chatGPT дискусии / въпроси

:) Просто си направете сетъпа да може да сменяте провайдъри

Дали през openclaw за който е свикнал кодекса като harness

Дали през нещо друго OpenCode, Pi , DeepSeek Harness каквото ви допада след това мемори плъгин и може да сменята модела с такъв на друга лаборатория по средата на проект ...

Добро утро, колеги! Продължавам темата за новите модели на OpenAI, защото вече има и GPT-6.1 Sol. След предишния разговор за Sol и Luna, тук интересното е, че OpenAI представя новия Sol като модел с възможности, близки до Astra, при по-ниска цена. Основният му фокус е сложно програмиране, работа с компютърни приложения и професионални задачи. Това е позиционирането на производителя, а доколко се потвърждава на практика, ще е интересно да сравним.

За програмирането и автоматизациите според мен най-смисленият тест е работа по реален проект. Например да му се даде съществуващ сайт, да открие проблем, да направи промяната и да провери резултата. При такива задачи има значение дали разбира зависимостите и довършва работата, както и колко намеса изисква от човека.

За колегите, които използват API, стандартната цена е $2 за 1 млн. входни токена и $10 за 1 млн. изходни, а кешираният вход е $0.10. Има обаче уточнение при големите задания: над 272 000 входни токена цените за цялата заявка стават $4 за вход и $15 за изход на милион токена. Затова при големи проекти трябва да се гледа и колко контекст се подава.

Моделът разполага с контекстен прозорец от 1,05 млн. токена и поддържа различни нива на разсъждение. За разработчиците на агенти има и важна подробност: използването на инструменти става през Responses API. Chat Completions се поддържа за заявки без инструменти, така че преминаването от предишния Sol заслужава проверка на интеграцията.

Относно достъпността, OpenAI вече го включва в актуалните си материали за ChatGPT Work и Codex, но уточнява, че достъпът зависи от плана, използваното приложение и настройките на работното пространство. Затова е добре всеки да провери какво действително му се показва в избора на модели.

Лично на мен ми е интересно колко струва една успешно завършена задача. Ако по-достъпният модел изисква няколко повторения и доста поправки, ниската цена на токен не е достатъчна. Ако обаче GPT-6.1 Sol дава резултати близки до Astra при задачите, които изпълняваме ежедневно, това би било доста полезно за сайтове, клиентски проекти и бизнес автоматизации.

Някой вече пробва ли GPT-6.1 Sol? Усещате ли разлика спрямо GPT-6 Sol при програмиране, следване на инструкции и довършване на по-дълги задачи? Ще е полезно да споделите конкретни примери, включително къде още се налага да използвате Astra.

OpenAI току-що представи Dots.- 24/7 винаги включени AI агенти, които имат собствен компютър, браузър, приложения, контекст и памет.
Можете да дадете на вашия Dot достъп до инструментите, които използвате, да го научите как работите и да го оставите да работи дори когато сте далеч. Той може да проучва, да наблюдава нещата, да подготвя работа, да използва вашите приложения и да се връща, когато се нуждае от решение или одобрение.
OpenAI също така представи ChatGPT Space, където вие, други хора и вашите Dots можете да работите заедно със споделени проекти, файлове и контекст.
Dot работи много повече като някой, който работи за вас.
Давате му компютър, достъп до инструментите, от които се нуждае, контекст за това, което правите, и задачи, за които да се погрижи.
След това той действително отива и върши работата.
А със Space, вие на практика имате офис, където хора и AI служители могат да работят заедно.
Преходът от AI, който ви помага да вършите работата, към AI, който всъщност може да поеме самата работа, ще промени много.

GPT-6.1 Sol като „решение с най-доброто съотношение цена-производителност на пазара“.
Кешираните входни данни за модела струват 0,10 долара на милион токена.
Това е с 95 процента по-евтино от стандартната цена и позволява спестяване на токени при повторно използване на контекста от агентните системи. Тествах го и действително за сложни задачи харчи супер малко токени.

При мен напоследък Codex се справя много по-зле от Claude, даже вече му нямам доверие за нищо, освен за много дребни задачи. Преди малко му казах да направи нещо - нарави го, но недовършено. Казах му, че трябва да го довърши и обясних точно как, а той - прав си, ще го направя така. И нищо - въобще не работи. Пак го питам правиш ли нещо, а той - прав си трябваше да го направя и пак нищо. Няколко пъти трябва да го подканвам да работи и накрая винаги е недовършено. С Claude никога не съм имал подобни проблеми.

При мен напоследък Codex се справя много по-зле от Claude, даже вече му нямам доверие за нищо, освен за много дребни задачи. Преди малко му казах да направи нещо - нарави го, но недовършено. Казах му, че трябва да го довърши и обясних точно как, а той - прав си, ще го направя така. И нищо - въобще не работи. Пак го питам правиш ли нещо, а той - прав си трябваше да го направя и пак нищо. Няколко пъти трябва да го подканвам да работи и накрая винаги е недовършено. С Claude никога не съм имал подобни проблеми.
изобщо си нямам идея как работиш с Codex , но при мен е бетон , а само ако знаеш колко сложна билетна система изграждам в момента свързана с блокчейн за верификация на всеки един издаден билет и мобилен портфейл за билети в който дори при закупен билет ще може да го върнеш на организатора срещу заплатената сума или да го продадеш на друг потребител през портфейла на каквато ти решиш цена. Изглежда или нещо не правиш както трябва или не пишеш правилния промпт . Направи си експеримент.... дай на класик чата да ти напише промпт и този промпт го пусни на кодекс ... ще се учудиш от резултата

изобщо си нямам идея как работиш с Codex , но при мен е бетон , а само ако знаеш колко сложна билетна система изграждам в момента свързана с блокчейн за верификация на всеки един издаден билет и мобилен портфейл за билети в който дори при закупен билет ще може да го върнеш на организатора срещу заплатената сума или да го продадеш на друг потребител през портфейла на каквато ти решиш цена. Изглежда или нещо не правиш както трябва или не пишеш правилния промпт . Направи си експеримент.... дай на класик чата да ти напише промпт и този промпт го пусни на кодекс ... ще се учудиш от резултата
В повечето случаи рабаоти добре, но понякога прави такива проблеми, не знам защо. Може би зависи от модела, от начина на използване. Аз работя и с двата и с codex и claude и по принцип при моя начин на работа claude се справя по-добре и прави по-малко грешки, но може би зависи от проекта.

В повечето случаи рабаоти добре, но понякога прави такива проблеми, не знам защо. Може би зависи от модела, от начина на използване. Аз работя и с двата и с codex и claude и по принцип при моя начин на работа claude се справя по-добре и прави по-малко грешки, но може би зависи от проекта.
ти работиш с Codex , но на коя версия на GPT ? Освен това каква скорост си му задал?

1790773112281.webp

да споделете си цялото know how с chatgpt dots копие muse копие на грок бот, който е копие на hermes agent и openclaw :)

Въобще има ли го за европа че вчера това се коментираше в Х че май европа ще е пропусната

ти работиш с Codex , но на коя версия на GPT ? Освен това каква скорост си му задал?

Виж файлът 37402
Различни съм сменял, последно бях с GPT-5.6-Terra. Тествах преди малко с 6.1-Sol и като че ли е по-добре, но и харчи повече. Засега няма 6.0 или 6.1 Terra, поне при мен.

Различни съм сменял, последно бях с GPT-5.6-Terra. Тествах преди малко с 6.1-Sol и като че ли е по-добре, но и харчи повече. Засега няма 6.0 или 6.1 Terra, поне при мен.
баш в момента не харчи толкова много , то зависи на какъв план си де, аз съм на Про от 114 Евро на месец и въпреки , че седмичния лимит е умножен х 5 пак не ми стигат , този месец имам 3 занулявания на седмичния лимит, в момента довършвам портфейла и съм останал с 3% от седмичния лимит, но гледам имам бутон за зануляване и ще го ползвам след малко и пак ми идват 100%

Преди малко ми направи подобен номер 6.1. Давам му да свърши нещо, в началото работеше и изведнъж спря. Чакам го 10 минути и не прави нищо - питам го защо не работи, а той - съжалявам трябваше да го направя. Казвам му - добре, направи го. Чакам го няколко минути и пак нищо не прави - пак го питам защо, а той - съжалявам че те подведох. И така го пусках няколко пъти - не свърши никаква работа, затова се отказах и пуснах claude да го довърши.

Горе