Blogger трикове

Dencho Ve

New Member
От: Blogger трикове

Здравейте, до сега не се бях пробвал да пусна блог и накрая се реших и искам да питам 2 въпроса: Защо не го виждам в гугъл?От каде мога да намеря шаблони за блогър? Днес му добавих :
<meta content='' name='description'/>
<meta content='' name='keywords'/>
<meta content='ITReview' name='author'/>
<meta content='ALL' name='ROBOTS'/>
<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;item&quot;'>
<title>
<data:blog.pageName/> | <data:blog.title/>
</title>
</b:if>

Също така забелязах че търсачката в блога не работи.
 

ScreeM

Member
От: Blogger трикове

Здравейте, Колеги

Искам да попитам дали някой знае как в самия блог да си сложа прозорец, в който да са ми най-популярните статии, но не с притурка, а с хтмл код.
Благодаря предварително
 

dilyan_ostr

Active Member
От: Blogger трикове

Здравей,

Не съм сигурен дали разбрах точно какво искаш, но ето нещо което не съм пробвал но изглежда добре. Слайдър с популярните постове от блога, който се показва над постовете. Ще трябва да вкараш съответния CSS, JQuery и HTML в кода на блога.

Ето линкче към темата


Пиши после ако го тестваш и какъв е резултата..
 

dilyan_ostr

Active Member
От: Blogger трикове

отдавна не съм писал в темата и реших да пусна един трик.

Добавяне на приставка, която показва последните публикации с даден етикет
(подобна на Popular posts).

Влизате е кода на блога през Edit HTML. С ctr+f намирате

Код:
]]></b:skin>
над него слагате този код
Код:
/* Recent posts by labels
--------------------------------- */
img.label_thumb{
float:left;
margin-right:10px !important;
height:65px; /* Thumbnail height */
width:65px; /* Thumbnail width */
border: 1px solid #fff;
-webkit-border-radius: 10px;
-moz-border-radius: 10px;
border-radius: 10px;
-webkit-box-shadow: 0 1px 1px rgba(0, 0, 0, .4);
-moz-box-shadow: 0 1px 1px rgba(0, 0, 0, .4);
box-shadow: 0 1px 1px rgba(0, 0, 0, .4);
}

.label_with_thumbs {
float: left;
width: 100%;
min-height: 70px;
margin: 0px 10px 2px 0px;
padding: 0;
}
ul.label_with_thumbs li {
padding:8px 0;
min-height:65px;
margin-bottom:0px;
border-bottom: 1px dotted #999999;
}

.label_with_thumbs li{
list-style: none ;
padding-left:0px !important;
}

.label_with_thumbs a { text-transform: uppercase;}
.label_with_thumbs strong {padding-left:0px; }
Следваща стъпка - намирате

Код:
 </head>
и над него слагате следният скрипт

Код:
<script type='text/javascript'>
//<![CDATA[
function labelthumbs(json){document.write('<ul class="label_with_thumbs">');for(var i=0;i<numposts;i++){var entry=json.feed.entry[i];var posttitle=entry.title.$t;var posturl;if(i==json.feed.entry.length)break;for(var k=0;k<entry.link.length;k++){if(entry.link[k].rel=='replies'&&entry.link[k].type=='text/html'){var commenttext=entry.link[k].title;var commenturl=entry.link[k].href;}
if(entry.link[k].rel=='alternate'){posturl=entry.link[k].href;break;}}var thumburl;try{thumburl=entry.media$thumbnail.url;}catch(error)
{s=entry.content.$t;a=s.indexOf("<img");b=s.indexOf("src=\"",a);c=s.indexOf("\"",b+5);d=s.substr(b+5,c-b-5);if((a!=-1)&&(b!=-1)&&(c!=-1)&&(d!="")){thumburl=d;}else thumburl='http://3.bp.blogspot.com/-zP87C2q9yog/UVopoHY30SI/AAAAAAAAE5k/AIyPvrpGLn8/s1600/picture_not_available.png';}
var postdate=entry.published.$t;var cdyear=postdate.substring(0,4);var cdmonth=postdate.substring(5,7);var cdday=postdate.substring(8,10);var monthnames=new Array();monthnames[1]="Jan";monthnames[2]="Feb";monthnames[3]="Mar";monthnames[4]="Apr";monthnames[5]="May";monthnames[6]="June";monthnames[7]="July";monthnames[8]="Aug";monthnames[9]="Sept";monthnames[10]="Oct";monthnames[11]="Nov";monthnames[12]="Dec";document.write('<li class="clearfix">');if(showpostthumbnails==true)
document.write('<a href="'+posturl+'" target ="_top"><img class="label_thumb" src="'+thumburl+'"/></a>');document.write('<strong><a href="'+posturl+'" target ="_top">'+posttitle+'</a></strong><br>');if("content"in entry){var postcontent=entry.content.$t;}
else
if("summary"in entry){var postcontent=entry.summary.$t;}
else var postcontent="";var re=/<\S[^>]*>/g;postcontent=postcontent.replace(re,"");if(showpostsummary==true){if(postcontent.length<numchars){document.write('');document.write(postcontent);document.write('');}
else{document.write('');postcontent=postcontent.substring(0,numchars);var quoteEnd=postcontent.lastIndexOf(" ");postcontent=postcontent.substring(0,quoteEnd);document.write(postcontent+'...');document.write('');}}
var towrite='';var flag=0;document.write('<br>');if(showpostdate==true){towrite=towrite+monthnames[parseInt(cdmonth,10)]+'-'+cdday+' - '+cdyear;flag=1;}
if(showcommentnum==true)
{if(flag==1){towrite=towrite+' | ';}
if(commenttext=='1 Comments')commenttext='1 Comment';if(commenttext=='0 Comments')commenttext='No Comments';commenttext='<a href="'+commenturl+'" target ="_top">'+commenttext+'</a>';towrite=towrite+commenttext;flag=1;;}
if(displaymore==true)
{if(flag==1)towrite=towrite+' | ';towrite=towrite+'<a href="'+posturl+'" class="url" target ="_top">More »</a>';flag=1;;}
document.write(towrite);document.write('</li>');if(displayseparator==true)
if(i!=(numposts-1))
document.write('');}document.write('</ul>');}
//]]>
</script>
След като запазите, добавяте gadget с add gadget --> HTML/Javascript.

В полето слагате следния скрипт:

Код:
<script type='text/javascript'>var numposts = 3;var showpostthumbnails = true;var displaymore = false;var displayseparator = true;var showcommentnum = false;var showpostdate = false;var showpostsummary = true;var numchars = 100;</script>
<script type="text/javascript" src="/feeds/posts/default/-/Name-of-the-label?published&alt=json-in-script&callback=labelthumbs"></script>

на мястото на Name-of-the-label, слагате точното име на етикета, за който искате да ви излизат последните публикации.

Източник
 

toniintro

Active Member
От: От: Blogger трикове

Дайте идея как да направя заглавието на блога да излиза на 2 реда. Не искам част от него да е в описанието. Искам да направя заглавие от 5 думи да излиза на 2 реда един под друг. Пробвах няколко варианта, но безуспешно.
 

iliqnktz

Active Member
От: Blogger трикове

Как да сложим скрол на кутията с етикети:

Влезте в кода на блога си чрез Edit HTML и чрез инструмента "Прескачане към приспособлението", прескочете към "Label1", след което го разгърнете, за да се получи това:
Код:
<b:widget id='Label1' locked='false' title='' type='Label'>
             <b:includable id='main'>
  <b:if cond='data:title'>
    <h2><data:title/></h2>
  </b:if>
  <div expr:class='&quot;widget-content &quot; + data:display + &quot;-label-widget-content&quot;'>
    <b:if cond='data:display == &quot;list&quot;'>
      <ul>
      <b:loop values='data:labels' var='label'>
        <li>
          <b:if cond='data:blog.url == data:label.url'>
            <span expr:dir='data:blog.languageDirection'><data:label.name/></span>
          <b:else/>
            <a expr:dir='data:blog.languageDirection' expr:href='data:label.url'><data:label.name/></a>
          </b:if>
          <b:if cond='data:showFreqNumbers'>
            <span dir='ltr'>(<data:label.count/>)</span>
          </b:if>
        </li>
      </b:loop>
      </ul>
    <b:else/>
      <b:loop values='data:labels' var='label'>
        <span expr:class='&quot;label-size label-size-&quot; + data:label.cssSize'>
          <b:if cond='data:blog.url == data:label.url'>
            <span expr:dir='data:blog.languageDirection'><data:label.name/></span>
          <b:else/>
            <a expr:dir='data:blog.languageDirection' expr:href='data:label.url'><data:label.name/></a>
          </b:if>
          <b:if cond='data:showFreqNumbers'>
            <span class='label-count' dir='ltr'>(<data:label.count/>)</span>
          </b:if>
        </span>
      </b:loop>
    </b:if>
    <b:include name='quickedit'/>
Сега ще добавим просто следните два реда:
Код:
<b:widget id='Label1' locked='false' title='' type='Label'>
             <b:includable id='main'>
  <b:if cond='data:title'>
    <h2><data:title/></h2>
  </b:if>
  <div expr:class='&quot;widget-content &quot; + data:display + &quot;-label-widget-content&quot;'>
<div style='overflow:auto; width:ancho; height:200px;'> [1ВИ РЕД Е ДОБАВЕН ТУК]
    <b:if cond='data:display == &quot;list&quot;'>
      <ul>
и
Код:
<span class='label-count' dir='ltr'>(<data:label.count/>)</span>
          </b:if>
        </span>
      </b:loop>
    </b:if>
</div> [2РИ РЕД Е ДОБАВЕН ТУК]
    <b:include name='quickedit'/>
Зад редовете съм сложил [1ВИ РЕД Е ДОБАВЕН ТУК] и [2РИ РЕД Е ДОБАВЕН ТУК] (които трябва да махнете), за да не четете и търсите къде съм ги поставил. Запазвате промените. Ако искате да промените височината на прозореца, просто променете в кода
Код:
<div style='overflow:auto; width:ancho; height:200px;'>
200px на колкото желаете! Препоръчително е да слагате кода ръчно, за да няма каши. :)
 

sixking

Well-Known Member
От: Blogger трикове

Определено темата е пълна с полезни съвети. Евала на всички, който са помогнали с нещо :)
 

emil_vlkv

Member
От: Blogger трикове

За нас темата е изключително полезна. Но за хората, които досега са се занимавали с Wordpress само все едно китайски значи гледат. :)
 

sgg21

New Member
От: Blogger трикове

Отскоро имам сайт. Все още няма реклами на него. Мисля да създам блог, там да пиша статии и да има линк към основния сайт. Трафик към блога ще отива от ФБ и сайта, а от блога към сайта. Има ли опасност Г. да накаже блога, защото има линк към друг сайт? Доколкото разбрах в Блогър е разрешено само Адсенс. Четох, че и блогове са заключвани заради афилиейт. Моят случай не е такъв, но все пак има линк и може да го изтълкуват като реклама, знам ли?

Ако на поста не му е тук мястото моля да го преместите или изтриете.
 

toniintro

Active Member
От: Blogger трикове

Отскоро имам сайт. Все още няма реклами на него. Мисля да създам блог, там да пиша статии и да има линк към основния сайт. Трафик към блога ще отива от ФБ и сайта, а от блога към сайта. Има ли опасност Г. да накаже блога, защото има линк към друг сайт? Доколкото разбрах в Блогър е разрешено само Адсенс. Четох, че и блогове са заключвани заради афилиейт. Моят случай не е такъв, но все пак има линк и може да го изтълкуват като реклама, знам ли?

Ако на поста не му е тук мястото моля да го преместите или изтриете.
За линк към друг сайт няма да те накажат. Друг начин, който аз бих използвал е да създадеш суб домейн към сайта си и да го закрепиш към блога в блогър. Т.е. ако сайтът и е http://www.moqtsait.com направи суб домейн http://www.blog.moqtsait.com. Така няма да имаш никакви грижи. Карай си трафика от ФБ в блога и си го пращай към основния сайт.
 

Lony

Member
От: Blogger трикове

Това при мен не подейства:

Как да скрием етикетите на поста?

Мен лично понякога ме дразнят етикетите, които се показват в поста. Предпочитам да си ги има като отделен гаджет, където потребителя може да намери постове с еднакъв етикет, или да се добави списък с related posts, вместо да ми излизат хиляда етикета под поста или до заглавието. Та как можем да ги скрием?

Търсим този код

<b:if cond='data:post.labels'>
<data:postLabelsLabel/>
<b:loop values='data:post.labels' var='label'>
<a expr:href='data:label.url' rel='tag'><data:label.name/></a><b:if cond='data:label.isLast != &quot;true&quot;'>,</b:if>
</b:loop>
</b:if>

тези дето се плезят не са от мен

Махам ги и от Оформление, и пак не става...
 

toniintro

Active Member
От: От: Blogger трикове

Това при мен не подейства:

Как да скрием етикетите на поста?

Мен лично понякога ме дразнят етикетите, които се показват в поста. Предпочитам да си ги има като отделен гаджет, където потребителя може да намери постове с еднакъв етикет, или да се добави списък с related posts, вместо да ми излизат хиляда етикета под поста или до заглавието. Та как можем да ги скрием?

Търсим този код

<b:if cond='data:post.labels'>
<data:postLabelsLabel/>
<b:loop values='data:post.labels' var='label'>
<a expr:href='data:label.url' rel='tag'><data:label.name/></a><b:if cond='data:label.isLast != "true"'>,</b:if>
</b:loop>
</b:if>

тези дето се плезят не са от мен

Махам ги и от Оформление, и пак не става...
През Оформление -> Публикации в блога->Редактиране. От там махаш чавката на Етикети. Така не става ли?
 

toniintro

Active Member

Lony

Member
От: Blogger трикове

Здравейте!
Как мога да променя адреса на публикациите да не излиза с датата на публикуване, а със заглавието на публикацията?
Например това: styleoflifebg.blogspot.com/2015/04/blog-post.html
да излиза като: styleoflifebg.blogspot.com/koqesiafurlur/blog-post.html

В Оформление - Редактиране на публикация, не намирам опция заглавие на публикация
 

Lony

Member
От: От: Blogger трикове

Здравейте!
Как мога да променя адреса на публикациите да не излиза с датата на публикуване, а със заглавието на публикацията?
Например това: styleoflifebg.blogspot.com/2015/04/blog-post.html
да излиза като: styleoflifebg.blogspot.com/koqesiafurlur/blog-post.html

В Оформление - Редактиране на публикация, не намирам опция заглавие на публикация
В Настройки на публикацията - има опция Постоянна връзка, но няма опция за Персонализиране на URL?
 

Lony

Member
От: Blogger трикове

Оф, сега разбрах, публикацията трябва да е чернова, тогава дава персонализиране :oops:
 

toniintro

Active Member
От: Blogger трикове

Оф, сега разбрах, публикацията трябва да е чернова, тогава дава персонализиране :oops:
Това е единия вариант. Другият вариант е да пишеш първо заглавието с латински букви и след публикуването да промениш заглавието на кирилица. Предполагам, че пишеш заглавието на кирилица, защото това е проблем, с който се сблъскват много хора, когато блогът им е на български.
 

Lony

Member
От: Blogger трикове

Здравейте!

Не мога да намеря как да променя адресите на етикетите? В момента излизат така: styleoflifebg.blogspot.com/search/label/%D0%BA%D0%B8%D0%BD%D0%BE/
 

Горе