Peer-to-peer lending платформа

@RealMoney, благодарим за интереса.

Има развитие при нас. Кандидатстването за кредит през платформата ни вече е възможно, но адресът за кандидатстване не е общодостъпен, за да контролираме темпа на растеж.

Когато достигнем 30 кредита, ще отворим платформата и за инвестиране. Това е един разумен брой, който да осигури диверсификация и да предотврати риска първите инвеститори да сложат всичките си яйца в една или твърде малко кошници.

Засега споделяме адреса за кандидатстване само на хората, които са изявили желание за кредит. Но в зависимост от потока клиенти ще го разпространим и на останалите, които са проявили интерес към Klear.
Разбира се, приветстваме и препоръките. Ако познавате някой, който се нуждае от кредит или вече изплаща няколко, пишете ни на [email protected] и ще изпратим адреса за кандидатстване.


Екипът на Klear


Чудесно, дръжте в течение. Иначе, се появяват ваши конкуренти на BG P2P Lending пазара, които доста активно ползват онлайн реклама. Обмисляте ли раздвижване в този аспект или ще се придържате към "от уста на уста"?
 
Да изкажа мнение от първо лице. Ще напиша, плюсовете и минусите, според мен. Бях от страната на кредитополучател.

Плюсове:
  • Формата за кандидстване е сравнително лесна. Има бъг, когато се съкрати улица и се ползват кавички за нея при попълване на адрес, но това го казах и на девойката, с която говорих.
  • Идеята за видео интервюто ми допадна. Виждал съм такова при Bitbond и Credex.
  • Интервюиращият от Ваша страна се държа приятелски и непринудено.
Минуси:
  • Липсва момента с доказване на приходите. Справка в ЦКР и НОИ, го правят и от банките.
  • Качването на снимки от ЛК и документа за съгласие може да се упомене още в началото преди попълване на предходните точки.
  • Имаше излишни въпроси при интервюто.
Успех все пак, имаме нужда от такава платформа и у нас.
 
Привет,

@RealMoney, да, запознати сме с IUVO - техният бизнес модел е малко по-различен от нашия.
Ние също ще използваме онлайн реклама, когато стартираме платформата публично, но по-важна ще бъде препоръката на нашите клиенти, които вече са ползвали услугите ни и са останали доволни.

@ivo1017, благодарим ти за обратната връзка. Въпреки вниманието, което отделихме при изграждането, сме наясно, че нужда от подобрения неминуемо ще има. Затова ще се съобразим с препоръките ти и ще направим необходимите промени.

За проверка на доходите и кредитната история използваме същите източници, които и банките. Наясно сме обаче, че много клиенти получават допълнителни доходи, които не винаги са вписани в НОИ. Затова при оценка на бюджета съобразяваме доходите, които е реалистично клиентът да получава, според фирма, индустрия, опит, умения, позиция, населено място.

Но разликата между нас и банките не е в това. Основното различие се състои в това какво включваме в цената на кредита и как я разпределяме.


Екипът на Klear
 
Привет, @Kade Sa Parite.

Съвсем скоро ще направим достъпна възможността за инвестиране. Можеш да се запишеш на сайта ни и ще ти пишем, когато стартираме.

Бизнес моделът ни е B2C и на този етап не сме обмисляли възможността за партньорства. Но ако имаш нещо конкретно предвид, пиши ни на [email protected] и ще преценим.

Екипът на Klear
 
Добри новини! P2P инвестирането през платформата ни вече е достъпно.

Няколко важни неща:
  • Може да започнете със 100 лв.
  • Не дължите никакви такси като инвеститор.
  • Осигурили сме достатъчно налични кредити за инвестиране. По този начин може да ограничите риска на инвестицията, като разпределите парите си сред повече на брой кредити.

Преди да започнете да инвестирате, ви съветваме да разгледате секцията Въпроси и отговори на сайта и по-специално - 5-те най-важни неща за p2p lending.


Екипът на Клиър
 
От: Peer-to-peer lending платформа

Не ми се спори. Дупнишката ВКС е само една осветлена такава, преди време всяко предприятие и по - голям колектив имаше такава каса - всички фалираха по една, или друга причина. С кооперациите в голямата си част е същото, но всички, които имат участие в тях си затварят очите за злоупотребите в тях, защото нямат алтернатива. Общо взето такива структури нямат шанс за живот - затова е нужен посредник, който да яде дървото и да взима част от комисионните. Затова съм скептичен. Дано модела проработи, но честно казано ми намирисва
Какво мислиш за iuvo-group.com? Пирамида или истинска P2P кредитиране?
 
Какво мислиш за iuvo-group.com? Пирамида или истинска P2P кредитиране?
Не знам, но са ми в СПАМ филтрите, че много агресивно и досадно рекламират.
 
Здравейте,

Ще споделя своите впечатления от Klear. Този пост би бил полезен за хората, които желаят да кандидатстват за кредит и не е насочен към инвеститорите.

Аз бях един от първите кандидати, които попълниха своето онлайн заявление за кредит. В последната стъпка от процедурата трябваше да подпиша собственоръчно договора за кредит, при положение, че още никой не ми беше разгледал заявката.

Това ме притесни защо ще подписвам договор за кредит, да го сканирам и да го прикача като прикрепен файл към молбата за кандидатстване. Не го считам за редно. Какво се случва при отказ, а подписан договор за кредит, така и не разбрах.

Разбирам за декларацията за съгласие за проверка в ЦКР и НОИ, но не схващам защо трябва да подпиша договор преди да бъда одобрен?

Преди година и няколко месеца когато те излязоха на пазара, аз бях един от първите кандидати. Имах спешна нужда от пет цифрена сума и реших да се пробвам. Работа на безсрочен трудов договор, перфектно ЦКР, нямам забавени вноски. Голяма и стабилна фирма, която лично презентирах чрез видео конферентната връзка.

Видео интервюто мина нормално. Нямам забележки. Учтива и любезна дама ми зададе въпросите от template и очаквах с нетърпение отговора.

Получих отговор. Отказ. Недоумявах. Оказа се, че те имат обсолютно същите изисквания като банките у нас и по нищо не се различават от тях. Както и един потребител по-рано писа при тях не може да се докаже реален доход, тъй като те не признават служебна бележка от фирмата за реален доход, а аз бях подготвил и такъв документ.

Klear са свели до минимум рисковете и напълно нормално е да нямат широк кръг от клиенти, тъй като те предпочитат банкови клиенти, а не клиенти на бързи кредити например.

Не рискуват и съответно не печелят много, но това се отразява най-вече на инвеститорите. Аз имах 12 бързи кредита с редовно погасявани месечни вноски и желаех да получа рефинансиране и да остана само с един кредит.

Скоринговата им система не допуска одобрение, защото при социални осигуровки от 460 лв, но с вноски около 2К месечно, сами се досещате, че няма как да се получи. Въпреки декларираните от мен допълнителни доходи, Klear не ми се довери.

И ето тук идва момента, в който всички компании за бързи кредити печелят много, защото рискуват много, а таксите и лихвите са големи.

Убедих се, че Клеар не е по-различна от банките у нас, консервативни са и затворих тази страница.

Тъй като съм на ръководна длъжност и често ми се налага да пътувам в чужбина, освен това съм инвестирал и в някои други проекти, на мен понякога ми трябват 5 цифрени суми, за да си изпълня задачите.

Колкото и да не ми се иска, знаете, че голяма част от населението от нас не се осигурява на реалните доходи и ние сме годни за банкови кредити, та затова и аз използвам услугите от над 1 година на 12 компании за бързи кредити.

Тегля когато ми е необходимо пет цифрена сума от тези компании и за да избегна лихвите и таксите ги погасявам всичките предсрочно след месец. Когато пак ми се наложи, повтарям по същия начин. Пак погасявам предсрочно и връщам значително по-малко.

Защо разказвам всичко това? Защото Klear не желае да рискува и губи от клиенти като мен. Стеснен е до минимум клиентопотока. Разчита се единствено на банкови клиенти. Нямат никаква реклама в нета и изобщо не ми е ясно тези хора на какъв етап са стигнали от развитието си.

Да, обаче възрастни хора като майка ми например нямат и представа за Klear. Дори и в търсачката за онлайн кредит, Klear мисля, че се появява чак на 5 стр.

Майка ми си изтегли преди време 5 цифрена сума от една банка точно за 1 час без никакви проблеми и на много ниска лихва. Собственикът на Klear доколкото разбрах е бил директор на тази банка няколко години и след това основава Klear.

Масово хората използват банки, или ако не отговарят на удловията бързи кредити. Klear по изисквания по нищо не се различава от банките. Така, че аз не знам на какъв клиентопоток разчитат. Имаха една единствена реклама със студента, който изтеглил 10,000 лв и това е.

В първите месеци на 2017 реших отново да се пробвам да кандидатствам. Бяха минали повече от 3 месеца от първото ми кандидатстване. Отново пет цифрена сума. Отново отказ.

Поддържано отлично ЦКР и всичко нормално от моя страна, но обяснението на един младеж, техен служител по телефона меко казано ме ме шокира.

Тъй като и аз съм работил в Кол центрове в чужбина и съм наясно с етикета на обслужване, бях потресен от непрофесионалния начин по-който той ми обясни отказа.

Множество кредити. Притеснителен факт. До момента редовно обслужвани, но не се знае до кога. (Дотук добре. Нищо тревожно)

Няма гаранция, че след 1 година ще работя, може още утре да ме уволнят и аз да изпадна в затруднено положение. Плюс това съм осигуряван на 460 лв и защо му хваля фирмата си, след като Работодателя ми ме бил използвал и как може да не мисля за бъдещето си. Наставления получих. Woow!

Обясних му най-учтиво, че аз нямам право да му разкрия отношенията с Работодателя и, че за мен е без значение осигуретелната сума, тъй като съм работил 10 г в страна от ЕС, осигуряван съм на €2,000 и ако доживея до пенсионна възраст ще получавам висока пенсия страна от ЕС.

Той ми поясни, че това няма как да го провери, защото проверяват само българският НОИ. Казах, че мога да предоставя документи от НОИ от страната от ЕС, за които се вижда нагледно осигурителният ми стаж и сумите, върху които съм осигурявам.

След което младежа отново ме посъветва да си прехвърля осигуровките в България и аз отново изпаднах в шок. Ами аз ще вземам над €1500 пенсия от чужбина, защо ми е изобщо да ги прехвърлям в България, си казах аз, при това несигурно и нестабилно пенсионно положение у нас, но предпочетох да си замълча и да не навлизам в узлишни спорове.

Припомних на служителя, че ръководя 20 обекта, които съм показал във видео интервюто. Направих една бърз tour. Обясних подробно за допълнителните доходи, но той ми каза следното:

И какво като сте работили в чужбина и имате високи осигуровки, и какво като имате 2 висши образования и владеете 3 езика, какво като сте на ръководна длъжност?? Утре може да сте без работа! Ние не желаем да рискуваме!!! Познавам един човек като Вас с много бързи кредити и той много зле завърши. И той като Вас плащаше редовно тези бързи крвдити в началото, но после стана страшно. Загуби всичко.

След тези констатации и твърдения от страна на служителя, аз бях останал без думи. Такова отношение не бях срещал никъде. Да фамилиарничи, да дава съвети и препоръки, да ми се самоизтъква колко е компетентен и колко много разбира от оценка на риска, и колко е номер едно.

Бях психически изтощен след разговора си с него и осъзнах, че диалога е излишен. Като клиент, аз останах много разочарован от отношението на Customer Support Agent (Help Desk) към клиент и никога повече не кандидатствах там.

А можеше да е само един делови отказ без много приказки, обяснения и то в работното ми време, което специално му отделих, напускайки деловата среща с международни партньори.

Как е положението сега? Ами лоялен клиент съм на 12 компании за бързи кредити понеже съм отхвърлен от банковата ни система. Печелят страшно много от мен. Рискуват, но и печелят. За 6 минути получавам нужното. Без разговори, без обяснения. С два клика. Вземам си по 30-40 бона когато ми трябват от тези 12 места за минути. Погасявам предсрочно до месец-два, за да избегна такси и лихви и така.

Затова народа масово разчита на бъези кредити, защото няма друга алтернатива. Тези компании не се интересуват от ЦКР и реални доходи. Ако си лоялен, отпускат и големи суми.

И така, надявам се да съм бил полезен на някой бъдещ клиент. Изводите си ги направете сами...

Ако сте на постоянен трудов договор, ако работите от минимум 6 месеца на последното си работно място, ако Ви осигуряват на реалната заплата, ако имате отлично ЦКР, без просрочени вноски, ако имате не повече от 1-2 мини бързи кредита, то тогава кандидатствайте в Klear и ще бъдете одобрени. Но както вече казах, ако отговаряте на всички тези условия, всяка една банка в Бългаеия също ще Ви даде кредит.

При толкова много консервативен механизъм, печалбите на инвеститорите са ограничени до минимум, защото аз съм убеден, че клиентопотока им също е минимален. Но това си е тяхно право.

Успех на всички!
 
Доста рисков клиент си, нормално да не са ти отпуснали кредит. Аз като инвеститор в Klear се радвам, че критериите за отпускане на кредит са сравнително консервативни.

Може би са се изказали малко нетактично в твоя случай, но според мен просто си се засегнал от това, че техните критерии се различават от твоите. Явно си помислил, че огромна роля играят неща като колко години си работил в ЕС, каква пенсия евентуално ще получаваш, колко висши имаш, колко езика знаеш и колко обекта ръководиш. Може би са те ударили по егото с това, че тези неща не са толкова важни за тях. Но се постави в техните обувки - осигуряване на минимална заплата, недоказуеми доходи, много бързи кредити за големи суми - това са сериозни червени флагове. А и какъв е този работодател, който осигурява ръководен кадър на минимална заплата? Прави са за това, че такава фирма не е за хвалба.
 
Последно редактирано:
@Attacker, щях да ти отговоря на въпроса от P.S секцията, но гледам си редактирал поста си. Да, сигурен съм! Имам и необходимите документи. Даже и гражданство ми предложиха, но не го приех. Точно 10 г. стаж са необходими за пенсия там където бях. Ако доживея до 65 г. възраст ще получавам пенсия.

От високорисковите профили най-много се печели, тъй като лихвите са най-големи. Затова любимите клиенти на бързите кредити са високорискови профили. А когато си високорисков профил и докажеш своята лоялност, тогава всички врати за вбъдеще са отворени за теб при нужда и по-ниска лихва.
 
Последно редактирано:
По думите ти си лоялен клиент на фирмите за бързи кредити, защо не кандидатсваш пак при тях?
И аз съм инвеститор в Клиър, и одобрявам предпазливостта им. Миналия месец продадоха лоши кредити на събирачите на дългове с 65% отстъпка. И това се отразява на нас - тия дето даваме парите.
Така че не се сърди, просто явно си имат политика на предпазливост, точно заради такива като мен и Attacker.
@Attacker, щях да ти отговоря на въпроса от P.S секцията, но гледам си редактирал поста си. Да, сигурен съм! Имам и необходимите документи. Даже и гражданство ми предложиха, но не го приех. Точно 10 г. стаж са необходими за пенсия там където бях. Ако доживея до 65 г. възраст ще получавам пенсия.

От високорисковите профили най-много се печели, тъй като лихвите са най-големи. Затова любимите клиенти на бързите кредити са високорискови профили. А когато си високорисков профил и докажеш своята лоялност, тогава всички врати за вбъдеще са отворени за теб при нужда и по-ниска лихва.
 
Идеята на поста на @Platinum сякаш е да се повиши доверието на кредиторите в Klear? Поне на мен така ми звучи.
Или е рекламен на фирмите за бързи кредити?
Как мислите?
Иначе не мога да повярвам, че има толкова начетен, опитен и кадърен служител на висока управленска позиция, който ще се осигурява на 460лв (то това е реално половин работен ден за всяка нормална позиция) - звучи несериозно от всяка гледна точка (може би само ако е собствен бизнес има оправдание, но пък тогава си предприемач, а не служител).
Въобще доста странен пост.
 
@Platinum нека да по разсъждаваме.
Сам казваш, че си клиент на бързи кредити, след това казваш, че Клеар не са такива, самите Клеар се сравняват с банките, а не с бързите кредити. Сам казваш осигуряваш се на минимума, а основен фактор за отпускане е осигуровките - сам казваш искаш 4 цифрена месечна вноска, при 460 осигуровки. Сам си наясно, че спрямо тяхната система никога няма да те допуснат и даваш съвети, че не правят пари, защото най-много пари правят бързите кредити :)

След всичко до тук, не ти ли идва логичния въпрос, защо по дяволите банките не дават бързи кредити, те ли са прости, че да не знаят къде е печалбата?

По същество, Клеар правят пари от оценката на кредит, а не лихвите, от лихвите правят инвеститори. Клеар оценяват рисковия профил и след това инвеститорите разпределят пари. На всички ни е пределно ясно, че ГПР от 50% ще донесе много повече печалба на инвеститора спрямо ГПР от 8-16%, но като 1/3 ти изпофалират от бързите кредити и само няколко % от P2P, то нещата придобиват друго естество.

След като си лоялен клиент на бързи кредити, тогава какво търсиш при банкови и P2P кредити?
 
Последно редактирано:
@rombeca, не се сърдя. През цялата 2017 когато съм имал нужда, съм кандидатствал многократно и съм си изълнявал задачите. И съответно съм ги погасявал предсрочно.

@freelancer, основната ми идея беше чрез моите две кандидатствания в Klear ноември 2016 и февруари 2017 да помогна на бъдещите кандидати за кредит да установят, че Klear по отношение на изисквания към кредитополучателите са същите както и при банковите кредити. Дали ще кандидатстваш в Klear или BNP Pariba например, или в някоя банка, няма абсолютно никаква разлика.

Всъщност да, поста може да се използва и за успокоение от инвеститорите, че средствата им са максимално защитени, риска е минимизиран, доколкото това е възможно, използват консервативни методи по скоринг система за оценяване на лредитен рейтинг и кредитен риск, както при банките, така че по нищо не се различават от тях. Съотвено ниска е лихвата, ако кредитополучателя е с нискорисков профил. Минимален риск за инвеститорите, но и съотвено и минимална печалба. Както вече казах предпочитат банковите клиенти.

Опазил ме Господ. Ни най-малко съм имал желание да рекламирам фирмите за бързи кредити. Даже съветвам, че ако нямате възможност да плащате безумно високи вноски, почти 50% ГПР, високи такси за допълнителни услуги, високи такси тип гаранция и тн, сами се сещате, че при некоректност ще изпаднете в ужасно състояние.

Аз при 15,000 изтеглени връщам 20,000 предсрочно. Ако плащам редовни вноски в продължение на 12 месеца, връщам 30,000. Затова погасявам предсрочно. На 20,000 връщам 27,000 предсрочно. Едва ли това може да се счита за реклама. Дори и при предсрочно погасяване лихвите и таксите са високи.

Например при една от фирмите при изтеглени 2000 за 12 месеца, месечната вноска е 333,33 и при редовно погасяване сумата става 4,000. При предсрочно погасяване до 30 дни след усвояване например, сумата за връщане е 2,300. Не препоръчвам на никой да използва компании за бързи кредити. Нито съм имал желание да ги рекламирам. Няма логика в това.

Голяма част от населението у нас работещо в определени сектори като туризъм и сфера на услугите например, получават работните си възнаграждения с осигуровки върху 460 лв, но реалните възнаграждения са значително по-високи. По тази причина, тази част от населението автоматично е изключена от ползване на банкови кредити и затова фирмите за бързи кредити се облагодетелстват от ситуацията, и то съвсем законно, при високи такси.

Служебна бележка за реален доход се признава от банките единствено при ипотечен кредит. Такъв тип бележка се признава и в 1-2 банки за различен тип кредит, но масово не се приема от повечето банки.

Да, близо си, но както вече казах не бих желал да обсъждам отношенията с работодателя и да навлизам в конкретика, тъй като е прекалено лично. Не съм 100% служител в истинският смисъл на думата. Освен с туризъм се занимаваме и с продажба на недвижими имоти, собственост на фирмата. Комисионните за продажба са доста добри и няма как един служител да се осигурява на по-висока сума от 460 лв, тъй като е с нерегламентирано работно време, плащат се командировки в чужбина и тн. Имаме служители, печелещи от комисионна по 20,000 до 30,000 месечно. Всичко зависи от ниво на езиците, комуникация и др фактори. Фирмата разполага с над 1500 имота тип затворени комплекси по Черноморието. Мисля, че достатъчно ясно го обясних.

Освен това вече споменах, че съм бил осигуряван на 4,000 лв в продължение на 10 г в чужбина и въпросът с пенсията ми е уреден. Не разчитам на пенсия от тази държава.

@blackout8, както вече споменах не използвам банкови, нито p2p кредити от 2 години, тъй като съществува недоказуемост на доходите. Това съм го обяснил. Дори и като лоялен клиент на бързи кредити, не съм особено щастлив от услугите им, но понякога се налага да ги използвам, заради невъзможност да използвам други продукти, различни от онлайн кредити. В това състояние са поне 80% от населението ни. Не съм много щастлив да плащам между 5K и 10K лихви и такси, но го правя, ръй като нямам друг избор.

В чужбина ситуацията е различна. Там мислят за народа си. Веднъж получих банков чек за €18,000 без изобщо да съм го искал. И то по пощата. Писмото гласеше следното: Като наш лоялен клиент, Ви даваме правото да се възползвате от сума до €18K. Можете да я получите във всеки един клон в страната след подписване на необходимите документи за кредит.

Изтеглих €5,000 и след една година кредита беше напълно погасен, като общата сума, която върнах беше €5,300. Дано след 20 г поне да ги настигнем. За тяхната банкова система и методите им мога дълго да разказвам.

Мисля, че отговорих подробно на всички въпроси.
 
Последно редактирано:
За мен остава въпроса, как успяваш да "завъртиш" 15к за месец с доходност над 5к (иначе няма смисъл от "далаверата", нали трябва нещо и за теб да остане) - че то при такива обороти и печалби - по-добре се осигурявай лично на 3-4к официален доход.
Ще плащаш на държавата по-малко от 1к месечно (то ти повече даваш за лихви по твоите думи), но ще имаш официален доход и всички банки и p2p ще те обичат, а и всички други предимства на осигуряването на макс.
 
@Platinum какъв ти е проблема да си регистрираш една фирма и да минеш като външен консултант/служител към фирмата, към комисионерската ти фирма?
Друго не зацепвам обаче, защо не си ограничиш разходите за 1-2 месеца, след като спокойно покриваш за 30 дни пет цифрен кредит с близо 50% ГПР?
 
@freelancer, «завъртам» доста повече от 15K за месец. Ами как става? Стриктно следване и изпълняване на определени таргети.

Да, принципно си прав относно осигуровките, но съм пред дилема, която все още обмислям. Възможно е да се преместя в един от офисите в чужбина и смисъла на осигуровки на «макс» у нас се обезсмисля.

Принципно се доверявам само на една банка у нас, с която работим от 2007, но всички останали за влагане на големи активи са си риск. Видяхме какво се случи с нашият нищо неподозиращ футболист Мартин Петров. Почти 4 милиона потънаха незнайно къде. И това се случва 2017 г в държава-членка на ЕС.

Как да си спокоен да влагаш лични или фирмени активи в такива размери? Какво се случи и с Прокопиев? Събужда се и бум, запор за 200 милиона. Не знам дали е с основание или не, нито е моя работа, но това са факти и никой не е застрахован на какво може да те подложи държавната машина у нас....
 

Горе