Шефа неглижира SEO усилията ми

От: Шефа неглижира SEO усилията ми

Кака така изпуснах темата

Средновековен спам през 15-ти век. Стои принцът, чака писмо от любимата. Три дни и три нощи чака. Пристига пощенски гълъб. Щастливият принц развълнуван отваря писмото. А там: "Точа мечове. Изгодно.".
 
От: Шефа неглижира SEO усилията ми

Кака така изпуснах темата

Средновековен спам през 15-ти век. Стои принцът, чака писмо от любимата. Три дни и три нощи чака. Пристига пощенски гълъб. Щастливият принц развълнуван отваря писмото. А там: "Точа мечове. Изгодно.".

Хахаххахахха - много добро. :D:lol:

Иначе: Лудият с картечницата сега стреля в черната тема - може да хвърлиш едно око. Забавно е. :)
 
От: Шефа неглижира SEO усилията ми

Вдигам темата за да докладвам какво се случва, а и отново да поискам съвет по един въпрос. Както бях решил, зарязах оптимизацията. Сайта макар и бавно, започна да изпада. Сега е по средата на първа страница за дейност+град. Явно ще трябва още да почакам за да изпадне съвсем. Иначе доста бързо изчезна от края на първа страница само по дейност.

Ситуацията в резюме, за хората на които не им се чете цялата тема.

Фирма от 7 многофункционални човека. При кандидатстването ми за тази работа, дадох визитка на която беше личния ми сайт. С клиентите работят другите колеги, аз съм в сервиза и нямам голям досег с тях. Шефа е възрастен господин, който си няма особена идея що е това сайт, предполагам обаче е чувал пийвайки и хапвайки на маса с приятели, че съществува такова нещо. В процеса на работа, шефа подхвърли дали мога да направя фирмен сайт и аз се съгласих без да договарям някакво заплащане. Искрено вярвах, че шефа ще ме оцени коректно. Изработих и поддържам сайта ползвайки част от работното си време. Когато сайта стартира, получих 150 (словом: сто и петдесет) български лева специално за това. От тогава, не е ставало дума, за пари специално за сайта, освен ежегодните такси за хостинг и домейн. Оптимизирах сайта до колкото имам познания и той започна да получава средно по 100 уникални посетителя на ден. По основна дейност на фирмата + града беше на първо място (гледано през прокси в чужбина). На око, конкурентните сайтове в същото това търсене са около 15-20, без да съм прелиствал до края резултатите. Известно време преди да пусна темата, чух от някъде за брояч с интересни статистики и побързах да го сложа. Като посъбра данни, съвсем случайно стана дума и ги показах на шефа. И почти съм сигурен, по тоя повод настана едно театро на работа, с лайтмотив “от сайта не идват клиенти, хората сами си идват”. Нито колегите, нито шефа имат интерес да се разбере черно на бяло, дали даден клиент идва от сайта. Ако ги питаш клиента Х как е научил за нас, предполагам отговора ще е “ами той сам си дойде човека”. Не е в мой стил да лижа задници, за да мине фронт линията на моя страна… още повече че, като става дума за пари, едва ли някой ще се върже. Баницата е една и доброволно никой, в това число и шефа, няма да се съгласи моята част да е по-голяма за сметка на неговата.

По този повод пуснах настоящата тема, първоначално с идеята как мога да докажа на шефа, че помагам на фирмата с този сайт. Получих супер ценни съвети, благодарение на които стигнах до извода, че в моята ситуация, това да се доказвам е борба с вятърни мелници. Зарязах оптимизацията и сайта постепенно започна да изпада. Кроя планове за свой проект в който да вложа ентусиазма си. А на работа се старая да си изпълнявам съвестно задълженията в сервиза. Ако никой не забележи изпадането на сайта ще е супер. Ще си го оставя така. Но ако все пак някой го направи на въпрос, аз как да реагирам? Дадохте ми се няколко идеи, но тия дни като забелязах изпадането, се замислих, какво би се случило ако приложа някои от тях? На първо място, стои въпроса, как да обясня самото изпадане. Не мога да кажа, че съм го зарязал нарочно, но пък иначе ще излезе, че съм некадърен за това. С една дума, много е важно да си намеря добро и правдоподобно оправдание, което не ме злепоставя. Също, идеята да пратя шефа да потърси услугите на SEO фирма на 99% си я представям, как шефа натоварва с тая задача мен, защото той хабер си няма. Тук ми хрумва евентуално да се уговоря с някой да ми издава фактури за пред шефа уж че той прави оптимизацията срещу някакъв процент от сумата, а аз да си продължа да го поддържам сайта. Но ще трябва да е извън работа, което не ме устройва. Почти съм сигурен, че шефа подозира ползата от сайта, но официално не я признава, за да не му искам пари за това. За това мисля варианта, директно да му кажа “или плащаш допълнително за сайта или го зарязвам” за катастрофален. На 100% ще си направи извод, че го изнудвам и за него това няма да е спиране на поддръжка, а разваляне на готово нещо, което до сега така хубаво си е работело. Хрумва ми сега, че ако се сетя за някой познат, който не разбира от сайтове и му разкажа ситуацията, има вероятност да ми даде добър съвет. В смисъл, нещата които аз мисля с моя си акъл вероятно са много далеч от това което се върти в главата на шефа. Шефа 99% си мисли, че веднъж направен, сайта би трябвало да си работи без външна намеса. И 1% вероятно подозира, че не е прав, но предпочита да не се замисля много много за неща които биха го ощетили (според неговите разбирания).

Все пак става дума за човек, който като му кажат “от сайта не идват клиенти” хич не му идва на акъла, аджеба от къде тогава идват тия заблудени хора? Важното е, да не са от сайта, понеже тогава ще трябва да ми плати.

Задължен съм да систематизирам идеите, които ако бях в нормална фирма и имах малко повече акъл в главата си, биха сработили отлично, т.е. които биха били полезни на някой друг:
- договоряне на заплащането преди извършване на работата
- заплащане обвързано с посещаемостта и/или позицията на сайта, а не с покупките, като застраховка срещу некадърно офериране
- контакти публикувани на сайта (телефон, мейл) различни от основните. Така може да се изпускат клиентите които директно идват без да се обаждат, но на 100% се улавят тези които биха звъннали предварително (а те са голям процент).
- статистика за посещаемостта на контактната информация
- различни схеми и техники за отстъпка на клиентите идващи от сайта, това обаче ако забелязвате влиза в лек конфликт с точка втора, понеже ако някой продава боклуци, каквато и отстъпка да им направите, пак клиентите ще са кът
- наистина внимавайте, да не се вземате много на сериозно, че прави кофти впечатление, не натрапвайте сайта

Да отбележа и нещата които вероятно биха сработили в моята ситуация, но мисля, колегите и шефа не заслужават подобен жест и май няма да финализирам всички от тях:
- при поредното мрънкане на шефа, че няма клиенти, да му се подхвърли, че ако анализираме от къде идват малкото клиенти в момента, можем да ги умножим като налеем ресурс в тая посока (моя шеф е стара, но хитра лисица, шанса да се върже на това не е голям).
- опити да се хванат клиентите още докато разглеждат сайта посредством чат на живо, форма за запитвания и форма за поръчка. Най-лесно, до колкото разбирам става със Zopim. Спестяване на част от публикуваната информация за продуктите, ще стимулира посетителите да ползват чата за уточнения.
- изкривяване на SEO-то така щото сайта да рекламира главно моята дейност във фирмата, така вече да няма как да не разбера от къде клиента ни е намерил.

А тук ще цитирам някои реплики, на хора които е очевидно, че познават добре българската действителност:

В гадна ситуация и, ако сега спреш да се занимаваш със сайта, шефът ти ще те гледа с лошо вече, тъй като го е приел за даденост.
Моя съвет е да използваш това че работиш фрии, за да ползваш някакви други привилегии във фирмата.
Иначе не е толкова голяма драма, направил си нещо, не е оценено-случва се ежедневно във всички фирми. Както каза колегата по-горе, приложи си сайта към CVто и си търси друга работа :)

Абе като цяло се оказва, че е груба грешка да работиш повече, отколкото се изисква от теб. Защото наистина после ти излиза през носа.

Уви, на мен преди време ми се беше случила тази случка... От тогава насам никога не показвам 100%.възможности. :)

П.П.: По въпроса, махни телефона от сайта и да правят заявките само през контактна форма. Така ще може да проследиш резултатите. А ако шефа попита що го няма телефона, кажи му че има някакъв бъг и работиш по отстраняването му (нали е "бос" в тази сфера) или направо му кажи, че искаш да проследиш ефективността на сайта.

Правило номер едно на всеки работник - никога не показвай на шефа си какво умееш извън това, което се изисква от теб - не само, че няма да ти го оцени, а ще го добави и към задълженията ти.

Повечето българи са така - щом е софт и не може да го пипне, значи трябва да му е безплатно.

Логично е, като видиш, че шефа ти е тъпанар да се скатаваш и само да чакаш да дойде заплатата.

За щастие има и много добри работодатели, но са предимно сред по-младите. Старата генерация е осакатена от много неща и това си личи по начина на общуване, по условията, които предлагат и по това, колко са в час, както виждаме от темата.

Това мисля обяснява ниската производителност на българския работник, който попаднал в някоя западна фирма изведнъж става свръх производитерлен.

На оцелелите до тук да припомня двата ми въпроса,:
1. Оправдание което не ме злепоставя за това, че сайта пропада.
2. Ако рече да настоява, че иска пак сайта на първо място, какво да го правя шефа?
Мисията, да разбере, че нищо не съм повредил, ами просто сайта си иска поддръжка и тя струва време и нерви (т.е. пари) ми се вижда невъзможна.
 
От: Шефа неглижира SEO усилията ми

Имаш две опции. Или си трайкаш и нещата са такива завинаги или отиваш при шефа на саме и му казваш директно как стоят нещата. Или те огравя или те реже. Минимален шанс да те намрази, но огромен да оцени хъса ти.

С недомлъвки, почесване и ама чакай сега да видим какво става няма да се получи.
 
Според мен, ако на никой не му направи впечатление, да не ти пука. А ако някой случайно реши да провери и установи, че сайта е леко потънал, то може преспокойно да кажеш "Кво ти пука, нали шефа и вие не ви трябва, не идват от там клиенти" и си правиш паса. Казваш им, че има два варианта, да се плаща на външна фирма за SEO услуги + поддръжка и администриране или да ти го предпишат на теб, като вече ти ще си се договориш за дадената сума отгоре.

Няма изнудване, няма нищо. Все едно някое IT в дадена фирма да помогне примерно за онлайн маркетинга, което не съществува като отдел (скоро се случи около мен), нещата да запалят, и да си му остане като ангажимент без да му се вдига възнаграждението. Това е меко казано демотивиращо и от части обидно. Предполагам така се чувстваш и ти. Да, разбираш го, можеш го, правиш го, но за жалост това ти задължение или инициатива трябва да бъде подхранвана с нещо - и като казвам нещо, нямам предвид потупване по рамото. :)

Сайтът е много важно звено от цялото портфолио на фирмата. Дори може и да е изцяло водещо. За жалост някой затънали в миналото фирми не само не го разбират, но и с това си пренебрежение дават повод на конкуренцията да бъде крачка пред тях и то с минимални усилия.

Също така, за да разбереш нещо, трябва да го видиш и да имаш пряк контакт с него. В твоя случай, няма да е зле шефа ти да отиде на някоя друга конференция, семинар или дори друг тип ивент, на който да му се обясни за това чудо "сайта" и каква роля той и онлайн присъствието играе за продажбите. В момента си в положение все едно на счетоводителката да и обясниш колко важно е да имате корпоративна идентичност. Нито и пука, нищо знае какво е. При нея идва една бланка с лотого и тя просто се придържа към нея. А да и може би сигничъра и в мейла. Това е. :) Така, че за да обясниш нещо, е нужно другата страна да вдява поне малко. Иначе си говорите на различни езици и което е по-лошото, трудно може да се погледне твоята позиция по друг начин, освен през призната на незапознатия. И това ще е нон стоп така. Мисля, че може да преустановиш действията си, защото имам чувството, че каквито и съвети да ти се дадат просто всичко спира да работи след момента "Чул, че имало такова нещо сайт" или беше нещо от сорта.
 
От: Шефа неглижира SEO усилията ми

Ех ако поназнайваше малко Аналитикс можеше да туриш едни форми, едни евенти, едни цели и да почнеш да мериш малко KPI. Така щеше да знаеш какво правят хората вътре.
Отделно щеше да регистрираш сайта във SearchConsole - така щеше да знаеш доста по-акуратно ключовите думи, класации, позиции и тенденциите. Така щеше да знаеш как хората ви намират и дали ви кликат.
Ако още малко се очупиш и вземеш да поназнайваш AdWords, MyBusiness, Facebook Ads... пич сори ама ставаш завършен SEO оптимизатор.

В момента само си чешем езиците - защото можете да имате сайт и той да не работи (продава). А може да имате обратната ситуация - да продавате през интернет без сайт (примерно както водопроводчиците или коминочистачите).

За да не ме обвиниш във дърдорене... в момента администрирам сайтове на доста хора но ще ти дам пример със едни от последните... Та хората си имаха сайт на добри позиции във силно конкурентна ниша. Отделно реклами, социалки и т.н. ОБАЧЕ сайта не работеше. Т.е. не конвертираше. Защото за добро-утро трябваше да попълниш форма със около 50 полета - и това само да видиш колко би струвало. Това съчетано със липсата на мобилна версия (а услугата която предлагат предполага наличие на мобилна версия) доведе до катастрофа от Библейски мащаби.
Във момента има чисто нов сайт където мобилния потребител е на почит. Има сложени няколко трекинг кода вътре във самия сайт. Ако влезеш и натиснеш телефона... аз го виждам. Ако се свържеш със тях по контактната форма... аз го виждам. Ако поръчаш през икомерса - аз го виждам. Формата за поръчка е преработена из основи... пак виждам всичко което се качва.
Така в момента виждам перформанса на сайта ВЪТРЕ. Разбира се клиента може да звънне по други канали - визитки, флайери, препоръка от приятел, google maps и т.н. От всичко това мога да видя само статистиката във мапса, останалото не мога да го измеря ефективно.

Сега ще ти кажа днес какво се е случило... днес от 100тина посетителя (отпускарски сезон е!) има 5 обаждания на телефона ОТ сайта и 4 поръчки и една контактна форма. Понеже има натряскан код за funnel мога да ти кажа че 66% отпадат само като чуят колко струва. А за днес коефициента на завършване на поръчките е 13%. А между другото - това че не са завършили покупката от сайта, не пречи да звъннат на телефона и да се разберат по него.

Пиниза е че аз ВИЖДАМ че сайта работи отвътре и знам какво се случва.

При теб - всичко е предположения. Ти предполагаш че си на позиция Х, предполагаш че имаш посетители, предполагаш че сайта работи ефективно, предполагаш че носи клиенти... което е ОК, но реално нещата може да не са точно така както си ги мислиш.
 
От: Шефа неглижира SEO усилията ми
При теб - всичко е предположения. Ти предполагаш че си на позиция Х, предполагаш че имаш посетители, предполагаш че сайта работи ефективно, предполагаш че носи клиенти... което е ОК, но реално нещата може да не са точно така както си ги мислиш.

Предполагам??? Не ми се препрочита темата, да търся какво точно съм писал, но определено споделих, че имам сложени 4 скрипта които показват сходни резултати - около 100 уникани посетителя в работен ден и около 70 в почивен. Това са някакви измислени посетители ли, що ли? Моля за разяснение. Също, гледайки резултатите в Гугъл през уеб прокси в чужбина, виждам на каква позиция е сайта. Вярно, лаишки метод, но това знам - това правя. Също ако се докопам до чужд компютър съответно с чуждо IP не пропускам да направя директно проверка, без прокси и резултатите са идентични. Та и тук моля за разяснение, защо не мога да вярвам, на това което виждам по този начин. И не се хващай за ясновидец, не познаваш. От къде си направи извода, че не ползвам SearchConsole? И да, големия процент от посещенията са само на една страница, след което потребителя загубва интерес. Всъщност от както махнах контактите от всяка страница и ги оставих само на една, за да мога да следя колко отваряния има тя на ден се подобриха двойно нещата (т.е. явно преди, някои от единичните отваряния са били "добри", просто хората са виждали директно контактитен на първата отворена страница), но пак е малко.

Но това мисля вече не е SEO, ами нещо друго. Аз да речем, редовно попадам на (явно) добре оптимизирани страници, които обаче не съдържат това което всъщност търся и естествено ги затварям на мига. Така че SEO-то определено не е всичко за един сайт. Говорихме по-горе и за това, до колко са конкурентни самите ни оферти, и че ако ти дам за задача да продаваш през интернет ла*на, по 100 кинта парчето не знам дали и едно ще успееш да продадеш. Също, ти си супер запознат и печен в тая работа, но не ремонтираш по 20 прахосмукачки на ден, нали? Аз самия съм наясно, че сайта не е професионално направен, но все пак това не ми е основното занимание. И още повече ако си чел темата, след подобно отношение във фирмата, хич и не съм мотивиран да го подобрявам. Даже и да науча нещо повече, примерно как се прави мобилна версия, по-скоро за себе си бих направил такъв сайт, от колкото за фирмата.

Всъщност влязох тук да докладвам накъде отиват нещата и така видях поста ти. Малко съм разочарован, че зарязването на поддръжката за вече май 3 месеца станаха, сякаш не дава нужните резултати. По основна дейност + град изпадна от първа на пета позиция и си стои упорито там. Пък аз се надявах поне от първа страница да се махне. Също и на гугъл мапс от първо падна едва на второ място. Загледах се в резултатите и се оказа, че всъщност само на първите 2 страници има сайтове на конкуренцията, от третата страница нататък са главно разни случайни сайтове и тук-таме някой конкурент. Вкарах малко и трика за неточно инфо, както и много инфо за сервиза. И като не знаят какво да отговорят на клиентите колегите, естествено търсят мен. Т.е. тия хора не са призраци за които да предполагам, има ги, реални са. Но пък колегите това го тълкуват, като някаква загуба на време, за тях от сайта идват разни навлеци, които вместо да извадят пачката и да купят от вратата, почват да питат като слабоумни, т.е. за колегите, хората от сайта са досадни и губещи време. Въобще, вари го, печи го, щом иде от сайта, той е лош клиент, не става. Видимо се дразнят, ако стане ясно, че човека е научил от нас от интернет.

Тъй че, и най-добрия уеб спец да стана, с тия колеги и шеф шанс нямам. Това ми е мисълта, а не че сайта е супер... в тая фирма няма смисъл да е супер. Шефа ако искаше да си плати за свестен сайт, на мен ли щеше да го повери? От самото начало идеята му е била да е нещо на аванта.
 
Малко съм разочарован, че зарязването на поддръжката за вече май 3 месеца станаха, сякаш не дава нужните резултати. По основна дейност + град изпадна от първа на пета позиция и си стои упорито там. Пък аз се надявах поне от първа страница да се махне.

Абе ти сигурно си единствения, който не се радва, че сайта му не спада в серпа, ами си поддържа позициите и бори успешно конкурентите. Преди ти съчувствах, но това време отмина. Ти си поредния идиот и с нищо не си по-различен от шефа си. От тук нататък ще те подигравам. За друго не заслужаваш.

Вече те предупредиха в темата - има и други начини да докажеш, че си прав, да успееш, да промениш нещата в положителна посока, в твоя полза, ти избра възможно най-глупавия, идиотски начин!
 

Горе