Windows vs Linux

Windows или Linux?

  • Windows

    Votes: 115 49.1%
  • Linux

    Votes: 119 50.9%

  • Общо гласове
    234
От: Windows vs Linux

Дори Windows Server не се управлява от терминал (не, че я няма тази възможност), т.е. всичко се прави от UI.

W2008 и следващия можеш да го инсталираш без GUI, всичко се прави в PowerShell. Дори има неща които се правят САМО в PowerShell.
 
От: От: Windows vs Linux

обикновено рабин пише подобни глупости...

последния дос базиран уиндоус е 3.1/3.11
95 управлява паметта и процесора по съвсем различен начин. това, че имаше dos-mode не означава, че е дос-базиран

Тук не си прав. Версия 3.х на уиндоус е многопотребителска и многозадачна ОС. След стартирането на "win" от командния промпт се зарежда нейно си ядро, което поддържа потребители, задачи и управление на паметта в защитен режим, докато ДОС поддържа само реален режим. Затова и ако не беше указано в config.sys, че трябва да се зареди драйвер за разширена памет win отказваше да се стартира :)
 
От: От: Windows vs Linux

не е, вярвай ми. 3.х е шелл върху дос

Повярвай ми, аз съм прав. Стартираше се от ДОС - да, но в случая не е шел на дос, нито разширение, нито пък използваше ДОС ядро (command.com). Тъй като бяха отделни продукти се продаваха отделно, защото не всички машини, които поддържаха ДОС поддържаха и Уиндоус. Имаше доста компютри с 512кб памет и 640 и нямаха разширена памет.

Едно малко разяснение: Компютрите бяха 16 и 32 битови тогава. 16 битовите имат 20 битова адресна шина и могат да адресират максимум до 1мегабайт памет и нямаха инструкции за управление на паметта и защитен режим.
 
От: Windows vs Linux

На всеки интертет предприемач му се налага да се занимава с интернет маркетинг / спам. За целта най-доброто решение е TAILS, който е базиран на Debian и ползва TOR за връзка с интернет. При рестарт пълни всичко с нули, тъй че е много удобен за работа с много Гугъл акаунти или каквото друго ще правите без да искате да ви тракват :)
 
От: Windows vs Linux

От известно време ползвам http://elementaryos.org/ линукс. Много съм доволен, стартира бързо и шътването също...... Много приятен външен вид, малко прилича на Мак ОС с дока долу.
 
От: Windows vs Linux

@miratrade Покрай теб и аз го инсталирах, много ми допада. Бях решил да минавам към линух от доста време, супер е :)
 
От: Windows vs Linux

И на мен на първо четене ми хареса, но тепърва ще го разучавам. :)
 
От: Windows vs Linux

Не ми тръгва скайп 4.2 на убунту 13.04, досега не е имало проблем, сега дава, че нямам достъп да се логна. Опитах се да инсталирам скайп 4.3, с;ед деинсталирането на 4.2, но дава някаква грешка - липсващи файлове и пр. Успявам единствено 4.2 да инсталирам.
 
От: Windows vs Linux

По принцип предпочитам Windows, затова и моя глас отиде за нея. Но в момента съм на път да си купя малък и не много мощен лаптоп за работа. Тъй като работата ми ще бъде предимно в интернет, тази машинка ще върви на линукс, за да мога да използвам максимума от възможностите й.
 
От: Re: Windows vs Linux

Откакто видях как на едно място с Linux хардуера лети, а с Windows - не, никога на бих гласувал за Windows повече. :)

И аз съм така. Сега обаче с новия вин ме убеждават, че и той летял (9, 10 или там която е най-новата версия).
 

Горе