Шумни съседи - как се справяте с тях?

bgtifo

Well-Known Member
Здравейте колеги,

проблемът, за който ще пиша е свързан с шумни съседи. Аз живея на 4-тия етаж, а те над мен. От близо 2 години апартамента е прехвърлен на едно момче на 28 години, то не пуска музика, но всяка вечер си води гости след 23:30. Въпросните му гости крещят и се кикотат все едно, че пушат марихуана (не го изключвам). Освен това се тропа много силно, а понякога дори и нарочно, с цел да ме нервират.

Крещенето и смеха продължават до около 2:00 - 3:00 ч. през нощта. До този момент съм викал 6 пъти полиция, но постановката е една и съща. Полицаите се качват на етажа му и понеже знаят, че са те спират да викат. Тръгне ли си полицията простотията продължава с пълна сила. Интересното е, че униформените констатират, че няма шум и само го предупреждават като му цитират закона за етажната собственост, според който няма право да вдига шум след 22:00 ч.

Ходих до районния инспектор в квартала ми, за да подам жалба. Той дойде и връчи призовка на лицето, след което се срещнаха в районното управление на разговор. Шумното момче е казало, че му правим забележка заради телевизията, което не кореспондира с истината. На никой и никога не съм правил забележка, че гледа телевизия.

Аз съм диабетик и имам куп други здравословни проблеми свързани с високо кръвно налягане и така нататък. От шума, който вдигат не мога да заспя, а ставам много рано 6:00 - 6:30 сутрин, защото работя. Този шум продължава и до днес, но не искам да се бия с лицето, тъй като повечето ми съседи го обожават и ще ме изкарат някакъв простак.

Говорих с домоуправителя, той ми каза, че не искал да си създава проблеми с хората :) кажете ми какво да правя, и как да постъпя в така създалата се ситуация?

Предварително благодаря за отговорите!
 
Ти първо пробва ли да се разбереш с момчето, преди да преминеш на стъпката с полицията? Не, че ги оправдавам за шума, но е нормално младежи да се събират вечер и да се забавляват. На практика, те не нарушават закона, ако просто седят в тях и си говорят. Ако има шумна музика може да им съставят акт, но и това не е много законо, понеже полицаите нямат техническо средство за измерване на нивото на шума (би трябвало в общината да има такива дежурни служители). Като цяло, най-добре се разбери с момчето, защото добросъседските отношения са много важни в някои случаи. Щом другите комшии го уважават, вероятно проблема е в "твоя телевизор".
 
Аз опитах да се разбера на няколко пъти с въпросното момче. То ми отвърна, че няма да спре да си кани приятелите заради мен.

Не казвам, че всички съседи го харесват, но тези, които са на етажа му са негови приятели, които също участват в голямото надвикване. Има и още 1-2 семейства, които дружат с него.

Аз не искам да му забранявам да си кани гости, но нека не е след 23:30 да идват по 6-7 човека и да крещят в един глас всички.
 
Няма оправия. Има си дебили , няма какво много да направиш. Решението ако имаш пари - къща. Като си в блок - съседи кретени винаги има.
 
С ей това :) https://apteka.framar.bg/30000230/тапи-за-уши

Ако почва по-късно, също може да си легнеш по-рано, към 22, че да си заспал когато почне шума. Ако си в по-дълбока фаза на съня, едва ли ще се събудиш толкова лесно. А ако си с тапите, пък съвсем.
 
Последно редактирано:
шумоизолация и си спокоен
 
Аз живея в къща, имам съседи цигани, навремето комшията продаде имота си на цигани, малоумщина отвсякъде, но това е друга тема. В тая съседната къща с циганорите живеят няколко семейства, абе циганска работа. И постоянно цепеха дърва в гаража си, пробиваха, къртеха какво ли не правиха тъпите мангали и всичко се чува и при мене. Няма обед, няма вечер. Няколко пъти беше коментиран въпроса с тях и спираха за по няколко месеца. Докато един ден точно към 22:00 или 22:30 решиха да къртят някакъв бордюр към гаража им, който е близо до прозореца ми с едно хилти. Тъкмо бях легнал да почина малко, цял ден бях работил и се готвех за нощна смяна. Дъщеря ми и тя спеше. Като го чух това нещо откачих, падна ми пердето, излязох навън и започнах да ги псувам яката - майки, бащи, деца, всичката циганска сган дето се беше събрала отвънка. Започнах и да ги заплашвам, че ще ги отрепя и такива неща. Бях наистина много ама много разярен. Резултатът беше мигновен. Както се бяха събрали всички да видят кой крещи и защо, за отрицателно време се изпокриха в къщата си без да се опитат да кажат нищо. Аз продължих да викам и когато те си бяха вече вкъщи. Имаше още заплахи, които да изричам :). Това беше преди 2 години. Не им чух гласа на тия мангали, нито дрелките им, спряха явно и дърва да си цепят не ги знам не ме и интересува.

Извода е, че както за много неща в тая държава, това е нещото, с което трябва човек да се справи сам. Полицията няма да помогне. С такива нагли хора се подхожда с лошо. Ако не става с лошо, подхождаш с още по-лошо. Аз съм на такъв принцип.
 
В началото на миналата година в чистоновата кооперация в която се нанесох се нанесе братовчед на собственика на един от апартаментите. Първия ден отпразнува нанасянето си с шум, викам си нормално е може би си е купил апартамента и полива че се е нонесъл. Изтърпях. Пича беше таксиметров шофьор и вечер преди да излезе на смяна(между 8 и 11)обичаше да играе компютърни игри и да си пуска звука на накакви силни тонколони. А някои дни в които не беше на смяна, играеше по цяла нощ или всигаше шумни купони. Аз съм на долния етаж и не съм директно под него и в спалнята ми все едно падаха гръмотевици. Не можех да заспя грам. Един ден търпях, втори ден, на третия ден излизам на стълбите и чувам game over, you win. Качих се и настъпих звънеца, докато тоя не излезе. Викам така ли ще е всяка вечер, оня вика намалям веднага. Намали, наспах се. Една седмица мир и любов. После пак така първи втори трети ден, нищо. Отидох при една съседка, тя вика чувам ги и се побърквам дай да звъним в полицията, викам дай с добро, отидохме, направихме му забележка извини се. Нещото което ми направи впечатление беше, че целия апартамент пода беше заринат със всевъзможни вещи, дрехи, багажи, боклуци. Все едно бомба е гръмнала. Викам на съседката, тука имаме работа с някой тежък случай. Пак една седмица спокойствие. После се почна първо един път шум на седмица, после два и накрая пак така всяка вечер. Звъннахме на домоуправителката, която има имот в сградата, но не е точно във входа, помолихме я да му направи последно предупреждение и попитах собственик ли е и ако не, да ми даде номера на собственика. Тя ми го даде. Оня продължи да прави изпълнения. Звъннах на собственика, цитирах му закона за етажната собственост, казах му че ако това чудо не спре ще свикам общо събрание и ще изгоня тоя тъпанар от сградата. Оказа се, че и той е регистриран по настоящ адрес там и отвреме навреме преспива, когато има работа в софия, но пуснал за постоянно братовчед си, че нямал къде да живее. И така и той можеше да излезе виновен. Звънна му. Шума престана след 5 мин и от тогава не съм чул гък от този апартамент. Наскоро се запознах със собственика. Увери ме, че тъпанаря се е изнесъл, защото цитирам” тук живеели пенсионери и задръстеняци” и той нямал работа там, бил млад и искал да се забавлява. Та прав му път и вече нямам проблеми. Изключително много цена съня си и намирам за неуместно да преча/да ми пречат. Има си кръчми, барове, дискотеки кина, театри, зали за игри с приятели, където човек да си забавлява. Дома, освен ако не е пригоден специално за това не е подходящ. Сега родителите ми имат процлеми с един тъпанар който се е нанесъл под тях, ама не искат да почерпят моя опит, та си каня да ходя да се разправя с него по сходен начин.


В тоя случай лошото е, че тия явно слухтят и се крият като дойдат полицаите. Викай ги редовно. Нека живеят в страх.

Другия път пусни сигнал че се друсат и може и да ги обискират. Ако смяташ че са такива, действай, пък нека вдигат после купони по затворите, ако ги задържат за употреба на наркотици.

Защо са му приятели съседите на тоя, черпи ли ги какво прави .... Пълно е със тъпанари значи...
 
@kamentk

Да ти кажа честно нямам представа защо са му приятели съседите. По-скоро, защото той им се подмазва и се държи добре с тях. Тази, която живее над него също му тропа по тръбата, че и пречи. Съпругът и е домоуправител обаче е таксиметров шофьор и не стои вкъщи нощно време. Говорих с него и той ми каза, че не иска да се разправя с хората. Другите съседи от 5-тия етаж си му ходят на гости по нощите и не им пука. Общо взето съкооператорите ми в по-голямата част са неадекватни хора.

Говорих с въпросното лице, което създава шум и не му пука. Виках полиция - нищо. Ходих до районния инспектор, който ми каза по-често да викам полиция, защото протоколите видиш ли отивали при него. Да, ама в протоколите пише, че полицията не установява шум. Единственото нещо, за което се сещам е да поканя униформените у нас, за да се уверят за силния шум и чак тогава да се качат при него.

За бой съм си мислил много пъти, но принципно не съм такъв човек. Ако реша да се кача горе може и аз да понеса удари, но ще взема поне три човека с мене гаранция! Просто този вариант съм го оставил на този етап, тъй като не искам да си създавам лошо име във входа, пък макар и сред някакви задници (извинявам се за израза).
 
@kamentk

Аз сега като чета за твоя случай, това се случва и при мен.

В редките случаи, когато този паяк е сам не спира да играе на компютърни игри и си крещи сам.

Мада фака, еееееее, уууууу, ааааа по цяла нощ. Колоните на компютъра също работят.

И дори, когато си кани гости пак включва игрите и буквално се побърква. При негативен резултат за него всички викат ууууууу да ти е.. майката и така нататък.

Това обаче е най-малкия проблем при мене :)
 
@Sky

За съжаление не съм на квартира. Апартаментът е моя собственост :)

P.S.

Пиша за съжаление, защото щях да бъда по-доволен, ако имах опцията смяна на квартира.

Естествено апартамента няма да си продам заради някакъв лигльо на 28 години.
 
Последно редактирано:
Дам тва да викнеш полицаите у вас първо е хитра стратегия.

Абе тоя домоуправител на тебе като не ще да ти свърши работа, на жена си поне да осигури спокойствие.

Другия вариант е, събираш тонколони от всичките си познати и в 6:00 след твоята аларма тържествено пускаш химна на България на максимум. В 6:30 пак така, преди да излезеш, ако случайно заспят, след втория химн със сигурност ще са се събудили. След една седмица такова скоропостижно събуждане ще почнат да си лягат директно след като по БНТ излъчат Сънчо. 2-3 седмици в този режим и ще забравят за игрите и купоните. Да вдигаш шум можеш след 6 часа сутринта, тъй че ще могат само на арменския поп да се оплачат.
 
Последно редактирано:
@Sky

За съжаление не съм на квартира. Апартаментът е моя собственост :)

P.S.

Пиша за съжаление, защото щях да бъда по-доволен, ако имах опцията смяна на квартира.

Естествено апартамента няма да си продам заради някакъв лигльо на 28 години.
Ем, давай и ти - почвай тая вечер с траш метъл и тъй.
 
Едва ли да се прави на пук е добра идея. Най-много и другия да почне да усилва още повече напук за да си върне.... Ако говоренето със човека е невъзможно , виж най-добрата звукоизолация да се облепиш за да намалиш вибрациите до минимум и просто да не те дразни шума.
 
Няма нужда от шумоизолация, с едни тапи за уши за 50 стотинки няма да чуваш нищо. Другият вариант е да тръгнеш с рогата напред, но не се знае дали ще постигнеш нещо по този начин.
 
Митко, съветвам те следващият път да се обадиш в полицията или на 112. Казваш цялата сага и молиш полицаите да дойдат първо на твоя адрес. Чуват за какво става въпрос и готово. На домоуправителя казваш, че ако не вземе мерки ще си пуснеш жалба в общината и в полицията срещу него, че не си върши работата. Има много варианти да се свърши работата.
 
Имал съм и в стария и в новия имам такива съседи. Това е просто закон. Няма начин някъде да нямаш подобни идиоти. Убедил съм се, че и да имаш къща някъде, пак ще се намери някой олигофрен. И не говоря за тия дето си ремонтират някакви неща нон стоп, а за тези, които грам не се съобразяват с останалите. Единственият изход и яко отделена от хората къща, вила, хижа. :)

Преди време имахме на горния етаж собственик на апартамент, който го пускаше под наем на куцо и сакато. Разбирайте всякакви са минали. То не бяха боеве, крясъци, викания, усилена музика. След общо събрание, на което присъстваха всички, включително и собственика на въпросния апартамент, му се бе обяснило като човек, че ако не ги смени сегашните или не направи така, че да не безпокоят останалите в кооперацията с глупостите си, ще се обърнем към полицията с жалби. Човекът му стана ясно, че нещата ще се сговнят и взе мерки. Предупреди ги, а след време и ги изгони. Не след дълго пак го пусна на други кретени, които пък бяха от етноса и нон стоп се караха. Звънна му се и пак му се обясни ситуацията. Пак взе мерки. Просто хората имат нужда да им се каже, и не от един, а от няколко души. По този начин колкото и да си тъп, все загряваш, че нещо не е ОК.

Сега в новия имаме двама хубавци - под и над мен (този над мен не съм сигурен точно над мен ли е или 1-2 етажа по-нагоре). Единият (този отдолу) е някакво разведено ергенче, което като му скимне прави купони. До тук добре, но е малко неприятно когато и през седмицата се случва - музика след 23:00 часа не е приятна за никой. Слезеха и го предупредиха и той спря. От тогава не се е провинявал. Този отгоре пък има странния навик да пуска прахосмукачка в 6:30 и след 22:000 часа, но спря, което ме навежда на мисълта, че не съм точно под него, а един етаж ни дели и човека от този "буфер" вече си е поговорил с него. Да, и аз мислех, че не се чува, но след 22:00-23:00 часа когато всичко е тихо се чува доста, особено ако имаш стара, избушена машина.

Смея да твърдя, че в момента всеки спазва някакво приличие. Домоуправителят ни е доста рязък човек и освен проблемите на блока, взима и под внимание и това кой как се държи и пречили на всички. Намерил е начин да има пряка и безусловна комуникация с всеки, като единствено и само се опира на закона за етана собственост и етиката. За жалост малко са такива. За това е адски важно да е назначен или ангажиран (в някои случаи) читав домоуправител. Той на практика не само събира такси, има и много други функции. Едната е да се живее нормално в блока, кооперацията.

Моя съвет е да си смените домоуправителя. Не, че имате сигурно много опции за това, но все пак той е много важна роля от цялото това фиаско. Решете на това общо събрание да го смените. Няма такъв филм като не взима отношение. Кой да вземе....полицията е по-скоро за сплашване, но ако съседа е дебил е свикнал с това. ;)
 

Горе