Шефа неглижира SEO усилията ми

doncho73

New Member
Здравейте.
Как бихте постъпили, ако SEO усилията които полагате за фирмения ви сайт биват неглижирани от шефа.
Работя в малка фирма. Дейността и няма много общо с IT, уеб дизайн, SEO и т.н. Тези неща за мен са хоби и по тази причина направих и поддържам фирмения сайт. Вече доста време го поддържам на първа страница в Гугъл по основните дейности на фирмата + града, като напоследък успях да го изкарам към края на първа страница само по дейността на фирмата. Показах резултата на шефа след което настана един цирк, който продължава вече трета седмица. Ежедневно се водят разговори как не идват клиенти от сайта. За сега си трая, понеже не съм сигурен как да реагирам. Не мога да седна като портиер и да питам всеки как е разбрал за нас. А търговците ни определено нямат интерес да кажат, че аз съм намерил клиент. Как мога да съм сигурен идват ли клиенти от сайта и евентуално това да бъде признато от колегите и шефа. Не твърдя, че съм някакъв гений и сайта и оптимизацията му са върха, но си има стабилни около 100 уникални посещения на ден. Правя го без абсолютно никакъв бюджет, единствено с безплатни техники, т.е. влагам само своя труд. Как мога сам, без да публикувам тук детайли, да преценя колко е пазарната стойност на оптимизацията която съм направил? И по-важното, как бихте ме посъветвали да постъпя? Много ще е ценно, ако някой от вас е бил в подобна ситуация, да сподели как се е справил, ако се е справил.
 
От: Шефа неглижира SEO усилията ми

Поинтересувай се от конкуренцията, кои са те, отиди и говори с тях, ако се окажат не толкова задръстени като шефа ти - направо може да почнеш да им правиш и поддържаш сайта... щом си успял да се справиш с това, значи притежаваш умения. И да, BurnX е прав - напускаш, не би трябвало да работиш в такава фирма за такъв шеф. И друга идея - поинтересувай се колко струва подобна услуга и му представи сметката, колко би платил ако фирма му прави това... а сумата която си спестил на фирмата никак не е малка.
 
От: Шефа неглижира SEO усилията ми

Дейността и няма много общо с IT, уеб дизайн, SEO и т.н. Тези неща за мен са хоби и по тази причина направих и поддържам фирмения сайт.
Не съм голям специалист и се съмнявам да пробия сам да "правя пари онлайн"
А отивайки в друга фирма, не вярвам ситуацията да е по-различна. Шефа като не е компютърджия и не разбира - за него това са глупости.
Ценното ще е, ако намеря начин този незапознат човек, който няма и как да бъде запознат, да УСЕТИ, че има нужда от това нещо, макар и да не го разбира.
 
Отговорът е прост - статистики, конверсии и всичко, което да докаже и застане зад думите ти. Инсталирай си всякакви възможни софтуери ,позволяващи ти да ти дават пълна и ясна картина за нещата, ако ще събираш от много места. Задължително аналитични скриптове. И е добре, щом се заяжда, то е минало месец или ще мине тия дни - покажи одит от преди да е ставало дума и настоящата дата. Но ако питаш мен, това е човек, който е със слаба култура и не се знае дали и при положените, че му представиш статистики, резултати, няма да се впечатли. Казвам ти го, защото съм минал по този път. Оптимизацията е просто нещо, което се случва от само себе си и няма значение, а да....и клиентите не идват от там. Силен селс имат. :)

Моя съвет е да си подсигуриш добре отчитащите статистики програми и уеб базирани приложения, и си ги прави нещата и излез с нещо по-сериозно, ако нещо пак се озъби. Гледай да имаш някакъв достъп телефоните, ако имаш твой човек там, за да теглят един въпрос от рода "Как са ви намерили?", а по-доброто е да предложиш (уж за целта на развитие и правилното RIO, не че не трябва да е така де) да се следят каналите като се питат клиентите от къде са дошли, за да се налее в тази насока ресурс. Така няма начин да не се съгласи, а като разбере от клиентите от къде идват, тогава ще си признае грешката. Това е най-доброто, но преди това си вържи гащите с тези статистики, ти после ще ги хванеш на входа, както се вика. :)

Занимаваш се със сайтове и SEO, мисля, че повече ти сече пипето за нещата с клиентите от тях. ;)
 
От: Шефа неглижира SEO усилията ми

1. Шефа ти има причина да не признава положения труд. Няма да обяснявам защо, но има.
2. Бъди напорист и му покажи статистиката на сайта, както и цените на СЕО оптимисти, но не го претрупвай с детайли. Нека е просто до толкова, че и шимпанзе да разбере. Освен това гледай да се вместиш в 10 минути...макс 15мин.
3. Предизвикай шефа си. Много от шефовете обичат предизвикателствата. Той до последно ще си държи на неговото и за това можеш да използваш упоритоста му за тоите цели. Предложи му да пуснеш оферта в сайта от типа... "Потребители на нашия сайт получават 10% отстъпка на място!". Ако преценката му е, че усилията ти не струват то тогава няма от какво да се страхува и ще ти даде шанс да се докажеш.

Не е изключено да се разочароваш, но поне ще разбереш дали наистина си е струвало да влагаш труд и време в опимизация на подобен сайт.
Има смисъл да се влага в някой сайтове и няма смисъл да се влага в други.
 
От: Шефа неглижира SEO усилията ми

Щом не го оценява, значи не го заслужава. Интересно как е платил за домеин и хостинг. Аз бих му спрял шалтера (на саита) и бих хвърлил усилията си в нещо което ще се оценява и дори ще ми носи приходи, вместо да си губя времето с глупости, или да обеснявам на някои сульо кое как става и какви са ползите. Имал съм работа с такива хора и просто нямам нерви да се разправям.
След време ако му узрее главата и се сети за саит, най-добре го прати при някои професионалист да му го направи...
 
От: Шефа неглижира SEO усилията ми

Аз работя за бързо развиваща се рекламна агенция в София и имам горе-долу същия проблем. Не е нормално някой, който ти развива около 5 проекта и оправи изключителните бакии на тези сайтове, да получава доста по-малко, отколкото секретарката на фирмата, която прави едно и също цял ден - подписване на документи, смятане на парите от пратките и запечатването им. Но докато в България не се научат колко струва мисловния труд, така ще е.

В началото като дойдох в агенцията цената от 100 лв., която искаме от клиент за написване на PR статия, примерно, ми изглеждаше крайно нереална. С времето си мисля, че май е по-добре така, отколкото някви да ти дават по 5-6 лв на статия и да се гаврят с труда ти..
 
От: Шефа неглижира SEO усилията ми

оправи си гугъл пейджа който е свързан с бизнеса. ще се учудиш колко хора го посещават. От там, ако са на мобилен, някои директно звънят и гугъл го траква това. Та може да го покажеш като резултат.

също така, в аналитикс може да му покажеш трафика, той е малко по-ала-бала от обажданията, но сайта не е само за продажби, а и за бранд, както и за подпомагане на продажбите. Т.е може да му кажеш - ето, кавал, имаш 1000 човека влезли тоя месец, при средно ниво на конверсията за тоя бизнес 1% тва са 10 нови клиента за фирмата.
 
От: Шефа неглижира SEO усилията ми

Поредния недооценен търсещ потупване по рамото.
Гледай си живота и работи за което ти се плаща.
 
  • Like
Реакции: ops5
От: Шефа неглижира SEO усилията ми

Благодаря за гостоприемството. Много ценни мнения!
Та имам си аз статистики, нали точно тях показах на шефа и от там тръгна сагата. Конверсии само предполагам какво е, но и да го имам, щом даже аз не съм съвсем в час, познай шефа ми колко ще се впечатли. Така че предположението ти е много вярно. Темата ми не е толкова техническа, колкото психологическа. Но все пак, кой друг ще се е сблъсквал с подобни проблеми, освен хората тук. Да припомня, фирмата е малка и ако някой не е работил в малка фирма, може би му е трудно да си представи ситуацията.

Имам някакво предположение, че като демонстрирах на шефа постижението си, той може да си е въобразил, че с това драпам за увеличение на заплатата (и не е далеч от истината). От друга страна, аз като нает за техническа поддръжка, изведнъж се оказва, че правя конкуренция на търговците по отношение намиране на нови клиенти. Така че на ниво “човек” нито шефа, нито колегите са щастливи от това, че се занимавам със сайта. Подозирам, че въобще не си правят труда да разберат от къде поредния клиент е научил за нас, защото не им изнася ако се окаже че е от сайта. Така че да имам свои хора на телефоните – мисията невъзможна. То точно това е причината за тази история.

В интерес на истината, хрумвало ми е това "Потребители на нашия сайт получават 10% отстъпка на място!" обаче не искам да си помислям, ако не успея, какво ще ми се случи. Едва ли има вариант да науча за себе си със сигурност дали идват клиенти и чак тогава да го предлагам. Ако има, казвайте. И ОК, ще ми кажете “не бъди страхливец”, но тогава идва проблема с хората на телефоните и в мострената зала, както и самия шеф, които както стана ясно, нямат интерес да споделят има ли клиенти от сайта. Иначе си плаща домейна и хостинга, даже тази година са се вдигнали цените но не го направи на въпрос. Само много държеше да му представя фактура за разхода.

Как мога сам да разбера, за нашия бизнес, без да го обявявам тук, на колко посещения има реален клиент? Това както казах, за моя употреба – забравете шефа да се впечатли, само ще го подразня. Не знам, дали идеята е добра, но не може ли, просто да вляза и аз във филма. Да предложа, щом няма ефект от SEO-то, то да не го правя повече. Ще трябва много внимателно да обясня, че няма нищо да повреждам, просто няма да го пипам. Което не очаквам да бъде разбрано, но все пак. Може да обясня, че примерно за известно време ще се запазят сегашните резултати и постепенно сайта ще започне да изпада. Ще трябва да обясня някак, че SEO-то изисква усилия, и щом няма ефект е безсмислено да се занимавам с него.
 
От: Шефа неглижира SEO усилията ми

Като шева не се интересува от сайта, зарежи го. Направи си собствен сайт и оптимизирай него. Няма смисъл да правиш нещо в работата, което не е оценено и което въобще не се търси. Може да стане и по-зле даже - да ти каже, че ти плаща за една работа, а ти вършиш други глупости. Другият вариант е да напуснеш и да си намериш по-нормална работа, която ти харесва и където, ще се оцени това, което правиш.
 
От: Шефа неглижира SEO усилията ми

Както ти предложи arcsales вкарай някаква оферта за клиентите, но с опция да си въведат малко данни: поща, телефон, фирма и след това когато реално работят с вас ще има доказателство черно на бяло,че този клиент си довел ти.
 
От: Шефа неглижира SEO усилията ми

Това не го бях схванал, благодаря. Дано сработи. И да подчертая, че в никакъв случай не подценявам усилията да ми помогнете, но темата не е толкова по техническата част, колкото по начина по който се самопрезентирате пред неграмотни клиенти. И повечето от вас, предполагам просто биха се отказали от такъв клиент. Докато на мен това не ми е основната работа там. За моя преценка, идеята на GeorgeG да следя кой звъни от мобилния си директно ще ми е много полезно, дано успея да разбера как става (казах вече, само хоби ми е това). Има ли техническо решение, да следя кой е звъннал виждайки телефоните в самия ни сайт?
 
От: Шефа неглижира SEO усилията ми

Това не го бях схванал, благодаря. Дано сработи. И да подчертая, че в никакъв случай не подценявам усилията да ми помогнете, но темата не е толкова по техническата част, колкото по начина по който се самопрезентирате пред неграмотни клиенти. И повечето от вас, предполагам просто биха се отказали от такъв клиент. Докато на мен това не ми е основната работа там. За моя преценка, идеята на GeorgeG да следя кой звъни от мобилния си директно ще ми е много полезно, дано успея да разбера как става (казах вече, само хоби ми е това). Има ли техническо решение, да следя кой е звъннал виждайки телефоните в самия ни сайт?

Вкарайте един нов номер който да е само за сайта, и всяко позвъняване ще знаеш, че е от там. Вкарай и онлайн чат за въпроси и контакт с клиентите който също може да приложиш към шефа след това, ако има хора които се интересуват от услугите ви и задават въпроси. Примерно zopim.com
 
От: Шефа неглижира SEO усилията ми

Как мога сам да разбера, за нашия бизнес, без да го обявявам тук, на колко посещения има реален клиент? Това както казах, за моя употреба – забравете шефа да се впечатли, само ще го подразня. Не знам, дали идеята е добра, но не може ли, просто да вляза и аз във филма. Да предложа, щом няма ефект от SEO-то, то да не го правя повече. Ще трябва много внимателно да обясня, че няма нищо да повреждам, просто няма да го пипам. Което не очаквам да бъде разбрано, но все пак. Може да обясня, че примерно за известно време ще се запазят сегашните резултати и постепенно сайта ще започне да изпада. Ще трябва да обясня някак, че SEO-то изисква усилия, и щом няма ефект е безсмислено да се занимавам с него.

Просто зарежи този сайт.
Кажи му не знам, не разбирам, повече нищо не мога да направя. Ако иска резултати, трябва да се обърне към професионалист. Събери му 2-3 оферти за оптимизация и това е...
В много от случайте, когато човек тръгне да прави непоискана услуга резултата е такъв. Най-малкото защото в много от случайте този на които правиш услугата не е достатъчно узрял.
Като стигне до извода, че му трябва сайт ще се обърне или към теб или към някоя фирма...
 
От: Шефа неглижира SEO усилията ми

Сетих се за още нещо. Сложи на сайта Zopim Live Chat и комуникирай директно с клиента така поръчката или сделката (не зная с какво се занимавате) да мине директно през теб.
 
От: Шефа неглижира SEO усилията ми

Това не го бях схванал, благодаря. Дано сработи. И да подчертая, че в никакъв случай не подценявам усилията да ми помогнете, но темата не е толкова по техническата част, колкото по начина по който се самопрезентирате пред неграмотни клиенти. И повечето от вас, предполагам просто биха се отказали от такъв клиент. Докато на мен това не ми е основната работа там. За моя преценка, идеята на GeorgeG да следя кой звъни от мобилния си директно ще ми е много полезно, дано успея да разбера как става (казах вече, само хоби ми е това). Има ли техническо решение, да следя кой е звъннал виждайки телефоните в самия ни сайт?

Както бях написал в другият форум, тракването става само през листинга на гугъл т.е ако звънни някои използващ бутончето за позвъняване през смартфона си. Аз лично се съмнявам, че въобще си листнал бизнеса си там. Но както казах вече зависи какво искаш да правят клиентите ти т.е дали да звънят, дали да посетят сайта ти или офиса ти и т.н. Щом ти е интересно това започни в някоя фирма за SEO, повечето предлагат и обучение.
 
От: Шефа неглижира SEO усилията ми

Хора, супер сте! И после ще разправят, че българина имал ниска производителност на труда... но това е за друга тема.

Вкарайте един нов номер който да е само за сайта, и всяко позвъняване ще знаеш, че е от там. Вкарай и онлайн чат за въпроси и контакт с клиентите който също може да приложиш към шефа след това, ако има хора които се интересуват от услугите ви и задават въпроси. Примерно zopim.com
Да, за сега това са идеите които ми се избистрят в главата. Телефона не знам как да прокарам. Тайно ли да сменя сегашния или да питам?

Просто зарежи този сайт.
Кажи му не знам, не разбирам, повече нищо не мога да направя. Ако иска резултати, трябва да се обърне към професионалист. Събери му 2-3 оферти за оптимизация и това е...
В много от случайте, когато човек тръгне да прави непоискана услуга резултата е такъв. Най-малкото защото в много от случайте този на които правиш услугата не е достатъчно узрял.
Като стигне до извода, че му трябва сайт ще се обърне или към теб или към някоя фирма...
С всичко съм съгласен, освен с последното - и какво някой друг на готово да му платят за моя труд?

Както бях написал в другият форум, тракването става само през листинга на гугъл т.е ако звънни някои използващ бутончето за позвъняване през смартфона си. Аз лично се съмнявам, че въобще си листнал бизнеса си там. Но както казах вече зависи какво искаш да правят клиентите ти т.е дали да звънят, дали да посетят сайта ти или офиса ти и т.н. Щом ти е интересно това започни в някоя фирма за SEO, повечето предлагат и обучение.
Може и да съм го направил но да не осъзнавам как да следя позвъняванията. С риск да изглежда, че правиш реклама на твой проект, покажи ми такава страница. Или ми я прати на лично. Иначе да, замислям се дали да не разпратя CV-та, определено ми е интересно. Единственото ми притеснение е, че на дърти години ще трябва да се доказвам на ново място и то в коренно различен бранш.
 
От: Шефа неглижира SEO усилията ми

С всичко съм съгласен, освен с последното - и какво някой друг на готово да му платят за моя труд?

Идеята е човека да разбере, че това е скъпо платен труд.
Дали ще предпочете да даде 4 цифрена сума за саит и СЕО на външна фирма, или ще предпочете да ти добави % към заплатата, или пък просто ще види ползата от работата ти и ще работиш за потупване по рамото е друг въпрос...

Още нещо ми прави впечатление. Казваш, че сте малка фирма, а в същото време казваш, че твоята работа е системна администрация. Понеже съм в този бизнес и имам наблюдения, те са, че малките фирми, принципно ползват външни външни фирми за поддръжка и администрация, за да спестят един щат заплата. Което ме навежда на мисълта, че не сте толкова малка фирма :)
 

Горе