Peer-to-peer lending платформа

От: Peer-to-peer lending платформа

Не ми се спори. Дупнишката ВКС е само една осветлена такава, преди време всяко предприятие и по - голям колектив имаше такава каса - всички фалираха по една, или друга причина. С кооперациите в голямата си част е същото, но всички, които имат участие в тях си затварят очите за злоупотребите в тях, защото нямат алтернатива. Общо взето такива структури нямат шанс за живот - затова е нужен посредник, който да яде дървото и да взима част от комисионните. Затова съм скептичен. Дано модела проработи, но честно казано ми намирисва

Това, което казваш, е че всичко си работи, ако участниците не си затварят очите(а алтернатива винаги има). Аз казвам абсолютно същото - защото по тази логика, всяко АД трябва да е пирамида. Чудно ми е изобщо къде е спорът?
 
От: Peer-to-peer lending платформа

Имаме още да се учим от Западна Европа за бизнес

Екипът (доста голям) зад сайта е инвестирал 1 млн.лични финанси.
Лошото е, че и аз очаквах лихвата да бъде къде-къде по-малка :(
 
От: Peer-to-peer lending платформа

Здравейте,

Получи се интересна дискусия. Засегнахте важни и интересни въпроси, на които ще се опитаме да отговорим.

Не е ли поредната “популярна каса”?
Въпреки на пръв поглед взаимоспомогателните каси и платформата ни за peer-to-peer кредитиране да изглеждат сходни, съществуват огромни и съществени разлики между тях:

- Критерии за получаване на кредит
За да получиш кредит от ВСКаса, е необходимо преди това да си внасял пари. В peer-to-peer кредитирането няма такова условие. Всеки, който отговаря на изискванията, може да кандидатства за кредит. Ние, като кредитор, оценяваме каква е вероятността кредитополучателят да не изпълни задълженията си по кредита на база информацията в НОИ, ЦКР и декларираните от него данни.

- Прозрачност за вложените средства

Във ВСКаса парите се събират в обща каса и Управителният съвет решава кой може да получи заем, т.е. къде ще отидат парите. В нашата платформа всеки инвеститор има собствен профил и сам решава в кои кредити да участва с финансиране.
Има пълна прозрачност, защото във всеки един момент знае къде са парите му и следи какво се случва с кредитите. Освен това инвеститорът участва, след като кредитите са вече отпуснати, т.е. той не участва в кредитирането.


Това не прилича ли на структурата на Чарлз Понци (a.k.a. пирамида)?
Този въпрос изскача винаги, когато се появи нещо ново. Само че тук случаят не е такъв. Първите платформи за p2p кредитиране Lending Club, Prosper и Zopa са създадени преди 10 години в САЩ и Великобритания. Оттогава индустрията се е разраснала и е установила множество добри практики.
Във Великобритания Асоциацията за Peer-to-Peer е очертала основните оперативни правила и изисквания. Приемат се добре и се прилагат постепенно от платформите по целия свят.

Те би трябвало да предотвратят неблагоприятни събития като ситуацията с TrustBuddy - шведска платформа, която фалира заради вътрешни измами, или различните случаи в Китай, където пазарът се развиваше прекалено бързо, появиха се хиляди платформи, някои от които се провалиха за сметка на инвеститорите.

Но измами могат да се случат навсякъде, независимо от регулациите и одитите - КТБ, Гърция, Енрон, Бърнард Мадоф, т.н.

Това, което можем и ще демонстрираме, е пълна прозрачност:
- Заставаме с името си зад това, което правим – не се крием, не крием и предишния си опит.
- Нямаме задкулисни собственици или финансиране - произходът на средствата ни е ясен и доказуем.
- Ще предоставяме ясна информация на кредитополучателите и инвеститорите, без да крием, че съществува риск за инвестицията.
- Цялата финансова информация, свързана с бизнеса ни, ще бъде общодостъпна и нашите основни одитори ще бъдете самите вие - регулярно може да идвате в офиса ни, за да даваме заедно решения по кредити и да получавате каквато информация ви е необходима за бизнеса ни.


Добре, де, но как точно ще се случват нещата?
Регистрирани сме като финансова институция. Това ни позволява да отпускаме кредити и да се отчитаме пред БНБ.
Инвеститорите не осъществяват кредитна активност. Те придобиват права от Klear да получават плащания по кредитите пропорционални на сумите, които са инвестирали.

Това не противоречи на действащото законодателство, защото не съществува правна връзка директно между инвеститорите и кредитополучателите. Инвеститорите сключват с Klear договор за прехвърляне на права върху вземанията, за което не се изисква отделно разрешение, лиценз или регистрация. Този договор се сключва съобразно чл. 99 и чл. 100 от Закона за задълженията и договорите.


При средно ГПР 11.73% не е ли все едно дали ще теглиш кредит от банка или от Klear?
Посоченото ГПР е средно аритметично от минималното и максималното ни ГПР. Но това число не отразява добре очакванията ни.
Очакваме, че ще имаме повече клиенти, които ще получат ГПР по-близко до минималното, отколкото максималното. Изчисленията ни показват, че средното ни ГПР трябва е около 10% (взимайки предвид теглата). Ще се опитаме да го направим по-ясно на сайта. Благодарим ви за обратната връзка.

Но дори разликата в цената на кредита да не изглежда голяма, по-същественото е как се разпределя. Когато вземеш кредит от p2p платформа, плащаш лихвата на хора като теб, а не пълниш дълбоките джобове на големите корпорации.
Освен това процесът е по-удобен, изцяло онлайн и без излишна бюрокрация. Това спестява много време, нерви и усилия, което не се измерва директно в пари.

Нека не забравяме и застраховката, която банките изискват по кредита. Освен ако не е задължителна, цената й не се включва в ГПР, понякога и в общата сума за връщане, а може да се окаже най-големият разход в предложението.

И последното важно нещо е, че ние сме marketplace и цената се определя от пазарните принципи. Нашата роля е да балансираме интересите на кредитополучателите с тези на инвеститорите. Ако видим, че търсенето на кредити е по-малко, ще намалим цената им, но с това ще се намали и възвращаемостта на инвеститорите (кредитният риск остава един и същ). И обратно.


Екипът на Klear
 
От: Peer-to-peer lending платформа

Klear, поздравявам ви за това, че следите дейно всичко какво се случва в интернет пространството и отговаряте на съмненията. Ще се радвам, ако сте активни в този сайт - това допълнително ще изгради вашето име, доверие и прозрачно ... все неща с които мисля, че искате да се позиционирате. Много рядко се случва, каквато и да е активност от БГ фирмите в интернет пространството.

Ще се радвам, ако можете да отговорите на следните въпроси.
1) Как се урежда въпросът с данък в/у печалба от лихви - при вас ли се удържа(стил банкова институция/ИП, които удържа данък дивидент) или човек трябва си предаде фин. декларация?
2) Как стои въпросът с ликвидността - при инветирани средства в кредити, ако реша да изляза от тях и да си withdraw-на парите как стой въпросът? Вие ли ги купувате (като роля на маркетъ мейкър) и какъв е спредът ви или мога да ги продам на 3-то лице в платформата на Клеар?
3) Какви комисионни взимате от всеки отпуснат кредити - фиксиран % или диференциран спрямо рисковият фактор?
4) Всички кредити ли ще бъдат необезпечени или ще има обезпечени?
5) Ако са необезпечени(запис на заповед/менителница) при просрочие вие ще продаде кредитът на колектор или сами търсите парите с ЧСИ - ако е продажба то какъв ще е дискаунтът?
6) След колко време се счита даден кредит за просрочен?

Ще се радвам да ми отговорите на тези въпроси, защото имам инвеститорски интерес, а обратната връзка е перфектен начин за доверие и прозрачност.
 
От: От: Peer-to-peer lending платформа

Здравейте,
Получи се интересна дискусия. Засегнахте важни и интересни въпроси, на които ще се опитаме да отговорим........

Браво за включването, аз лично съм заинтригуван от възможността да участвам като инвеститор в подобен проект и, разбира се, имам няколко въпроса:

1. Кога се очаква официалният старт?
2. Има ли минимална и най-вече максимална сума като изискване за участие?
3. Методиката за оценка на риска, която ще използвате е inhouse? Ще ползвате тази на трети лица или, като цяло ще се извършва от трети лица? Самата методика няма вероятност да я споделите предполагам?
4. Въпреки, че е конфиденциална информация по закон, ще има ли вариант да се види инфото за съответните инвеститори? До каква степен ще е прозрачността?
5. Изплащането на лихвите ще става директно по предоставена банкова сметка или ще е в сметка на Klear и ще се извършва account management?
6. При вариант, в който инвеститор спешно иска да получи сумата си обратно какви са възможностите/условията? Такси и време за извършване на операцията?
 
От: Peer-to-peer lending платформа

@Klear - радвам се, че се включихте в дискусията и давате обратна връзка за услугата си. Когато има диалог има и по - голямо доверие. Пожелавам ви да изградите име и да защитите идеята си.
 
Дано документите при Вас да могат да се качват и на Български. При Loanbase, където екипа са българи, не приемат например за вертификация на адрес фактура от Теленор. При btcjam пък не приемат за вертификация на доход, приходи от PayPal.

За тези, които се интересуват от P2P инвестиране, кредитиране ето това е полезен сайт по въпроса.
 
От: Peer-to-peer lending платформа

Според мен процентите лихва не са толкова важни, ами какво ти гарантира на теб че ако решиш да опуснеш заем на някого ще си вземеш парите след това. В нашата държава банките не са гарантирани, пък камо ли такива схеми.
 
От: Peer-to-peer lending платформа

И ние се радваме, че имаме възможност да обсъдим заедно темата.
Въпросите ви наистина са много хубави и отсега ви казваме, че ще ги включим в секцията ни с въпроси и отговори, така че ви благодарим за приноса :)
Надяваме се да бъдат полезни и на останалите хора, които се интересуват от платформата ни.

А сега по въпросите.

1. Как се урежда въпросът с данък в/у печалба от лихви - при вас ли се удържа(стил банкова институция/ИП, които удържа данък дивидент) или човек трябва си предаде фин. Декларация?
Няма да удържаме данък върху печалбата от лихви. Това е отговорност на инвеститорите. Разчитаме на тяхната добросъвестност сами да декларират годишните си доходи от печалба. Освен това практиките в отделните държави се различават, а ние ще имаме и чуждестранни инвеститори.
Това, което уточняваме в момента за България, е как стои въпросът с данъчната основа и по-конкретно дали процентът загуби се приспада. Когато имаме конкретен отговор, ще споделим.


2. Как стои въпросът с ликвидността - при инвестирани средства в кредити, ако реша да изляза от тях и да си withdraw-на парите как стой въпросът? Вие ли ги купувате (като роля на маркетъ мейкър) и какъв е спредът ви или мога да ги продам на 3-то лице в платформата на Клеар?
Ликвидността на инвестицията е свързана със срока на кредитите, в които е инвестирано, и не предоставяме гаранции за нея.
Ще предлагаме вторичен пазар, където инвеститорите могат да продадат кредитите, в случай, че искат да изтеглят парите си по-рано. Ако лихвените проценти на пазара са се повишили, кредитите, отпуснати в миналото на ниски лихвени проценти, сега струват по-малко отколкото новите кредити. В такъв случай инвеститорите трябва да ги продадат с отстъпка от номиналната цена (но същото се случва и при инвестиции в облигации). В противен случай, могат да ги продадат с премия.

За да помогнем на инвеститорите да се ориентират каква е разумната цена за продажба, сме изградили модел, който взима предвид текущата ситуация на пазара и историята на плащанията по кредита до момента. Разбира се, инвеститорите сами преценяват дали да се съобразят с оценката ни.

Вторичният пазар е достъпен за всички инвеститори, като ние няма да се включваме като купувач. Инвеститорите ще получат парите си, след като кредитите бъдат продадени.


3. Какви комисионни взимате от всеки отпуснат кредити - фиксиран % или диференциран спрямо рисковият фактор?

В Klear начисляваме една единствена такса, която наричаме “такса за оценка”. Тя се заплаща, само когато кредитът е одобрен и финансиран.
Таксата представлява 0.54% до 3.00% от сумата, която е необходима на кредитополучателя. Точният й размер зависи от необходимата сума и рисковия сегмент, в който кредитополучателят ще попадне след оценка на кредитоспособността му.


4. Всички кредити ли ще бъдат необезпечени или ще има обезпечени?
Ще отпускаме само потребителски кредити, които са необезпечени.


5. Ако са необезпечени(запис на заповед/менителница) при просрочие вие ще продаде кредитът на колектор или сами търсите парите с ЧСИ - ако е продажба то какъв ще е дискаунтът?
При настъпване на просрочие, ние ще се заемем със събиране на вземането, защото имаме опит, и ще прилагаме мерки, които са етични и работещи.
Ако преценим, че нямаме възможност да съберем задължението, ще се обърнем към агенции за събиране на вземания. Продажната цена ще се определи след търг между поне 3 компании, като ще изберем тази, която предлага най-добра цена, има добра репутация и прилага етични практики.
Смятаме, че така е справедливо.


6. След колко време се счита даден кредит за просрочен?
Просрочен е всеки кредит, по който има дори 1 ден закъснение с плащането. Но ако имате предвид кога един кредит се счита за “несъбираем”, то е при достигане на 120 дни просрочие. Тогава ще продадем задължението на агенция за събиране на вземания (както описахме в предния въпрос).


7. Кога се очаква официалният старт?

Щеше ни се вече да сме готови, но сме във фаза на тестване и искаме да се уверим, че пускаме нещо стабилно.
Съвсем скоро ще стартираме, като първоначално ще бъде възможно само кандидатстването за кредит. След като привлечем достатъчно кредитополучатели, за да осигурим възможност за диверсификация на инвеститорите, ще отворим възможността и за инвестиране.


8. Има ли минимална и най-вече максимална сума като изискване за участие?
Минималната възможна инвестиция в един кредит е 2 лв.

Преценили сме, че за да се постигне едно добро ниво на диверсификация, инвестираната сума трябва да бъде разпределена в поне 50 кредита. Това прави минималната сума за инвестиране в платформата 100 лв.

Въвели сме и правило, с което да насърчаваме диверсификацията - максималната инвестиция в един кредит не може да надвишава 2% от парите в акаунта на инвеститора.

Нямаме ограничение в максималната сума за инвестиране в платформата, но препоръчваме на инвеститорите да не инвестират всичките си пари само на едно място.


9. Методиката за оценка на риска, която ще използвате е inhouse? Ще ползвате тази на трети лица или, като цяло ще се извършва от трети лица? Самата методика няма вероятност да я споделите предполагам?
Ще използваме наш кредитен скоринг - статистически модел, който изчислява как комбинацията от различни характеристики (социо-демографски харатеристики и кредитна история) влияе върху изплащането на кредита. Моделът е разработен от колегите ни в екипа, които имат близо 20 години опит в управлението на риска.

Няма как да направим модела публичен, защото това би било предпоставка за злоупотреби от страна на кредитополучателите. Но цялата информация, на база на която е направена оценката за всеки един кредит, ще бъде достатъпна за инвеститорите в анонимизиран вид и може да се използва, когато преценяват кой кредит да финансират.


10. Въпреки, че е конфиденциална информация по закон, ще има ли вариант да се види инфото за съответните инвеститори? До каква степен ще е прозрачността?

Не сме сигурни, че разбираме правилно въпроса дали данните на инвеститорите ще са видими.

Ще бъдем прозрачни до степента, в която не нарушаваме Закона за защита на личните данни.
Кредитополучателите получават кредит от Klear и ще превеждат месечните си вноски към нас. Няма да имат информация кой е закупил правата върху плащанията по кредита им.
Инвеститорите ще виждат в анонимизиран вид информацията, която сме използвали при оценка на кредитополучателя. Това включва неговите социо-демограските характеристики, финансово положение и кредитна история. Няма да виждат обаче личните данни, чрез които да могат пряко да идентифицират кредитополучателя (напр. ЕГН, три имена, точен адрес, телефон, т.н.).


11. Изплащането на лихвите ще става директно по предоставена банкова сметка или ще е в сметка на Klear и ще се извършва account management?
Плащанията ще се извършват през сметка на Klear. Всеки клиент ще има собствен акуант. Когато кредитополучателят направи плащане, парите ще постъпят по сметката на Klear. При настъпване на падежната дата за вноската, месечната вноска ще се разпредели по акаунтите на инвеститорите спрямо сумите, които са инвестирали. Инвеститорите от своя страна могат да преценят дали да изтеглят постъпилите суми или да ги реинвестират в нови кредити.


12. При вариант, в който инвеститор спешно иска да получи сумата си обратно, какви са възможностите/условията? Такси и време за извършване на операцията?
Описахме процеса при въпрос 2. Нямаме такси, ако инвеститорът реши да изтегли парите си по-рано и продаде кредитите на вторичния пазар.
Времето, което ще отнеме, зависи от пазара, т.е. кога ще се изкупят кредитите.

Инвестирането в p2p lending дава възможност да получиш по-висока доходност за парите си, но не е подходящо за хора, които имат ограничени спестявания и разчитат на тях при спешни ситуации.


13. Документите, които ще се качват, може ли да са на български?

Ще отпускаме кредити само хора с българско гражданство. Инвеститорите могат да бъда всички граждани на Европейската икономическа зона.
Необходимите документи за верификация ще бъдат на езика на националността на клиента.


14. Какво ти гарантира, че след като отпуснеш заем на някого, ще си вземеш парите след това?
В peer-to-peer lending модела рискът се понася от инвеститорите, но няма инвестиция, която да изключва риска. Именно затова, доходността при тях е по-висока.

Ние не твърдим, че ще елиминираме риска, а, че ще направим всичко възможно да го минимизираме:
- Влагаме дългогодишния си опит, знания и умения в това да направим обективна оценка на кредитополучателите. Ще одобряваме само тези, при които вероятността да не изпълнят задълженията си по кредита е минимална - това са т.нар. prime segment (това са банковите клиенти).

- Ще насърчаваме инвеститорите към диверсификация, т.е. да разпределят парите си сред максимално на брой кредити. Така, ако един не плати, печалбата от останалите коректни клиенти ще покрие загубата. Понеже още не сме стартирали дейността си, няма как да цитираме наши данни, затова ви съветваме да прочетете следната статия в сайта на Lending Memo, доказваща ползата от диверсификация в p2p lending - "When 200 Ain’t Enough: Diversification & Risk in P2P Lending" (все още не можем да слагаме линкове).

- Ще се грижим за събиране за просрочените вземания.


Екипът на Klear
 
От: Peer-to-peer lending платформа

@Klear, благодаря ви за отговорите - наистина ще приложите добрите практика от запад по линия на P2P lending.

Докато четох отговорите ви, ми изскочиха нови въпроси:
1) Продажбата на дял от кредит на ауикционен принцип ли ще е или дилиръски принцип т.е. ще вземе текуща цена.
2) Ако имам портфейл от 50 кредита на стойност 10к, по отделно ли ще трябва да ги продавам кредитите спрямо техният профил или мога да продам целият портфейл - затова е въпрос №1.
3) При по-голяма инвестирана сума или месечен/годишен оборот предлагате ли намаляване на % комисионна?
4) Имате ли бенчмарк, който влиза в крайният процент и какво е негово тегло - да кажем LIbor/EURObor/Sofibor + надвабка? Ако да какво е теглото и кой е индексът?
5) Бихте ли дали примерна оценка на ниско рисков кредит тип А - кои средни фактори и стойности взимате за да разберете, че е ниско рисков, за да можем да разберем какъв ще са факторите на тип D - високо рисков.
6) Писахте, че просрочието почва след 1 ден неплащане - какви са наказателните такси и при тяхното плащане при вас или при инвеститорите се разпределят?
7) След колко дни на просрочие започвате вътрешна процедура за иззискуемост на кредита? След 30 дни от 1-вото просрочие? Да разбирам ли, че ако до 120 дни не можете да върнете главницата по кредитът автоматично го продавате?
 
От: Peer-to-peer lending платформа

@Klear, и аз благодаря за изчерпателните отговори.

Аз също имам нови въпроси:

1. Къде ще рекламирате услугата? Как ще набирате инвеститори? Ще разчитате те сами да ви намират или? СЪответно, тъй като достъп до вас има единствено през интернет очаквате ли т.нар. технически неграмотни хора да се възползват от възможностите за кредит? С две думи - какъв е таргета на кредитополучатели и инвеститори?
2. Казахте, че съветвате да се диверсифицира. Ще имате ли "готови" пакети от кредити, предварително разпределени с определен риск и % лихви? Т.е. инвеститорите, вместо да търсят 50 кредита да имат на готово пакети от такива с различен клас вътре (А,В,С,D).
3. Отворени ли сте за колаборация с други финансови институции, медии, малък и среден бизнес?
 
От: Peer-to-peer lending платформа

@Klear, аз имам още един въпрос.
Писахте, че взимате 0,54% на ниско рисковият, а от сайта пише, че такъв тип лихва е 5,75%, а очаквана доходност на инвеститорът е 4,75 - т.е. 1 % разлика, ако приспаднем вашите 0,54%, остават 0,46%.
Въпросът ми е тези 4,75% очаквана доходност след просрочията ли са? Ако не тогава защо се губят 0,46%?
 
От: Peer-to-peer lending платформа

Благодарим за новите въпроси.

1. Продажбата на дял от кредит на ауикционен принцип ли ще е или дилиръски принцип т.е. ще вземе текуща цена.
В платформата ще имаме два пазара (marketplaces) - основен и вторичен.
На основния пазар ще се публикуват новофинансираните кредити от Klear, които ще бъдат продавани без преоценка, т.е на цената, на която са отпуснати (at par).
На вторичния пазар ще бъдат публикувани права върху вземанията по кредити, които се препродават от инвеститорите. Там продажната цена се определя индивидуално от всеки инвеститор. Ние предоставяме ориентировъчна цена, която взема предвид пазарните изменения и история на изплащане на кредитите до момента, но инвеститорите сами преценяват дали да продадат правата върху вземанията по кредита с отстъпка или с премия.


2. Ако имам портфейл от 50 кредита на стойност 10к, по отделно ли ще трябва да ги продавам кредитите спрямо техният профил или мога да продам целият портфейл - затова е въпрос №1.

Само едно важно уточнение - няма как да финансирате цял кредит, защото имаме ограничение максималната инвестиция в един кредит да бъде 2% от парите ви в акаунта. Т.е. вие ще притежавате права върху вземанията на част от кредита.

Правата върху вземанията на част от кредит се продават по отделно. Ако искате да продадете целия си портфейл от кредити, трябва да определите продажната цена за всеки един кредит и след това да ги включите на вторичния пазар.


3. При по-голяма инвестирана сума или месечен/годишен оборот предлагате ли намаляване на % комисионна?
Нека барабаните да забият... Инвеститорите в Klear не дължат никакви такси или комисионни, за да инвестират или препродават кредитите си на вторичния пазар в платформата.


4. Имате ли бенчмарк, който влиза в крайният процент и какво е негово тегло - да кажем LIbor/EURObor/Sofibor + надвабка? Ако да какво е теглото и кой е индексът?
Лихвените проценти по кредитите ни са фиксирани, т.е. няма променлив компонент, който да ги определя.


5. Бихте ли дали примерна оценка на ниско рисков кредит тип А - кои средни фактори и стойности взимате за да разберете, че е ниско рисков, за да можем да разберем какъв ще са факторите на тип D - високо рисков.
Оценяваме всички кредитополучатели по едни и същи фактори - социо-демографски характеристики, кредитна история и финансово положение. В marketplace (пазара) за всеки кредитополучател ще може да видите освен неговия рисков сегмент и стойностите на съответните фактори, на база на които сме дали тази оценка. Т.е. всеки инвеститор ще бъде в ролята на кредитен инспектор и сам ще прецени дали да финансира кредита.


6. Писахте, че просрочието почва след 1 ден неплащане - какви са наказателните такси и при тяхното плащане при вас или при инвеститорите се разпределят?
Кредитополучателите дължат обезщетение за забава в размер на действащата законна лихва ведно с направените разноски по събиране. Обезщетението остава за Klear, за да покрием разходите по събиране на вземането.


7. След колко дни на просрочие започвате вътрешна процедура за иззискуемост на кредита? След 30 дни от 1-вото просрочие? Да разбирам ли, че ако до 120 дни не можете да върнете главницата по кредитът автоматично го продавате?
Ще предприемем действия за събиране на вземането в момента, в който настъпи просрочие по кредита (от ден 1).
Имаме право да изискаме предсрочно погасяване на кредита при просрочване на две или повече месечни вноски, но ще прибегнем до това, само ако конкретният случай го изисква.
При всички положения, при настъпване на забава от 120 дни по погасителна вноска ще обявим кредита за необслужван и ще го продадем на търг за външна фирма за събиране на вземания. Инвеститорите ще получат съответния си дял от продажната цена на кредита.


8. Къде ще рекламирате услугата? Как ще набирате инвеститори? Ще разчитате те сами да ви намират или? Съответно, тъй като достъп до вас има единствено през интернет очаквате ли т.нар. технически неграмотни хора да се възползват от възможностите за кредит? С две думи - какъв е таргета на кредитополучатели и инвеститори?

Бизнесът ни ще се развива само в интернет и това е основното място, където ще рекламираме услугата си. Но бюджетът ни за реклама не е висок, защото ще се отрази върху цените ни. Затова ще разчитаме основно да изградим общност от хора, които споделят идеята на Klear и ще ни помогнат да достигнем до повече хора.

Предложенията ни за кредит са възможно най-добрите на пазара и очакваме много хора да кандидатстват за кредит. Но основният критерий за одобрение на кредитополучателите е тяхната кредитоспособност. Както писахме и в предишните отговори, нашият основен таргет са най-добрите кредитополучатели - тези, при които вероятността да не изпълнят задълженията си по кредита е много ниска. Това са банковите клиенти, а не клиентите на компании за бързи кредити или кредити до заплата.

Очакваме инвеститорите да са финансово-грамотни хора, които търсят по-висока доходност за спестяванията си и са отворени към новите възможности за инвестиране.


9. Казахте, че съветвате да се диверсифицира. Ще имате ли "готови" пакети от кредити, предварително разпределени с определен риск и % лихви? Т.е. инвеститорите, вместо да търсят 50 кредита да имат на готово пакети от такива с различен клас вътре (А,В,С,D).

В началото няма да имаме готови пакети. Ще оставим всеки инвеститор сам да подбира кредитите, в които иска да инвестира. За негово улеснение сме разработили филтри, с които може бързо да избира и селектира портфолиото си.
Разбира се, след старта ще разработим и възможността за автоматично инвестиране в готови пакети, комбиниращи кредити от различни сегменти и с различна доходност.


10. Отворени ли сте за колаборация с други финансови институции, медии, малък и среден бизнес?

Не сме обмисляли конкретни възможности, но да, отворени сме за дискусии. Но имайте предвид, че единствената такса, която получаваме, е прекалено ниска и възможностите ни за партньорство чрез комисионна са ограничени.


11. Писахте, че взимате 0,54% на ниско рисковият, а от сайта пише, че такъв тип лихва е 5,75%, а очаквана доходност на инвеститорът е 4,75 - т.е. 1 % разлика, ако приспаднем вашите 0,54%, остават 0,46%.
Въпросът ми е тези 4,75% очаквана доходност след просрочията ли са? Ако не тогава защо се губят 0,46%?

Трябва да правим разлика между годишен лихвен процент (ГЛП) и годишен процент на разходите (ГПР).

Нека вземем конкретен пример:
- необходима сума - 5 000 лв.
- срок на изплащане - 48 месеца
- такса за оценка - 1.50% от необходимата сума, т.е. 75 лв. (включва се в размера на кредита)
- размер на кредита - 5 075 лв.
- месечна вноска - 118.61 лв.
- обща сума за плащане - 5 693.07 лв.
- годишен лихвен процент - 5.75%
- годишен процент на разходите - 6.71%

От гледна точка на кредитополучателя годишният лихвен процент по кредита му е 5.75%. Но той заплаща на Klear и еднократна такса за оценка в размер на 1.50% при финансиране на кредита. Показателят, който отразява по-добре всички разходи по кредита, е годишният процент на разходите, затова таксата за оценка се включва в него.

Да приемем, че инвеститорът инвестира парите си в 100 кредита от сегмент А, при които лихвата е 5.75%. Ако всички 100 клиента изплатят кредитите си коректно, инвеститорът ще получи цялата лихва в размер на 5.75%. Но риск от неплащане винаги съществува и за тези клиенти той е 1%. Това означава, че очакваната доходност, която инвеститорът ще получи, е 5.75% - 1% = 4.75%.


Екипът на Klear
 
От: Peer-to-peer lending платформа

@Klear, Благодаря за вашият отговор.

Писахте, че съществува риск - да напълно съм съгласен, но този 1% мисля, че трябва да се доуточни защото става двусмислено.

Като цяло даденият пример от мен е чисто хипотетичен, въпросът ми е базиран в/у вашето допускане от1%?

Вие очаквате 1% от тип А да спрат да плащат или очаквате 1% от доходността да се приспадне при редица просрочия. Нека да обясня

Ако съм инвестирал 10к в 100 различни кредита(по 1% от цялата ми сума в 1 кредит) - се падат по 100 лв разлика(загуба) между 5,75% и очаквана 4,75% или 475 лв, та на тази база:
А) 1% е равно на 1 човек да спре да плаща или 100 лв и допускате че на 100% главницата е несъбираема или загуба от 100 лв;
Б) да кажем 10 човека просрочат плащане(още в 1-вият период) и вие влезете в процедура по изискуемост на кредита и ги продаде с 4.25% дискаунт - така, няма да се получат 57,5 лв от лихвата и 42,5 лв в отписване и отново 100 лв

Това е важно уточнение, за вашето допускане. Също така от вариант, ако допускането е базирано на Б) то тогава изплува важен въпрос - групово или индивидуално ще продаде кредитите на колекторска фирма. Защото ако ще е групово ще има time lag, докато се събера бройката, между всички просрочки и най-старите ще трябва да бъдат отписани още повече, което ще доведе то по-голям % отстъпка за целият пуул от просрочки.


Наличието на 2-чен пазар е чудесна възможност за арбитражна търговия - след като няма да има комисионни при препродажба на дял от кредит и вие оставяте на пазарен принцип определяне на цената във вашата платформа.
 
Последно редактирано:
От: Peer-to-peer lending платформа

Така имам допълнение на един от върпосите:

Изплащането на лихвите ще става директно по предоставена банкова сметка или ще е в сметка на Klear и ще се извършва account management? Плащанията ще се извършват през сметка на Klear. Всеки клиент ще има собствен акуант. Когато кредитополучателят направи плащане, парите ще постъпят по сметката на Klear. При настъпване на падежната дата за вноската, месечната вноска ще се разпредели по акаунтите на инвеститорите спрямо сумите, които са инвестирали. Инвеститорите от своя страна могат да преценят дали да изтеглят постъпилите суми или да ги реинвестират в нови кредити.

В тази сметка какво ще се вижда? Пример: Влагам 1000 лв. лихвата е 4.75% или 47.50лв. след първата година.
Ще се види ли, че по "моята" сметка имам 1047.50лв. ИЛИ ще се виждат само тези 47.50?
Питам защото това е свързано и с евентуално компаундване.

Оттук следва и въпроса: ако искам да си реинвестирам печалбата от лихвата, трябва ли да ги прехвърлям по друга сметка ? Как става това?
 
От: Peer-to-peer lending платформа

@blackout8, @RealMoney, благодарим за въпросите.

Вие очаквате 1% от тип А да спрат да плащат или очаквате 1% от доходността да се приспадне при редица просрочия?
Под кредитен риск 1% имаме предвид, че инвеститорът може да загуби на годишна база 1% от на главницата, която е финансирал.
Този 1% е средната сума на всички просрочени главници в рамките на годината, т.е. не е просрочие само на един клиент - ще има такива, които са плащали коректно до едно време, после са забявали вноските си, такива, които в началото са закъснели, но после са плащали навреме и такива, чиито кредити са обявени за несъбираеми. Но на годишната база общата сума на “загубената” главница ще е 1%.

Инвеститорите могат да решат да продадат по всяко време на вторичния пазар правата върху вземанията по някой от кредитите си или всичките си кредити независимо от останалите инвеститори.
При настъпване на 120 дни просрочие ние ще продадем на външна агенция за събиране 100% от правата върху вземанията по кредита, т.е. целия кредит.

Все още нямаме конкретна договорка с агенциите, но най-вероятно ще искат да им продаваме портфолиа от кредити (т.е. групово). Ще се опитаме да договорим възможността да продаваме портфолиа с по-малко на брой кредити, за продадем кредитите веднага щом настъпи просрочието от 120 дни. Можем също така да решим да продадем някои просрочени кредити по-рано, за да създадем порфолиото за продажба.
При всички положения, няма да спираме действията си по събиране на вземането до момента на продажбата. Това ще направи нетната загуба за периода от настъпване на 120-тия ден просрочие до деня на продажбата нулева, защото можем да съберем някаква част от сумата.
Но това е важно и, за да може да се премине в един момент към съдебно събиране на задължението. На този етап не планираме да се занимаваме със съдебно събиране (или поне през първите няколко години), затова продаваме целия кредит на агенция, която има опит и необходимите ресурси да стартира тази процедура.


В тази сметка какво ще се вижда? Пример: Влагам 1000 лв. лихвата е 4.75% или 47.50лв. след първата година. Ще се види ли, че по "моята" сметка имам 1047.50лв. ИЛИ ще се виждат само тези 47.50? Питам защото това е свързано и с евентуално компаундване. Оттук следва и въпроса: ако искам да си реинвестирам печалбата от лихвата, трябва ли да ги прехвърлям по друга сметка ? Как става това?

Ще се вижда текущата ви наличност по сметката. Тя включва:
- сумата, която сте превел, но още не сте инвестирал в кредити;
- сумата на получените месечни плащания по кредитите, включващи лихва и главница.

Но не е добре да се държат пари по тази сметка, защото не носят доходност. Затова инвеститорите трябва да превеждат точната сума, която планират да инвестират. Не повече. И всеки път, когато получават плащания по кредитите, трябва да ги реинвестират в други кредити или да прехвърлят парите по собствената си банкова сметка (веднъж месечно е безплатно).

Може да реинвестирате получените си плащания веднага - не е необходимо да правите преводи по други сметки.


Екипът на Klear
 
От: Peer-to-peer lending платформа

В един от отговорите обяснихме, че в marketplace цените се определя от пазарните принципи и могат да се променят във всеки един момент в зависимост дали търсенето или предлагането на кредити е по-голямо. Един пресен пример от вчера - Zopa обяви, че намалява лихвените проценти по кредитите и съответно - очакваната доходност за инвеститорите.
Може да прочетете статията в telegraph.co.uk - "Peer-to-peer giant Zopa cuts lending rates after interest rate cut" (някой може да сподели линка, защото ние все още нямаме права :().

Може да се присъедините в групата ни във FB, където следим и обсъждаме какво се случва с p2p кредитирането. Групата е: "Инвестиране в Peer-to-Peer lending | Investing in Peer-to-Peer lending".


Екипът на Klear
 
@RealMoney, благодарим за интереса.

Има развитие при нас. Кандидатстването за кредит през платформата ни вече е възможно, но адресът за кандидатстване не е общодостъпен, за да контролираме темпа на растеж.

Когато достигнем 30 кредита, ще отворим платформата и за инвестиране. Това е един разумен брой, който да осигури диверсификация и да предотврати риска първите инвеститори да сложат всичките си яйца в една или твърде малко кошници.

Засега споделяме адреса за кандидатстване само на хората, които са изявили желание за кредит. Но в зависимост от потока клиенти ще го разпространим и на останалите, които са проявили интерес към Klear.
Разбира се, приветстваме и препоръките. Ако познавате някой, който се нуждае от кредит или вече изплаща няколко, пишете ни на [email protected] и ще изпратим адреса за кандидатстване.


Екипът на Klear
 

Горе