Безвъзмездни 20 000 лв за бизнес - съдействие

От: Безвъзмездни 20 000 лв за бизнес - съдействие

Тука се вкара в ебати клишето!
Аз съм ЗА раздаването на такива помощи. Това наистина ще повдигне, макар и с малко икономиката. Не като приказките, дето, виждате ли, праим магистралите - борим безработицата и наливаме пари в икономиката - пълен ташак. Трябва да се поощрява малкия бизнес в България, просто щото друг няма. Яките компании и конгломерати с над 10млн лв приходи отдавна вече не са български. За нас остават само мижавките фирмички - ама то аз и не виждам на тоя пазар какво друго може да се очаква.
Така че, не гледайте кой какво ще изкара(обучаващите фирми, човека с бизнес-плановете), а се надявайте да отпуснат парите бързо и с минимална корупция та да се излее някой лев в тая шибана пазарна кочина.
И аз съм ЗА! Лошото е, че корупцията е повсеместена и все още си вирее! И всеки е патил от нея и затова първите реакции към такива програми са негативни и със съмнения за корупция и схеми. И човека с бизнес плановете дето отвори темата нека не се обижда от това, а щом е подхванал темата да се опита да ни убеди, че не е в схемата, че не всички консултантски фирми са в схемите, да поразкаже повече за програмата и т.н., а не да с прави на ощипана госпожичка и да раздава обидни определения! ЗА съм и да се цени и заплаща подобаващо квалификацията, компетентността и труда на специалистите в дадена област, но когато те са И коректни!
 
От: Безвъзмездни 20 000 лв за бизнес - съдействие

Извинявай, ако съм те обидил. Помислих, че понеже ползваш остър тон, не би ти направил остър тон и от моя страна, явно съм сбъркал.
 
От: От: Безвъзмездни 20 000 лв за бизнес - съдействие

Извинявай, ако съм те обидил. Помислих, че понеже ползваш остър тон, не би ти направил остър тон и от моя страна, явно съм сбъркал.
АКО си ме обидил ли?? Ти не знаеш ли дали си ме обидил? Хайде кажи според теб обидил ли си ме или не де - и то не мен лично (не ми пука), а хора, които говорят открито, директно и аргументирано. Кое му е острото на тона ми?? Че казвам всеизвестни на всички истини за схемите и, че подлагам на съмнение всичко свързано с такива програми ли? Че се дразня , когато някой обижда и плюе НЕаргументирано, а после обвинява другите че плюят? Как да се доверя и ползвам услугите на човек, който не се аргументира с нищо?? За мен липсата на аргументирана мисъл и отговори е липсата и на професонализъм!

Жалкото е , че все повече индивиди в България се възползват от трайкането, непукизма и страха на повечето българи да се изправят и противопоставят пред очевадните корупциони схеми и пред измами от всякакъв род! И когато някой говори за това директно, тона му се нарича остър... Този повече от 20 години "преход" можем да резюмираме с изказванията на двама кандидати за президент - единия през 90-те констатира, че българина е овца и докато е овца ще го тъпчат, а другия сега в 2011 даде мноого вярно определение на закона, по който са се правили и правят бизнес и политика у нас : КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ОВЦЕ НЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ
 
Последно редактирано:
От: От: Безвъзмездни 20 000 лв за бизнес - съдействие

А относно произхода на тези средства забележи, че не ги дава държавата, а Европейския съюз.

Каква точно е разликата? Какво значение има дали парите са от данъците само на български граждани или са събрани от данъците на гражданите на всички държави от ЕС?

Значи според теб щом не са българи данъкоплатците, които плащат за това няма проблем? Справедливо ли е гражданите на една държава да плащат повече данъци и после събраните чрез данъци пари да се раздават на граждани от друга държава?

Признай си, че не си прочел онази книга.

Щом можещите безработни са наистина можещи ще намерят начин да покажат способностите си и без да им се даряват пари.
 
От: Безвъзмездни 20 000 лв за бизнес - съдействие

Аз съм ЗА раздаването на такива помощи. Това наистина ще повдигне, макар и с малко икономиката. Не като приказките, дето, виждате ли, праим магистралите - борим безработицата и наливаме пари в икономиката - пълен ташак. Трябва да се поощрява малкия бизнес в България, просто щото друг няма.

Бизнесът най-добре се поощрява като му се намали данъчно-бюрократичната тежест. А не като се отнемат пари от печелившите бизнеси и се субсидират губещите.

Строежът на инфраструктура не трябва да се омаловажава. Транспортната инфраструктура дава възможност на икономиката да функционира. По-добре да се изхарчат парите за инфраструктура, отколкото да се раздават на "безработните" по този начин (или ако няма нужда от повече инфраструктура тези пари да се върнат обратно чрез намаляване на данъчната тежест).

Който иска да разбере какво точно имам предвид да прочете тази книга (няма смисъл да преразказвам).

Ето още ресурси за по-любознателните.
 
От: Безвъзмездни 20 000 лв за бизнес - съдействие

Това за транспортната инфраструктура и магистралите са пълни глупости. От десетилетия имаме перфектна железопътна мрежа и какво? Не сме цъфнали и завързали. Нещо повече, БДЖ е пред фалит. Толкова са зле, че продават линкове в сайта си, както стана ясно в други теми. :)
Ако някой иска да транспортира товари винаги е можел да го прави чрез влаковете. Не ни трябват магистрали, а работещ малък и среден бизнес, какъвто сега почти НЯМА. И как да има при тая мракобесническа политика на държавата, която приема всеки предприемач за свой враг.
 
От: Безвъзмездни 20 000 лв за бизнес - съдействие

Магистралите и инфраструктурата са неразривна част от просперираща икономика, но как да просперира тази икономика, като имаме пътища(построени от "господ" Бойко), а нямаме пари за гориво. Тоест пак започваме българските истории с краката нагоре. Малкия и средния бизнес трябва да се стимулира както с данъчни облекчения, така и с ограничаване разрастването на иначе толкова развития голям бизнес, който както каза един колега по-горе, не е българско "производство". И селянина знае, че бизнесът дърпа икономиката напред, фирмите са тези, които вливат най-много пари в хазната. Ама няма кой да го разбере. Докато не се даде зелена светлина на малкия и средния бизнес(големия винаги има ресурса да си намери такава) икономиката няма да тръгне нагоре. Наблюдаваме в момента и произтичащите следствия от икономическата криза- САЩ, най-развитата икономика, се отпусна по течението и в момента нещата за малкия и средния бизнес там също са под известна критика. Огромни капитали се трупат от лидерите в бранша, а малките биват оставяни разорени...
 
От: Безвъзмездни 20 000 лв за бизнес - съдействие

Малкия и средния бизнес трябва да се стимулира както с данъчни облекчения,

Само с намаляване на данъците не става. Трябва и опростяване на данъчното законодателство (и не само на данъчното законодателство - има твърде много излишни закони).

така и с ограничаване разрастването на иначе толкова развития голям бизнес,

Глупости. Нормално е в някои случаи големият бизнес да е по-ефективен от по-малкия. Нарича се ефект от мащаба.

Който е неефективен трябва да фалира. Който не ме разбира (или си мисли, че ме разбира, но не е съгласен) му препоръчвам да прочете какво е това пазарна икономика и как работи. Няма смисъл да преразказвам.

Като е толкова печеливш големия бизнес ти защо не се възползваш? Нали знаеш, че е лесно да станеш собственик на част от някоя голяма компания (ако не разбираш какво значи това виж тук и тук).
 
От: Безвъзмездни 20 000 лв за бизнес - съдействие

Това е само на теория. На практика (еле па в бг) няма НИЩО ОБЩО. Напротив - големият бизнес герерира само и основно по-голям рушвет в мащаба :D

Голем бизнес - малка конкуренция (удря я мащабно както каза)
Голем бизнес - ниска ефективност (работи се планово, негъвкаво и нееластично)
Голем бизнес - ниски заплати (от там ниска покупателна способност - от там УЙ оборот - от там - УЙ производство - от там - УЙ заетост - от там...няма сми, долови кръга предполагам :) )
Голем бизнес - големи рушвети (съгласен само когато сложат данък 60% на рушвета)
Голем бизнес - Големи интереси (а те са винаги противоположни ма малките :D )
Голем бизнес - Голема мафия (предпоставка за вмешателсто работата на много органи и институции)
 
От: Безвъзмездни 20 000 лв за бизнес - съдействие

Щом големите са толкова ефективни защо има толкова много малки фирми, които печелят повече от големите? Например една голяма фирма ще даде дивидент на собствениците си 4-5% на година, докато малките фирми постигат много по-голяма доходност? Помисли колко процента са лихвите по кредитите, които банките отпускат на малкия и среден бизнес. Щом банките отпускат тези кредити, значи вярват, че вероятността длъжникът да си плати е достатъчно висока. И действително длъжниците успяват да си платят задълженията и даже им остава печалба. Сметни колко пъти по-голяма доходност има малкия и среден бизнес в сравнение с големия, който я даде 4-5% дивидент, я не даде.

В същност малкия бизнес дава рушвети, не големия. Представяш ли си как фирма с хиляди акционери ще даде рушвет? После директорите на фирмата какво ще обясняват на инвеститорите, как ще осчетоводят дадените рушвети?

В действителност големия бизнес (този с множеството акционери) губи от рушвети, а не печели (защото неговите служители взимат рушвети от малкия бизнес, който действително има възможност да печели чрез корупционни схеми).

Интересите на големия бизнес не са по-различни от тези на малкия. В същност интересите им са еднакви - и малкия, и големия бизнес целят печалба. Обаче невидимата ръка се грижи действията, целящи получаване на повече печалба да водят до облагодетелстване и на другите.
 
Последно редактирано:
От: Безвъзмездни 20 000 лв за бизнес - съдействие

Не виждам къде съм писал, че големите фирми са ефективни... и още повече че малките печелят повече :)
Не бива да бъркаме също и ефективността с големите печалби. Големите фирми могат (и си го правят) да си създадът монополна среда и както се казва да контролират положението. Малките могат да бъдат само ефективни - мобили, елестични и най-важното конкурентни, а от там и най-добре (и в ценово и в отношение на качество) да задоволяват търсенето.
Консорциумите и тръстовете въобще..ама хич не ги интересуват търсенето...веднъж създали си монополна среда те реално го манипулират. Глобализма ще съсипе световният бизнес (всъщност го съсипа вече)
 
От: Безвъзмездни 20 000 лв за бизнес - съдействие

Happyslacker за да се даде поле за изява на малкия и средния бизнес нали все пак трябва да се ограничи влиянието на големия, понеже заема даден сектор, за който се борят и конкурират всички(големия има ресурс за всичко, докато малкия неистово трябва да се бори за извоюването на всяка позиция). Както големия, така и малкия и средния бизнес вливат в хазната капитали, но въпросът е че без присъствието на последните икономиката изпада в кризисно състояние, което наблюдаваме в момента. САЩ и ЕС са перфектният пример. Големите компании с ресурс над 50-100 милиона са окопирали бизнес средата, монополизирали са я и резултатът днес е налице(стачки, недоволство, пикови нива на безработица)
 
От: От: Безвъзмездни 20 000 лв за бизнес - съдействие

Това за транспортната инфраструктура и магистралите са пълни глупости. От десетилетия имаме перфектна железопътна мрежа и какво? Не сме цъфнали и завързали. Нещо повече, БДЖ е пред фалит. Толкова са зле, че продават линкове в сайта си, както стана ясно в други теми. :)
Ако някой иска да транспортира товари винаги е можел да го прави чрез влаковете. Не ни трябват магистрали, а работещ малък и среден бизнес, какъвто сега почти НЯМА. И как да има при тая мракобесническа политика на държавата, която приема всеки предприемач за свой враг.

Пич, ти чуваш ли се какви ги говориш? Имали сме перфектна Ж.П. мрежа?!? Ти май хич не си пътувал с влак през последните 10 години.
Релсите в преобладаващата си част са стари, средната скорост на движение на влаковете е около 65-70 км/ч и то в по-добрите участъци. А пътувал ли си някога с теснолинейката от Септември до Добринище? 125км. за 5 часа се минават = 25км/ч средна скорост. Това добре ли е според теб? Сега сигурно ще кажеш нещо от сорта на "терена е труден, бла-бла и т.н.". Еми за трудния терен ще ти кажа следното: това лято бях в Италия и пътувах с влак Eurostar от Венеция до Рим. Линията пресича по една географска ширина Апенинския полуостров - от източния край е Болония, в западния край - Флоренция. Трябваше да минем през Апенините (планините конкретно), т.е. пак туден терен. И какво мислиш са направили жабарите? Прокопават тунели под планината. Ама не такива като на Траянови врата, които нямат и 1 км. сигурно. В продължение на 10 минути със скорост на движение около 250-300 км/ч не бяхме излязли само от 1 тунел, т.е. сам си направи сметката за дължината! А имаше и още. Та ако нашето БДЖ е добре откъм инфраструктура, то тогава жабите направо имат машини за телепортиране. :)
Товарните превози са почти замряли, преди Кремиковци беше най-основния клиент на БДЖ за товари, сега си е е*ало мамата да се разчита на родни големи клиенти за превози. Предимно транзитни вагони виждам по гарите и от това печелят БДЖ (и самите те го признават).
А инфраструктура си трябва за развитието на този малък и среден бизнес, за който ти говориш. Щото без инфраструктура как ще се транстортират суровините и готовата продукция от доставчиците до клиентите? А че държавата приема за враг всеки предпиремач съм на 10000% съгласен с теб!
 
От: От: Безвъзмездни 20 000 лв за бизнес - съдействие

Товарните превози са почти замряли
Не трябва да се бъркат пътническите превози и тези на товари. Товарните превози с БДЖ са замрели защото няма какво да се превозва. В България няма производство, съответно няма и стоки. 80% от храната е внос, както и всичко останало. Ако някой много иска да транспортира може да го направи за малко пари. Превозът на хора няма нищо общо с масовия бизнес, който е важен за държавата. В момента най-бързо, комфортно и евтино пътниците пътуват с автобус и на който му се пътува може да го направи лесно докъдето си поиска и със сегашната транспортна мрежа. Голям праз като някой ще можел да стига до морето за три часа вместо за шест. Това няма да реши нито един от основните проблеми на държавата, а струва милиарди.
 
От: Безвъзмездни 20 000 лв за бизнес - съдействие

По едно стечение на обстоятелствата съм официално безработен от Октомври. Даже още не съм се регистрирал в бюрото по труда. Тези 20 000 лв ще ми дойдат дюшеш и хич няма да отидат на вятъра.
Обаче
1. трудно се оправям с бумащини.
2. не ми се губи времето по курсове, много добре знам как ще ги използвам парите
3. не мога да повярвам, че няма да ги прилапат тия пари изпечени мошеници дето толкова фондове досега прилапаха та тия ли ще им се опрат.
4. за капак се притеснявам, че бизнес идеята ми ще я откраднат, а на мен няма да ми дадат парите - т.е. ще остана не с е един, а с два пръстта в ...

Чак се чудя дали да не се измисля нещо проформа с което да взема парите, а после да си ги инвестирам както си знам. Абе тъпа работа, наистина им нямам вяра. А ми трябват парите.
 
От: Безвъзмездни 20 000 лв за бизнес - съдействие

Ако тръгваш с подобна нагласа и намерения според мен на 100% е сигурно, че ще се провалиш.
 
От: Безвъзмездни 20 000 лв за бизнес - съдействие

Happyslacker за да се даде поле за изява на малкия и средния бизнес нали все пак трябва да се ограничи влиянието на големия, понеже заема даден сектор

Никой не е длъжен да дава нищо. Еднакви условия за всички. Който е по-добър, той печели повече. Така е при пазарната икономика.

Когато държавата дава субсидии или изкривява по друг начин пазара това е пагубно за нормалното функциониране на пазарната икономика.

Който не може да предложи по-добри продукти/услуги няма място на пазара (редно е да фалира или изобщо да не започва бизнес).

Европейската политика да се дават субсидии е социалистическо безумие. Подобни социалистически политики задълбочават кризите.
 
От: Безвъзмездни 20 000 лв за бизнес - съдействие

Искам да ви попитам, ако някой от вас е запозант с това: http://www.americaforbulgaria.org/grants

Разбрах, че давали и насърчавали чрез проекти, като се кандидатства. Лошото е, че от IT-то само Икономедия е взела, и за това не съм обнадежден.

Друго програма, за която чух е за наемане на инвалиди с цел интеграция и даване на работа. Пиша го защото е възможност и ако случайно може да се възползваме, защо не е въпроса ми. Дано някой хвърли малко светлина.

Като разрастващ се бизнес всеки би искал и малко помощ.
 
От: Безвъзмездни 20 000 лв за бизнес - съдействие

Искам да ви попитам, ако някой от вас е запозант с това: http://www.americaforbulgaria.org/grants

Разбрах, че давали и насърчавали чрез проекти, като се кандидатства. Лошото е, че от IT-то само Икономедия е взела, и за това не съм обнадежден.

Друго програма, за която чух е за наемане на инвалиди с цел интеграция и даване на работа. Пиша го защото е възможност и ако случайно може да се възползваме, защо не е въпроса ми. Дано някой хвърли малко светлина.

Като разрастващ се бизнес всеки би искал и малко помощ.
За инвалидите има такива проекти по европрограми. Кандидатства се с бизнес план и т.н.. В общи линии насърчават инвалидите да си направят фирми и да започнат да работят. Имам позната която си направи счетоводна фирма. Парите НЕ СЕ ВРЪЩАТ след като са отпуснати независимо дали направите огромна печалба с последствие или фалирате. Следи се изкъсо всички разходи които са направени дали са направени наистина. Тя е с някаква ниска степен на инвалидност, затова предполагам всеки с някаква степен на инвалидност може да кандидатства.
 
От: Безвъзмездни 20 000 лв за бизнес - съдействие

Аз за инвалидите питах предимно, защото имаше проекти, които ги награжирва на работа някъде. А реално ти си човека, даващ работните места. Това ми беше мисълта - дали е възможно по програма да вземеш такива служители. Реално ако фирмата ти е компютърна и се занимава с интернет, тези хора са идеални, пък и така правиш хем добро, хем си разрастващ бизнеса. Чух че има такива програми, но не знам условията им. Ще се поразровя и ще пиша ако намеря нещо.
 

Горе