 
  • Haha
Реакции: Sky

Горе