Blogger трикове

Дискусията в 'Blogger / Blogspot' стартирана от dilyan_ostr, Ян 30, 2013.

  1. dilyan_ostr

    dilyan_ostr Active Member

    Рег.:
    Дек 4, 2012
    Съобщения:
    718
    Харесвания:
    104
    Точки:
    43
    Отварям тази тема с идеята да се публикуват трикове, с които нашият блог в blogger, ще изглежда по-добре за потребителя, а и същевременно ще бъде по-добре възприеман от google. Ясно е, че всеки ползва някакви къстъм темплейти ,където вече има вкарани "екстри", но нека направим така всеки да разбере как да си моделира блога по свой вкус. Това може да бъдат къстъм гаджетс, кодове за определени действия на гаджета.

    Първото нещо, което давам като препоръка е промяна заглавието на страницата на поста Ако темплейта които ползвате ви изкарва заглавието на страницата на поста по някой от следните начини: Име на блога:Име поста, Име на блога - Име На Поста, Име на блога ~ Име На Поста, изобщо всички модели от този тип където първо излиза заглавието на блога, е добре да се направи по следния начин: Име На Поста | Име На Блога.

    Защо да го правим по този начин? Защото потребителят не търси името на вашия блог, а ценна информация която се очаква да има в него, под формата на постове. Именно заглавията на постовете трябва да излизат на първо място. По този начин намалявате риска да бъдете подминати, дори да се класирате добре в google. Това естествено е свързано и с друга подрoбност - пишете максимално кратки и описателни заглавия, такива, които да предизвикат интерес.

    Как става номера?

    Влизате в блогър-->template--> edit html

    Давате expand widgets, след това Ctr + F и намирате <title><data:blog.pagetitle/></title>
    Реплейсваме с този код:

    <b:if cond='data:blog.pageName == &quot;&quot;'>
    <title><data:blog.title/></title>
    <b:else/>
    <title><data:blog.pageName/> | <data:blog.title/></title>
    </b:if>




    Как да променим името на етикет, без да си играем да влизаме във всеки пост поотделно?

    Отиваме в блогер --> Posts
    Горе вдясно цъкнете върху All Labels. Изберете етикета, който искате да промените. Трябва да ви излязат всички постове със съответния етикет. Маркирайте всички постове. От менюто за етикетите (намира се до бутона Publish), създайте нов етикет, с който искате да замените стария. Сега, от менюто за етикетите, изберете стария етикет, който искате да замените. Веднага щом го направите, би трябвало този етикет да изчезне.

    Готово - старият етикет е изтрит, на негово място в избраните постове се появява само новия.


    Как да добавим сайтмап на блога?

    За това писах скоро в друга тема, но ще добавя инфото и тук

    1. Отиваш на www.google.com/webmasters/tools/
    2. Ако не е създаден автоматично профил на сайта, отиваш на add a site горе вдясно и правиш
    3. Влизаш в профила на сайта и отиваш на Optimization-->sitemaps
    4. Даваш add/test sitemap горе вдясно
    5. автоматично ти излиза адреса на сайта - веднага след него в полето за писане се вкарва atom.xml?redirect=false&start-index=1&max-results=500
    6. test sitemap - резултат - няма грешки, даваш submit sitemap. готово!

    Втори начин:
    1. отиваш на http://ctrlq.org/blogger/
    2. вкарваш url на блога даваш generate sitemap
    3. копираш кода и отиваш в блогър, search preferences -->enable custom robots.txt-->пействаш кода и даваш сейв
    4. Следваш съпките от 1 до 6, като на 5 точка вкарваш sitemap.xml в полето след адреса на блога

    Използване на meta tags

    Мета таговете са много важни за постигането на добри позиции в гъгъл. По принцип гугъл има вградени тагове за titile, description и keywords. Има и такива, които можете допълнително да си добавите в кода на блога, а също така да направите статични мета тагове за описание и думи - т.е такива, които ще ви излизат във всички постове и страници на блога. За да зададете метатагове само за началната страница трябва да добавите следния условен код

    <b:if cond='data:blog.pageType == &quot;index&quot;'>

    мета таг

    </b:if>

    Къде се слагат? Отивате в template--> edit html. Търсите <head>, веднага под него слагате мета таговете.

    <meta content='описание тук' name='description'/>

    Ако искате този таг да важи само за заглавната страница използвайте условния код. Трябва да изгледжда така:

    <b:if cond='data:blog.pageType == &quot;index&quot;'>

    <meta content='описание тук' name='description'/>

    </b:if>


    <meta content='сложете кл. думи тук' name='keywords'/>
    <meta content='име на автора' name='author'/>
    <meta content='език' name='language'/> - с този таг казваш на ботовете на какъв език ти е блога. Сменете "език" с Bulgarian, English (на английски се задава). По този начин се насочва съдържанието към определени държави.

    За да зададете

    <b:if cond='data:blog.pageType == &quot;archive&quot;'> - спира роботите да индексират архива
    <meta content='noindex,noarchive' name='robots'/>
    </b:if>


    <meta content='имейл на автора' name='Email'/>
     
    Последно редактирано: Март 14, 2013
    meleager, pisara, rak и 2 други харесват това.
  2. dilyan_ostr

    dilyan_ostr Active Member

    Рег.:
    Дек 4, 2012
    Съобщения:
    718
    Харесвания:
    104
    Точки:
    43
    От: Blogger трикове

    Как да скрием етикетите на поста?

    Мен лично понякога ме дразнят етикетите, които се показват в поста. Предпочитам да си ги има като отделен гаджет, където потребителя може да намери постове с еднакъв етикет, или да се добави списък с related posts, вместо да ми излизат хиляда етикета под поста или до заглавието. Та как можем да ги скрием?

    Търсим този код

    <b:if cond='data:post.labels'>
    <data:postLabelsLabel/>
    <b:loop values='data:post.labels' var='label'>
    <a expr:href='data:label.url' rel='tag'><data:label.name/></a><b:if cond='data:label.isLast != &quot;true&quot;'>,</b:if>
    </b:loop>
    </b:if>


    В зависимост от темплейта, който ползваме може да изглежда малко по-различно. В този случай търсим само <b:if cond='data:post.labels'>

    Краят на кода е
    </b:loop>
    </b:if>

    Трием целия този код и готово - етикетите се появяват само в гаджета етикети


    Как да направим така, че качено видео от youtube да се зарежда автоматично, когато се отвори поста?

    Качвате си видеото по стандартния начин. След публикуване на поста, отивате в Edit Post. В лентата с инструменти избирате HTML. След като сте минали в HTML режим, намирате ulr на видеото в youtube. Веднага след него слагате този код &autoplay=1. Ако например url на видеото е http://www (dot) youtube (dot) com/v/xxxxxxx правите го така http://www (dot) youtube (dot) com/v/xxxxxxx&autoplay=1
     
    Последно редактирано: Ян 30, 2013
  3. pepo_999

    pepo_999 Well-Known Member

    Рег.:
    Юли 29, 2012
    Съобщения:
    3,616
    Харесвания:
    178
    Точки:
    63
    От: Blogger трикове

    Първото нещо, което давам като препоръка е промяна заглавието на страницата на поста Ако темплейта които ползвате ви изкарва заглавието на страницата на поста по някой от следните начини: Име на блога:Име поста, Име на блога - Име На Поста, Име на блога ~ Име На Поста, изобщо всички модели от този тип където първо излиза заглавието на блога, е добре да се направи по следния начин: Име На Поста | Име На Блога.

    за този в подписа ти не е точно както си го описал http://footballmanagerbg.blogspot.com/2012/11/football-manager.html
     
  4. dilyan_ostr

    dilyan_ostr Active Member

    Рег.:
    Дек 4, 2012
    Съобщения:
    718
    Харесвания:
    104
    Точки:
    43
    От: Blogger трикове

    е как да не съм? име на поста (Football Manager) | име на блога (Football Manager Blog).
     
  5. pepo_999

    pepo_999 Well-Known Member

    Рег.:
    Юли 29, 2012
    Съобщения:
    3,616
    Харесвания:
    178
    Точки:
    63
  6. dilyan_ostr

    dilyan_ostr Active Member

    Рег.:
    Дек 4, 2012
    Съобщения:
    718
    Харесвания:
    104
    Точки:
    43
    От: Blogger трикове

    img1.jpg
    img2.jpg
    Става въпрос заглавието на самата страница в браузъра да ти излиза по този начин, с също в SERP -а. Примера малко не е подходящ, защото двете имена са подобни, но логиката е ясна.

    Доколкото разбирам въпроса ти е относно в гугъл какво точно ще излиза под заглавието на страницата. Там също може да се моделира, например да излиза само описанието (без дати и други подробности). Но за това ще пиша по-нататък евентуално
     
  7. pepo_999

    pepo_999 Well-Known Member

    Рег.:
    Юли 29, 2012
    Съобщения:
    3,616
    Харесвания:
    178
    Точки:
    63
    От: Blogger трикове

    сега разбрах че заменяш това blog-post_2671.html примерно с името на публикацията, да това става, те затова в уорд прес са си го измислили хората без да се ровиш по кода, буташ си отметката и си готов, някъде по форума имаше скоро тема кой е по удачния вариант от двата особенно ако ще ти изписва името на кирилица, затова съм пуснал два блога по един вариант за да видя има ли разлика или не
     
  8. dilyan_ostr

    dilyan_ostr Active Member

    Рег.:
    Дек 4, 2012
    Съобщения:
    718
    Харесвания:
    104
    Точки:
    43
    От: Blogger трикове

    май нещо не можем да се разберем с теб. Айде още един пример ще ти дам с първия блог, който намерих в гугъл. Това според мен "не е правилно", въпреки че блогът като гледам си е бая посещаван и без това. Име на блога: Вкусно с Йоли. Име на поста: Крекери.

    img3.jpg


    Идеята ми е, че е по-добре да излиза: Крекери | Вкусно с Йоли, а не Вкусно с Йоли: Крекери.

    Ти ако търсиш по съдържание за думата крекери, в кое ще се загледаш повече - Вкусно с Йоли или Крекери? Кодът който съм дал прави именно това - разменя им местата. Няма нищо общо с url-a.
    Доста хора твърдят, че гугъл "харесва" така структурирани заглавия.
     
  9. pepo_999

    pepo_999 Well-Known Member

    Рег.:
    Юли 29, 2012
    Съобщения:
    3,616
    Харесвания:
    178
    Точки:
    63
    От: Blogger трикове

    точно това ти написах - при уорда в гугъл си излиза името на публикацията, името на сайта

    сега бутах един код и разбрах за какво става въпрос http://cocktailbg.blogspot.com/2012/11/blog-post_17.html този си е така без да съм правил нищо,

    явно при блогове които имам от години излиза както гугъл си го е направил - старите шаблони, докато новите ми блогове с динамични шаблони и слайдове си излиза така без да буташ нищо по кода
     
    Последно редактирано: Ян 30, 2013
  10. dilyan_ostr

    dilyan_ostr Active Member

    Рег.:
    Дек 4, 2012
    Съобщения:
    718
    Харесвания:
    104
    Точки:
    43
    От: Blogger трикове

    Точно това имах предвид ;) А шаблоните, които предоставя blogger, не са правени от гугъл, а от разни фирми, които се рекламират по този начин. Пробвай и някой от сегашните темплейти, да видиш, че и там заглавието излиза първо с името на блога (примерно Awesome Inc шаблона). Както са ти направили да ти излиза заглавието по определен начин (правилен или не), така са ти и вкарали разни други приставки - например за шерване, за FB like, и т.н. Идеята на тази тема както написах е: това което не ти дава шаблонът, който използваш, да го модифицираш според нуждите си.
     
  11. stroej

    stroej Active Member

    Рег.:
    Ноем 25, 2009
    Съобщения:
    443
    Харесвания:
    75
    Точки:
    28
    Място:
    Plovdiv
    От: Blogger трикове

    Scroll back to top button:

    Има 2 начина да го добавите:
    1. В html/Java widget в самите допълнителни функции на блогър.
    2. Редактирате html кода.
     
  12. dilyan_ostr

    dilyan_ostr Active Member

    Рег.:
    Дек 4, 2012
    Съобщения:
    718
    Харесвания:
    104
    Точки:
    43
    От: Blogger трикове

    Как да направим къстъм менюто да работи?

    Може малко хора да използват такива темплейти, но накратко. Имате темплейт, с падащо меню и подкатегории. То е допълнително зададено в дизайна, отделно е от блогърското меню за страниците (не постовете). Чудите се защо не можете да променяте нищо по това меню, нито пък да линквате неща към него? Причината е, че това меню не е вързано към blogger платформата, можете да го оправите само през edit html.
    Как става? Влизате в template, edit html --> expand widget templates. С ctr+f търсите името на стандартно зададеното име на дадена кутийка от менюто. Например ако кутийката от менюто е sport news. Искате да се казва маратонки. Намирате sport news в кода и сменяте с маратонки. най често това име се намира в тага <li> </li>.
    Сменихме името, как да го вържем към някаква страница. Най-логично е да го вържете за определен етикет. Първо намерете url-а на етикета. Влизате си в блога и давате с десен бутон върху етикета copy link location. Трябва да изглежда по този начин: http://име на блога дот blogspot дот com/search/label/име на етикета.

    Отивате на реда с името на кутийкта от менюто (маратонки). Намирате тага <li>. Веднага след <a href=' слагате адреса на етикета

    Винаги давайте preview, преди да сейвате!!! чак ако всичко е ок, тогава записвате

    Вече като цъкнете върху кутийката маратонки, ще ви излизат всички постове с етикет маратонки.
    По същия начин коригирате и другите кутийки на менюто.

    Надявам се кода, който съм дал да действа при всички темплейти, понеже не съм имал възможност да пробвам на много и различни, но досега ми работи отлично там където съм го ползвал.
     
    Последно редактирано: Февру 3, 2013
  13. dilyan_ostr

    dilyan_ostr Active Member

    Рег.:
    Дек 4, 2012
    Съобщения:
    718
    Харесвания:
    104
    Точки:
    43
    От: Blogger трикове

    ................
     
    Последно редактирано: Февру 5, 2013
  14. petrov_mm

    petrov_mm Member

    Рег.:
    Ян 12, 2010
    Съобщения:
    79
    Харесвания:
    6
    Точки:
    8
    От: Blogger трикове

    Здравейте. Ако променя шаблона на блога, трябва ли да поставям наново "промяна заглавието на страницата на поста " и "meta tags".
     
  15. pepo_999

    pepo_999 Well-Known Member

    Рег.:
    Юли 29, 2012
    Съобщения:
    3,616
    Харесвания:
    178
    Точки:
    63
    От: Blogger трикове

    зависи от шаблона не всеки ще пасне за външния вид, иначе нищо не променяш
     
  16. Странникът

    Странникът Well-Known Member

    Рег.:
    Окт 14, 2011
    Съобщения:
    4,524
    Харесвания:
    599
    Точки:
    113
    От: От: Blogger трикове

    До колкото знам това е забранена практика от Гугъл и за такова нещо са наказвали сайтове. С тази практика рискувате сайта ви да бъде баннат!
     
  17. dilyan_ostr

    dilyan_ostr Active Member

    Рег.:
    Дек 4, 2012
    Съобщения:
    718
    Харесвания:
    104
    Точки:
    43
    От: От: Blogger трикове

    така е, но говорим за няколко думи. естествно ако нахакаш много съдържание по този начин, гугъл ще се усъмни. аз в момента съм вкарал 4-5 думи така и ще изчакам следващия ъпдейт да видим. то ако вкараш 100 кл. думи като мета тагове пак рискуваш бан, долу-горе същия е принципа за мен.
     
  18. Странникът

    Странникът Well-Known Member

    Рег.:
    Окт 14, 2011
    Съобщения:
    4,524
    Харесвания:
    599
    Точки:
    113
    От: От: Blogger трикове

    И една дума да има ако Гугъл надуши няма да прости.
     
  19. dilyan_ostr

    dilyan_ostr Active Member

    Рег.:
    Дек 4, 2012
    Съобщения:
    718
    Харесвания:
    104
    Точки:
    43
    От: Blogger трикове

    склонен съм да се съглася, защото сега пак се зачетох за използването на тази функция, но в SEO средите и наистина има риск. естествено баннати са били сайтове както казах оляли се с използването и, но не си струва да се рискува. Предложението го дадох понеже наистина ми трябваше тази функция за да скрия нещо, което не исках да се вижда и ми дойде идеята, че може да се вкара някоя дума допълнително (не съм първия). Махам този "трик" от темата, мерси за забележката ;)
     
  20. tedkata_m

    tedkata_m Well-Known Member

    Рег.:
    Юни 5, 2012
    Съобщения:
    1,078
    Харесвания:
    84
    Точки:
    48
    Място:
    София
    От: Blogger трикове

    Здравейте, имам блог в блогспот. В момента публикациите ми излизат според деня на пбликуване, как мога аз да си ги размествам ръчно, например да си ги направя по азбучен ред?
     

Сподели страницата

  1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies.
    Dismiss Notice