Сървър в домашни условия - какво трябва да знам?

От: Сървър в домашни условия - какво трябва да знам?

Аз съм поддържал сървър в условия подобни на колоцентър (гарантиран ток с резервни захранвания и гарантиран нет с едва няколко метра Ethernet кабел след преобразувателя от оптиката) за стойност над 100лв/месец (това не е висока цена за този вид услуга). Токът е един от най-незначителните фактори в цената. Основна тежест указва интерент линията. Тя е или гарантирана или на трафик (т.е. както го предлагат фирмите предлагащи такива услуги). Гарантираният нет в София по последни данни от преди 3-4 години (нямам пресни данни) за 1mbps български вървеше на цена 2-3лв, а международния 50-100лв за 1mbps в зависимост от количеството, което закупиш. В Пловдив не съм сигурен за цената на международния гарантиран мегабит (май беше малко над 200лв), но българския вървеше 5-8лв. На трафик излиза по-евтино, но ограничението трафик е голям проблем при сериозни проекти.
И сега бихте се запитали за какво изобщо ви е това нещо?
Интернет не е само web сайтове. Има и много други онлайн услуги, за които обикновен web хостинг пакет не върши работа. Има чат сървъри, гейм сървъри, мейл сървъри (не говоря за няколко акаунта, а за обслужване на трети страни по подобие на abv.bg, mail.ru, gmail и тем подобни), медиа стрийм сървъри, други видове сървъри както може да се ползват разширения за web сайтове използващи допълнителни софтуерни приложения в background (пример: ffmpeg). С класически web hosting пакет тези неща няма как да ги получите.
 
От: Сървър в домашни условия - какво трябва да знам?

Не продължавам да се чудя къде е смисълът да слагаш собствена машина в такъв център при тези цени вместо да си ползваш ВПС или цял нает сървър.
 
От: Сървър в домашни условия - какво трябва да знам?

Не продължавам да се чудя къде е смисълът да слагаш собствена машина в такъв център при тези цени вместо да си ползваш ВПС или цял нает сървър.
Твоята машина си е твоя и и ползваш всичките ресурсите. Ако машината е твоя не плащаш наем за такава (по подобие на апартаментите под наем и собствените).

Допълнение:
В България гарантираният международен нет все още е скъп, но да речем в Холандия имах оферта от преди около година и половина, в която ми предлагаха 1mbps за около 9 евро при закупуване на капацитет 15mbps. За разполагане на 1U сървър в колоцентъра им доплащаш малко над 25 евро още. Офертата си беше много яка, тъй като нямаш никакви ограничения в трафика и не плащаш наем за никаква машина (еднократно купуваш сървър с размер 1U).
 
Последно редактирано:
От: Сървър в домашни условия - какво трябва да знам?

Аз разбирам много добре но парите които се плащат за колокацията обезсмислят цялата галимация като капак на всичко си трошиш собствената машина.

Има може би някаква уловка в това че когато плащаш за колокация получаваш гарантирани параметри на връзката докато когато си наемеш сървър не са гарантирани.
 
не я обезмислят просто не излиза сметката с колкокация на по бюджетен клас сървър :) защото цената на колокация на сървър с 2 ядра .4 гб рам и със 16 ядра и 32гб рам е една и съща, но при наемането на такъв сървър разликата в цената е 4 и повече пъти

всичко все пак е въпрос на тънки сметки кое е по изгодно... щото верно че плащаш по голям наем за хардуера, но големите дата центрове пазаруват компонентите на цена от за по 1000 бройки което прави мисля над 20 процента отстъпки спрямо да купиш еденичните компоненти....
 
От: Сървър в домашни условия - какво трябва да знам?

Кулайс то ясно че идеята е за едни и същи кинти да успееш да бутнеш по силна машина с повече диск и повече ядра и рам - обаче за какво ти е по силна машина като веднага се почва - захранване до 1-1.5 ампера (зорлем 300 вата) Международният 1мбт БГ-то 50-100мбт - Дори и да успееш да вкараш силна машина в рамките на захранването те те ограничават и с трафика.
 
От: Сървър в домашни условия - какво трябва да знам?

Забелязал съм, че големите колокационни компании имат странна политика да вдигат цените за наем на мястото в сравнение с цените за наетите им сървъри. Това вероятно се дължи на желанието им да отдават сървъри под наем. Със своя машина би ти излязло по-евтино и точно за да те откажат нарочно вдигат цените за разполагане на собствен хардуер. Правил съм преговори с подобна фирма да ми изнамери от някъде машина, която да разположи в своя център, а аз да я закупя и да се води моя собственост. Явно не им допадаше идеята и веднага почнаха да ми пробутват оферти за нает техен сървър с пояснението, че това, което искам не го предлагат. Вече споменах, че съм се ползвал с условия подобни на колоцентър и никой не ми е добавял сериозна ставка към цената за самото разполагане на машината. Основно плащах нета. Не, че ми излизаше евтино, но поне не ме набутваха да плащам и наеми за наети чужди машини.
 
От: Сървър в домашни условия - какво трябва да знам?

Аз си мисля че реалните фирми които предлагат колокация най вероятно държат цените такива защото не искат да им се мотат из колокациите хиляди ентусиасти които се опитват да ебът гявола във въздуха с по един сървър и понеже в голямата си част са непрофесионалисти им създават само проблеми.
Та вероятно за това са набили тези цени за да ги откажат а когато дойде голяма фирма която иска да наеме цял рак или повече цените се договарят допълнително и нямат нищо общо с тези по сайтовете.

От друга страна 90% от хостинг компаниите вероятно нямат собствена колокация а ползват такава я от нетера я от някой друг - на такива места достъпът би трябвало да е доста ограничен и трудно биха вкарвали непрекъснато външни хора - ама ако на сайта не си напишат че предлагат колокация почват да олекват демек не са сериозна фирма и за това слагат цени по дебели от тези на наетите сървъри - и така хем са големата работа хем реално не я предлагат тази услуга
 
От: Сървър в домашни условия - какво трябва да знам?

Не желая да отварям нова тема ,и аз реших да си направя *дом.производство! разполагам с Лаптоп/ със своите ++ -например захранване(при токов удар няма рестарт,отпада ЮПС-а; нетбук! с 4Гб -рам ;500Гб хард лан и влан подръжка(стандартни) ... това за лаптопчето/ и също така настолен(базов-които мисля да използвам за да разпределя потока) с параметри 2.2Гхц АМД-процесор ; 3.5Гб рам 512отделно видео което не е от значение много ,и смешен но основен Хард -80гб....и всичкото това с нет на Макс-Телеком/Уаймакс/...
Каква операционна система ще ми пасне наи-добре за двата като съм леко босичък с някои езици...(ПРОГРАМНИ,доколкото са такива) и маи ще ми е нужно фиксирано IP?
МОЛЯ ЗА СЪВЕТИ! :)
 
Диска на лаптопа ти не е подходящ за сървърни услуги - ще сдаде багажа след не повече от месец-два.
Отделно лаптопа ти не е нормално да работи постоянно с някакво натоварване - това ще доведе до постоянното му нагряване, а дори и прегряване ако нещо се върши на него за по-дълго време с повече процесорни ресурси - обикновено това е нормално за един сървър.
 

Горе