eMAG Marketplace за търговци – работа, проблеми, комисионна (30%), изисквания, догово

От: Да коментираме работата с ЕМАГ

Който се чувства слаб играч в нишата и си мисли, че като започне да работи с ЯмаГ ще му потръгне според мен жестоко се заблуждава, освен да даде рамо на въпросните руманески нищо друго няма да постигне, дори е по вероятно в един момент да загуби всяакакви постигнати позиции в сигмента в който натиска! Така, че това е пълна щуротия да развиваш реален конкурент на свой гръб!
Най точно казано
 
От: eMAG Marketplace за търговци – работа, проблеми, комисионна (30%), изисквания, до

Аз съм виждал разни продукти, които в еМАГ са с почти двойна надценка, та не знам там 30% от еМАГ ли са проблема или търговците нарочни пускат там скъпо, та хората като посравнят наляво надясно цените и да не купуват от тях. Ако предлагат на същите цени, то не виждам как ще се получи номера търговците да имат файда, понеже си режат собствената надценка, а ако продуктите идват от производителя с не повече от 30% горница като цена за крайния клиент, то тогава obviously няма да продаваш през техния "Marketplace". В раздел чинии и сервизи например има разни продукти, които съм виждал навсякъде другаде на цена 90лв, при тях бяха 170. Сега кой е прав и кой е крив не знам. Аз лично не бих ползвал тяхната платформа и по-скоро ще се боря с тях отколкото да ги бутам напред, със своя труд и както се изрази някой колега по-рано собствени описания, снимки и т.н. за които е отделено време и средства.
 
От: eMAG Marketplace за търговци – работа, проблеми, комисионна (30%), изисквания, до

Не разбирам какво толкова го изживявате. Присъствието на фирми като JAR в marketplace-а, ясно говори, че тези 30% са сложени там като първична селекция, отсяване или както искайте го наричате. Вярва ли някой тук, че JAR плащат на emag % по-голям от едровите им цени за дилъри. А те са много под -30%
И какво сте тръгнали да ги убеждавате колко сбъркана им е политиката. Пука им на тях. Те много добре си го знаят и също така знаят, че вие губите повече от тях, отколкото обратното. За съжаление са много сериозен фактор и всички се съобразяват с тях, колкото и да им е неприятно да си го признаят. Може и да не са това, което бяха преди година но продължават да прецакват и без това умрялата търговия в България. За много български потребители те са първата и единствена спирка купувайки нещо онлайн. Повечето от тези потребители дори не си правят труда да сравняват цени и също така не правят разлика между продукт продаван от emag и търговец в marketplace-а им.
Дано тая офшорка е надула достатъчно балона и скоро си намери нов собственик и съответно промени политиката към българския пазар.
 
От: eMAG Marketplace за търговци – работа, проблеми, комисионна (30%), изисквания, до

Мечтите са безплатни. Зад тях са Naspers (Южна Африка, 101-годишна компания, $66B пазарна капитализация, най-голяма в Африка). Пари могат да наливат до безкрай за реклама и всичко, имайки у eM 74.2% дял, а Станчу (румънец) 25.8%.

Монополистите завземат пазари, грабят, тровят и изменят пазари дори. Да си променят политиката? lol?
 
От: eMAG Marketplace за търговци – работа, проблеми, комисионна (30%), изисквания, до

Какво толкова те изненадва. Периода на растеж с агресивно навлизане на пазара започва да отминава и преминава в търсене на печалба. Но това е по-вероятно да се случи при смяна на собственост а не при тези спекуланти.
Никой не очаква да се откажат от българския пазар а просто той да се окаже незначителен за първоначално заложените цели. Такива компании могат да сменят политиката си на 180 градуса за дни и е тъпо да се правят прогнози.
 
От: eMAG Marketplace за търговци – работа, проблеми, комисионна (30%), изисквания, до

На мен ми е интересно как стои въпросът с връщането на продукти. Ако клиент ми върне продукт, еМаг ще ми върнат ли комисионната? Имат ли някаква система, която да следи този процес?
 
От: eMAG Marketplace за търговци – работа, проблеми, комисионна (30%), изисквания, до

Да, връщат я в следвашата фактура. Следи се автоматично в системата им.
 
От: eMAG Marketplace за търговци – работа, проблеми, комисионна (30%), изисквания, до

Ще коментирам така: В последните месеци на работата си най-успешния сайт в България за обяви беше умишлено съсипан от собствениците си. Който е работил с тях знае, че в последните 2-3 месеца започнаха да изискват фактури за всякак стока, продава в сайта, както и доставчика й. Това беше началото на събиране на база данни за голееми търговци и вносители, за да могат собствениците на Аукро малко по-късно да направят емаг... По същото време на закриването на аукро - те започнаха да развиват другия си сайт Продавалник - следващия най-успешен сайт. След като той стигна върховата си точка, отново го съсипаха като изтриха рейтинга на търговците, за да не бъдат конкуренти на техния еМаг. Не искам да влизам в повече подробности, но е жалко, че много малко хора осъзнават как точно работи тази компания. И естествено няма как да ги харесвам.
 
От: eMAG Marketplace за търговци – работа, проблеми, комисионна (30%), изисквания, до

Доказателства (Supplier Invoices & Contacts) се изискват И в еBay Marketplace (или чрез PP, или чрез самите eB, справка + още един screen от eB, ако не се предоставят до 72 часа, следва банан), И от Amazon Marketplace (разрови се из Seller Central темите и ще ги намериш). Конкуренцията им, която е в пъти по-голяма, си ги изисква от години тези неща (принципно) рано или късно при high volume sales, както и дали си authorized reseller (често обаче и при самото започване на продажби, още при 10-15 реализирани и под 10 отзива), reseller certificate от X компания, на която продаваш продуктите, понякога също.

Друг е въпросът на малоумността за продажби през локален Marketplace, откъдето купувачи има само от < 7M BG, от които 3M онлайн, от които 10-15% я пазарят онлайн, я не. Пазарът е никакъв, така че, който иска наистина да се развива, едва ли би започнал или ако е започнал, до продължил тук. Тоя ЕС е редно merchant да се възползва от него, а не все едно да прави неща, като че ли е < 2007г.
 
От: eMAG Marketplace за търговци – работа, проблеми, комисионна (30%), изисквания, до

Шерифе - а защо ще събираш такива данни, ако ще закриваш сайта си след два месеца и след още толкова ще отваряш най-големия онлайн магазин в страната? Всяка една стъпка на тази компания е свързана само с опитите да направи монопол на пазара и в много отношения успява.
 
От: eMAG Marketplace за търговци – работа, проблеми, комисионна (30%), изисквания, до

Как търговците в продавалника са конкуренти на търговците в emag и самия емаг!? А ма как!? Те нямат нищо общо, нито като таргет, нито като продукти. Отделно че не съм сигурен, че двата сайта са на един и същи хора, че да влизат в такива схеми. Най-малкото продавалника има пряк конкурент, който се цели в абсолютно същата аудитория, на който така или иначе помогнаха най-много. Базара има в пъти по-голяма полза от OLX, отколкото emag.

Пък и тезата да съсипеш свой успешен проект, че да помогнеш на друг, пак твой, е абсолютно налудничева. Няма такова нещо, просто е невъзможно. Това с миграцията от продавалник към OLX си има своето обяснение. На първо четене се сещам за свежо, навремето новите му собственици направиха нещо подобно и сайта се срина само за няколко месеца и вече не е фактора, който беше. Както се знае, по голямо от вселената е само човешката глупост.
 
От: eMAG Marketplace за търговци – работа, проблеми, комисионна (30%), изисквания, до

1) NEG създава „Шмекералник“ през 2008г.;
2) Allegro Group (част от мулти-милиардният $66B Naspers) купува Шмекералника (новината за това) през ноември 2010г. и от 29.11.2010г. е с нова визия. Btw, bgrabotodatel отзиви;
3) Allegro от своя страна, създадени през 1999г. и купени от Naspers през март 2008г. оперират на Източните пазари чрез auction-markets или т. нар. „Aukro“-версии за съответните държави като най-големият и влиятелен такъв е, винаги е бил и си остава полският Allegro.pl, който между другото расте най-бързо (23% growth year-on-year) от кой да е market в ЕС и е първото място за осъществяване на продажби за merchants, желаещи да стъпят на пазарът. Справка с актуална информация от юни 2016;
4) Aukro.bg, оперира същевременно и marketplace, и пишман outlet донякъде в сайтът си. Форумът беше трагедия, администрация също. Офертите ептен. Пиша, тъй като съм имал регистрация и съм се мяркал там с наблюдения;
5) eMAG историята започва от 2001г., когато се създават в RO от 2-ма румънци. През 2009г. се продават 51% от shares и така Iulian Stanciu има главния пай от това. Повече за него тук и тук (ползвайте си Chrome за auto-превод, не към BG ест.; пише интересни неща). През юли 2012г. Naspers стъпват на пазара и вземат 74.2% дял от компанията, като бизнесменът Станчиу си остава генерален мениджър все така. 2г. по-късно през юни 2014г. се откупуват и останалите 8.4% от Раду и така Станчиу има 25.8% дял, а Naspers – 74.2%. Април 2016г. купуват PC Garage (новината). С малко търсене може да се изнамери и още info;
6) През 2012г. се expand-ват в чужбина в BG. По-точно на 29.10.2012г. (пълната новина). И решават, понеже са със шмекералника под ЕДНА ШАПКА, да преобразуват Aukro-то като непечеливш сайт/бизнес или не чак толкова печелевш в печеливш. И решават да спрат сайта/домейна Aukro, преносачвайки го към eMAG BG. Бързо завземат и спечелват 60% market share тук, които към днешна дата може дори и да са повече. Новината обаче идва малко по-късно, т.е. на 14.02.2013г. (има дори тема във форума) – анонсът идва от Allegro Group. Добре е да се препрочете. Aukro акаунтите (both merchant & buyers) се конвертираха и пуснаха в eMAG's DB и съответно станаха потребителски акаунти. Отделно от тази точка, ето и Wiki за OLX-базираните classifieds sites за обяви, опериращи в 118 държави, rebranding имаше през 2014г., понеже едната им камара сайтове бяха под различни имена в различните държави, и решиха/държаха всичко да е под един brand/марка;
7) През декември 2014г. eMAG решават да стъпят и стъпват на полският пазар (as outlet, не като marketplace, където отдавна са се наложили Allegro.pl, които придобиха 2008г.) чрез Agito.pl, който е бил лидерът при е-магазини там. Така продължава тенденцията за имане на сериозен market share в дадена държава И при 2nd hand goods & new ones/marketplace, и при outlet/e-store. Още информация: „Allegro.pl has a different business model than eMag, being more similar to eBay," said Iulian Stanciu, general manager eMag.“;
8 ) 2015-6г. информация за сделката с Fashion Days (натъртвам, който не може да чете, да си ползва Chrome auto-преводачът към EN);
9) Имат и Partnership с local outlets/shops „MEGA IMAGE“ в RO, които бъка от тях там. Тенденция за навлизане в retail shops;
10) От май месец данни: 25% картови разплащания, 51% mobile visits, от които 35% sales (конвертирани в продажби), 7000-8000 RON (€1543-€1764) заплата на програмистите, revenues за 2015г. само в RO – €350M. НЕприемане на PayPal;
11) След покупката на PC Garage, Станчиу изказва становището си с пускането на разселка/expansion на геймърски език в България и Унгария. Специализиран в гейминг сферата, периферията и хардуера – „where there are no such businesses. "I saw in Bulgaria and in Hungary there is a player type PC Garage. It's a big opportunity there. I've already got areas that we had no surprises, as I had to eMAG“.

Така, че много скоро може да се очаква тук активирането на домейнът PCGarage.bg, който е ВЕЧЕ закупен на 09.12.2015г. и скоро ще се появи. Румънската му версия какво представлява: PCGarage.ro. Очаквайте скорошно загробване на PC Hardware & Console пазарът, заграбвайки сериозен дял от него (от Nikem, Sky, Techno-stores, HWBG, Gaming-Gear, Oz, etc.).

Карта къде оперира конгломератът със 101-годишна историяNaspers:

naspers.jpg

Бизнесменът-предприемач (на 40г.) Iulian Stanciu (интервю с него) е голямата акула в RO и не само, опериращо и имащо добър бизнес нюх.

След като като вече се има бегла обща представа и картинка за всичко (надявам се, че сте кликнали и прочети всичко от всички links? Щото аз – да), започват съжденията.

„е свързана само с опитите да направи монопол на пазара и в много отношения успява“ – принципно това е така. Коментирал съм го и преди:



Всеки случай стимулирането на олигополите да станат още по-големи и по-големи никога не е било решение и вариант. Впоследствие след години правят каквото си поискат, както поискат, когато поискат. Справка: Google (AdSense банани, Pandas и др. животни), Naspers (картинката), PP, eB, AMZN (ban waves) и т.н., вгледай се във Fortune 500.

От преди дни баш:



…и кръгът се затваря. Отвсякъде „цоцане“ на кинти и отвсякъде изтичане на кинти ИЗВЪН BG.

При Econt е същата работа с разликата. Тези, които отново и за пореден път им позволяват да стават все по-големи и ултра големи, са не кой да е друг, а merchants/traders и всякаквите шмекералник търговци.
Кинти от [B2C (Outlet) + B2B (Marketplace) две в едно] + при сравненията на цени често на челните места (и от там трафик) + при 2nd hand/Classifieds.

Naspers > Allegro Group (Dante International) > eMAG/OLX > и надолу останалите им поделения, компании, сайтове, marketplaces/classifieds и пр., доста от които вече споменах по-горе в точките, вкл. няколко Comparison Sites за сравнения на оферти. Всичките са по ЕДНА шапка РЕАЛНО, owner-ите на едните няма как да се „конкурират“ помежду си, отделно и че са в различни ниши завзети/превзети.

От 2005г. иначе крета Auction.bg главно за антики, колекциониране и др. вехтории. Последната 1г. някъде може би се „разви“ малко напред, има повече регистрирани и оферти съответно. Доста продавачи трупат репутация/feedbacks и имат солидна такава някои от тях. Има аукциони/търгове и BIN оферти. Така, че това може да се смята за полу-конкурент на eBay що се отнася за подобен marketplace. Видеота. Aboutизцяло българска собственост на компания от Ямбол.
 
От: eMAG Marketplace за търговци – работа, проблеми, комисионна (30%), изисквания, до

Шерифе, винаги са ме радвали постовете ти, но с това ме преби :) Уникат си!!!

Sent from my Lenovo S850 using Tapatalk
 
От: От: eMAG Marketplace за търговци – работа, проблеми, комисионна (30%), изисквания

Не човешки пост, браво! :-o:D Винаги съм подозирал че си луд, ама вече съм сигурен :) Нормален човек не би отделил толкова време и енергия да систематизира толкова информация и да ни я предостави публично, уникален! Ако минаваш към Варна лятото, пусни едно лично с телефон да добавим и бирата към репутацията! :)


1) NEG създава „Шмекералник“ през 2008г.;
2) Allegro Group (част от мулти-милиардният $66B Naspers) купува Шмекералника (новината за това) през ноември 2010г. и от 29.11.2010г. е с нова визия. Btw,...
 
От: eMAG Marketplace за търговци – работа, проблеми, комисионна (30%), изисквания, до

@¦•••SHERIFA•••¦ - аз също не мога да не напиша едно – БОГ СИ ЧОВЕК! :) Понякога и аз се ровя тук и там и си задавам подобни въпроси но ти не само си ги задаваш - явно и стигаш до правилните отговор - БРАВО! Мерси отново за информацията и начина по които си я споделил и систематизирал.
 
От: eMAG Marketplace за търговци – работа, проблеми, комисионна (30%), изисквания, до

Питайте кореспондентите си в емаг какво се случа, когато ви пуснат ваучети за отстъки? Кой ги осребрява? Какво бихте вие направили ако поличите поръчки за 50 000 лева, но трябва да ги обработите и изпратите с общ наложен платеж за около 25 000 лева? Как ще се чувствате, ако наложния платеж ви се променя на всеки 6 часа, а по договор трябва да обработите поръчката за 24 часа? Попитайте също и представители им какво се случва след като изпратите пратки за около 50 000 лева с наложен платеж за 25 000 лева и след 24 часа по тяхната система пише че е трябвало да изпратиет същите пратки за 48 000 лева? Питайте ги дали им говори нещо този случай? Питайте ги и какви са им роднинските връзки с пинокио и колко им взима Пепе за да им смалява носовете!

ПП -> Шефчето пак е пийнал малко, което си е напълно доказуемо, чрез соц. мрежите.
 
От: eMAG Marketplace за търговци – работа, проблеми, комисионна (30%), изисквания, до

Мисля, че шерифа е описал достатъчно подробно, това което казах. И OLX разбира се, че щяха да са конкурент на еMag в предишния си вид. Вече са електронен битак.
 
От: eMAG Marketplace за търговци – работа, проблеми, комисионна (30%), изисквания, до

Някой може ли да се ангажира с прогнози, какво ще стане с пазара на компютри онлайн, ако или когато PCGarage.bg стартира ?


Така, че много скоро може да се очаква тук активирането на домейнът PCGarage.bg, който е ВЕЧЕ закупен на 09.12.2015г. и скоро ще се появи. Румънската му версия какво представлява: PCGarage.ro. Очаквайте скорошно загробване на PC Hardware & Console пазарът, заграбвайки сериозен дял от него (от Nikem, Sky, Techno-stores, HWBG, Gaming-Gear, Oz, etc.).
 
От: eMAG Marketplace за търговци – работа, проблеми, комисионна (30%), изисквания, до

Да. 6 до 18 месеца след отварянето и широката му реклама по ТВ, сериозен спад на трафикът от останалите в скобите (и не само тях) към новият PC гараж. Т.е. някой, който си е мислел да отваря подобен shop, може да се замисля да преустановавя подобно нещо, тъй като в дългосрочен план, ако и тепърва ще почне да го развива, ще е супер мега бавно. Днеска постнах в една гейминг fB група Summer Sale @ Gaming връзката и веднага почнаха сравненията на цени и пр., дори „колко струвала доставката до BG от RO“, аз им викам, че скоро ще има нов сайт с български интерфейс и BGN валута, така че да почакат. Това е може би добре за тях, не и за конкуренцията, тъй като играч, който отнася постоянно глоби за какво ли не, ставащ все по-голям и по-голям, без да го притесняват глобите, всъщност продължава да завзема ниши безцеремонно, сравнително бързо и мащабно. Впоследствие и привлича B2B merchants при нечовешки условия (упоменати от hahovec като пример) да си продават стоката.

Сравниха и 6700K, че там бил 734, а в BG имало оферта от 695 лв. без доставката. После им дадох връзки от UK/DE по €335 чистак нов (656 лв.), че и по около €300 има 2nd hand или Tray, ще видим утре какво ще постнат. Който търси, намира, който не търси (достатъчно добре или както трябва), не намира. Всеки случай на wholesale от по няколко хиляди бройки със сигурност ще излизат и по-евтино де… Едно към 200 някъде се спестяват, ако се поръчват чаркалаци от non-Balkan shops за сносна гейминг конфигурация от markets, където ИМА от десетилетия конкуренция, а няма „пишман“ конкуренция или побалканчена такава.
 
Последно редактирано:
От: От: eMAG Marketplace за търговци – работа, проблеми, комисионна (30%), изисквания

Да. 6 до 18 месеца след отварянето и широката му реклама по ТВ, сериозен спад на трафикът от останалите в скобите (и не само тях) към новият PC гараж. Т.е. някой, който си е мислел да отваря подобен shop, може да се замисля да преустановавя подобно нещо, тъй като в дългосрочен план, ако и тепърва ще почне да го развива, ще е супер мега бавно. Днеска постнах в една гейминг fB група Summer Sale @ Gaming връзката и веднага почнаха сравненията на цени и пр., дори „колко струвала доставката до BG от RO“, аз им викам, че скоро ще има нов сайт с български интерфейс и BGN валута, така че да почакат. Това е може би добре за тях, не и за конкуренцията, тъй като играч, който отнася постоянно глоби за какво ли не, ставащ все по-голям и по-голям, без да го притесняват глобите, всъщност продължава да завзема ниши безцеремонно, сравнително бързо и мащабно. Впоследствие и привлича B2B merchants при нечовешки условия (упоменати от hahovec като пример) да си продават стоката.

Сравниха и 6700K, че там бил 734, а в BG имало оферта от 695 лв. без доставката. После им дадох връзки от UK/DE по €335 чистак нов (656 лв.), че и по около €300 има 2nd hand или Tray, ще видим утре какво ще постнат. Който търси, намира, който не търси (достатъчно добре или както трябва), не намира. Всеки случай на wholesale от по няколко хиляди бройки със сигурност ще излизат и по-евтино де… Едно към 200 някъде се спестяват, ако се поръчват чаркалаци от non-Balkan shops за сносна гейминг конфигурация от markets, където ИМА от десетилетия конкуренция, а няма „пишман“ конкуренция или побалканчена такава.

Нещата в гейминг сферата са дота поразлични от китайските боклуци в емаг. Тук вече нещата си имат ексклузитети, търговски представители, минимални продажби цени защитени с договори и прочие! Нещо закупено от представител в румъния, нямаш право да го продаваш извън държавата, освен в много специфични случай. Има и много други спънки за търговия с такива стоки, така че това за гейминга за момента е неосъществимо или поне не по начина по които го описваш.
 

Горе