Шанс за реализация без диплома за висше образование?

advaworx

Active Member
Здравейте,
предварително искам да предупредя, че това което ще напиша вероятно ще е дългичко, но се колебая доста за едно мое евентуално решение и бих искал да чуя мнението ви, тъй като този форум не само, че е наситен с умни хора, а и с предприемчиви.

Така..
Уча във Великобритания, Глазгоу, 3D Computer Animation, втора година. Вярно образованието тук ти го поема държавата, но пак отиват много луди пари за да преживяваш - десетина хиляди лева на година заминават съвсем спокойно.

От около месец обаче ми се върти една мисъл в главата - да спирам ли с ученето, да не спирам ли. Вярно, че като завърша ще имам диплома в джоба, но това поне по мое мнение не е никакъв показател, че ще успееш в живота, въпреки, че дава известни гаранции де. Иначе не мисля да оставам да живея в чужбина, България си ми липсва много /малко националист си падам/, а и съм на мнение, че ако си достатъчно мотивиран и предприемчив, то можеш да успееш и в реалност като нашата.

В университета учим /ако може да се нарече учене, де/ .. та, учим 80% тъпотии. Пример: влиза лектора, пуска ни tutorial от youtube, който човек може и сам да си намери, гледаме го 30-40-50 минути и после ни казват - научете се да правите това, което видяхте, упражнявайте се у дома. Учим психология, което... повярвайте ми няма нищо общо с компютърната анимация и един куп щуротии още. Такива предмети, в които да ни бъде обяснявано например за тенденциите, някаква теория или нещо подобно - няма. Общо взето всичко, което учим там, човек може да си го научи и сам, програмите, теорията и т.н.

И се чудя, струва ли си да продължавам да хвърлям лудите пари за една хартия /диплома/ и дали ако прекъсна сега, за 2 години /в който бих учил/ няма да постигна доста повече от колкото тук да тъпча общо взето на едно място?

Визията ми за бъдещето е, че искам да постигна нещо сериозно със zealot designs. Поне планът, който ми се върти в главата е сега ако прекъсна - да си намеря работа като дизайнер в някоя фирма и да си движа паралелно с това и моите неща. Само, че дали добрите фирми ще се заинатят, че евентуално нямам диплома? .. Все пак мисля, че портфолиото е доста по-добър показател за възможностите на човек от едната хартия на която пише, че си завършил нещо?

... Много дълго стана, много въпросителни имам, много удивителни... Само съм сигурен, в мотивацията си, че искам да се развивам.. :)
 
От: Шанс за реализация без диплома за висше образование?

На кратко е малко лудост да слушаш някой от тука какво ще ти кажа, все пак това си е твоят живот, твоето бъдеще и т.н
Ако мислиш реално, че няма смисал - спри го ! После след 1-2 години пак опитаи ако другият план нещо куца. Виж ако си успял, ще си спестиш доста време и пари, хващаш фактите и мислиш :)
 
От: Шанс за реализация без диплома за висше образование?

В момента съм 12 клас и също ми е минавала същата идея през главата. Това да си креативна личност, да можеш да създаваш дизайни, това е талант - или го имаш, или го нямаш. Не може една диплома да покаже нивото ти. Затова и когато се кандидатства за поръчки, портфолиото е от най-голяма тежест. В главата ми се върти мисълта, как ще се бъхтя 4 години и ще уча остарели технологии и програми (поне с едно такова впечатление съм останал), примесени с още един куп ненужни неща. Тези години бих могъл да ги "инвестирам" в развитието си и да постигна може би много повече, но всеки път щом го спомена се сблъсквам с репликата - "Без висше, никъде няма да те вземат на работа. Няма да имаш никакво бъдеще и докато станеш на 30, новата генерация дизайнери ще ви замени". Не знам просто какво и да мисля вече.
 
От: Шанс за реализация без диплома за висше образование?

В интерес на истината мога да пиша много по - тази тема.
Самият аз съм жив пример, но мисля, че това е нещо много индивидуално, че всеки си има свой път и заради това гледам да спестя коментара.
 
От: Шанс за реализация без диплома за висше образование?

"Без висше, никъде няма да те вземат на работа. Няма да имаш никакво бъдеще и докато станеш на 30, новата генерация дизайнери ще ви замени"

Точно, че докато станеш на 30 ако си изградил собствен бизнес до тогава, ако случайно новата генерация наистина е по-добра, то може просто да работи за теб :)

А при фирмите кое има повече тежест? Добрата диплома или доброто портфолио? ..
 
От: Шанс за реализация без диплома за висше образование?

Добре, защо не пробваш да си намериш работа преди да си прекъснал, да видиш дали ще стане ?

Иначе ми се струва че фирмите са леко старомодни и си искат дипломата, иначе няма да те викнат на интервю дори.
 
От: Шанс за реализация без диплома за висше образование?

Ами бях писал на няколко и тези, които ми отговориха единствено им беше проблем това, че не мога да работя за тях от офиса им. Това било задължителното - да работя от офиса им. Едната беше - http://ralev.com/
 
Ще бъда лаконичен - след като си там УЧИ. Ако си тук, нещата са малко по-различни. 99% от хората които познавам и са прекъснали са го направили, не защото не искат дипломата и не искат да учат, а защото им се налага да работят. Ако можеш да съчетаеш и двете там и решиш да се откажеш от това образование, лично аз ще направя следното:

24212774.jpg

И впрочем, хората са на много грешно мнение. В университета не те учат на неща, които сам не можеш да научиш. Учат те как да учиш и разбираш.
 
От: Шанс за реализация без диплома за висше образование?

Здравей, аз лично се занимавам горе долу в тази сфера и имам доста познати аниматори и лично мое мнение е, че в тази сфера за да успееш и да се развиваш не ти трябва диплома. Ако си добър и както ти сам каза едно добро портфолио би ти създало доста клиенти дори като фриленсър, а кандидатстваш ли във фирма/студио съмнявам се че ще гледат дали имаш диплома или какво всъщност умееш....можеш ли да анимираш и какво си правил. Тук в БГ е така ако можеш и си добър теб ще вземат, но в Англия незнам как е?!...
 
От: Шанс за реализация без диплома за висше образование?

Мене друго нещо ми се върти, каза 10 хиляди, ако караш и магистър кажи ги 5 години, това прави 50к + което не е малка но не и кой знае каква сума, ама при положение че знаеш с какво искаш да се занимават, дали не може да бъде оползотворена по-добре от за образование тази сума, макар че някои казват че за образование не се жалят пари.
 
От: Шанс за реализация без диплома за висше образование?

Ако имаш парите за останалите години, продължавай. Все пак си платил две и не е добре да губиш инвестицията.
 
От: Шанс за реализация без диплома за висше образование?

Понеже знам с какво се занимаваш, преди 2-3 години се занимавах в бизнеса на 3д Анимациите и рендерите така че ми е ясно доста. Имам познати който учиха и те Глазгоу и се върнаха.

За знанията, ако искаш си в 3д се учат без университет, фирмите наемаха хора със знания. Навремето се знаех с няколко софийски студия, там всички до един барабат със собственика - нямаха никакви дипломи, но не пречеше да се реализират стабилно.

Давам ти пример - един от управителите на Синемошън, трябва да ги знаеш най-голямото студио в БГ, огромна част от всички реклами са тяхно дело, та той разказваше как дошли 3ма със дипломи с отличие. Всичко чудесно, искаше им да направят хикс проект за определено време и се осраха.... Той казва на мен ми трябват хора със знания и умения.

Ако ще е само за 3Д-то няма смисъл, но за всяка друга реализация, бих те съветвал сериозно да учиш.
 
От: Шанс за реализация без диплома за висше образование?

Коя фирма от ИТ сверата гледа диплома на днешно време? Защо говорите глупости.
СПЕЦИАЛНО В ИТ СЕКТОРА - всеки гледа възможностите, знанията и потенциала. Никой не се интересува от хартията.

Ако смяташ, че можеш сам да се справиш с изучаването на "технологията" и имаш интерес - продължавай си личностното развитие. Жалко за изгубените пари и време, но и тук, както и при покера - трябва да знаеш кога да спреш да губиш!

EDIT: @V.Andreev - ти си жив пример за кое? Човек с диплома и реализация, или без диплома и реализация? :)
 
От: Шанс за реализация без диплома за висше образование?

В един колектив всяка разлика е от значение.
Ако има хора с висше, а ти си без, къде съзнателно, къде подсъзнателно, разликата ще те гони докато си жив. Може да сте приятели, може да сте любовници - все тая.
Ако всички са с висше образование, всеки допълнителен курс е от значение за йерархията.
Можеш да работиш и правиш пари и без образование, но социалния ти статут няма как да е като на тези с образование.
Всеки млад човек се юрка да "влезе" в живота и да почне да прави пари. Но парите не са единственото нещо в този свят.

А този преподавател да не е българин, от новите? Ако можеш, го смени. Идеята на висшето обучение е да си промениш начина на мислене. Не да трупаш знания. А мисленето се променя при общуване, обсъждане. На това, което правите, на това което учите. За това се задават курсови проекти - прилагате новите знания на практика и после обсъждате.
Не пустосвай психологията. 3Д анимацията не е само да монтираш две малки сфери на една голяма и да кажеш, че си направил глава и лице.
Като студент и аз мислех, че ме карат да уча глупости и ненужни неща, но после си промених мнението.
 
От: Шанс за реализация без диплома за висше образование?

Ако не си доволен от знанията, които ти дават, няма смисъл да си губиш времето и парите. Полза от което и да е образование има когато те научават на занаята (знания и опит). В другия случай е само загуба на пари и време. Познавам вишисти, които си търсят обща работа, тъй като училището не ги е научило на нищо.
В IT сектора много рядко ще срещнеш някой да ти дири диплома. Ако представиш добро порфолио, те наемат. Бил съм на интервюта за работа (web програмиране) и само на едно от местата ми подметнаха, че висше "Информатика" би ми бил голям плюс. На другите места никой не ме е занимавал с дипломи. Работил съм го това в офис и продължавам да си го работя от вкъщи. Нямам висше образование и дори средното ми не е свързано с IT. Самият смисъл на образованието е да те научи и подготви за дадената работа.
 
От: Шанс за реализация без диплома за висше образование?

Нямам висше образование и дори средното ми не е свързано с IT.

Срамота, Unwise fellow. За такава голяма уста и толкоз много празнословие, мислех, че си възнаграден поне с две. :mrgreen:
 
От: Шанс за реализация без диплома за висше образование?

Абе какво се занимавате с глупости като училища. След пети клас няма нужда да се учи. Научиш ли се да четеш и да смяташ не ти трябва нищо повече. Циганите са разбрали тази истина отдавна и вижте сега колко са добре. Те са гръбнакът на обществото. Каквото ти трябва да знаеш ще го научиш сам. В училище никой няма да те научи къде са най-добрите находища на отпадъчна хартия и как се краде портфейл на улицата.
 
От: Шанс за реализация без диплома за висше образование?

Вискяр го каза много точно за егото. Ако искаш да работиш за някого - ще бачкаш - ще ти плащат пари за талант без диплом. Но искаш ли да пробиеш със собствена фирма, собствени знания - българите се впечатляват от дипломи от чужбина. Помисли - идва 1 клиент и ти как би му се представил?
Вариант А - ами аз съм много добър, мога да правя много неща и т.н.
Вариант Б - завършил съм в Глазгоу, имам опит в УК еди колко си време, върнах се в БГ, за да отворя собствена креативна фирма, която да внесе тенденциите от УК у нас и ето го портфолиото ми.
При вариант А с нищо не се диференцираш от конкуренцията. Колко други има като теб на пазара? Че със сигурност и ще те подбият от към цена.
Въпрос на маркетинг на личността/фирмата.
Лично мое мнение е, че ако трябва мий чиний, чисти офиси, ако се налага, ама си свърши образованието задължително. Поне от страни аз така ги виждам нещата. Ти си знаеш най-добре как си в емоционално и финансово отношение.
 
От: Шанс за реализация без диплома за висше образование?

Моето мнение: продължавай да учиш..поне да не са напразно тези пари до сега.
ще дадеш още 20к - което не е някаква извънземна сума.
А ти може да почнеш да се реализираш още от сега..защото и без диплома ако си кадърен (а ти биваш :mrgreen:)...поне да изкараш тези 20к до като завършиш...

Ако имаш диплома ще вдъхваш повече доверие - особено когато ти преглеждат портфолиото.

Добър дизайнер + диплома от хубаво място <- това ти трябва!
 
От: Шанс за реализация без диплома за висше образование?

Благодаря ви за мненията:) Общо взето стигам до извода, че дипломата е важна до толкова, че да кажеш - "Окей, имам диплома. Завършил съм." Нищо повече.

Говорих с един колега, който също прекъсна така втората година, под същия предтекст, че нищо не учим и само хабим пари. Доста добре се справяше. Та той, спря и без диплома без нищо директно го взеха в една от компаниите, които разработваше HALO 4 играта...

Имам още малко време да помисля, ще видим.. Благодаря ви още веднъж.
 

Горе