Аз НЯМА да гласувам на референдума!!!

От: От: Аз НЯМА да гласувам на референдума!!!

Най-печелившите дружества са АЕЦ Козлодуй със 106 млн. лв. печалба за полугодието
Полугодие е половин година за непознатите. Айде ти смятай при тези темпове, какви ще са печалбите.

Ами и за полугодие да е - горе долу все тая :) Вместо за 200 години ще се изплати за 100.
 
От: Аз НЯМА да гласувам на референдума!!!

Хайде Алънчо, изсери се върху темата как ти си знаеш :) И кажи защо лъжехте буквално до преди няколко часа (преди да разсекретят писмата), че цената била на половина? Че ГЕРБ били скрили доклада, където пишело 5млрд и тем подобни?
 
От: От: Аз НЯМА да гласувам на референдума!!!

Ами и за полугодие да е - горе долу все тая :) Вместо за 200 години ще се изплати за 100.

Ти знаеш ли какво са 100 години в днешно време бе? Преди 100 години хората са се движели с каруци и са карали на свещи.
Ти твоята централа ще я изплатиш след още 100 години и ще почнеш да вадиш печалби от ния. Когато другите ще черпят енергия от звездите вече :)
 
От: От: Аз НЯМА да гласувам на референдума!!!

Ами и за полугодие да е - горе долу все тая :) Вместо за 200 години ще се изплати за 100.

Печалбата се калкулира след, като са изплатени всички разходи. Кредити, заплати, уран, поддръжка и т.н.. ето и как се оправда Добрев:
Писмената кореспонденция между ръководството на немската компания RWE и Национална електрическа компания (НЕК) е била конфиденциална. Ние имахме информация за нея още преди време, но едва днес ми бе съобщено от правния ни отдел, че въпросните документи могат да станат публични, защото вече е изтекъл договорът за конфиденциалност между RWE и НЕК.

Това обясни министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по време на извънреден брифинг, на който той представи въпросните документи, в които е описано, че финансирането на АЕЦ „Белене“ от българска страна трябва да бъде 5,4 млрд. евро. Тази сума е изчислена и представена от RWE, която посочва още, че стойността на целия проект е 10,4 млрд. евро.




„Станишев трябва да престане да обвинява сегашното правителство за оттеглянето на RWE, както и да посочва неистинни суми за стойността на „Белене“, коментира Добрев.

Икономическият министър цитира един от въпросните документи, който ясно показва, че всъщност RWE е взела решение да се оттегли от проекта дни преди избирането на ГЕРБ за парламентарна власт.

Въпросният документ е с дата 13 юли 2009 година. В него се посочва, че към настоящия момент българската страна не е успяла да представи информация откъде ще се снабди с нужните 5,4 млрд. евро за да финансира изграждането на АЕЦ „Белене“ - проект, в който по договор НЕК трябва да държи дял от 51%. В писмото на RWE до изпълнителният директор на НЕК Любомир Велков се посочва, че ако до 21 август 2009 година не бъдат получени обратни данни за произхода на българското финансиране, писмото може да се приеме като „предизвестие за оттегляне от проекта“.
 
От: От: От: Аз НЯМА да гласувам на референдума!!!

Печалбата се калкулира след, като са изплатени всички разходи. Кредити, заплати, уран, поддръжка и т.н.. ето и как се оправда Добрев:

А извинявай, значи вместо за 100 години, ще се изплати след поне 150.
Щото не ги бях предвидил тия неща. Също и депата за ядрени отпадъци, които са още няколко милиарда.
 
От: От: От: Аз НЯМА да гласувам на референдума!!!

А извинявай, значи вместо за 100 години, ще се изплати след поне 150.
Щото не ги бях предвидил тия неща. Също и депата за ядрени отпадъци, които са още няколко милиарда.

След 100 години, ако нямаме 10 ядрени централи пак ще се движим с каруци. Или си мислиш, че енергията, която ще внасяме ще е по -евтина от тази, която ще произвеждаме??!?! Това е все едно да ме убедиш, че да живееш под наем е по - евтино от това да си купиш собствено жилище (дори и с кредит).
 
От: От: От: Аз НЯМА да гласувам на референдума!!!

След 100 години, ако нямаме 10 ядрени централи пак ще се движим с каруци.

След 100 години ти ще си единственият, който ще помни какво е ядрена централа. Дори някои страни вече се отказаха от тях.

И за близките 20 години България със сигурност няма да внася ток, това е поредната лъжа на бесепарите, с която ви промиват мозъците. Както ви лъжеха, че централата струва 5 милиарда, така ви лъжат и че България ще внася ток.

Ама както казах - гласувай със ЗА и аз така ще направя. Само ти обяснявам да знаеш после, че като седнете да ревете пак си го заслужавате напълно :) А не да мрънкаш - политиците това, политиците онова. Не - вие си го правите това.
 
От: От: От: Аз НЯМА да гласувам на референдума!!!

Колко струва на потребителя 2 000 MW за 1 час, ако има Белене и колко ще струват те, ако си ги купим/внесем. Сметката е проста. Само не ми говорете за слънчеви батерии и вятърни мелници, че ще се разплача....
 
  • Like
Реакции: Test
От: От: От: Аз НЯМА да гласувам на референдума!!!

Колко струва на потребителя 2 000 MW за 1 час, ако има Белене и колко ще струват те, ако си ги купим/внесем.

Към цената на тока от Белене нали се сещаш, че трябва да прибавиш и стойността на централата? Която ако искаш да я изплатиш за 20 години, както ти казват бесепарите - ще трябва да продаваш тока на близо 5 пъти по-висока цена от нормалната (когато се изплаща за 100г.)?

Айде върни се в 3ти клас, когато се учи смятане и после ела пак да говорим :)

Тока ще ти е по-евтин чак когато централата се изплати - което ще стане след около 100 години. До тогава ще плащаш ток на мноооооого по-висока цена от козлодуйския.
 
От: Аз НЯМА да гласувам на референдума!!!

А най-интересното е, че ни питат, а всъщност никой не ни пита :D
А още по-интересното е, че на нас всъщност не ни и дреме питат ли ни или не :lol::lol:
 
От: Аз НЯМА да гласувам на референдума!!!

Тука говорите леко на изуст, но карай.
В най-добрия вариант цената на 2ри АЕЦ е 8,2 милярда. Говоря пак в най-добрия вариант лихвата средно ще 3-4% та след 10 години ако всичко е точно и дай боже няма извънбюджетиране, щото всяка АЕЦ излиза доста от бюджета - та имаме 8,2 милярда. Та след 10 година имаме средно по 3-4%, което се равнява та говорим за 300-400 милиона евра това само лихви и то след 10-та година. А докато го строим ще е на траншове, но пак едно 2-3 милярда ще дадем в лихви - така че реално АЕЦ-а ще 10 милярда в най-добрия случай.

Та при текуща печалба от 150 милиона лв на еквивалентен Козлодуй, се пита как ще се погасяват 300-400 милиона евра на година лихва? Всичко това е при най-добрите разчети. Отговора е прекалено ясен и прост любимия ни регулатор ДКЕВЕР ще ни вдигне едно 3-4 пъти цената (хем от една страна да покриваме лихвите, хем от другата страна ще покрием и растящите оперативните разходи и разходите подръжка растат), и останалата част ще се компенсира с данъци - щото все пак освен лихва трябва си събираме и за главницата накрая няма как.

Да разбира се има и друга част до 10 години сме си увеличи производителността и да са по-поносими цените на тока за гражданина.

Че така де много интересно няма що :) Ако беше толкова доходоносна нямаше RWE да бягат, нямаше 12-те банки да ни откажат финансиране, руснаците до сега да бяха го построи спрямо думите на Станишката.

Сега разбирате ли кво бреме ни чака ако сами си го строим?
Сега разбирате ли що трябва си е чужд инвеститора и да си продава по пазарен принцип.
Защо ние 2-ри АЕЦ, като Козлодуй ще е още десетилетия напред.
Сега не е ли по-добре да се подборни ефективността (БГ е най-енергоемката икономика в ЕС), ако ще се дават пари то поне да е за там.
След 10-15 години ВЕИ-то ще е на мода и цените ще са по-ниски в пъти.
Белите страни, начело с Германия казаха край.

1. Германия – затваряне на всичеки ядрени мощниости до 2022 г.
2. Япония – затваряне на всички ядрени мощности.
3. Швейцария, допитване на референдум- отказ от развитието на ядрена енергетика.
4. Швеция- същото положение
5. Италия – БЕЗ РАЗВИТИЕ НА ЯДРЕНА ЕНЕРГЕТИКА .... и т.н. и т.н.
Дори и споенатата от теб Франция вече се обмися идеята да спре развитието на ядрената си политика и като цяло да спре да финансира изграждането на АЕЦ.

Но карай дайте да си правим 2-ри, ненужен и неприложим държавен АЕЦ!
 
Последно редактирано:
От: Аз НЯМА да гласувам на референдума!!!

За мен всеки, който си търси оправдание, да не гласува, дали на избори или на референдум, е меко казано ГЛУПАК. ДА, референдумът се превърна в пълен цирк, цирк, какъвто е и цялата ни държава... Но този цирк няма да свърши, докато сте завряни в мишите ви дупки и не излизате да изразите МНЕНИЕТО СИ в един от редките случаи, в които ви се дава възможност. В една демократична държава, когато хората искат да променят статутвото, отиват да ГЛАСУВАТ...а ако управляващите се самозабравят, хората излизат на УЛИЦИТЕ и взимат това, което им принадлежи.... Кога, най-сетне ще разберете, че НИЩО НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНИ С ЧУКАНЕ ПО КЛАВИАТУРАТА... трябват ДЕЙСТВИЯ. Вчера Сергей, днес Бойко, утре някой друг... всички ни ебат в гъза, защото НИЕ им го позволяваме... с бездействието си. Не сме народ, а мърша...
 
От: Аз НЯМА да гласувам на референдума!!!

Абе ние там някакви си военни складове не успяхме да опазим и щяхме да се изтрепем като зайци, пък камо ли да стопанисваме АЕЦ. Нито тока ще ни намалят, нито ще видим някаква файда от това. Най-много да ни вдигнат данъците, че да я плащаме тази централа. Вервайте ми! На нас ни трябва във всяка къща по едно колело, приспособено да произвежда ток и да въртиме като гламави цяла нощ, та да ни дойде акъла у главата (шегувам се естествено, ама защо пък не).
Та по темата мисля да гласувам "против". Не защото харесвам сегашното правителство, а защото ми се живее.
 
От: Аз НЯМА да гласувам на референдума!!!

За мен всеки, който си търси оправдание, да не гласува, дали на избори или на референдум, е меко казано ГЛУПАК. ДА, референдумът се превърна в пълен цирк, цирк, какъвто е и цялата ни държава... Но този цирк няма да свърши, докато сте завряни в мишите ви дупки и не излизате да изразите МНЕНИЕТО СИ в един от редките случаи, в които ви се дава възможност. В една демократична държава, когато хората искат да променят статутвото, отиват да ГЛАСУВАТ...а ако управляващите се самозабравят, хората излизат на УЛИЦИТЕ и взимат това, което им принадлежи.... Кога, най-сетне ще разберете, че НИЩО НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНИ С ЧУКАНЕ ПО КЛАВИАТУРАТА... трябват ДЕЙСТВИЯ. Вчера Сергей, днес Бойко, утре някой друг... всички ни ебат в гъза, защото НИЕ им го позволяваме... с бездействието си. Не сме народ, а мърша...

Въпроса е повече от двусмислен. Ако кажеш да, веднага се свързва с Белене, а не с развитието. Ако кажеш ДА то Да за Белене или развитие, и кога сега или 1001 години.
Ако гласувам ще кажа НЕ, от къде да знам че няма да ми се промени бюлетината на ДА - важното е че съм вписан в регистрите.
Ако кажа Да, какво прече след 2 години да не се поднови Козлодуй и да строим прескъпка централа произвеждаща същото количество мощност, като претекста е преди 2 години казаха хората, че искат ток.
Ако кажеш Да, кой ще го финансира това д-ва или частник и т.н и т.н въпроси.
И още може изреждам - това не лично мнение с две възможности като гладен ли си ДА или НЕ!
 
От: От: Аз НЯМА да гласувам на референдума!!!

Тука говорите леко на изуст, но карай.
В най-добрия вариант цената на 2ри АЕЦ е10 милярда. Говоря пак в най-добрия вариант лихвата средно ще 3-4% та след 10 години ако всичко е точно и дай боже няма извънбюджетиране, щото всяка АЕЦ излиза доста от бюджета - та имаме 10 милярда. Та след 10 година имаме средно по 3-4%, което се равнява та говорим за 300-400 милиона евра това само лихви и то след 10-та година. А докато го строим ще е на траншове, но пак едно 2-3 милярда ще дадем в лихви - така че реално АЕЦ-а ще 12-3 милярда в най-добрия случай.

Та при текуща печалба от 150 милиона лв на еквивалентен Козлодуй, се пита как ще се погасяват 300-400 милиона евра на година лихва? Всичко това е при най-добрите разчети. Отговора е прекалено ясен и прост любимия ни регулатор ДКЕВЕР ще ни вдигне едно 3-4 пъти цената (хем от една страна да покриваме лихвите, хем от другата страна ще покрием и растящите оперативните разходи и разходите подръжка растат), и останалата част ще се компенсира с данъци - щото все пак освен лихва трябва си събираме и за главницата накрая няма как.

Да разбира се има и друга част до 10 години сме си увеличи производителността и да са по-поносими цените на тока за гражданина.

Че така де много интересно няма що :) Ако беше толкова доходоносна нямаше RWE да бягат, нямаше 12-те банки да ни откажат финансиране, руснаците до сега да бяха го построи спрямо думите на Станишката.

Сега разбирате ли кво бреме ни чака ако сами си го строим?
Сега разбирате ли що трябва си е чужд инвеститора и да си продава по пазарен принцип.
Защо ние 2-ри АЕЦ, като Козлодуй ще е още десетилетия напред.
Сега не е ли по-добре да се подборни ефективността (БГ е най-енергоемката икономика в ЕС), ако ще се дават пари то поне да е за там.
След 10-15 години ВЕИ-то ще е на мода и цените ще са по-ниски в пъти.
Белите страни, начело с Германия казаха край.

1. Германия – затваряне на всичеки ядрени мощниости до 2022 г.
2. Япония – затваряне на всички ядрени мощности.
3. Швейцария, допитване на референдум- отказ от развитието на ядрена енергетика.
4. Швеция- същото положение
5. Италия – БЕЗ РАЗВИТИЕ НА ЯДРЕНА ЕНЕРГЕТИКА .... и т.н. и т.н.
Дори и споенатата от теб Франция вече се обмися идеята да спре развитието на ядрената си политика и като цяло да спре да финансира изграждането на АЕЦ.

Но карай дайте да си правим 2-ри, ненужен и неприложим държавен АЕЦ!

От теб не го очаквах, защото обикновенно четеш правилно цифрите. Алтернатива в България на АЕЦ към днешна дата няма. Няма нито по - евтина, нито по - екологично чиста енергия. Дания, Германия и Холандия могат за доставят енергия от алтернативни източници. Щвейцария и Япония пък могат да си позволят лукса да го правят. Ако приемем, че потреблението на ток се запази същото каквото е днес (в което силно се съмнявам). Кажете как и най - вече на каква цена България ще осигури енергопотреблението си, без АЕЦ. Можете да видите цените на уж "зелената" енергия в сметките си за ток и да пресметнете колко милиарда ще платим тогава. Освен ако не внасяме от Румъния и Турция от техните АЕЦ, на техните цени.

blackout8 За Франция и САЩ нищо не споменаваш, нито за тенденциите на потребление на енергия, нито за изчерпаемите енергоресурси - въглища, газ, нефт. Само на мен ли ми прави впечатление, че цял свят се бори за енергийни ресурси, а в България спорим, дали са нужни? Никой не може да ме убеди, че АЕЦ в България не трябва да се строи.

Капацитетът на два реактора е около 2 000 MW за 1 час (повтарям) - тези, които ме пращат в 3 клас нека сметнат колко лева в час е това и да направят разлика между оборот и печалба.
 
От: Аз НЯМА да гласувам на референдума!!!

Цената на урана се покачва, защото количеството му в земната кора е ограничено и добивът му става все по-скъп.

Затова е добре да се ползва отработеното ядрено гориво, вместо да се чудим къде да го заровим. Съществуват нови малки модулни реактори, които оползотворяват отработеното гориво от старите реактори.

По-горе бях дал връзки, но ще дам още:

Small modular reactor

Waste reduction

Many SMRs are fast reactors that are designed to have higher fuel burnup rates, reducing the amount of waste produced. At higher neutron energy more fission products can be usually tolerated. As mentioned before, some SMRs are also breeder reactors, which not only “burn” fuels like 235U, but will also convert fissionable materials like 238U (which occurs naturally at a much higher concentration than 235U) into usable fuels.[11]

Some reactors are designed to run on alternative thorium fuel cycle, which offers significantly reduced long-term waste radiotoxicity compared to uranium cycle.[19]

There has been some interest in the concept of a traveling wave reactor, a new type of breeder reactor that uses the fuel it breeds. The idea would eliminate the need to remove the spent fuel and “clean” it before reusing any newly bred fuel.[20]

Проекти за малки модулни реактори

Йордан Йорданов каза:
От особена важност за нас е, че много от проектите за малки модулни реактори ще използват за свое гориво отработеното гориво от днешните водно-водни реактори. За периода на своята експлоатация АЕЦ Козлодуй вече е натрупал и ще натрупа още отработено гориво. Това е ценна суровина за бъдещите малки модулни реактори, които могат бъдат инсталирани в България, както и най-добро решение на проблема с радиоактивните отпадъци.
Въвеждането в експлоатация на малки модулни реактори в България задължително трябва да бъде взето предвид в разработването на една дългосрочна енергийна стратегия на страната до 2050 г., която да бъде съобразена с потенциала и възможностите за утилизация на тези бъдещи ядрени мощности.
 
От: Аз НЯМА да гласувам на референдума!!!

Ето и един много добър анализ за потреблението на енергия в световен мащаб и България. Показателно в цифри и графики : http://www.emi-bg.com/index.php?id=1143
 
От: Аз НЯМА да гласувам на референдума!!!

Въпроса е повече от двусмислен. Ако кажеш да, веднага се свързва с Белене, а не с развитието. Ако кажеш ДА то Да за Белене или развитие, и кога сега или 1001 години.
Ако гласувам ще кажа НЕ, от къде да знам че няма да ми се промени бюлетината на ДА - важното е че съм вписан в регистрите.
Ако кажа Да, какво прече след 2 години да не се поднови Козлодуй и да строим прескъпка централа произвеждаща същото количество мощност, като претекста е преди 2 години казаха хората, че искат ток.
Ако кажеш Да, кой ще го финансира това д-ва или частник и т.н и т.н въпроси.
И още може изреждам - това не лично мнение с две възможности като гладен ли си ДА или НЕ!
blackout8... ДА или НЕ, няма значение, пич! И в двата случая, какъвто и да е резултатът от референдума, националните ни интереси са предадени! Каквото и да се случи на този референдум, ЦИРКЪТ ще продължи, кукловодите ще продължат да правят това, което правят от години - да ни мачкат и да се облагодеталстват за наша сметка. В момента се решава изключително важен въпрос, свързан с бъдещето на България и бъдещето на поколения българи, всеки ден се подхвърлят едни милиАрди, все едно са джобни пари... и в същия момент се създава тема в този форум, в която хора обявяват уверено и гордо, че няма да гласуват!!!....... Бойко, Мойко и всичките нещастници от политическия ни живот знаят това... знаят, че голям процент от българите няма да гласуват, защото ги е обвзела апатия.... Знаят, че каквото и да направят, каквато и далавера да скроят, ще им се размине, защото българинът няма да предприеме никакви действия... най-много да ги напсува в някой форум или на масата, докато жули ракия.... Искам да ме разбереш правилно - не обвинявам политиците ни, те са тарикати и правят това, което умеят най-добре - да ебат балъците в гъза, каквито сме всички ние. Те са дошли на власт, за да си оправят живота и този на хората около тях... и всичко това на наш гръб... с нашите пари...... защото ние им го позволяваме с бездействието си... те се чувстват ненаказуеми и правят каквото си искат. А ние се плюнчиме в интернет...

Вече не ме интересува изходът от този референдум... за мен най-големият ни проблем е апатията и това, че не си защитаваме собствените интереси... това ще ни погуби, не новия АЕЦ...
 
От: От: Аз НЯМА да гласувам на референдума!!!

И италианците и гърците и немците са го закъсали милите. Нямат пари да си платят тока. И тоя филм сме го гледали ...... Някъде ви казах, че 23 години минаха и нищо - трябва да се сменят поколение две докато тръгне колелото - т.е. в близките 30-40 години нанай си.
 
От: Аз НЯМА да гласувам на референдума!!!

Някой може ли да каже чие дело е така формулирания въпрос за референдума? Кой държавен орган (или най-обикновен *уй) го е съставил? Защо всички (не визирам само хората от форума, а цялото общество барабар с политиците) свързват референдума с Белене, след като в самия въпрос дори не се споменава думата "Белене"?

А медиите вместо да отразяват само как политиците си прехвърлят един на друг вина, да вземат и да поканят независими експерти, които да разяснят малко на народа следните неща: колко ще струва новата централа, кой ще я плати, как ще я плати, до кога се очаква да се изплати и какви ще са ползите и вредите от централата.

Пак повтарям - НЕЗАВИСИМИ ЕКСПЕРТИ, а не гербаджии, бесепари, сулювци и пулювци. Ясно е, че от политик няма начин да разбереш истината, може само да разбереш неговата истина.
 

Горе