Blogger трикове

dilyan_ostr

Active Member
От: От: Blogger трикове

Здравейте, имам блог в блогспот. В момента публикациите ми излизат според деня на пбликуване, как мога аз да си ги размествам ръчно, например да си ги направя по азбучен ред?
най-лесно можеш да го направиш като просто смениш датите на поста. влизаш в редакция на поста, post settings (най-вдясно) и си избираш най-ранна дата за последния пост, който искаш да ти излиза (примерно с буквата Я). и така ги подреждаш по хронологичен ред. другия вариант е да изготвиш списък с постовете подереден в азбучен ред, но това ще бъде като приставка да кажем в сайдбара. Ако обаче е от голяма важност датата на поста да бъде точна, трябва да се търси друг вариант (чрез бъзикане на кода, да се смени заданието за сортиране по дата на сортиране по първа буква от името на поста). ако не ти е важна, дори можеш да я махнеш, за да не се вижда в поста.
 
Последно редактирано:

dilyan_ostr

Active Member
От: Blogger трикове

Как да променим детайлите, които се показват във всеки отделен пост?

Може би елементарно, но доста полезно. Отивате на layout в блогър, и търсите "Публикации в блога". Долу вдясно на тази секция има бутон едит.
Опциите са доста:

1. Можете да си изберете колко поста максимално да се показват на заглавната страница
2. Премахване на дата и час на поста, име на публикувалия и още доста неща

П.П при махането на датата и часа през лейаут, същите ще изчезнат и от описанието на публикацията в Гугъл.

Пример:
Име на публикацията: Bogger трикове
Описание: прости трикове за вашия блог в блогър
Публикувано: 01.02.2013

Как ще излиза в гугъл

Bogger трикове
01.02.2013 - прости трикове за вашия блог в блогър

Като махнете датата ще излиза:

Bogger трикове
прости трикове за вашия блог в блогър
 
Последно редактирано:

creeds

New Member
От: Blogger трикове

Как да променим детайлите, които се показват във всеки отделен пост?

Може би елементарно, но доста полезно. Отивате на layout в блогър, и търсите "Публикации в блога". Долу вдясно на тази секция има бутон едит.
Опциите са доста:

1. Можете да си изберете колко поста максимално да се показват на заглавната страница
2. Премахване на дата и час на поста, име на публикувалия и още доста неща

П.П при махането на датата и часа през лейаут, същите ще изчезнат и от описанието на публикацията в Гугъл.

Пример:
Име на публикацията: Bogger трикове
Описание: прости трикове за вашия блог в блогър
Публикувано: 01.02.2013

Как ще излиза в гугъл

Bogger трикове
01.02.2013 - прости трикове за вашия блог в блогър

Като махнете датата ще излиза:

Bogger трикове
прости трикове за вашия блог в блогър
това не работи на къстъм темплейт
пусни туториал как да си направим sitemap
 

dilyan_ostr

Active Member
От: От: Blogger трикове

това не работи на къстъм темплейт
пусни туториал как да си направим sitemap
по първия въпрос: какво разбираш под къстъм темплйет? Всеки темплейт си има секция Blog Posts (публикации в блога), където си настройваш кое как да ти излиза в самите постове. При мен работи при всички темплейти, които съм ползвал. Ако искаш прати ми да видя това, което ти ползваш и ще ти кажа как да работи. Не забравяй, че за да ти отчете промените в SERP-а трябва да минат няколко дни.

по втория въпрос: това го има в началото на темата, но ето го пак:

Как да добавим сайтмап на блога?

За това писах скоро в друга тема, но ще добавя инфото и тук

1. Отиваш на www.google.com/webmasters/tools/
2. Ако не е създаден автоматично профил на сайта, отиваш на add a site горе вдясно и правиш
3. Влизаш в профила на сайта и отиваш на Optimization-->sitemaps
4. Даваш add/test sitemap горе вдясно
5. автоматично ти излиза адреса на сайта - веднага след него в полето за писане се вкарва atom.xml?redirect=false&start-index=1&max-results=500
6. test sitemap - резултат - няма грешки, даваш submit sitemap. готово!

Втори начин:
1. отиваш на http://ctrlq.org/blogger/
2. вкарваш url на блога даваш generate sitemap
3. копираш кода и отиваш в блогър, search preferences -->enable custom robots.txt-->пействаш кода и даваш сейв
4. Следваш съпките от 1 до 6, като на 5 точка вкарваш sitemap.xml в полето след адреса на блога
 

creeds

New Member
От: От: От: Blogger трикове

по първия въпрос: какво разбираш под къстъм темплйет? Всеки темплейт си има секция Blog Posts (публикации в блога), където си настройваш кое как да ти излиза в самите постове. При мен работи при всички темплейти, които съм ползвал. Ако искаш прати ми да видя това, което ти ползваш и ще ти кажа как да работи. Не забравяй, че за да ти отчете промените в SERP-а трябва да минат няколко дни.

по втория въпрос: това го има в началото на темата, но ето го пак:

Как да добавим сайтмап на блога?

За това писах скоро в друга тема, но ще добавя инфото и тук

1. Отиваш на www.google.com/webmasters/tools/
2. Ако не е създаден автоматично профил на сайта, отиваш на add a site горе вдясно и правиш
3. Влизаш в профила на сайта и отиваш на Optimization-->sitemaps
4. Даваш add/test sitemap горе вдясно
5. автоматично ти излиза адреса на сайта - веднага след него в полето за писане се вкарва atom.xml?redirect=false&start-index=1&max-results=500
6. test sitemap - резултат - няма грешки, даваш submit sitemap. готово!

Втори начин:
1. отиваш на http://ctrlq.org/blogger/
2. вкарваш url на блога даваш generate sitemap
3. копираш кода и отиваш в блогър, search preferences -->enable custom robots.txt-->пействаш кода и даваш сейв
4. Следваш съпките от 1 до 6, като на 5 точка вкарваш sitemap.xml в полето след адреса на блога
под къстъм темлейт имам предвид ,че не са от на блоггер темлейтите, а някой който си е играл

за sitemap имах предвид добре това го направих но след това как да си вкарам в самия блог sitemap да ми излизат всички постове ?
 

dilyan_ostr

Active Member
От: Blogger трикове

темплейтите, които ти дават от blogger като си влезеш в акаунта също не са техни, просто имат споразумения с разни фирми. Всичко, което го има в нета е пригодено за блогър платформата. Ако няма такава опция да едитваш елементите в поста, значи този който си е "играл" здраво си е оставил ръцете. Ако наистина не става през лейаута, единствения начин е да редактираш през HTML-a.
За sitemap - доколкото разбирам искаш в самия блог да има "карта на сайта". Не мисля, че това го има като опция, понеже все пак това е блог а не сайт и идеята е друга. За да ти излизат всички постове хората са сложили опция за архив, популярни постове, брой постове на заглавната страница и т.н има други начини да си структурираш блога. Разглеждал съм много блогове на блогър и никога не съм виждал карта на сайта, нито пък информация как да се сложи. Другото което доста съм търсил е да се сложи брояч на всеки пост - колко пъти е бил прочетен - е вече няма такава опция и не може да се направи.
Идеята на сайтмапа за блогър е просто по-бързо и лесно да ти се индексират страниците.
 

creeds

New Member
От: Blogger трикове

темплейтите, които ти дават от blogger като си влезеш в акаунта също не са техни, просто имат споразумения с разни фирми. Всичко, което го има в нета е пригодено за блогър платформата. Ако няма такава опция да едитваш елементите в поста, значи този който си е "играл" здраво си е оставил ръцете. Ако наистина не става през лейаута, единствения начин е да редактираш през HTML-a.
За sitemap - доколкото разбирам искаш в самия блог да има "карта на сайта". Не мисля, че това го има като опция, понеже все пак това е блог а не сайт и идеята е друга. За да ти излизат всички постове хората са сложили опция за архив, популярни постове, брой постове на заглавната страница и т.н има други начини да си структурираш блога. Разглеждал съм много блогове на блогър и никога не съм виждал карта на сайта, нито пък информация как да се сложи. Другото което доста съм търсил е да се сложи брояч на всеки пост - колко пъти е бил прочетен - е вече няма такава опция и не може да се направи.
Идеята на сайтмапа за блогър е просто по-бързо и лесно да ти се индексират страниците.
еми досега доста темплейта съм пробвал никоя не рабореше с темплейт дизайнер, но не е проблем

за sitemap ето така как трябва да се направи http://www.techzain.com/p/sitemap.html да излиза, защото нали ако имаш доста броя постове задължително е да имаш sitemap ако си с адсенс

за брояча вчера се натъкнах на това http://www.mybloggertricks.com/2013/02/display-post-views-count-in-blogger-new.html
 

dilyan_ostr

Active Member
От: Blogger трикове

еми досега доста темплейта съм пробвал никоя не рабореше с темплейт дизайнер, но не е проблем

за sitemap ето така как трябва да се направи http://www.techzain.com/p/sitemap.html да излиза, защото нали ако имаш доста броя постове задължително е да имаш sitemap ако си с адсенс

за брояча вчера се натъкнах на това http://www.mybloggertricks.com/2013/02/display-post-views-count-in-blogger-new.html
ясно разбрах ти идеята. ще проверя за картата на сайта и ще постна как може да стане . за брояча като гледам наскоро са решили проблема, сигурен съм че на доста хора ще им е полезно да го имат. и за него ще драсна като го тествам.
 

creeds

New Member
От: Blogger трикове

ясно разбрах ти идеята. ще проверя за картата на сайта и ще постна как може да стане . за брояча като гледам наскоро са решили проблема, сигурен съм че на доста хора ще им е полезно да го имат. и за него ще драсна като го тествам.
знаеш ли как се сменя резолюцията на даден темплейт ? за да не ми е разпънато
 

dilyan_ostr

Active Member
От: Blogger трикове

предполагам отново питаш за къстъм темплейт :) не съм сигурен, че резолюция е точната дума, но видях че си отворил тема с този въпрос, давайки два примера. Тези неща можеш да ги оправиш през HTML-a, но зависи как е написан темплейта. Може и да го знаеш това, но все пак ще го спомена.

Как да разгледаме структурните елементи на нашия блог, за да можем да променим дизайна през HMTL опцията на блогър?

Използвайте функцията на Mozilla - десен бутон с мишката върху секция от страницата, избирате Inspect element (излседване на обект, ако се не лъжа на бг). Избирате стрелката най-долу вляво от лентата, която се показва. Така можете да видите всеки елемент как се казва, за да можете да го намерите по-лесно в кода на блога и да промените желаните параметри (шрифт на текста, цвят, бекграунд и т.н.). Освен това можете да настроите ширина, височина и други показатели на всяка секция. Прочетете повечко за HMTL и CSS и експериментирайте с блога си, и ще постигнете желания резултат.

@creeds - в този ред на мисли, ако промениш ширината на сътоветните секции или секция, или като процент от ширината на бодито или като точна цифра в пиксели, няма да ти излиза така разпънато. Като гледам първия темплейт който си показал всичко е в #basic-wrap , т.е основната ти секция е 100% от бодито. При втория темлейт #basic-wrap очевидно е някакъв процент от бодито, може би 70-80%. Ако бутнеш това в CSS и дадеш width:70% би трябвало да стане както искаш. Ако не е зададен width, просто го добавяш с точка и запетайка след друг параметър.

Не съм спец в кодовете, но на мен така ми изглежда, че е направено. Преди да сейвате давайте едно preview, и чак тога - сейв.
 

creeds

New Member
От: Blogger трикове

предполагам отново питаш за къстъм темплейт :) не съм сигурен, че резолюция е точната дума, но видях че си отворил тема с този въпрос, давайки два примера. Тези неща можеш да ги оправиш през HTML-a, но зависи как е написан темплейта. Може и да го знаеш това, но все пак ще го спомена.

Как да разгледаме структурните елементи на нашия блог, за да можем да променим дизайна през HMTL опцията на блогър?

Използвайте функцията на Mozilla - десен бутон с мишката върху секция от страницата, избирате Inspect element (излседване на обект, ако се не лъжа на бг). Избирате стрелката най-долу вляво от лентата, която се показва. Така можете да видите всеки елемент как се казва, за да можете да го намерите по-лесно в кода на блога и да промените желаните параметри (шрифт на текста, цвят, бекграунд и т.н.). Освен това можете да настроите ширина, височина и други показатели на всяка секция. Прочетете повечко за HMTL и CSS и експериментирайте с блога си, и ще постигнете желания резултат.

@creeds - в този ред на мисли, ако промениш ширината на сътоветните секции или секция, или като процент от ширината на бодито или като точна цифра в пиксели, няма да ти излиза така разпънато. Като гледам първия темплейт който си показал всичко е в #basic-wrap , т.е основната ти секция е 100% от бодито. При втория темлейт #basic-wrap очевидно е някакъв процент от бодито, може би 70-80%. Ако бутнеш това в CSS и дадеш width:70% би трябвало да стане както искаш. Ако не е зададен width, просто го добавяш с точка и запетайка след друг параметър.

Не съм спец в кодовете, но на мен така ми изглежда, че е направено. Преди да сейвате давайте едно preview, и чак тога - сейв.
Пуснах тема но никой не ми отговори и затова реших да попитам тебе
Да за резолюцията незнаех как да го кажа мисля, че се казва width доколкото разбрах
значи пробвах да го намаля само ,че 1/4 от екрана остава празно демек всичко отива в ляво
трябва по някакъв начин да се центрира с някакво кодче :)
 

dilyan_ostr

Active Member
От: Blogger трикове

ами да това може да се направи с float:center (предполагам в момента е на float:left), пак в CSS. другия начин е да зададеш margin отляво и отдясно. препоръчвам ти да прегледаш това: http://www.w3schools.com/css/css_boxmodel.asp , за да добиеш представа кое как с позиционирането на отделните елементи.
 

creeds

New Member
От: Blogger трикове

ами да това може да се направи с float:center (предполагам в момента е на float:left), пак в CSS. другия начин е да зададеш margin отляво и отдясно. препоръчвам ти да прегледаш това: http://www.w3schools.com/css/css_boxmodel.asp , за да добиеш представа кое как с позиционирането на отделните елементи.
така го правя но нестава ? ако напиша float:right минава на другата страна ?

#basic-wrap {
width: 100%;float: center;
margin: 0;
padding: 0;
}

как във css не ги разбирам ?
 

dilyan_ostr

Active Member
От: Blogger трикове

това с float-а май зависи и от другите неща как са позиционирани. пробвай с padding-left:10px;padding-right:10px или там колкото искаш.
 

creeds

New Member
От: Blogger трикове

това с float-а май зависи и от другите неща как са позиционирани. пробвай с padding-left:10px;padding-right:10px или там колкото искаш.
ти си майстор :)


#basic-wrap {
width: 70%;
margin: 0;
padding-left: 200px;
}

стана някои линии излизат но не е проблем :)
 

dilyan_ostr

Active Member
От: Blogger трикове

тия линии ги виж в коя секция са, там търси border и при нужда им намали дължината ;) предполагам че при разместванията линиите не се точно на мястото си. но нали ти казвам, чети за css ако имаш време, сайта който съм дал по-горе има много полезни неща. от там нататък всичко е експерименти и тестове
 

creeds

New Member
От: Blogger трикове

тия линии ги виж в коя секция са, там търси border и при нужда им намали дължината ;) предполагам че при разместванията линиите не се точно на мястото си. но нали ти казвам, чети за css ако имаш време, сайта който съм дал по-горе има много полезни неща. от там нататък всичко е експерименти и тестове
ясно мерси за помощта :)
 

dilyan_ostr

Active Member
От: Blogger трикове

Добавете брой преглеждания на постовете си

Благодарение на kолегата creeds мога да ви предоставя начин да се показва във всеки пост броят на посещенията. Досега това беше възможно единствено за целия блог. Информацията е от линка по-горе, предоставен от колегата. Всичко става в 5 лесни стъпки - тествано и работи!

1. Отивате в сайта на Firebase и си правите акаунт. След като се логнете най-долу на страницата има поле Create new Firebasе. В полето пишете името на блога (не урл-а). Дори не е задължително да съвпадат, името не е от значение. След като създадете Firebase, цъкнете върху него за да ви се отвори. УРЛ на базата ще ни трябва по-късно. Трябва да изглежда така: https://иметонаблога.firebaseio.com/
2. Влезте в контрол панела на блога и отидете на Edit HTML. Дайте Expand Widget Templates. С ctr+f намирате ]]></b:skin>
Точно над него поставяте следния код:

/*-------- Post Views ----------*/
#views-container {
width: 85px;
float: right;
}

.mbtloading {
background: url('http://4.bp.blogspot.com/-PZMStRDcchY/USOp3xFp4yI/AAAAAAAAJOo/rm5FSsaSKh0/s320/mbtloading.gif') no-repeat left center;
width: 16px;
height: 16px;
}

.viewscount {
float: right;
color: #EE5D06;
font: bold italic 14px arial;
}

.views-text {
float: left;
font: bold 12px arial;
color: #333;
}

.views-icon{
background: url('http://4.bp.blogspot.com/-_dXedKDHIws/USOp369zEPI/AAAAAAAAJOs/Cv3fTZUaBTU/s1600/postviews.png') no-repeat left;
border: 0px;
display: block;
width: 16px;
height: 16px;
float: left;
padding: 0px 2px;
}


Пояснения по кода:
- за да сменете позицията на плъгина (от дясно в ляво) сменяте float от right на left
-за да смените цвета на цифрата - променяте color: #EE5D06 на този, който желаете. В момента няма да давам обяснения къде да видите кодовете за различните цветове, потърсете в гугъл. По-нататък може да пиша и за това ;)
- на мен не ми харесва иконата с баровете, затова я махам - показва се само views: 10. Кодът, който трябва да изтриете е:
.views-icon{
background: url('http://4.bp.blogspot.com/-_dXedKDHIws/USOp369zEPI/AAAAAAAAJOs/Cv3fTZUaBTU/s1600/postviews.png') no-repeat left;
border: 0px;
display: block;
width: 16px;
height: 16px;
float: left;
padding: 0px 2px;
}


Ако ще триете иконката за показванията, трябва да изместите текста по-близо до брояча. В секцията .views-text { добавете padding: 0px 10px;
Трябва да стане така:

.views-text {
float: left;
padding: 0px 10px;
font: bold 12px arial;
color: #333;



- по същата логика може да си промените размера на шрифта и т.н.

3. Сега, търсете </body>
Точно над него сложете следния код:

<!-- Post Views Script by MBT -->
<script type='text/javascript'>
window.setTimeout(function() {
document.body.className = document.body.className.replace('loading', '');
}, 10);
</script>
<script src='https://cdn.firebase.com/v0/firebase.js' type='text/javascript'/>
<script>
$.each($('a[name]'), function(i, e) {
var elem = $(e).parent().find('#postviews').addClass('mbtloading');
var blogStats = new Firebase(&quot;https://иметонаблога.firebaseio.com/pages/id/&quot; + $(e).attr('name'));
blogStats.once('value', function(snapshot) {
var data = snapshot.val();
var isnew = false;
if(data == null) {
data= {};
data.value = 0;
data.url = window.location.href;
data.id = $(e).attr('name');
isnew = true;
}
elem.removeClass('mbtloading').text(data.value);
data.value++;
if(window.location.pathname!='/')
{
if(isnew)
blogStats.set(data);
else
blogStats.child('value').set(data.value);
}
});
});
</script>


На мястото на https://иметонаблога.firebaseio.com/ слагате урл-а на Firebase-a, който създадохте в стъпка 1.

4. Последна стъпка: намерете с ctr+F <data:post.body/>
Ще ви излязат няколко резултата, вие отивате на първия (може да навигирате със стрелките в полето за търсене).
Над този код поставяте следното:

<!-- Post Views Counter by MBT-->
<div id='views-container'><span class='views-icon'/><div class='views-text'>Views:</div> <div class='mbtloading viewscount' id='postviews'/></div>

Тук можете да смените Views: с друг текст по ваш избор (примерно - видяно, прочетено и т.н.)

5. Tочно под <head> слагате следния код:

<script src='http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1/jquery.min.js' type='text/javascript'></script>

Преди да запазите, давате preview. Ако няма грешки, запазете.

Ето и как ми излиза от първия тест:

test.jpg

Надявам се и при вас да работи, защото май нещата все още не са доизкусурени.

Скоро ще пиша и за други готини нещица, които можете да добавите в блога си.
 
Последно редактирано:

Горе