Честито, другари престъпници!

От: Честито, другари престъпници!

Нали се сещаш, че тези мерки са безсмислени и няма да напълнят хазната, а обратно ще я изпразнят. Не се лъжи няма да има пари ни за пенсионери, ни за бай мангал просто ще досъсипят бизнеса окончателно с неадекватна мярка за дребно административни нарушение. А го криминализират защото са некадърници и не могат да се справят с проблема по цивилизован начин.

Пичове и пи.ки, и да се нервите и да дерзаете, едно е сигурно, и това е, че просто няма от къде да се вземат кинти за пенсиите, мангалитетите, бегълци, и тем подобни. 1/3 близо са пенсионери, от де пара за тях? 1/8 са мангалитети от които 1/2 смучат държавата (и вас ест) във всевъзможни форми. Няма да споменавам и зверската администрация, която реално няма как да се съкрати, защото всички отиват "по дяволите" - безработни и пак на гърба на заетите. Са ни натовариха кога не искаме и с бежанци. Цифра народ също са на какви ли не помощи (то и помощи е силно казано) - инвалиди, сираци, соц слаби и прочие.
Фактически има-нема 2млн работят що-годе пълносенно, това по отношение на плащанията към по горните. Реално един "храни" трима.

Проблема е че нищо не може да се направи по случая, дори да почнат от сега да си късат гъзовете за решаване на проблема, ще има някакви резултати поне след 10-15г. че и повече. Положението вече е наакано :) А за това положение сме виновни всички. Политиците че през годините им е дремело за тази социална и демогравска криза. Социолозите, статистици и прочие философи - че са премълчавали реалността. Образованието - набива се в главите на подрастващите не как се живее в съвременният икономически живот, а кой е бил Ботев. Здравеопазването - лекуват ни колкото болката да отмине в момента, а не генералното й отстраняване. Бизнесмените - да уредят себе си и близките, баш ги боли за държавата, данъците и дълготрайните инвестиции. НИЕ самите, бръмчалките - търсиме вината в другите, под вола теле, расисти сме, нямаме воля да живеем и работим заедно, шопи сме, злоради и бягаме от отговорност.

Ревете че закона бил строг, но давате за пример хамериката, а в хамериката тези мерки са факт от мега цифра време (да не давам примери колко звезди изяхода дървото за укриване, сметайте обикновените хора) Ето, гледаме винаги в чинията на другите, дерзаеме колко била вкусна тяхната манджа, но когато ни дадът рецептата, винаги се оказва, че нямаме нито тенджерите, нито подправките :p
 
От: Честито, другари престъпници!

Дай пример за цивилизован начин :) Аз тая напаст дет сме на балканите, не знам кога сме се оправяли по цивилизован начин :lol:

Освен това бизнеса в България отдавна се държи и движи от големи чужди, глобалистки компании, така че не виждам лошо да почнат и тях да щават :wink:
 
От: Честито, другари престъпници!

Колко пари ви плащат на пост ? По добре ли се изкарва от адсенс ? :)

За аудитория от около 200 човека, мисля че е доста добре ахахахаха :lol: :lol: :lol:
 
От: Честито, другари престъпници!

Дай пример за цивилизован начин :) Аз тая напаст дет сме на балканите, не знам кога сме се оправяли по цивилизован начин :lol:

По принцип цивилизования начин е с глоба. Но тук проблема е, че за да се стигне до това дередже с неплащането има хиляда други проблеми. Та трябва първо от там да се почне да се решават проблемите не отзад напред както обикновено. По таз причина ни глоба, ни затвор, ни бесило ще им налее пари в хазната.

Освен това бизнеса в България отдавна се държи и движи от големи чужди, глобалистки компании, така че не виждам лошо да почнат и тях да щават :wink:

Виждам как ги щавят докато мармоти завиват шоколади в станиоли. :mrgreen:

Вече са го приели.

Приели са го, да аз иначе нямаше да пускам тема. Тези са по-гадове от предните. Предишните ако не се хареса много на хората даваха на задна, тез не им дреме хич.
 
От: Честито, другари престъпници!

Ще го примат ами, нали тия заеми трябва да се върщат, от де пари, освен да се одере малкия и среден бизнес пак. Наскоро чух че искали да махат плоския данък, който те самите приеха по времето на тройната коалиция.
 
От: Честито, другари престъпници!

Дай пример за цивилизован начин :) Аз тая напаст дет сме на балканите, не знам кога сме се оправяли по цивилизован начин :lol:

Освен това бизнеса в България отдавна се държи и движи от големи чужди, глобалистки компании, така че не виждам лошо да почнат и тях да щават :wink:

Колега в голяма заблуда си, но ти си знаеш :)

В БГ целият западен/източен/мултинационален бизнес плаща толкова на колкото те осигурвя и всичко е над масата ясно и точно.
 
От: Честито, другари престъпници!

Извинете за късният отговор но бях на работа до сега :)


Досадници ООД - От горното мнение схванах, че ви бива в "това не можем, онова не зависи от нас". Което не ви пречи да се изказвате навсякъде, под клището "младежка НПО". Доколкото знам са държавно финансирани структури, досущ като лелките дето се грижат за кучешките права. От време на време поизядат някого в буквалния смисъл тия глутници, но кво ви пука, нали финансирането върви...
"Тия закони не ги пишем ние" - очаквам да го чуя, засега вървиш по шаблон.

За вас искам да кажа:
" Клише не клише,важното е,че съм направил нещо в живота за младите в града ,че не си стоя на задните части само да тъпча и да пуша трева по цял ден като другите 21 годишни младежта.Държавното финансиране е до толкова до колкото да ни платят разходите за събитията/ обученията ... за 3 години съм взел 5 лева :) . Бюджет нямаме и няма да имаме докато сме НЕ ПРАВИТЕЛСТВЕНИ И НЕ ПАРТИЙНИ!
Моля не се занимавайте повече с мен :)


Виждам, че пак са отпуснали пари на платените писачи

Щях да се радвам да ми плащат но не е така за съжаление ... ако може да ме препратите при кой да ида,че да ми плаща моля ще дам 40% на вас :)


Младежа политика - я кажи към коя партия си? Въпроса е много релевантнен тук сме с пазарни убеждения и за милионен път се убеждаваме, че с адмистративни рестриткции икономиката става още по-канцерогенна среда.

Та като те гледам, че си фен на рестикциите и справедливостта да наказваме избора, който се различава от държавния - та минаваш с доста левите убеждения - нормално те хапят.

Иначе съм го писал решението е едно - забраняване МРЗ, рязане на админтрацията и спад на данъчна/административна тежест. Това, да даваш осигорвки за продъна система не мерси, да либерализират частните фонодве в частта с здравеопазването и падане на сериозна админстративна тежест на различните видове фондове. Иначе "светлото" бъдеще до 2-3 години е фалит на НЗОК и НОИ и като знам какво ще правят политиците, нови емисии на дълг директно ни пишат бъдещо зарабоване и фалит. За да не се случи това трябва се реже тази държава - много яко.

Абе нали щяхме сме по-свободни и по-щастливи. С тези мерки бизнеса дали ще наема? Дали ти като работник, който няма грам доверие в системата ще се сългасиш да даваш пари в бездънна яма?

Когато една система се базира на довеире, когато това доверие е изгубено - тази система фалира!


А тази система е мъртво родена, говоря за пенсионата, здравната + социалната. Технически и математически края е ясен. Въпроса е още колко време ще я държим на командо дишане - докато още има балъци да вярват в светлото бъдеще на държавата!

Младежка - не партийна политика.
За да свалим картите на масата заради това,че се занимавам с местните на партийни организации имам оферта от ВМРО и БСП.
Но никъде не съм. Надявам се да ми вярваш :)

Да за рестрикциийте и правилата съм но редовно не съм на мнението на което са и оправляващите.Все още нямам никакви убеждения.


За това ,че не искам да наливам в празното със самите осигуровки ми е гадно защото знам колко пенсия ще взема ... и колко е гадно,а за здравното осигуряване ми е още по-зле Но виж сега тук сме да обсъдим криминализирането на не плащането защото си е време.Сега трябва да криминализират и това да не плащаш заплатите.
Но има и много още неща за оправяне.

Извинявам се ако отговорите ми не са много конкретни но съм адски уморен.
Лека за момента :)
 
От: Честито, другари престъпници!

Няма да използвам епитети по адрес на някои от писалите в темата, въпреки че го заслужават. Само ще кажа, че частта за затвора за работодатели при укриване на осигуровки я има в проекта за нов НК още доста преди ГЕРБ да паднат от власт. Бойко пък каза, че иска затвор за неплащане на осигуровки само няколко месеца след като стана премиер.

Късата памет не е фатален недостатък, но когато заради нея се подхващат подобни партийни агитации, каквито има в някои от предходните мнения, става меко казано смешно.
 
От: Честито, другари престъпници!

Ronald Reagan каза:
You can’t tax business. Business doesn’t pay taxes. It collects taxes.

Или в превод на български: "Бизнесът" не плаща данъци. Той събира данъци.

Всички данъци, които уж се плащат от юридическите лица ("Бизнесът") в същност са за сметка на физическите лица (гражданите). Защото те са тези, които реално вършат работата. Юридическите лица са абстракция, те не са "реални", не могат да "работят".

Фирмите само формално прехвърлят данъчните и осигурителни задължения от своята банкова сметка в банковата сметка на НАП. Но това не значи, че в действителност те плащат данъците и осигуровките. Тези, които реално ги плащат (за сметка на които става това плащане) са тези, които получават заплати (работниците) и/или* дивиденти (собствениците).

* Много зависи от гледната точка. В зависимост от гледната точка може да се видят нещата по различен начин - данъчно-осигурителната тежест може да изглежда като че ли е за сметка на потребителите на стоки и услуги, собствениците на юридическото лице, работниците. Кой губи най-много е спорно. Но със сигурност това не е юридическото лице, само хората могат да бъдат потърпевши от данъчно-осигурителното облагане.

В крайна сметка работещите избират да не плащат много осигуровки. Няма никакъв проблем да се договорят с работодателя да им плаща осигуровки върху реалния доход. Тогава обаче ще получават по-малка заплата:

Проблемът е в осигурителната система. Просто никой не и вярва.

Обикновено за дадена позиция или работа ти имаш бюджет - примерно 1000 лв на месец. Ако платиш 1200 - си на загуба.

Така че трябва като работодател да се вместиш за този работник в рамките на 1000 лв.

И му казваш - пич ти кво искаш да те осигурявам на пълната заплата и да получаваш примерно 700 лв чисти в момента или да ти плащам 850 чисти част по банков път, част на ръка и да те осигурявам на минималната.

От една страна имаш 150 лв сега от друга страна имаш .... Ъъъъъъъ да се замислим кво имаш от другата страна - едни голи обещания за една пенсия - ама нито знаеш на колко години ще я получаваш, нито знаеш какъв ще и е размерът.

Кво би избрал? Ясните пари сега или обещанията за светло бъдеще :lol: :lol: :lol:
 
От: Re: Честито, другари престъпници!

Ако си извикам майстор, да ми налепи плочки в къщи аз работодател ли му се явявам на него? И като не му внеса осигуровки, подлежа ли на затвор?

Майсторът следва да бъде глобен и тикнат в затвора за това, че не е подал съответните документи, които са необходими за регистрацията му по БУЛСТАТ и плащането на осигуровки всеки месец. Тоест виновен е за това, че не се самоосигурява.

Не съм сигурен дали новия проектозакон важи и за самоосигуряващите се (или само за "работодатели", които са юридически лица).

Но това тълкуване е спорно. Съдът може да реши, че клиентът в същност не е клиент (не е потребител), а е работодател. Тогава клиентът ("работодател") следва да бъде тикнат в затвора и да плаща глоби (за това, че не се е регистрирал като "осигурител"*).

* Обърнете внимание на това, че тези, които се регистрират като "осигурители" са длъжни самите те да се осигуряват. Тоест за да плащаш осигуровките на някого самият ти трябва да плащаш осигуровки на себе си. Регистрацията като "осигурител" става по общия ред на регистрация на физическо лице в регистър БУЛСТАТ. После трябва да се ходи в НАП да се подава още една декларация (трябва да се създава работа на бюрократите), където декларираш, че започваш да се самоосигуряваш (няма как да се регистрираш в регистър БУЛСТАТ без да подадеш тази декларация - ставаш абсолютен престъпник, ако не го направиш).
 
От: Честито, другари престъпници!

К'ви партийни агитации, к'ви 5 лева ви гонят? :)
 
От: От: Честито, другари престъпници!

...
За това ,че не искам да наливам в празното със самите осигуровки ми е гадно защото знам колко пенсия ще взема ... и колко е гадно,а за здравното осигуряване ми е още по-зле Но виж сега тук сме да обсъдим криминализирането на не плащането защото си е време.Сега трябва да криминализират и това да не плащаш заплатите.
Но има и много още неща за оправяне.
...
Т.е. "знам, че се налива в бездънната каца, знам, че няма адекватни здравни услуги, знам, че плащате над половината пари под форма на данъци, такси и още безброй задължителни неща. И ми е много мъчно!
Обаче дай да оставим горното. Но виж сега тук сме да обсъдим криминализирането на неизползването на конституционното ви право на 100%."
"Но има и много още неща за оправяне." Има, нали мислихме за купонна система и акорд. Знаеш ли какво значи домати на акорд? Нещо като крепостничество, дори хора на средна възраст са участвали. Млад си, няма как да знаеш!
 
От: Честито, другари престъпници!

Имаше идеи работодателите да плащат на работниците сумата бруто, а работникът да си наеме счетоводител, който да му плаща осигуровките и данъците. Така отговорността за плащане на задълженията към държавата (рекетът към държавата) се прехвърля на работника.

В момента работодателите са заплашени със затвор, а работниците - не. В този случай работниците могат да се договорят с работодателите да им плащат повече пари:

Обикновено за дадена позиция или работа ти имаш бюджет - примерно 1000 лв на месец. Ако платиш 1200 - си на загуба.

Така че трябва като работодател да се вместиш за този работник в рамките на 1000 лв.

И му казваш - пич ти кво искаш да те осигурявам на пълната заплата и да получаваш примерно 700 лв чисти в момента или да ти плащам 850 чисти част по банков път, част на ръка и да те осигурявам на минималната.

От една страна имаш 150 лв сега от друга страна имаш .... Ъъъъъъъ да се замислим кво имаш от другата страна - едни голи обещания за една пенсия - ама нито знаеш на колко години ще я получаваш, нито знаеш какъв ще и е размерът.

Кво би избрал? Ясните пари сега или обещанията за светло бъдеще :lol: :lol: :lol:

Ако обаче нещата се обърнат - работниците да лежат в затвора, ако не плащат осигуровки - какво ще се промени? Какво им пречи на работниците да се договорят с работодателя да им се плаща по документи по-малко, а останалото да се дава недокументирано ("под масата")?

Ако това стане ще стане по-видимо за работника с колко точно го ограбва държавата. Сега има някакви абсурдни разпоредби, че трябвало част от осигуровките да бъдат "за сметка на работника", а друга част - "за сметка на работодателя". Това е опит за манипулация, но много хора му се връзват. Те не разбират, че всички разходи, които работодателят прави са винаги за сметка на работниците. За сметка на работниците са всички данъци и осигуровки свързани с плащането на заплатите. За сметка на работниците са разходите, които фирмата прави за правни и счетоводни консултации, за прилагане на купища безсмислени закони...

"Бизнесът" не плаща данъци. Той събира данъци. Само хората могат да плащат данъци.
 
От: От: Re: Честито, другари престъпници!

Ако обаче нещата се обърнат - работниците да лежат в затвора, ако не плащат осигуровки - какво ще се промени? Какво им пречи на работниците да се договорят с работодателя да им се плаща по документи по-малко, а останалото да се дава недокументирано ("под масата")?

Същия проблем, който го има и когато осигуровките уж се плащат от работодателя.

Когато работодателят декларира, че плаща по-малка заплата, печалбата на фирмата (по документи) става повече, защото заплатата (и свързаните със заплатата данъци и осигуровки!) се водят разход на фирмата. Ако работодателят декларира 100 лв по-малко разходи за заплата (и звързаните с нея данъци и осигуровки), той ще трябва да плати данък печалба на фирмата + данък дивидент с 14,50 лв повече (данък от 10% върху 100 лв е 10 лв, данък 5% върху 90 лв е 4,50 лв; общо прави 14,50 лв или 14,5%). След като печалбата на собственика се обложи с данък печалба върху печалбата на фирмата + данък върху дивидента, се оказва че държавата все пак си е получила своето (макар и в по-малък размер - вместо да получи осигуровки + 10% данък върху каквото остане след облагане с осигуровки, получава само 14,5% данък).

Има само един начин да не се плащат тези 14,5% - фирмата да работи "на черно" - тоест да не отчита част от приходите си. В такъв случай работникът може и да не се натоварва не само с осигуровките и данъка върху каквото остане след облагане с осигуровки, но и с данъка върху печалба на фирмата + данъка върху дивидента.

Извод: съвременната данъчно-осигурителна система не е справедлива и създава твърде много проблеми. Би било чудесно ако се ликвидира и се изгради нова. Например може да се облага собствеността. Трудно е да укриеш факта, че си собственик на къща или парцел земя. Трудно е да прикриеш, че си собственик на мина, петролен кладенец, гора, водноелектрическа централа, соларен парк. Ако се облага недвижимата собственост и експлоатирането на природни ресурси ще се реши проблема с твърде голямата и неефективна бюрокрация свързана със събирането на данъците. Много фирми няма да има нужда да водят даже счетоводство (тоест ще водят счетоводство както си искат и ако искат - няма нужда да се отчитат на друг освен собствениците си).

В момента много фирми губят ценни ресурси във водене на сложно счетоводство вместо да си гледат бизнеса. Причината за това е съществуването на данък върху печалбата, данък върху дохода, осигурително облагане (базирано на дохода), данък върху потреблението (ДДС). Ако тези данъци се премахнат (плащането на осигуровки стане доброволно до голяма степен и стане независимо от размера на дохода) воденето на счетоводство ще се промени към добро (или ще отпадне).

Големите корпорации пак ще продължат да водят счетоводство. Защото акционерите ще го изискват (иначе как ще им се плащат дивиденти?). Но малките ще могат да не водят счетоводство (имат един собственик) и ще могат да бъдат конкурентни на големите.
 
От: От: Честито, другари престъпници!

К'ви партийни агитации, к'ви 5 лева ви гонят? :)
Ами още от първа страница е пълно с простотии, че "тия" щели да пълнят затворите, че го правели, за да се харесат на избирателите и т.н. Слепецът си копи пейства дежурните простотии за "Ореха" и "Съсела". Изобщо, пълна безпросветна идилия. А реално промяната не са я измислили "тия", а "ония" и почти всички в сегашния парламент я подкрепят. Щом най-големите враговете на политическата сцена са обединени около някаква идея, това значи, че промяната може би няма да е за лошо.
 
От: Честито, другари престъпници!

Щом вълците са се обединили - значи готвят нещо, което ще е от полза за овцете.

А "тия" е обръщение към политиците по принцип. Не към определена партия. Най-голям шанс имат тези, които говорят неща, които се харесват на мнозинството от избирателите. Което е гаранция за провал (след като мнозинството от избирателите иска неща, които не са в интерес на същите).

Ако някой случайно не е разбрал - тезата ми е, че мнозинството има лошо икономическо образование и проблеми с абстрактното мислене. В резултат на това (в условията на демокрация) е редно да дойдат на власт лоши политици (които да прилагат неща, които се харесват на избирателите).

Мнозинството харесва социалистическите идеи ("осигуровките са за сметка на работодателя", "да тикнем алчните капиталисти в затвора", "да регулираме всичко със закон", "данък богатство").
 
От: От: Честито, другари престъпници!

Но никъде не съм. Надявам се да ми вярваш :)

Да за рестрикциийте и правилата съм но редовно не съм на мнението на което са и оправляващите.Все още нямам никакви убеждения.


За това ,че не искам да наливам в празното със самите осигуровки ми е гадно защото знам колко пенсия ще взема ... и колко е гадно,а за здравното осигуряване ми е още по-зле Но виж сега тук сме да обсъдим криминализирането на не плащането защото си е време.Сега трябва да криминализират и това да не плащаш заплатите.
Но има и много още неща за оправяне.

Извинявам се ако отговорите ми не са много конкретни но съм адски уморен.
Лека за момента :)

Що да не ти вярвам, от първият пост в тази тема беше ясно, че си с леви убеждения - тук говоря за по-голям контрол над бизнеса от страна на покварента държава.

Като човек, който плаща осигоровките на другите и то на толкова, колкото сме се разбрали по прокт, мога ти кажа че абсолютно никой с който съм работил(аз работят осовно на гр, договори) не е искал да му се плащат осиговките и ги искал да ги вземе кеш, но аз искам съм чист. Колкото повече задължават, толкова повече негодуване ще има.

А иначе отвори си Конституция и виж дали плащането на осигорвки е право или задължение. Много ще ти стане интерсно, както този закон е противо конституционален.
 

Горе