Windows vs Linux

Windows или Linux?

  • Windows

    Votes: 115 49.1%
  • Linux

    Votes: 119 50.9%

  • Общо гласове
    234

Blinky

Owner
Малко въпросче за Вас. Знам, че всички си имате предпочитания и мнения за това зашо ползват определена опирационна система, като за момента ме интересува коя от двете предпочитата и защо?

Windows или Linux?

Може даже да гласувате тук: Windows срещу Linux

Ето го и моето мнения: Ако трябва да избира за повече сигурност и стабилност - Linux, за удобство и леснота на работа, без да се омотвам и да нямам проблем с каквито и да е апликейшънс и програми - Windows/ И за това съм отговорил Windows.

Ще се радвам да чуя и Вашите мнения. Правя я на тема, защото мисля, че доста от Вас имат доста кофти опит и могат да го споделят, както и положителен де. ;)
 
  • Like
Реакции: wsar
От: Windows vs Linux

Глас за Linux!
Няма да изпадам в дълги обяснение. Не мисля, че отстъпва по нищо на Windows, като изключим игрите, но пък Windows също има не малко недостатъци в сравнение с Linux.

ПП: Мисля, че темата е глупава. Разни хора, разни идеали, безсмислени спорове и т.н. Това е нещо като "Левски или ЦСКА". Винаги ще има хора, които предпочитат едното и такива, които пък харесват другото. В случая ще надделее Windows, понеже го пробутват където сварят и при първия контакт с компютър, повечето потребители са се сблъсквали с Windows(и аз съм в това число).
 
От: Windows vs Linux

ПП: Мисля, че темата е глупава. Разни хора, разни идеали, безсмислени спорове и т.н. Това е нещо като "Левски или ЦСКА".

:)))
И аз таман се зарадвах като мернах темата викам бе дева това сигурно емоотямбол е пуснал тая тема сега ша му спретна панаира - ма гледам опаааа-тропааа той шеф-президента я пуснал и викам ши си трая да не фръкна че ми е писнало :) :twisted::twisted::twisted:
 
От: Windows vs Linux

По въпроса еднозначен отговор няма.Едната е за десктоп а другата е сървърно решение.
Някой твърдят,че Windows 7 "избил рибата".Не отричам добър е,но нищо ново.
Екстрите по графичния интерфейс вече сме ги виждали при Мак после при Линукс.
За стабилност все още има да догонва споменатите системи.И накрая ако сървърът ми е с Windows ще се :twisted: !!
 
От: Windows vs Linux

Естествено, че Linux. Причини бол:
1. Сигурността (ако може изобщо да се смята че има такава в Windows) на Windows не може да стъпи и на кутрето на левия крак на Linux (т.е. на тюксчето :))
2. Възможности за настройки и пренастройки на всичко както на теб ти е удобно.
3. Софтуера за Linux е огромно количество и лесен за намиране, докато в Windows за куц и сакат софтуер трябва да плащам луди пари или да диря по виросани warez-и. Ако толкова някой държи да ползва бозичковски софтуер, в повечето случаи емулирането му е успешно и така работи и под Linux. Проблем с никакви видео и аудио кодеци нямам (дори собственическите се пускат, да не повярва човек), както и чета всякакви текстови кодировки без "специален" софтуер за случая.
4. Игри в Линукс бол (противно на много изказвания по въпроса). Освен игрите предвидени за него може да се пускат и бозичковски през емулация. Аз лично обичам да си поигравам стари Gameboy игрици, както и online RPG-та като Eternal Lands и да речем Puzzle Pirate. С Arcanum имаше проблеми при по-стари версии на wine, но с последните работи.
5. Избор между много графични среди (Gnome, KDE, xfce и др.), докато в Windows си принуден да позлваш само това, което ти пробутват. Аз лично ползвам Gnome, но съм виждал от други графични среди яки 3D ефекти (огъващи се и подскачащи прозорци).

Заключение:
От 3 години ползвам Linux Gentoo на домашния си компютър (без присъствие на боза на харда) и оплаквания нямам. Отскоро ми се наложи да ползвам WinXP, но за моя радост го ползвах за много малко време. С Windows се чувствам като без ръце. Само човек, който никога не е имал ръце няма да може да забележи липсата им.

П.П.:
Тези, които твърдят, че Windows е добър за Desktop машина са в заблуда. Само човек, който не е виждал истинска Desktop машина може да твърди, че Windows става за Desktop машина изобщо.
 
От: Windows vs Linux

Няма Mac OS като опция.
Значи остава Уиндоус. Причини - в Линукса няма:
- Фотошоп (тва е повече от достатъчна причина всъщност..)
- Illustrator (отвреме-навреме няма как да се избегне)
- читав заместител на Dreamweaver или Coda
- Safari - дори само за тестване ( тия юзъри са много, ама много важни)
 
От: Windows vs Linux

Ся програмистите и сисадмините във форума ще се съдерат да хвалят пингвина...
НО!
За човек като мен, които се интересува от видео обработка, анимации, ефекти и т.н. нещица, НЯМА друг избор освен бозата или МАС, но тъй като предпочитам да имам по-голямо разнообразие от програми, избирам бозата (пък и поради хардуерни причини не мога да ползвам МАС-а).

И не ми дрънкайте неща от рода на "ама има опън сорс програми за Ли" - еми нека си има, ама специално за гореизброените неща НЯМА толкова функционален софтуер за видео едит, като продуктите на Adobe и отделно купища полезни плъгини към тях! Едва ли ще се намери програмист на Ли, който ще създаде 100% аналог на After Effects за пингвина и то безплатно. Тука не говорим за фотошоп vs gimp, материята е далеч по-сложна и необятна.

Пингвина може да е най-подходящ за хостинг, писане на скриптове и т.н. неща; пробвах suse и kubuntu преди години, не успях да си подкарам нета дори (на броудбанд инфраструктура съм) и съсвем логично му теглих една майна...

Така че на този етап съм за бозата, пингвина не ми върши никаква работа и затова го подминавам като ICE bullet train някоя селска спирка.

Тая тема ми се струва безсмислена - има хора с различни нужди, ще се пораждат безсмислени спорове, ама айде, нека да се чешем езиците, кво толкова...
 
От: Windows vs Linux

За обработка на видео бях пробвал Lives. Много е тежък, но пък може бая неща да корегираш по видеото, тъй като разкомпресира видеото до картинки. Има и други видео обработващи програми, както и за обработка на аудио и картинки (GIMP is the king). За прекодиране на видео по-велик от ffmpeg трудно ще намериш (не съм сигурен за съвзможностите на gstreamer). За масово прекодиране на гигабайти видео във vorbis/theora (за съвместимост с video тага от HTML5) съм ползвал ffmpeg2theora. Като помоля някой бозичко да се включи с помощ трябва тепърва да му обяснявам, че видеотата не са в един формат, а после той тръгва да дири по странни места програми, в които като луд трябва да помпиш Next->Next на всеки половин-един час (т.е. в промеждутъците между прекомпресирането на видеотата). Вместо да помпя като луд по този скапан Next, аз просто си пускам скрипта и всичко тръгва на конвеир и мога да се занимавам и с по-полезни неща, включително и да спя. Дори съм си направил автоматика за по-различно прекомпресиране на mkv-тата при преминаването им в ogv (от субтитри в края на mkv-то в kate писта в ogv-то).
Това, че някой иска да си ползва английските думи и в българския език си е негов проблем.
 
От: Windows vs Linux

Аз също гласувах за Windows, особено сега 7 е много добър. Наистина гимпа не може да замести фотошопа, а сега като са интегрирани помежду си продуктите на адобе е още по-лесно за работа. Dreamweaver има директни бутони за връзка с фотошоп, какво по-удобно - не ти се е получило нещо, кликаш, отваря ти го във фотошоп, работиш си, сейфаш - вече в дриймуевъра ти е ъпдейтнато. Това удобство пести време и нерви. Също така и вграденото FTP на Dreamweaver, което директно ти отваря файловете на хоста да си ги обработваш и като сефнеш промяната веднага си я виждаш в сайта. От това удобство не мога да се лиша. Сега с фотошоп 3 и 4 се обработва и видео, може да се съхранява и като отделни снимки. За линуска - няколко пъти се пробвам с него, все нещо ми липсва, нещо ме спъва, явно не е за мен.
 
От: Windows vs Linux

Само ще кажа, че за мен Линукса яко съкс. А не е като да не го ползвам повече от 10 години.

Ама много ме кефят надъханите лапета дето само знаят Линукс, Линукс. Айде всички у ляво.
Линукс съкс.

Виж ако е някой Unix за определено сървърно приложение, да. Нещо Соларис, БСД,
ама тия лайна Убунту мубунто. Чул някой дрисек нещо и скача да покаже колко
много разбира. Линукс та Лунукс. И като го питаш защо, не забивал. А бе дрисек.
Не забива като го ползва някой като тебе. Дето седи и се пули и не знае какво да
прави с тоя Линукс. Иначе си забива и то доволно.

P.S. Линукс съкс...
 
От: Windows vs Linux

Не забива като го ползва някой като тебе. Дето седи и се пули и не знае какво да
прави с тоя Линукс.
Виждам, че говориш от личен опит.:lol:

П.П.:
Не смятам, че е редно да дават мнения такива, които не са ползвали и двете.
 
От: Windows vs Linux

Работата опира до какъв ти е занаятът, както вече беше отбелязано. За ПХП програмист или за обикновен уебмастър Линукс може и да е достатъчен. На първия му трябва читав едитор + ФТП клиент. На втория - само ФТП клиент. Що да се нервят с Уиндоус и дори да дават пари за софтуер?

Останалите просто нямаме избор ако искаме да сме конкурентоспособни.
 
От: Windows vs Linux

@Unwise не се и съмнявам, че има някакви самоделки за елементарен видео едит, дето най-много да гони sony vegas и adobre premiere, но за афтър ефектс баце... тва е малко по-различна материя, която няма аланог на пингвина. Не говорим само за видео енкодинг тука, дето и шестокласник ще се оправи. Затва пингвина просто не ми върши работа.
 
От: Windows vs Linux

Windsows, защото линукса ми прави проблеми с видеокартата. Иначе ползвам и 2-е, даже мисля и MAC пробвам.
 
От: Windows vs Linux

Windsows, защото линукса ми прави проблеми с видеокартата. Иначе ползвам и 2-е, даже мисля и MAC пробвам.
По-евтино ми излиза да си купя нова по-кадърна видео карта отколкото да си купя Windows.

@Blinky:
Абе, важно е шоу да става и да има мощен флейм. Една ожесточена тема във форумите определено повишава активността сред (л)узерите. Нали хората искат хляб и зрелище. Като сме криза хляба намалява, така че шоуто трябва да нараства.
 
От: Windows vs Linux

Няма Mac OS като опция.
Значи остава Уиндоус. Причини - в Линукса няма:
- Фотошоп (тва е повече от достатъчна причина всъщност..)
- Illustrator (отвреме-навреме няма как да се избегне)
- читав заместител на Dreamweaver или Coda
- Safari - дори само за тестване ( тия юзъри са много, ама много важни)

Трябва да има и Мак като опция, все пак се предполага, че не сме се събрали случайни хора тука :)
Миналата година/август месец си взех iPhone 2G, към края на октомври си взех PowerBook G4, а преди 3 седмици - си продадох настолната машина и си купих mac mini. Бях доволен от настолната си машина - напълно съвременна конфигурация, игрите не й се опираха. Ама почна ли да режа някой дизайн, почваше да ми подскача мишката (под Windows7, ползвах дуал буут и като стартирах iDeneb 1.4, което е хакната версия на OSX за РС-та - нямах проблеми под Фотошопа, тъй че определено мишката си ми бе ок), трябваше да следя за разни "подмолни ъпдейти", които искат да ми скапят активацията, антивирусната всеки ден ми пискаше, че се била обновила успешно. И куп други такива дребни неща... събираха се. И накрая като се събудих една сутрин в "приятна" миризма на изгорял кабел и бакелит (захранването бе сдало багажа - пък уж бе Фортрон). Реших - минава се на истинска машина, дето да не се налага да следя толкова за лицензи, кое как ще тръгне и имам ли хардуерна мощ за него. Взех си нещо за работа - мак мини. Не заема място, безшумен, с хубав вид, осигурява добра производителност. Операционната система е удобна, не ти се налага да ползваш антивирус, красива е и минималистична. Всяко професионално приложение върви под нея. При инсталация няма да се чудиш, кое откъде и как. В тази комбинация от хардуер+хубава ОС, се влюбих за няма и седмица. :) И тъй като пожелах да си разделя работата от игрите. Мак Мини-то си остана за работа, а за игри - си поръчах нов PS3 Slim 250GB (ръгаш диска играеш, гледаш всякакви филми, музика, снимки, в интернет можеш да браузваш-малко неудобно обаче е писането, и не се притесняваш дали имаш достатъчно RAM, CPU мощ и т.н.).
Не бих се върнал на Windows, още по-малко пък ще ходя да си троша главата под Линукс.
ПС. Сигурен съм, че подкрепящите Линукс имат и по един ntfs дял на компютрите си с windows на него.
 
От: Windows vs Linux

Mac mini-то от новите ли е или от по-старите? С колко рам?

Фотошопчето върви ли добре с по-големички файлове? Тия 5400 рпм дискчета ме притесняват основно..
 
От: От: Windows vs Linux

Сигурен съм, че подкрепящите Линукс имат и по един ntfs дял на компютрите си с windows на него.

Някои са успели да се освободят от Windows и го нямат инсталиран.

Но за повечето потребители, които са решили да преминават на Linux е добре да си пазят и един инсталиран Windows за всеки случай ;)

И внимавайте като разпространявате Linux да не разбере някой, че може да ви накажат за това :)
 

Горе