Ще спечелят, или ще загубят предприемачите от влизането на България в еврозоната и приемането на еврото

Ще спечелят, или ще загубят българските предприемачи от влизането на България в еврозоната.

  • Ще спечелят

    Votes: 13 39.4%
  • Ще загубят

    Votes: 6 18.2%
  • Ще спечелят само политиците

    Votes: 4 12.1%
  • Всички ще загубим

    Votes: 0 0.0%
  • Бедните ще стават по-бедни, богатите по-ботати

    Votes: 10 30.3%

  • Общо гласове
    33
Плюсове - банките ще трябва да си измислят нови канали за точене на пари от клиентите си, защото превалутирането няма да го има, т.е. възможно е бизнеса да си намери поне временно някакви вратички с които да харчи по-малко за тая невероятна услуга, която тези банки предлагат. Обаче те сигурно вече са готови с тая част.

Минуси - За бизнеса не знам дали има. Единствената стойност на лева така или иначе е борда към еврото. Не мисля и, че за крайните потребители ще има голяма разлика. Всеки търговец на нещо просто ще си вдигне още веднъж цените преди да минем към евро. Повечето го направиха по няколко пъти само за последната година. Не виждам защо да чакат да сме в евро и да излязат лошите, като просто могат да вдигнат цената още веднъж преди приемането и после даже да ползват за маркетинг това, че не спекулират с цените и че са "честната верига".
Цените ги вдигната превантивно, само по слуховете, че сме щели да влизаме в Шенген. Дават примери с Хърватия, където държавата озаптила мераците, но тук това няма да стане.

И, ако влизането на България щеше да им е в плюс, щяха да ни приемат, но явно им е в минус и затова не ни искат.
 
Минуси - За бизнеса не знам дали има.
Хич няма да има, ма грам, те ще си вдигнат цените, че си нямат друга работа и искат за забогатеят за 2 дена?

Фирмата ще има разходи при преминаване към еврото.
  • Като започнем от принтене на етикети с двете валути (разход за време и консумативи).
  • Смяна на работен софтуер о обучение на персонала.
  • Пре програмиране на касови апарати, веднъж да издава бележка с двете валути и после пак през програмиране да показва само евро.
  • Нови фактури
  • През този период банките може да наложат допълнителни такси. Например таксата на фирмената ми сметка от 18лв стана на 25лв без да сме преминали към нищо.
  • Когато отидеш в банката да смениш лев с евро нали има също и такса
  • Допълнителни разходи по счетоводство
  • Промяна на договори с доставчици, клиенти и партньори
  • Ако бизнесът има клиенти или доставчици в други страни извън еврозоната, преходът към еврото може да увеличи разходите за международни транзакции. Може да има различни комисионни такси, обмен на валута и други такси, свързани с международни транзакции.
  • Ако се работи с куриерски фирми, цените също ще се вдигнат, понеже те също трябва да обявяват софтуер. Те Спиди и сега за омотани, представям си тогава. И като се започне едни не доставени и объркани пратки.... И нови договори с тях да не забравяме
И така нататък и така нататък. При всеки един бизнес ще се получат допълнителни разходи и съчетани в едно " ма те търговците вдигат цените" и после инфлацията била, щото някой си вдигал цените ей така за няма нищо...
 
Енергийно независими сме били преди ЕС, прави се всичко възможно да сме енергийно зависими, наистина отнема доста време и усилия да ни съсипят и там, тъй като в тази сфера сме били доста силни преди години, но малко по-малко вървим натам. Още с влизането в ЕС помните предполагам, че ни накараха да си затворим напълно функциониращи блокове от АЕЦ.
Не точно ...
Първо тези 4 блока са затворени, защото са имали много проблеми.
След това - блоковете са били затворени 2-4 години преди да им изтече срока на експлоатация. А причината да ги затворим по-рано е един наш Цар, а не ЕС. Въпросният Цар работи усилено в полза на строежа на АЕЦ Белене, по-скоро в купуването на реакторите, пък строежа не го бърка чак толкова. По скоро в получаването на едни комисионни, пък какво ще се купи не го бърка чак толкова.

Но както и да е, реакторите са били на доизживяване. След няколко години изтича живота и на последните 2, за тях вероятно пак ще обвинят ЕС, че са виновни за затварянето им ...


Естествено, че ще е по-зле. Цените в магазините веднага ще станат в евро, но ако взимаш 1000 лв заплата съм сигурен, че няма да стане веднага 1000 евра. Освен това много от работещите онлайн отдавна са на евро и е добре, защото цените са ни в левове, но ако приемем еврото работата става трагична.
Stronk logic! Страхотни аргументи, евала! Толкова добро мнение, подкрепено с толкова факти не бях виждал отдавна!

Марко Приморац препоръча на България да продължи пътя си към еврозоната​


Министърът на финансите на Хърватия – с ексклузивно интервю за NOVA. Марко Приморац разказва за това как страната му се оказа отличник по евроинтеграция. Само за 10 години, след като стана член на Европейския съюз, Хърватия прие еврото и влезе в Шенген.
Източник
 
Последно редактирано:
За мен като сме тръгнали по един път трябва да вървим до край.
Кой обича когато партньора му клинчи, краде, мени мнението си постоянно, днес сме за НАТО и ЕС утре искаме да излизаме, уж сме против войната пък си изнасяме оръжие, против войната сме, но сме с Русия, с Русия сме ама бутаме паметници - к...ска работа, пък после ревем, че се отнасяли така с нас, ами нямат ни доверие.

За мен влизането в Еврозоната и приемане на еврото, ще повиши доверието към нас и ще се увеличат инвестициите и ще се подобрят условията за бизнес, ще има сътресение първоначално, но аз съм оптимист.

Проблема е друг, проблема е в сганта която ни управлява от години, няма отърване от нея, така се е вкопала във властта, няма сини, няма червени, няма русофили и не знам си какви си, всички работят не за развитието на държавата, а са свързани с бизнес интереси, всеки крупен бизнес си има лоби.

Както беше казал един италиански журналист: "Ние си имаме мафия в Италия, но в БГ мафията си има държава".
Така, че нещата ще се случат така както е добре за господата в парламента и техните кръгове.

Щом ритат толкова против еврото и еврозоната, значи е зле за тях, а щом е зле за тях значи е добре за нас;)
 
Да. Последователността и предвидимостта в политиката е важна както за хората, които плащат данъци, така и за тези, които мислят за дългосрочни инвестиции. Не може да набиеш милиарди в държава, която днес е Про Европейски настроена, а утре Анти...
 
Щом ритат толкова против еврото и еврозоната, значи е зле за тях, а щом е зле за тях значи е добре за нас;)
Чудесен начин на мислене.
Сега остава само да обърнеш внимание кои са за еврото и кои - против...

... И накрая да прецениш с коя от 2-те групи делиш една черга.
 
Чудесен начин на мислене.
Сега остава само да обърнеш внимание кои са за еврото и кои - против...

... И накрая да прецениш с коя от 2-те групи делиш една черга.
против са само вгъзраждани?!
 
против са само вгъзраждани?!
Против са Израждане, БКП, Български възход (не съм сигурен, защото почнаха да го 'промотират' като про-западен, откакто почна да цитира Кенеди. А преди това не наричаше войната в Украйна 'война').

ГЕРБ и ДПС за 10 години само бламираха, че са ЗА, но всъщност не правеха нищо в тази насока. По същият начин и с гръцката газова връзка - искаме да сме балканска газова връзка, от тук да минава всичко и за 10 години не намериха време да завършат връзката с Гърция и да започнем да получаваме Азерския газ, но междувременно намериха време да построят в пъти по-дългия Турски поток, изцяло с наши пари и да платят на беларуски работници?!

Последните 2 само говорят какви 'евроатлантици' са, но не правят нищо в тази посока. Сега също замотаха законите, които трябваше да приемем за влизането в еврозоната.
 
ГЕРБ и ДПС за 10 години само бламираха, че са ЗА, но всъщност не правеха нищо в тази насока.
Отвори тълковен речник и препиши значението на глагола "бламирам" х20 пъти че да попие.
 
Ако беше обективен, бих му зачел мнението.

Но подобни изказвания:

са повече от нелепи.
Що, ти имал ли си проблеми от влизането му в сила? Говорим за неудържане на лева и хиперинфлация. Какво друго би могло да се отрази на нормалния човечец?
 
Що, ти имал ли си проблеми от влизането му в сила? Говорим за неудържане на лева и хиперинфлация. Какво друго би могло да се отрази на нормалния човечец?
Борда не е лош и дори да си останем с него ще е много по-добре от това да сме без. Но е далеч от перфектен.

Имал съм проблем с борда - КТБ. Българският лев е на валутен борд, което означава, че имаме фиксиран курс с еврото, а това означава, че вече имаме всичките му недостатъци, но нито една от ползите.

За изминалите 1400 години, българите са ползвали своя език като официален ок. 485 години (34% от времето). Имали сме собствена валута ок. 300 години (21%). Има ли сме собствена държавност ок. 610 години (43%). Въпреки това, в 100% от времето сме си останали българи. На фона на това, страховете от интеграцията ни в ЕС са смехотворни. Няма да се сломи националния ни дух, няма да погинат традициите ни.
 
Явно не знае, че и в момента нямаме независима валута и правомощията на БНБ са ограничени от Валутния борд. И съм сигурен, че не е получавал заплата в лева през 1996 - 97 по време на "Виденовата зима". Която заплата от момента, в който я вземеш до момента в който се прибереш вкъщи е намаляла с 50% (като покупателна способност).
 
Много зависи как точно ще направят прехода от Лев към Евро. Дали политиците ще си спазят обещанието да е по текущия курс,
или ще го направят като отвържат лева преди преминаване към еврото, та тогав не се знае при какъв курс ще минем в евро. Може и на 2лв може и на 4лв за евро.
 
Нормално прехода би бил плавен и цените ще са еквивалентни. Демек все едно да отидеш да си вземеш хляб на не за 1.95, а за 1 веро. Но за жалост тук, в една много крива и алчна среда, пълна с тотално корупция, това няма да е сценария. Ще стане някакво оскъпяване, което ще се осети най-вече към крайния потребител от средната класа и под нея.
 

Горе