Какво мислите за хората кръстили децата си с западни имена

От: Какво мислите за хората кръстили децата си с западни имена

Ето това не го разбирам, наистина. Да си кръстиш детето Емили, защото примерно Емилия било често срещано. Емили Иванова, Емили Петрова, Емили Димитрова, доста нелепо звучи. Всъщност Емилия е българския еквивалент на Емили или Емили е англоеквивалента на Емилия. Това е все едно да кръстиш момче Емилио, само и само да не е с българското име Емил. Мисля, че тука става въпрос за комплекс за национална малоценност, да направим така, че децата ни да не са българи.

Традицията с имената показва само едно - дали уважаваш тези, които са те направили и отгледали. Ако не ги уважаваш, кръсти детето си на който искаш, ако ги уважаваш - покажи го. Това ми е мнението :)
 
Аз съм на мнение, че едно има трябва да звучи добре и човека, който го носи да му се радва и гордно да го носи. А не на дедо, на баба, на първия ми път в Дисниленд и кво ли още не. И още по-кофтито (поне според мен): Кожи на Петър, че е закъснял за вечеря. Аааа, кой от всичките. :)

А и какво значение дали се казваш Стефка, Александър и как ли не, за да запазиш българската индентичност, като отидеш в USA, така или иначе ще ти викат Стефани, Алекс и т.н. Сори, ама ако уваженито се изразява по този начин сме обречени. Една така носи има името Димитринка, от уважение. :)
 
От: Какво мислите за хората кръстили децата си с западни имена

А замисляш ли се дали един американец би кръстил детето си с българско име, за да звучи различно? Моето име не могат да го кажат американците, и? Боли ме дедовия, ако трябва да съм честен. А името Димитринка е хубаво, не виждам нищо срамно в него. А и защо по-дяволите трябва да мислиш как някой щял да ти вика като отидеш в САЩ. Това трябва да е един вид върха на еволюционната стълбица ли? :)

Напомняш ми за едновремешните умни глави, които си кръщаваха децата от Ленин и Сталин до Кин (от комунистически интернационал). Сега модата се смени, но общо взето мисленето е същото.
 
От: Какво мислите за хората кръстили децата си с западни имена

Понякога кръщаването на детето с име различно от имената на баба/дядо е добре за него. Просто някои хора имат кофти имена и няма смисъл да се разпространяват из целия род.

При моето кръщаване всички са искали да нося името на дядо ми - Душко. В последния момент майка ми се е решила да го промени на Александър. За което съм й много благодарен. Ако тя не ме беше измъкнала от "българската традиция", сега щях да се казвам Душко Хайдуков...
 
От: Какво мислите за хората кръстили децата си с западни имена

Какво да ти кажа, не виждам защо трябва да определяш името Душко, като "кофти". Мога да ти дам за пример много български мъжки имена, които звучат подобно - Дочо, Доцо, Жечко, Желязко, а и Прошко :D А и при това кръщаване не е задължително името на детето да е 1:1 с името на бабата или дядото. Много хора просто взимат буквата и кръщават детето на някой от родителите си. Но ние сме толкова изкривени, че ние е срам от всичко българско.
 
От: Какво мислите за хората кръстили децата си с западни имена

Има голямо значение културата на обкръжението. Мен лично, не ме засяга дали съм Душко или Прошко. Проблемът е, когато се запознаваш, или те представят някаде, като си кажеш името и ти отвръщат с разни странни физиономии и тъпи въпроси: "А?", "Как?". Когато това се повтаря ежедневно и ти става досадно. При децата е от още по-голямо значение, защото по-различните отнасят и подигравки.

Няма как да се гордееш или срамуваш от националността си, по простата причина, че не си я избирал. Границите на една държава не означават абсолютно нищо. В крайна сметка те са поставени от някой си, някога си и не са нищо съществено. Хората, са си хора навсякъде. Дали си роден от тази страна на Черно Море или от другата, е въпрос на шанс. Нещо, което не зависи от теб, не може да бъде причина за срам или гордост.

Факт е, че средностатистическият българин си е пълен провал отвсякъде. Мен за какво да ме е срам? Да не съм го направил аз такъв? Мога да се срамувам от нещо, което е свързано с мои решения. Наскоро един грък се опитваше да ми обясни, колко бил горд с родината си, понеже имали исторически личности, спартанци, Олимп и т.н. Седях си пред него облещил очи и не проумявах, каква е връзката между тоя разплут мангал и древногръцките бойци (на които съм голям фен). Та понеже, той не може да се гордее със себе си, решил да замаже положението като се гордее с родината си...

Въобще какво е това разделение, в което са се вманиачили всички. Аз съм българин, ти си китаец. Аз съм от Левски, ти си от ЦСКА. Аз съм блекхат (мале мале), ти не си. За какъв чеп, всеки се опитва да се присламчва към някаква група и да си мисли, че вече чертите на групата са характерни и за него. Непознати хора се мразят и убиват, само защото им внушават, че принадлежат към нещо. Запазете си тъпото разделение по групи за насрания Facebook. Живеем в един и същ свят. Обърнете внимание на личността си, на индивидуалните си постижения и провали. Ако ще и на връх Олимп да си роден, ти нямаш абсолютно нищо общо хората от Древна Гърция, по простата причина, че не притежаваш нито един от техните добродетели.
 
От: Какво мислите за хората кръстили децата си с западни имена

Въпрос на стереотип и мозъчна промивка.

Като малко лапенце (да, достатъчно дрът съм) аз и връстниците ми бяха обстрелвани с руски 'мотиви' - руски филми, руски списания, специализирани руски книжарници (оттам основно комикси PIF си купувахме ама карай...), руска техника, руски коли, ...

Та нормално беше да смяташ имена като Алексей/Альоша, Сергей, Володя, Наташа, Олга,... за ебахти яките.

Сега на простолюдието му вкарват през куплунга само хамерикански шитни - основно бозави филми, Супермен, Спайдърмен, 'Дързост и Красота', негърска музика, негърски видеоклипове с бели лимузини и бели костюми, :) ... Фащате картинката. Аналогично.

На българите им липсва идентичност. Тука или се правиш на гангстер, или на негър (ако си тъп/беден/необразован :( или циганин). Дори сериалите дето дават по телевизора - тва Стъклен Дом, и там се правят на американци горките.

В тоя ред на мисли скоро очаквам българите все повече да почнат да се правят на турци и да почнат да си кръщават децата с таквизи яки и вървежни имена кат Къванч, Мехмед, Бешир, Назлъ, Хилми, Бихтер и т.н. :lol:

ПС: м/у другото, аз кат малък лапешник бях много повече българин, понеже тогаз освен русофилство, много държаха да ни възпитат и в патриотизъм - сещате се за филми от рода на "Капитан Петко Войвода', 'Време Разделно' и прочие, нали? Някои от вас се сещат и колко строго беше образованието по Български език и Литература, Родинознание, българска История...
 
Последно редактирано:
От: Какво мислите за хората кръстили децата си с западни имена

Културата на обкръжението се изгражда от външни фактори, които моделират масовото мислене. За имената грешиш, защото ако някой иска да ти се подиграва, винаги ще намери за какво, особено в ученическите години. И име като Ирина, може да се превърне в Урина, име като Иван може да стане Ебан и т.н. А дори да не наричат момиченцето Ирина с този прякор, могат да се подиграват заради косата му и да и викат "Метла". Мисля, че схващаш.

Това, което си написал за границата на държавата за съжаление показва точно как мислят мнозинството от нас. Напротив, границите означават много, те са израз на държавността на твоя народ. Те са и условието да оцелее един народ в днешно време. Те са и гарант както за качество на живот, така и дори за елементарната ти физическа безопасност - от природни бедствия, та чак до войни. Нищо не сплотява едно общество така, както националното чувство, а сплотените общества са силни. А силните общества просперират, както в културно, така и в икономическо отношение.

Хората не са хора навсякъде, по простата причина, че от човек до човек има огромна разлика. Няма критерии, които да са "общочовешки". За теб, отгледан и израснал в що-годе цивилизована държава, може да няма разлика между хората, но за един турчин от Анадола или за един ултрарелигиозен мюсюманин уахабит от Афганистан би имало. Например общочовешко ли е да смяташ жената за парцал, да имаш по 10 жени, да се жениш за деца, да убиеш дъщеря си с камъни, защото е говорила с момче? Общочовешко ли е да продадеш детето си?

Даваш за пример гърка, който не можеш да разбереш. Ами погледни гърците - хора закърмени с националното самосъзнание. Затова стоим и цъкаме с език "ех, виж ги как се вдигат и отстояват своето". А ние, свръхиндивидуалистите и граждани на света мълчим и се оставаме всеки да си прави каквото си иска с нас.

Въобще си далеч от нещата. Разделението е по рождение, не го избираш, както можеш да избереш футболния си отбор. Наречи го съдба - ти се раждаш някакъв и си част от нещо без значение дали го искаш или не. Дори и да избягаш, да се правиш на ескимос, ти пак ще си останеш такъв, какъвто си се родил.

Живеем в един и същ свят. Обърнете внимание на личността си, на индивидуалните си постижения и провали.
Няма такова нещо като "един и същи свят". Има много различни светове, ако поне малко си пътувал по света ще ме разбереш. Народите са различни, културите са различни и хората са различни. А внимание на личността си не е лошо да обръщаш, да, но не трябва да забравяш какъв си.
 
От: От: Какво мислите за хората кръстили децата си с западни имена

Та нормално беше да смяташ имена като Алексей/Альоша, Сергей, Володя, Наташа, Олга,... за ебахти яките.

Сега на простолюдието му вкарват през куплунга само хамерикански шитни - основно бозави филми, Супермен, Спайдърмен, 'Дързост и Красота', негърска музика, негърски видеоклипове с бели лимузини и бели костюми, :) ... Фащате картинката. Аналогично.

На българите им липсва идентичност. Тука или се правиш на гангстер, или на негър (ако си тъп/беден/необразован :( или циганин). Дори сериалите дето дават по телевизора - тва Стъклен Дом, и там се правят на американци горките.
Да, абсолютно същото е. Едно време руски имена, сега американски.

п.п. Къванч звучи някакви си възвишено :D
 
От: Какво мислите за хората кръстили децата си с западни имена

Преди сто години, когато бях ученичка беше забранено да се кръщават децата със западни имена. Западното влияние се чувстваше в умалителните имена, които всички си измисляха. Аз тогава изобщо не харесвах името си, Радка, не защото не можеше да му се измисли западен заместител, като на приятелките ми, които гордо се наричаха Мери, Кети, мети и други подобни. С времето започнах да си харесвам името. Обаче тогава имаше други яки издънки, от рода на Първимай Томов - реално име на журналист от някакво радио. Тогава хора, по-точно жени, които идваха от село в града, се опитваха да се направят на големи гражданки и бягаха като дявол от тамян от селските имена. Кръщаваха си децата с разни новоизлюпени модерни имена. Така моя мъж например, се казва Красимир, макар че би трябвало да се казва Никола, още повече, че е първороден син и навремето, особено по селата това е било закон. Обаче свекито ми е била модерна, дошла да живее в града и не искала селски имена. Затова пък, когато се роди моя син, драпаше много усилено за името, макар че нямаше нужда - просто и ясно детето си носи името на дядо си(свекър ми) Симеон - едва ли бих могла да измисля по-хубаво име. Ако модерната ни баба навремето беше спазила традицията, сега той щеше да носи пълното име на дядо си, обаче какво да се прави.
А когато се роди Симеон, всички бяха луднали по латино сериалите и да не ви казвам, какви имена имаше тогава. А една в родилното си писа щерката Емануела, на едноименната порно героиня.
 
От: Какво мислите за хората кръстили децата си с западни имена

Първимай Томов
:D :D :D :D :D
хахахах
 
Стига с този национализъм, защото Стефка тук е Стефани там, и Петър тук е Питър там. Имената са си имена, въпрос на виждане къде си. За това някои американец да си кръсти детето с българско име е направено, само че той не го знае. Аз също не виждам нищо срамно в Димитринка, но милта държи да и викат само Дима. ;) А ти викат така, защото сам го каза, трудно произнасят някои съчитания от букви. Мисля, че няма какво да го обеснявам тук. Така, че каквото и име да имаш тук - там ще ти го деформират и е нищо лично. :)

Ленин и Сталин не са ми от любимите имена, но Кевин, Никол виж това не са никак лоши имена. А и виж как някой с "по-криво" име се представя - с по-нисък глас го казва сякаш. Идеята е човека, носещ името да е горд с него и да му отива, както и да го представя добре. Аз пък си бях по бълграска традиция и не съжалявам, даже съм горд. Много си обичам името, но ако щяха да се гаврят, по-добре с името да променят и друго, че да е пълен смеха в гимнацията. :)

И само да допълня за културното обкръжение, като всяка втора дума на младите е на латиница - Cool, Ok, Shit...., защото ако зависише от културното обкръжение, голяма разновидност щеше да има в имената. :)

Не знам за Душко, но Александър звучи по-добре. А който не е на това мнение, да не се опитва в брандинга никога. :) И е вярно за физиономиите, и аз като се запознавам първата реакция е леко уж, че е недочул, но веднага вдява, че е бг име. И каквото и да ми казват, хората не само са консервативни, но когато нещо ново и непонятно за тях се появи (в случая име) те реагират страно. Тези хора обикновено са овце и цял живот циклят в собствените си релси. А тези, които няма да се зачидят - иновативните хора в отворено съзниние, грам няма да им направи впечатление. По първоначалното общуването може да се разберат милион неща, без даже да се мине към основата на разговора. Казвам го защото аз така преценявам с кой общувам още преди да е почна. Ако се базикне с името, означава, че не слага граници на отношенията с хората и раб. с такъв човек протича лесно.
 
От: Какво мислите за хората кръстили децата си с западни имена

RedRum за какъв свръхиндивидуализъм в България говориш? Точно тук е мястото, където тази думи никога не е съществувала. Точно при нас най-силно се усеща влиянието на стадния манталитет. Това е и причината всеки да прави с нас, каквото си поиска. На абсолютно никой не му пука за каквото и да е развитие. Проблемите ни не са свързани с липсата на национално съзнание. Имаме проблем с ниското ниво като цяло: с лошото образование; с липсата на какъвто и да е интелект или желанието да се изгради такъв; с ученици, които ходят на училище, когато им е кеф; с 13 годишни алкохолизирани пушачи; с 15 годишни наркомани; с 15 годишни курви; с неграмотни бираджии, гледащи футбол и оплакващи се от българската политика в кваталната дупка. Как не проумяха, че на тях им е изгодно да сме малограмотни. От какво може да се оплаква някакъв безформен тюфлек, в чиято тиква няма мисъл, която да не е свързана с ядене, пиене и ебане. Повръща ми се от българския стереотип. Ние сме малоумен народ. Народ изграден от мързелива, нахална и гнусна сган. Какво сплотяване на обществото очакваш? Ще посрещаш природни бедствия и войни със яко сплотена плява?

Имаме крещяща нужда от сериозно развитие на индивидуално ниво. Имаме нужда от създаването на ценни кадри. Ама не тук - там, а преобладаваща маса от такива. Имаме нужда от дълбока и цялостна промяна. И чак след като имаме някаква стойност поотделно, ние можем да се обединим в едно силно, сплотено и проспериращо общество. Национализмът не струва нищо сам по себе си.

Защо Япония посреща природните бедствия толкова успешно? Не е само, защото много обичат страната си. Никой не оспорва японската любов и уважение към родните традиции, култура и история. Но те са изключително добре развити на индивидуално ниво. Имат невероятна култура и в другия смисъл на думата. Всички видяхме колко дисциплинирано чакат на опашките за вода при такова сериозно бедствие. Колко е силен контраста, спрямо нашата противна сган, която може да те премаже за едно кило банани на промоция. Японците притежават висок стандарт, защото всички работят за него. Успехът им се дължи най-вече на силни единици, обединени в мощна нация. Голият национализъм никога няма да има подобен ефект.

Няма нищо лошо в това да уважаваш родната си страна. От друга страна пък, няма смисъл да се самозаблуждаваме, че национализмът е някакъв сериозен фактор. Аз харесвам и обичам България. Относно българите имам по-различно мнение. Време е да спрем да търсим вината у някой друг. Само и единствено ние, ниската ни култура и малограмотността ни доведоха до тук.
 
От: От: Какво мислите за хората кръстили децата си с западни имена

Културата на обкръжението се изгражда от външни фактори, които моделират масовото мислене. За имената грешиш, защото ако някой иска да ти се подиграва, винаги ще намери за какво, особено в ученическите години. И име като Ирина, може да се превърне в Урина, име като Иван може да стане Ебан и т.н. А дори да не наричат момиченцето Ирина с този прякор, могат да се подиграват заради косата му и да и викат "Метла". Мисля, че схващаш.

Това, което си написал за границата на държавата за съжаление показва точно как мислят мнозинството от нас. Напротив, границите означават много, те са израз на държавността на твоя народ. Те са и условието да оцелее един народ в днешно време. Те са и гарант както за качество на живот, така и дори за елементарната ти физическа безопасност - от природни бедствия, та чак до войни. Нищо не сплотява едно общество така, както националното чувство, а сплотените общества са силни. А силните общества просперират, както в културно, така и в икономическо отношение.

Хората не са хора навсякъде, по простата причина, че от човек до човек има огромна разлика. Няма критерии, които да са "общочовешки". За теб, отгледан и израснал в що-годе цивилизована държава, може да няма разлика между хората, но за един турчин от Анадола или за един ултрарелигиозен мюсюманин уахабит от Афганистан би имало. Например общочовешко ли е да смяташ жената за парцал, да имаш по 10 жени, да се жениш за деца, да убиеш дъщеря си с камъни, защото е говорила с момче? Общочовешко ли е да продадеш детето си?

Даваш за пример гърка, който не можеш да разбереш. Ами погледни гърците - хора закърмени с националното самосъзнание. Затова стоим и цъкаме с език "ех, виж ги как се вдигат и отстояват своето". А ние, свръхиндивидуалистите и граждани на света мълчим и се оставаме всеки да си прави каквото си иска с нас.

Въобще си далеч от нещата. Разделението е по рождение, не го избираш, както можеш да избереш футболния си отбор. Наречи го съдба - ти се раждаш някакъв и си част от нещо без значение дали го искаш или не. Дори и да избягаш, да се правиш на ескимос, ти пак ще си останеш такъв, какъвто си се родил.


Няма такова нещо като "един и същи свят". Има много различни светове, ако поне малко си пътувал по света ще ме разбереш. Народите са различни, културите са различни и хората са различни. А внимание на личността си не е лошо да обръщаш, да, но не трябва да забравяш какъв си.


Според мен националисти са хора които нямат с какво друго да се похвалят освен да кажат "Ние сме имали велики царе блаблабла".

Повечето българи са като стадо овце от "патриоти", "националисти" и други промити мозъци.

Трябва да сте по-широко скроени, аз например съм със западно име и това ме прави някакъв изрод така ли ? (rofl)

Повечето от Българите мечтата им е да завършат училище и да станат общаци, или да работят в общината за не повече от 600 лева.

Поне очаквах вие като "уебмастъри" тоест "интилигенти осетили далаверата" да сте по отворени към модерните неща.

И благодаря на мойте родители че не са ме кръстили Георги, Чавдар,Никола,Петър, Димитър, Иван, Христо...

Има толкова по-хубави имена (без такива като Джон,Чарли и тем подобни) като Денис, Ивайло, Станислав, Красимир, Емил...

Вашия аргумент е че звучали мъжествено.
Това че имаш име като "Жеко" или "Тодор" или "Самуил" не те прави мъжествен.

Just 2 Cents

P.S - Не се заяждайте за правописа ми, нищо не претендирам.
 
От: Какво мислите за хората кръстили децата си с западни имена

А да и Redrum едно кратко но ясно послание:

............
 
Последно редактирано от модератор:
От: Какво мислите за хората кръстили децата си с западни имена

GunZ, като цяло съм съгласен с теб. Само, че пропускаш, че за да искат новите подготвени кадри да работят за общото благо, трябва да имат мотивация. А по-добра мотивация от любовта към сънародниците няма, поне така показва историята. Както и да е, много се отклонихме от темата за имената, а аз вече отнесох и псувни, така че май е време да приключваме. :D

п.п. За японците, цитирам едно мнение, според което точно загърбването на индивидуалността им и корпоративното им мислене, липсата на индивидуална инициатива и строгата йерархичност е една от причините за не дотам адекватната реакция при аварията в АЕЦ Фукушима:

- Усещам някаква промяна в мнението ви за японците. В предния ни разговор бяхте с резерви спрямо ТЕПКО - компанията - оператор на реакторите във "Фукушима 1".

- Не съм си променил мнението. През първите решаващи 20-24 часа ТЕПКО не бяха адекватни. Те като че ли не са и допускали, че горивото ще се стопи. А можеха да се опитат да предотвратят водородните експлозии. Трябваше да вентилират помещенията и даже да ги разбият, както по-късно направиха при 5-и и 6-и блок. А те се втурнаха да докарват мобилни дизелгенератори. Възстановиха захранването, но кога? 19 дни след аварията. Нямаха стратегия за намаляване на последиците.

- Вие сте били в Япония, как работят там ядрените спецове?

- В случая се вижда липса на решителен и знаещ човек. Там има силна дисциплина. Каквото каже началникът, само това се прави, ако не каже - никой нищо не прави.
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=839358
 
Последно редактирано:
От: Какво мислите за хората кръстили децата си с западни имена

Аз съм консервативен и не си падам по мъжките ласки. Щом ти си широкоскроен отзад, можеш ти да го духаш. Според мен не разбираш въобще за какво пишем в тази тема. Това, че вашите са те кръстили със западно име не те прави изрод, а клоун. Особено, ако носиш кучешко име :)


:D :D :D

Troll.

Съвсем друго имах предвид, и аз не съм съгласен със Хомосексуалистите.

Но нали знаеш хората които се чувстват несигурни се опитват да са част от стадото.
 
От: Какво мислите за хората кръстили децата си с западни имена

Ужас, И негативна репутация :)

И си ме нарекъл "Паляк"

Когато си наполовина успял колкото мен ми се обади.

Не сериозно защо българина ВИНАГИ Трябва да Hate-va ?
 
От: Какво мислите за хората кръстили децата си с западни имена

Как така си отворен към новото, като не си съгласен с хомосексуалистите? Като уебмастър очаквах да си по-широкоскроен. Тролът си ти пич, не видях да се опиташ да се включиш нормално в дискусията. Освен, че написа един неграмотен пост и ме напсува в другия. Ако имаш нещо да кажеш по темата го кажи, само не се опитвай да пробутваш някакви клиширани фразички, като "част от стадото" и прочее. По-сериозно, ако обичаш и без псувни, защото няма да се трогна.

п.п. За тоя, който ми даде червена репутация - Не, баща ми не ме е бил, като малък. Други въпроси? :D
 

Горе