Авторски права на снимки - заплашително писмо

Колеги, здравейте. Имам отново питане във връзка с COPYTRACK. В крайна сметка стигало ли се е до съдебни дела при някой от казусите, или не? И при изпращане на писмо с искане за плащане на обезщетение, представяли ли са някакъв документ за авторски права, или поне информация, кое е лицето, което претендира за обезщетение?

В различни чуждоезикови форуми, стотици и дори хиляди потребители се оплакват, че са получили писма с искове за обезщетение от тях, но нито един потребител не е споделил да е подаден съдебен иск срещу него. Или да са предоставили документи доказващи право на собственост върху снимките. В същото време компанията все повече се афишира като най-ефективния борец срещу плагиатството в интернет и твърдят, че имат клонове в над 140 държави.

В моя случай, за който споделих преди време, след като си разменихме няколко "учтиви" писма, те престанаха да ми пишат, аз така или иначе свалих снимките и повече проблеми не сме имали. Не бях чувала за тях до неотдавна, когато и моя позната получи подобна "честитка" за снимки в статия, за които й искаха по 200 евро. Странното беше, че тя бе използвала и други снимки за същата статия от един и същи източник, но те се заяждаха само за две от тях. Освен това, тя ги бе публикувала съобразявайки се със закона за авторско право. След като ги обвинила в изнудване, те заплашили, че ще разговаря с адвокатите им и оттогава нищо не е чувала за тях. За всеки случай тя свали статията, но все пак си остана с притеснението, дали няма някаква опасност да заведат дело срещу нея.
Привет,
и аз като всички други получих 2 заплашителни писма, след което писах на техния служител с азиатското име с какво право ме притесняват. Както и при останалите получих учтива заплаха, че ако не преведа парите ще понеса значителни финансови загуби. Отговорих му, че тъй като не може да ми предостави авторски права и ме изнудва за пари при следващо писмо от тяхна страна ще се оплача на комисията за спам ( незнам дали изобщо съществува такава). От тогава са минали 4 месеца и не са ме притеснявали. Същевременно се консултирах с близак на семейството адвокат, който провери, че дори и да заведат дело срещу мене по закон нямат право да ми искат повече от 150% обещетение от дадения продукт. Тоест те твърдяха, че съм нарушил авторското право за продукт струващ 4 евро, в този ред на мисли аз им дължа обещетение от 6 евро, а те ми искаха 320...
Мисля, че при заплаха от тяхна страна по-добрия ход е да се комуникира с тях и да видят, че човекът от среща няма намерения да се даде без борба.
 
За да не отварям нова тема, бих желал да попитам тук, а е доста релевантен въпросът ми. А именно кои сайтове ще ми препоръчате за по-тясно специализирана фотография. Направо си казвам, да речем я някой големи чуждестранни и дори бг сайтове може да имат Шипка, Царевец и други големи забележителности, но ако е нужно да имаш снимка на паметника в с. Драгичево, В. Търновска област, какво бихте препоръчали тогава? В смисъл, каквото може да се купи от големите - за големите и известни места и паметници, а да речем за ъндърграунд нещата - фотограф на място? Ако има място (което ме съмнява) с всичко-всичко, то би било чудесно. Нужно е само за бг места. Мерси хора. :)
 
Няма такова място. Свързаш се с различни фотографи поотделно и каквото сабя покаже :D
 
И аз получих днес такова писмо с искане за превод на само 930 евро за една снимка. Писмото е изпратено с немските пощи, не по имейл. Да им отговарям ли се чудя ... При вас някакво развитие има ли?
 
И аз получих днес такова писмо с искане за превод на само 930 евро за една снимка. Писмото е изпратено с немските пощи, не по имейл. Да им отговарям ли се чудя ... При вас някакво развитие има ли?

Гледайте сега не казвам да крадете снимки... обаче за някой с относително елементарни познания и малко повече свободно време това си е бизнес.... Вероятността за скам тукк е много голяма. Като толкова ви притеснява отивате и купувате въпросната снимка, изтривате/обновявате с новата дата и да доказват каквото искат... Освен, един възпитан отговор, че не разбирате това което са написали (защото не разбирате езикат) и да го изпратят на български, като официален език в ЕС.
 
Абе вие мислите базик работа с тия снимки. Аз за това нон стоп рева, че хората трябва да си ги набавят с доказан източник и 100% с разрешението на автора. В моята практика тук във форума и в работния процес съм се нагледал на какви ли не случаи и определено нещата стават сериозни, рядко, но стават. Първото ниво е да я свалиш и учтиво да се извиниш, след това идва момента, в който се надяваш автора да не поиска и компенсация за това, което уж си му нанесъл като щети.

Сега са и по-лесни нещата, защото Европа е една, а ние на практика сме там. Не може да се каже, че сме много пълноправни, но все пак ни ловят техни закони и директиви, което на практика е правилно, поне касаейки краденето и използването на снимките. Имах наскоро един случай с моя позната, на която и взеха снимката от Фейсбук профила и направиха колаж с нещо от рода на "Look me in the eyes, if you can", идеята беше, че снимката й бе по бански, а тя си имаше какво да покаже в гръд. :) Направо подлудя.....и е жена, демек може да стигне доста далеч....представете си, че вие сте от другата страна. Забавно е в началото, но след първото писмо от адвокат започва да става леко дискомфортно. Аз лично съм много против и за това давам примери, както и пиша в активно в темата. Нещо като краденето на съдържание.
 
Когато свалям снимки има отметка в раздела ПРАВА ЗА ПОЛЗВАНЕ - НЕОГРАНИЧЕНИ ОТ ЛИЦЕНЗ. Въпросната снимка и сега се намира по този начин и така е свалена. Може някъде да е с авторско право, но не я намирам дори за закупуване с лиценз. Свалих я веднага. Качена е иначе 2015г. , според тях е ползвана 668 дни, за което дължа скромните 930 евро.

Поразрових се във фейсбук профила на жената, работеща в copytrack и се оказа, че е работила с българин в адвокатска кантора в Берлин. Приятели във фейсбук. Видя ми се в повече тази случайност, да не би това да накланя интереса последно време към българските онлайн магазини. Може да е прекалено мнително. Но всичко това ми се струва нарочна, целенасочена акция последната година. При руснаците, същото. Как не намерих информация да са в акция в Румъния примерно. Сайта на copytrack е на 16 години, поне домейна. Моят магазин е вече на 12 години, как до сега не е имало снимка без лиценз, а сигурно може още да ми намерят, знам ли. Може би сега са чули за България и я да се развилнеят.

Явно ще почакаме да видим развитието на проблема. Реших, че няма да отговарям. За сега.
Предполагам, че ще има още писма, заплахи и ултиматуми. Те трябва да докажат и покажат, че имат право да управляват въпросното изображение. Даже с това трябва да започнат. Също така доказателство за правилна регистрация на авторски права, за да имат право на претенции. Трябва да докажат, че изображението действително се продава на тази стойност. Mittelstandsgemeinschaft Foto-Marketing (MFM за кратко) изчислява стойността и от там те калкулират каква сума искат. Аз в сайта на тези не видях подобна цифра от 930 евро, като исканата от мен.

"Да кажем, че някой използва две от вашите снимки за обща такса от 900 евро. В Европа би било уместно да се натовари една компания с такава сума - в някои страни това не е така поради по-ниските доходи и обменните курсове. За да постигне справедливо споразумение, Copytrack определя таксата спрямо средния доход в страната на потребителя на изображението. По този начин таксите за контрагентите в страните с ниски доходи ще бъдат леко променени, за да се постигне справедливо споразумение и за двете страни."

Цитат от техния сайт - copytrack .
 
Ще си повторя мнението от две страници назад. Нищо не може да последва от такова писмо, не си губете времето. Ако наистина нямате право да ползвате снимките, свалете ги и това е. Най-малкото така е правилно. Даже не ги качвайте изобщо, като за начало.

Нито може да ви бъде събран "дълга" по някакъв начин от тях, нито има как да използват трети страни (напр. колекторски агенции), защото няма как да покажат никакъв документ, в който вие да присъствате като задължена страна. Но не отказвайте да сваляте снимките след когато се свържат с вас, защото това вече си е престъпление дори и по нашия закон (вижте закона за ел.търговия). В Европа и в Северна Америка, обратно на това което си мислите, към подателя няма изискване да доказва ,че притежава права. Има изискване само да декларира, че ги притежава, като в последствие ако това се окаже невярно, може да носи отговорност за лъжата. Ако се стигне до съд, чак тогава се говори за доказване от страна на подателя.

ПС. Приемете го от някой, който успява да си събира дълговете от клиенти от държави като Бангладеш и Индия.
 
Последно редактирано:
Разбира се че трябва да ползваме снимки за които имаме права. Аз обаче им пожелавам успех на мераклийте които са готови съдят. С нетърпение чакам кога ще започне делото и след колко 10 години ще приключи.
 
Аз съм от другата страна на случая.
Често ми се случва да ми крадат снимките. Въпреки че имат воден знак и упоменаване за авторски права. Случвало се е върху моя воден знак да си сложат тяхно лого и така я качват, някои трият знака ми на фотошоп. Писал съм им, някои ги трият, но повечето не отговарят и продължават да си ги ползват. Проблема е, че най-често ми ги крадат от китайски, тайвански и др. подобни сайтове.
Има ли начин нещо да се направи?
 
Аз съм от другата страна на случая.
Често ми се случва да ми крадат снимките. Въпреки че имат воден знак и упоменаване за авторски права. Случвало се е върху моя воден знак да си сложат тяхно лого и така я качват, някои трият знака ми на фотошоп. Писал съм им, някои ги трият, но повечето не отговарят и продължават да си ги ползват. Проблема е, че най-често ми ги крадат от китайски, тайвански и др. подобни сайтове.
Има ли начин нещо да се направи?

Не, нищо не можеш да направиш, освен ако не искаш да ги съдиш в тяхната държава, което ще е доста скъпо.
Можеш да пишеш на хостинг доставчика, но не очаквай много.
 
Веднъж имах случай от Канада, но като им се обадих ги махнаха веднага. Въпроса ми е дали ако се случи да ми вземат снимки от цивилизована държава мога да разчитам на някаква агенция, като споменатата тук германска, която уж налага някави глоби?
Благодаря
 
Реалистично единственото, което можеш да направиш е да ги съдиш, но доста често или собственика на магазина няма да има какво да губи( ако ползва крадени снимки, значи не е в тази търговия за дълго и не мисли за 20 години напред, така че какво го грее ти дали ще му събориш бизнеса?) или няма да знае законите достатъчно, за да се притеснява от евентуалните последствия.

Двата най-чести варианта, при които можеш да си търсиш правата за крадени авторски права е:
1. Когато крадеца е невежа относно възможните последствия, по-скоро твоите ограничени възможности в налагането им, и би се стреснал и свалил съдържанието веднага след cease and desist-а.
2. Когато отидеш да си потърсиш правата едно ниво над него - точно това правят повечето компании, които се занимават със защита на авторски права, когато разходите по потенциалните съдебни дела не си заслужават мъките. Просто пишат на хостинга, маркетплейса, или която и да е компания, която 'помага' на нарушаващия закона да го прави и продължава да го прави, при което ако те не реагират бързо и не накарат човека да ти уважи авторските права или не му спрат услугата, която му позволява да хоства съдържанието, то те стават отговорни през закона наравно с нарушилия закона. А много по-лесно ще осъдиш Амазон, Етси, ГоДади за добри пари, отколкото Джими от Небраска или Ванката от Силистра, и големите компании знаят това и реагират много, много бързо, когато усетят, че се разправят с някой, който си знае правата.

Поздрави!
 
Привет, включвам се отново по темата.
Преди година писах силно обезпокоен тъй като от CopyTrack се заядоха за 3 снимки. След сериозни заплахи, коитро биха смразили и най хладнокръвния характер нищо не се случи. Тази година обаче са открили нова снимка на едно огледалце струващо 5лв и този път имат малко по-различен подход.
Имам 2 седмици да докажа че имам права върху снимката, която разбира се за да им угодя я изтрих веднага барабар с продукта.
Обаче след този период ако не съм изпратил доказателство пак ми обясняват че ще ми разгонят фамилията.
 
А защо се качват снимки с неясен произход или ясен, които са притежание на друг автор, не на човека, качил я. Това трябва да първия въпрос. Иначе те си имат доказателства, че вече си я бил използвал. В моята практика, доста честно съм свидетел на такова неща. Било то снимка, статия, лого, банер, бранд. И каквото и да си говорим, автора си е изцяло в правото си. Да, веднага се сваля. А ако някой е много дебелоглав се стига на ниво хостинг или дори домейн регистрант, ако не са едно и също.

Въпросът е сега те продължава да те тормозят и имат ли определени искания към теб, разбира се, не броим свалянето на снимката? Някаква глоба, извънсъдебно производство, подвеждане под някаква отговорност, не знам. Виждал съм както автора да се свързва със сайта, така и адвокатската му кантора. И в двата случая се поставят някакви искания.
 
А защо се качват снимки с неясен произход или ясен, които са притежание на друг автор, не на човека, качил я. Това трябва да първия въпрос. Иначе те си имат доказателства, че вече си я бил използвал. В моята практика, доста честно съм свидетел на такова неща. Било то снимка, статия, лого, банер, бранд. И каквото и да си говорим, автора си е изцяло в правото си. Да, веднага се сваля. А ако някой е много дебелоглав се стига на ниво хостинг или дори домейн регистрант, ако не са едно и също.

Въпросът е сега те продължава да те тормозят и имат ли определени искания към теб, разбира се, не броим свалянето на снимката? Някаква глоба, извънсъдебно производство, подвеждане под някаква отговорност, не знам. Виждал съм както автора да се свързва със сайта, така и адвокатската му кантора. И в двата случая се поставят някакви искания.

Уважаем Blinky, съгласен съм че чуждата собственбост е неприкосновенна. В случая снимката, използвана от мене нямаше воден печат, а когато copytracк се свързаха с мене ми показаха за какво съм виновен и на въпросната снимка бяха сложили воден печат.
Както и да е, може грешката да е моя.
Сега ще ти отговоря на това какво искат от мен: 700 евро. Консултирах се с адвокат който ми каза, дори и да те осъдят трябва да им заплатиш два пъти стойноста на продукта от снимката за която те предират, че е авторска: това прави 10лв. Окей няма проблем ще им ги платя. Но те винаги искат огромни суми.
 
Не е нужно да има воден знак. Всички сайтове имат един копирай във футъра си, което е един вид предупреждение за това, че е обект на авторско право. Той и съдържанието му. Отделно съм сигурен, че и повечето сайтове са си го изписали в общите условия за ползване, но това е друга тема. Водният печат, щампата или уолмакра е по-скоро за това да е трудно да се ползва без да мине професионално обработване с някакъв софтуер, най-често Photoshop, но и за авторско права също се ползва - вече очебийно да се покаже.

А как адвоката ти е стигнал до това заключение с "два пъти стойността на продукта"? Има ли нещо официално написано по въпроса. Питам от любопитство. Защото съм бил свидетел да се пращат глоби в размер на 500 лв. за снимка в статия. Това ценообразуване също не ми стана ясно как е постигнато. Извънсъдебно може всякакви суми да се договорят, но вече засегне ли се орган, там не знам как се сформират наказателните глоби и искове. Явно в твоя случай (говорим за онлайн магазин) според адвоката трябва да мине през съд, за да ти наложат тази глоба от "два пъти стойността на продукта". А другите административни разходи или няма.
 

Горе