Blogger трикове

dilyan_ostr

Active Member
Отварям тази тема с идеята да се публикуват трикове, с които нашият блог в blogger, ще изглежда по-добре за потребителя, а и същевременно ще бъде по-добре възприеман от google. Ясно е, че всеки ползва някакви къстъм темплейти ,където вече има вкарани "екстри", но нека направим така всеки да разбере как да си моделира блога по свой вкус. Това може да бъдат къстъм гаджетс, кодове за определени действия на гаджета.

Първото нещо, което давам като препоръка е промяна заглавието на страницата на поста Ако темплейта които ползвате ви изкарва заглавието на страницата на поста по някой от следните начини: Име на блога:Име поста, Име на блога - Име На Поста, Име на блога ~ Име На Поста, изобщо всички модели от този тип където първо излиза заглавието на блога, е добре да се направи по следния начин: Име На Поста | Име На Блога.

Защо да го правим по този начин? Защото потребителят не търси името на вашия блог, а ценна информация която се очаква да има в него, под формата на постове. Именно заглавията на постовете трябва да излизат на първо място. По този начин намалявате риска да бъдете подминати, дори да се класирате добре в google. Това естествено е свързано и с друга подрoбност - пишете максимално кратки и описателни заглавия, такива, които да предизвикат интерес.

Как става номера?

Влизате в блогър-->template--> edit html

Давате expand widgets, след това Ctr + F и намирате <title><data:blog.pagetitle/></title>
Реплейсваме с този код:

<b:if cond='data:blog.pageName == &quot;&quot;'>
<title><data:blog.title/></title>
<b:else/>
<title><data:blog.pageName/> | <data:blog.title/></title>
</b:if>




Как да променим името на етикет, без да си играем да влизаме във всеки пост поотделно?

Отиваме в блогер --> Posts
Горе вдясно цъкнете върху All Labels. Изберете етикета, който искате да промените. Трябва да ви излязат всички постове със съответния етикет. Маркирайте всички постове. От менюто за етикетите (намира се до бутона Publish), създайте нов етикет, с който искате да замените стария. Сега, от менюто за етикетите, изберете стария етикет, който искате да замените. Веднага щом го направите, би трябвало този етикет да изчезне.

Готово - старият етикет е изтрит, на негово място в избраните постове се появява само новия.


Как да добавим сайтмап на блога?

За това писах скоро в друга тема, но ще добавя инфото и тук

1. Отиваш на www.google.com/webmasters/tools/
2. Ако не е създаден автоматично профил на сайта, отиваш на add a site горе вдясно и правиш
3. Влизаш в профила на сайта и отиваш на Optimization-->sitemaps
4. Даваш add/test sitemap горе вдясно
5. автоматично ти излиза адреса на сайта - веднага след него в полето за писане се вкарва atom.xml?redirect=false&start-index=1&max-results=500
6. test sitemap - резултат - няма грешки, даваш submit sitemap. готово!

Втори начин:
1. отиваш на http://ctrlq.org/blogger/
2. вкарваш url на блога даваш generate sitemap
3. копираш кода и отиваш в блогър, search preferences -->enable custom robots.txt-->пействаш кода и даваш сейв
4. Следваш съпките от 1 до 6, като на 5 точка вкарваш sitemap.xml в полето след адреса на блога

Използване на meta tags

Мета таговете са много важни за постигането на добри позиции в гъгъл. По принцип гугъл има вградени тагове за titile, description и keywords. Има и такива, които можете допълнително да си добавите в кода на блога, а също така да направите статични мета тагове за описание и думи - т.е такива, които ще ви излизат във всички постове и страници на блога. За да зададете метатагове само за началната страница трябва да добавите следния условен код

<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;index&quot;'>

мета таг

</b:if>

Къде се слагат? Отивате в template--> edit html. Търсите <head>, веднага под него слагате мета таговете.

<meta content='описание тук' name='description'/>

Ако искате този таг да важи само за заглавната страница използвайте условния код. Трябва да изгледжда така:

<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;index&quot;'>

<meta content='описание тук' name='description'/>

</b:if>


<meta content='сложете кл. думи тук' name='keywords'/>
<meta content='име на автора' name='author'/>
<meta content='език' name='language'/> - с този таг казваш на ботовете на какъв език ти е блога. Сменете "език" с Bulgarian, English (на английски се задава). По този начин се насочва съдържанието към определени държави.

За да зададете

<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;archive&quot;'> - спира роботите да индексират архива
<meta content='noindex,noarchive' name='robots'/>
</b:if>


<meta content='имейл на автора' name='Email'/>
 
Последно редактирано:

dilyan_ostr

Active Member
От: Blogger трикове

Как да скрием етикетите на поста?

Мен лично понякога ме дразнят етикетите, които се показват в поста. Предпочитам да си ги има като отделен гаджет, където потребителя може да намери постове с еднакъв етикет, или да се добави списък с related posts, вместо да ми излизат хиляда етикета под поста или до заглавието. Та как можем да ги скрием?

Търсим този код

<b:if cond='data:post.labels'>
<data:postLabelsLabel/>
<b:loop values='data:post.labels' var='label'>
<a expr:href='data:label.url' rel='tag'><data:label.name/></a><b:if cond='data:label.isLast != &quot;true&quot;'>,</b:if>
</b:loop>
</b:if>


В зависимост от темплейта, който ползваме може да изглежда малко по-различно. В този случай търсим само <b:if cond='data:post.labels'>

Краят на кода е
</b:loop>
</b:if>

Трием целия този код и готово - етикетите се появяват само в гаджета етикети


Как да направим така, че качено видео от youtube да се зарежда автоматично, когато се отвори поста?

Качвате си видеото по стандартния начин. След публикуване на поста, отивате в Edit Post. В лентата с инструменти избирате HTML. След като сте минали в HTML режим, намирате ulr на видеото в youtube. Веднага след него слагате този код &autoplay=1. Ако например url на видеото е http://www (dot) youtube (dot) com/v/xxxxxxx правите го така http://www (dot) youtube (dot) com/v/xxxxxxx&autoplay=1
 
Последно редактирано:

pepo_999

Well-Known Member
От: Blogger трикове

Първото нещо, което давам като препоръка е промяна заглавието на страницата на поста Ако темплейта които ползвате ви изкарва заглавието на страницата на поста по някой от следните начини: Име на блога:Име поста, Име на блога - Име На Поста, Име на блога ~ Име На Поста, изобщо всички модели от този тип където първо излиза заглавието на блога, е добре да се направи по следния начин: Име На Поста | Име На Блога.

за този в подписа ти не е точно както си го описал http://footballmanagerbg.blogspot.com/2012/11/football-manager.html
 

dilyan_ostr

Active Member
От: Blogger трикове

при мен си излиза име на блога, дата, име на публикация или бъркам
img1.jpg
img2.jpg
Става въпрос заглавието на самата страница в браузъра да ти излиза по този начин, с също в SERP -а. Примера малко не е подходящ, защото двете имена са подобни, но логиката е ясна.

Доколкото разбирам въпроса ти е относно в гугъл какво точно ще излиза под заглавието на страницата. Там също може да се моделира, например да излиза само описанието (без дати и други подробности). Но за това ще пиша по-нататък евентуално
 

pepo_999

Well-Known Member
От: Blogger трикове

сега разбрах че заменяш това blog-post_2671.html примерно с името на публикацията, да това става, те затова в уорд прес са си го измислили хората без да се ровиш по кода, буташ си отметката и си готов, някъде по форума имаше скоро тема кой е по удачния вариант от двата особенно ако ще ти изписва името на кирилица, затова съм пуснал два блога по един вариант за да видя има ли разлика или не
 

dilyan_ostr

Active Member
От: Blogger трикове

май нещо не можем да се разберем с теб. Айде още един пример ще ти дам с първия блог, който намерих в гугъл. Това според мен "не е правилно", въпреки че блогът като гледам си е бая посещаван и без това. Име на блога: Вкусно с Йоли. Име на поста: Крекери.

img3.jpg


Идеята ми е, че е по-добре да излиза: Крекери | Вкусно с Йоли, а не Вкусно с Йоли: Крекери.

Ти ако търсиш по съдържание за думата крекери, в кое ще се загледаш повече - Вкусно с Йоли или Крекери? Кодът който съм дал прави именно това - разменя им местата. Няма нищо общо с url-a.
Доста хора твърдят, че гугъл "харесва" така структурирани заглавия.
 

pepo_999

Well-Known Member
От: Blogger трикове

точно това ти написах - при уорда в гугъл си излиза името на публикацията, името на сайта

сега бутах един код и разбрах за какво става въпрос http://cocktailbg.blogspot.com/2012/11/blog-post_17.html този си е така без да съм правил нищо,

явно при блогове които имам от години излиза както гугъл си го е направил - старите шаблони, докато новите ми блогове с динамични шаблони и слайдове си излиза така без да буташ нищо по кода
 
Последно редактирано:

dilyan_ostr

Active Member
От: Blogger трикове

сега бутах един код и разбрах за какво става въпрос http://cocktailbg.blogspot.com/2012/11/blog-post_17.html този си е така без да съм правил нищо, явно при блогове които имам от години излиза както гугъл си го е направил - старите шаблони, докато новите ми блогове с динамични шаблони и слайдове си излиза така без да буташ нищо по кода
Точно това имах предвид ;) А шаблоните, които предоставя blogger, не са правени от гугъл, а от разни фирми, които се рекламират по този начин. Пробвай и някой от сегашните темплейти, да видиш, че и там заглавието излиза първо с името на блога (примерно Awesome Inc шаблона). Както са ти направили да ти излиза заглавието по определен начин (правилен или не), така са ти и вкарали разни други приставки - например за шерване, за FB like, и т.н. Идеята на тази тема както написах е: това което не ти дава шаблонът, който използваш, да го модифицираш според нуждите си.
 

stroej

Active Member
От: Blogger трикове

Scroll back to top button:

<script type="text/javascript" src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.3.2/jquery.min.js"></script>
<script type="text/javascript" >
var scrolltotop={
//startline: Integer. Number of pixels from top of doc scrollbar is scrolled before showing control
//scrollto: Keyword (Integer, or "Scroll_to_Element_ID"). How far to scroll document up when control is clicked on (0=top).
setting: {startline:100, scrollto: 0, scrollduration:1000, fadeduration:[500, 100]},
controlHTML: 'Добавене тук линка към картинката"/>',
//HTML for control, which is auto wrapped in DIV w/ ID="topcontrol"
controlattrs: {offsetx:5, offsety:5}, //offset of control relative to right/ bottom of window corner
anchorkeyword: '#top', //Enter href value of HTML anchors on the page that should also act as "Scroll Up" links
state: {isvisible:false, shouldvisible:false},
scrollup:function(){
if (!this.cssfixedsupport) //if control is positioned using JavaScript
this.$control.css({opacity:0}) //hide control immediately after clicking it
var dest=isNaN(this.setting.scrollto)? this.setting.scrollto : parseInt(this.setting.scrollto)
if (typeof dest=="string" && jQuery('#'+dest).length==1) //check element set by string exists
dest=jQuery('#'+dest).offset().top
else
dest=0
this.$body.animate({scrollTop: dest}, this.setting.scrollduration);
},
keepfixed:function(){
var $window=jQuery(window)
var controlx=$window.scrollLeft() + $window.width() - this.$control.width() - this.controlattrs.offsetx
var controly=$window.scrollTop() + $window.height() - this.$control.height() - this.controlattrs.offsety
this.$control.css({left:controlx+'px', top:controly+'px'})
},
togglecontrol:function(){
var scrolltop=jQuery(window).scrollTop()
if (!this.cssfixedsupport)
this.keepfixed()
this.state.shouldvisible=(scrolltop>=this.setting.startline)? true : false
if (this.state.shouldvisible && !this.state.isvisible){
this.$control.stop().animate({opacity:1}, this.setting.fadeduration[0])
this.state.isvisible=true
}
else if (this.state.shouldvisible==false && this.state.isvisible){
this.$control.stop().animate({opacity:0}, this.setting.fadeduration[1])
this.state.isvisible=false
}
},

init:function(){
jQuery(document).ready(function($){
var mainobj=scrolltotop
var iebrws=document.all
mainobj.cssfixedsupport=!iebrws || iebrws && document.compatMode=="CSS1Compat" && window.XMLHttpRequest //not IE or IE7+ browsers in standards mode
mainobj.$body=(window.opera)? (document.compatMode=="CSS1Compat"? $('html') : $('body')) : $('html,body')
mainobj.$control=$('<div id="topcontrol">'+mainobj.controlHTML+'</div>')
.css({position:mainobj.cssfixedsupport? 'fixed' : 'absolute', bottom:mainobj.controlattrs.offsety, right:mainobj.controlattrs.offsetx, opacity:0, cursor:'pointer'})
.attr({title:'Scroll Back to Top'})
.click(function(){mainobj.scrollup(); return false})
.appendTo('body')
if (document.all && !window.XMLHttpRequest && mainobj.$control.text()!='') //loose check for IE6 and below, plus whether control contains any text
mainobj.$control.css({width:mainobj.$control.width()}) //IE6- seems to require an explicit width on a DIV containing text
mainobj.togglecontrol()
$('a[href="' + mainobj.anchorkeyword +'"]').click(function(){
mainobj.scrollup()
return false
})
$(window).bind('scroll resize', function(e){
mainobj.togglecontrol()
})
})
}
}
scrolltotop.init()
</script>
Има 2 начина да го добавите:
1. В html/Java widget в самите допълнителни функции на блогър.
2. Редактирате html кода.
 

dilyan_ostr

Active Member
От: Blogger трикове

Как да направим къстъм менюто да работи?

Може малко хора да използват такива темплейти, но накратко. Имате темплейт, с падащо меню и подкатегории. То е допълнително зададено в дизайна, отделно е от блогърското меню за страниците (не постовете). Чудите се защо не можете да променяте нищо по това меню, нито пък да линквате неща към него? Причината е, че това меню не е вързано към blogger платформата, можете да го оправите само през edit html.
Как става? Влизате в template, edit html --> expand widget templates. С ctr+f търсите името на стандартно зададеното име на дадена кутийка от менюто. Например ако кутийката от менюто е sport news. Искате да се казва маратонки. Намирате sport news в кода и сменяте с маратонки. най често това име се намира в тага <li> </li>.
Сменихме името, как да го вържем към някаква страница. Най-логично е да го вържете за определен етикет. Първо намерете url-а на етикета. Влизате си в блога и давате с десен бутон върху етикета copy link location. Трябва да изглежда по този начин: http://име на блога дот blogspot дот com/search/label/име на етикета.

Отивате на реда с името на кутийкта от менюто (маратонки). Намирате тага <li>. Веднага след <a href=' слагате адреса на етикета

Винаги давайте preview, преди да сейвате!!! чак ако всичко е ок, тогава записвате

Вече като цъкнете върху кутийката маратонки, ще ви излизат всички постове с етикет маратонки.
По същия начин коригирате и другите кутийки на менюто.

Надявам се кода, който съм дал да действа при всички темплейти, понеже не съм имал възможност да пробвам на много и различни, но досега ми работи отлично там където съм го ползвал.
 
Последно редактирано:

petrov_mm

Member
От: Blogger трикове

Здравейте. Ако променя шаблона на блога, трябва ли да поставям наново "промяна заглавието на страницата на поста " и "meta tags".
 

Странникът

Well-Known Member
От: От: Blogger трикове

Този код можем да използваме когато искаме определен текст/обект в страницата да бъде индексиран от търсещите машини, но да бъде "невидим" за потребителите.
До колкото знам това е забранена практика от Гугъл и за такова нещо са наказвали сайтове. С тази практика рискувате сайта ви да бъде баннат!
 

dilyan_ostr

Active Member
От: От: Blogger трикове

До колкото знам това е забранена практика от Гугъл и за такова нещо са наказвали сайтове. С тази практика рискувате сайта ви да бъде баннат!
така е, но говорим за няколко думи. естествно ако нахакаш много съдържание по този начин, гугъл ще се усъмни. аз в момента съм вкарал 4-5 думи така и ще изчакам следващия ъпдейт да видим. то ако вкараш 100 кл. думи като мета тагове пак рискуваш бан, долу-горе същия е принципа за мен.
 

Странникът

Well-Known Member
От: От: Blogger трикове

така е, но говорим за няколко думи....
И една дума да има ако Гугъл надуши няма да прости.
 

dilyan_ostr

Active Member
От: Blogger трикове

склонен съм да се съглася, защото сега пак се зачетох за използването на тази функция, но в SEO средите и наистина има риск. естествено баннати са били сайтове както казах оляли се с използването и, но не си струва да се рискува. Предложението го дадох понеже наистина ми трябваше тази функция за да скрия нещо, което не исках да се вижда и ми дойде идеята, че може да се вкара някоя дума допълнително (не съм първия). Махам този "трик" от темата, мерси за забележката ;)
 

tedkata_m

Well-Known Member
От: Blogger трикове

Здравейте, имам блог в блогспот. В момента публикациите ми излизат според деня на пбликуване, как мога аз да си ги размествам ръчно, например да си ги направя по азбучен ред?
 

Горе