Добро утро, колеги! Продължавам темата за новите модели на OpenAI, защото вече има и GPT-6.1 Sol. След предишния разговор за Sol и Luna, тук интересното е, че OpenAI представя новия Sol като модел с възможности, близки до Astra, при по-ниска цена. Основният му фокус е сложно програмиране, работа с компютърни приложения и професионални задачи. Това е позиционирането на производителя, а доколко се потвърждава на практика, ще е интересно да сравним.
За програмирането и автоматизациите според мен най-смисленият тест е работа по реален проект. Например да му се даде съществуващ сайт, да открие проблем, да направи промяната и да провери резултата. При такива задачи има значение дали разбира зависимостите и довършва работата, както и колко намеса изисква от човека.
За колегите, които използват API, стандартната цена е $2 за 1 млн. входни токена и $10 за 1 млн. изходни, а кешираният вход е $0.10. Има обаче уточнение при големите задания: над 272 000 входни токена цените за цялата заявка стават $4 за вход и $15 за изход на милион токена. Затова при големи проекти трябва да се гледа и колко контекст се подава.
Моделът разполага с контекстен прозорец от 1,05 млн. токена и поддържа различни нива на разсъждение. За разработчиците на агенти има и важна подробност: използването на инструменти става през Responses API. Chat Completions се поддържа за заявки без инструменти, така че преминаването от предишния Sol заслужава проверка на интеграцията.
Относно достъпността, OpenAI вече го включва в актуалните си материали за ChatGPT Work и Codex, но уточнява, че достъпът зависи от плана, използваното приложение и настройките на работното пространство. Затова е добре всеки да провери какво действително му се показва в избора на модели.
Лично на мен ми е интересно колко струва една успешно завършена задача. Ако по-достъпният модел изисква няколко повторения и доста поправки, ниската цена на токен не е достатъчна. Ако обаче GPT-6.1 Sol дава резултати близки до Astra при задачите, които изпълняваме ежедневно, това би било доста полезно за сайтове, клиентски проекти и бизнес автоматизации.
Някой вече пробва ли GPT-6.1 Sol? Усещате ли разлика спрямо GPT-6 Sol при програмиране, следване на инструкции и довършване на по-дълги задачи? Ще е полезно да споделите конкретни примери, включително къде още се налага да използвате Astra.