Pixy е Wordpress плъгин за оптимизация на изображения. Търся бета тестери.

Victor R

Well-Known Member
Последните месеци работя по плъгин, който с един клик разрешава всички проблеми със скоростта на зареждане на изображенията. Преди малко почнах първите тестове и споделям първи резултат:

Някъде в края на седмицата ще го имам във вариант за бета тест и търся желаещи, които имат желание и сайт, на който да го тестват. В случай, че имате интерес, моля да се отбележете в темата.

Ще има платена версия под формата на допълнителни функционалности, но това на видеото е безплатната част, която няма ограничения.

@Slavchev супер, ще се включа със съобщение в края на седмицата. Благодаря!

@Blinky благодаря, идеята натежа след като преди година се наложи да намеря читава безплатна оптимизация и, за мое учудване, се оказа че такава няма, а още по-малко такава, която наистина да води до бързи и сериозни резултати в скоростта на сайта.

Силно се надявам да откликнат поне още няколко собственика на Wordpress сайтове, за да мога да придвижа нещата по-бързо към публикуване в плъгин директорията и всеки да има достъп до Pixy.

Няколко неща, които ще се случат веднага, след като инсталирате Pixy:

- Всички изображения се преобразуват от остарелите PNG и JPG формати автоматично в съвременния WebP, със значително по-малък размер, които води да мигновеното им зареждане при посещаване на сайта ви.

- Оптимизацията е инстантна. Прави се извън сайта ви, не товари хостингът ви, не крие риск за оригиналните изображения, не заема допълнително място, не използва трафика на хостинг сървъра ви. Напълно безплатна е и не зависи от изборът ви на хостинг план и хостинг доставчик.

- Отнема един клик, 0 чакане и нула настройки, без регистрации никъде.

- Както и нередактираното видео в тази тема загатва, работи се в посока Pixy да бъде най-бързият оптимизатор за Wordpress. Амбициозна цел, която е напълно постижима.

• Sad
Реакции: Sky
@Blinky благодаря, идеята натежа след като преди година се наложи да намеря читава безплатна оптимизация и, за мое учудване, се оказа че такава няма, а още по-малко такава, която наистина да води до бързи и сериозни резултати в скоростта на сайта.
Аз ползвам EWWW Image Optimizer, не знам до колко е полезен, но със сигурност върши работа. Сайтът е с 35 000 публикации, някои с доста снимки и се държи прилично, като за 15 GB :D

Аз ползвам EWWW Image Optimizer, не знам до колко е полезен, но със сигурност върши работа. Сайтът е с 35 000 публикации, някои с доста снимки и се държи прилично, като за 15 GB :D
Това е перфектен като обем сайт за този тест, а това че на него е използван ewww е от голяма полза, защото ще могат да се направят директни сравнения преди/след, дори и при вече оптимизирани изображения. Аз мисля, че Блинки точно Ewww визираше.

Това е перфектен като обем сайт за този тест, а това че на него е използван ewww е от голяма полза, защото ще могат да се направят директни сравнения преди/след, дори и при вече оптимизирани изображения. Аз мисля, че Блинки точно Ewww визираше.
Всъщност за Converter for Media плъгина: mattplugins.com/products/webp-converter-for-media-pro

интересна и полезна тема, Викторе знаеш върху какво работя и има един проблем който се появи наскоро и твоето приложение би могло да помогне много за това. Когато агентът създаде 4 шота той ги създава в PNG формата заради качеството на шотовете. Едно изображение се генерира в размери между 2 до 8 МБ в зависимост от големината на сайта който се шотва. За да не товаря сървъра шотовете се качват в R2 на Клоудфлеър където мястото е 1 ТБ откъдето хъба генерира линк в юзер панела да показва шотовете. Въпреки това юзерпанела става тежък на 35 агента по 4 шота на агент и започва да лагва и бави зареждането. Възможно ли е твоето приложение да оптимизира шотовете от PNG в WEBP след като бъдат създадени и да ги качва на момента в R2 защото първо ще са със същото качество , но в по малък размер ?

1774327300915.png

@MegaKaloyan защо не ги качваш в images на cloudflare? Там ги имаш в оригинал и след това се сервират във webp, имаш и оразмеряване.
качвам ги в R2 на Клоудфлеър защото ползвам и R2 като сторидж за логовете на ipt.bg тракера като архив. Всеки трякер най големия му проблем е , че бързо запълва капацитета на хоста заради многото логове. Най елементарния пример е когато @alexinfoag се оплакваше , че бързо му се пълни диска с логове на count.bg и тракера спира. Така съм премахнал опасността от препълване на буфера с логове като се архивират и качват в R2 . 1 ТБ е безплатно място за съхранение , следващо ниво е по 5$ на месец с още 3 ТБ. При мен проблема идваше от няколко страни, но вече е напълно изчистен. Бях сложил в един файл Uptime+eyeball и понеже агентите са реални ISP машини на крайни потребители на интернет, а не само VPS сървъри латенцията беше голяма и агентите за Uptime показваха Down по 25 агента на куп при тестове. Сега разделих двете дейности в различни файлове в cron и всичко заработи както трябва. Започнах да надграждам системата с нещо което сме го чували само на теория , но аз го приложих в реалност, а това е - сценарии за eyeball проверка на логнати акаунти .... давам пример: Имаш онлайн магазин и редовно нещо се чупи в системата от поръчки... Имаш един тестов регистриран акаунт и eyeball системата всекидневно ти прави автоматична проверка на акаунта като се логва автоматично, създава поръчка , прави заявка, прави тестово плащане в платежната система дали през Stripe или друг платежен панел и на всичко това прави видео което се качва в R2 и показва дали системата на онлайн магазина работи. При проблем и неуспех сигнализира собственика на онлайн магазина по Телеграм, имейл и смс , че нещо в системата му е счупено. Това важи не само за онлайн магазини, а и за всевъзможни други системи, от сайтове за онлайн залагания до финтех картови оператори. Освен това проверява всеки един сайт как се отваря и зарежда от различни точки по света , особенно хазартните сайтове които в много държави заради липсвата на местен лиценз за хазарт са ограничени.

@MegaKaloyan Благодаря! Да знам в/у какво работиш и аз бих пробвал това което @DeathShuttle дава като идея. Cloudflare Images мисля, че струваше $5 на месец и на практика е директно интегрирано в R2 сторидж бъкета ти. Така имаш минимум дживещи се части и минимум неща, които да следиш по отделно дали работят.

@MegaKaloyan Благодаря! Да знам в/у какво работиш и аз бих пробвал това което @DeathShuttle дава като идея. Cloudflare Images мисля, че струваше $5 на месец и на практика е директно интегрирано в R2 сторидж бъкета ти. Така имаш минимум дживещи се части и минимум неща, които да следиш по отделно дали работят.
Благодаря, това вече ми изглежда като много добра посока. При мен R2 остава основата, защото го ползвам като object storage и архив за оригиналните файлове, а не само като слой за сервиране на изображения. Но за preview в панела, по-леко зареждане и resize/WebP delivery Cloudflare Images наистина звучи като логична следваща стъпка. Така ще мога да запазя оригиналите в R2, а за визуализацията в панела да ползвам по-лек serving слой. Това ми харесва най-вече заради по-чистата архитектура и по-малкото неща, които трябва да се следят отделно. Най-вероятно ще го тествам точно в такъв хибриден вариант: R2 за оригиналите и Images за preview/размерите в панела. Благодаря и на двама ви за идеята.

Последно редактирано:
Вярно, че беше така. В такъв случай една малка машинка с PHP и ImageMagick, или Node + sharp, или пък директно пусни един docker с flyimg

Викторйе! Добра идея, почти хуманна :) А и в крайна сметка всеки, който се опитва да осъществи подобни щурутии - заслужава уважение.
Все пак, а и чисто във форумния стил, аз да попитам :) С какво смяташ, че тази галимация ще пребори плъгинОТ, а и откровен съвет на вградения чичо доктор, а именно - IM ? Как я мислиш тази?
Иначе, има ли/предвиждаш ли функция за auto на всички новодобавени изображения, нещо кронче, някакво забавление? :)
А както някаква екстра/бъдеще, а и за да осмислиш още повече използването на тоз плъгин, планира ли се/предвижда ли се реално някакво Съществено функционално предимство, пред другите, като облаче ми бяло или подобна (задължителна за оборотните бръмчалки) галимация, али за тие терикати с по найсе изображения... щото и аз честно - и на самия виндолс мога си направя пнг 1мб да го шитна дори до 15к и без чак толкова да се загуби интереса от съдържанието :) но пък ако съм Славчев (примерно) няма къде да си дена тия 20-40К изображения? 😉

Шом и Дедо Мраз се разписа, значи е време и аз:

Практическа файда няма особена от конверсия JPG -> WEBP. Едно време си направих труда да сравнявам размерите - разликите бяха незначителни, а в голям % от случаите WEBP беше по-голямо(!)

Генерация на още един формат означава още файлове, пълнене на диска и на ИНОДЕТАТА, демек това дето бг хостинг компаниите много обичат да го ограничават o_O Ако се прави WEBP версия за всеки image size, това на практика означава ДУБЛИРАНЕ на броя картинковите файлове...

Горе