Бизнес от планинско село

В последните няколко години забелязах, че туризма сред природата почва ново възраждане, та ето моята идея:
Паркинг за каравани с всичките му нужди (ток, вода, баня + тоалетна, ресторантаче да за хапване и т.н.). Така хем няма да имате подръжка на хотелска част, хем ще имате туристи.
Условието тук е да е на удобно и тихо място сред природата и да има забележителност наоколо.
Ей това е супер идея за която аз също си мисля. Хората на запад яко ги развиват тези къмпинзи ибсе правят яко кинти. Някъде в природата за палатки, каравани и бунгала, има си общи бани и тоалетнибс ресторантче, ако е из планината зимата го правиш като хижа и готово...в бг няма, а хората търсят точно такива места.
 
2. Мястото трябва да предразполага за целогодишен туризъм по една или друга причина - минерални извори в близост, планински или полупланински терен, морето... Така като го пиша веднага се сещам за две места. Едното около Обзор, а другото около Резово. Странджа е чудесна и непозната планина и туризма все повече ще се развива в тази посока.
Странджа е страхотен район за уединение и живот край природата. Предимството е, че може да се купи място почти без пари- хващаш от дадено село някоя баба за информатор да ти каже кой/кои продават имота си. Агенциите за недвижими имоти надуват много цените- говоря специално за района на Странджа. Като минус бих посочил, че има индикации да отпушат ГКПП Малко Търново за тежкотоварни камиони(тирове), предполагам после ще стане мазало поне около главният път.
Бих ви предложил допълнителна идея. Пишете, че не харесвате животновъдство но все пак се замислете над следното:
- Да се гледат някакъв брой животни срещу заплащане. Всмисъл клиент ти дава пари(месечен наем), за да му гледаш домашни животни , своевременно същият редовно го снабдяваш с домашни благинки - домашно сирене, мляко, яйца, месце и др. На хората им писна от боклуците по магазините и все повече и повече се обръщат към домашното .
 
Да освежим малко. Краят на седмицата е.
От руснаците можете да прихванете водката, а от немците - шнапса и бирата. Малките крафт пивоварни стават все по-популярни. Мини дестилериите също. В т. ч. и като туристически атракции. А ако случайно не сте виждали хубав казан за ракия, ето едно немско мерцедесче :)
 
Последно редактирано:
Малките крафт пивоварни стават все по-популярни.
Затова броят им в Румъния намалява непрекъснато.
 
Когато чета за ентусиазирани хора като вас не мога да се сдържа да не споделя една две идеи. Разбирам че искате да се занимавате с туризъм, но според мен това е по-трудният път: докато си изградите редовни клиенти минимум 5 год, когато чистите след тях ще ви се струват твърде малко парите които им вземате, в Бг няма все още държавнаподкрапа за туризма и др.

- Занимавайте се с пчели, доходен бизнес според мен- изградете си бранд и си пакетирайте сами и с качественият продукт ще пробиете много скоро.
- Отглеждайте зеленчуци и кокошки, правите пакети или кошници с органични сезонни продукти, пакета включва примерно 15 яйца, пресен лук, магданоз, домашно сирене, пресни картофи и др. за една седмица. Така ще имате абонамент и всяка седмица ще пращате навсякъде домашни кошници.

- Малка ферма за пъдпъдъци, намерете си пазар и мисля имаше финансиране за над 400 броя. Пак би изхранило двама души.

Успех желая и дерзайте.
Разумна идея. Бих я доразвила. Благодаря ви
 
За Румъния не знам как е с пивоварството, но говорят, че тук има няколко проспериращи бранда. Но трябва да си майстор-пивовар, разбира се. Не че не се учи...
В случая на Роси евентуално като допълнителна опция/атракция - като готвенето на домашна храна. Защо не и домашна бира да им вариш. Или сами да си варят ако ще остават за по-дълго - за да могат да дочакат ферментацията :). Продават се чудни системи за домашно пивоварство в Германия. Има и автоматични, които са много лесни за обслужване и работят с предварително зададени рецепти.
Просто като насока за размисъл - да предложиш нещо, което липсва при конкуренцията, не е задължително да е домашна бира...
 
Володя, мамка му, не е ли много рано за водка, братушка моя?
Не е рано, защото ме боли за БГ. Нямало работа в България, глупости, работа има за всеки, ама си трябва бачкане. Ходите да работите на сьоловци за пари и да ви подритват като треторазрядни хора.
 
Здравейте, попаднах на вашата тема по ключови думи и специално се регистрирах във форума.
Ние с приятеля ми имаме сходни на вашите идеи. От няколко години ми беше мечта да отида да живея на село и тази пролет го направихме. Настанихме се в наследствен имот. Наистина е много хубаво, макар работата по едно такова място да е в пъти повече от стандартно градско жилище. Мястото е много красиво и спокойно, за цял ден рядко минават и 5 коли. Към настоящия етап сме от тези, които са с единия крак на село, с другия на работа в града, който е на 15тина километра.
Аз също обмислям варианти за развиване на малък бизнес, като една от идеите е къща за гости, но разсъждавайки в посока какво ми харесва в мястото и какво би направило къщата печеливша стигнах до минуси. Например- колите вече няма да са 5, а +2, 3 всеки уикенд. И аз като вас смятам, че вниманието към човека и специалното отношение прави услугата добра. В този ред на мисли, смятам, че къщи за гости, чиито собственик е на голямо разстояние и се предлага единствено за наем на цялата къща, без някой да прави мекички- рядко са заети, но това е мое субективно мнение. Като се върнем на специалната услуга - това значи доста време в обгрижване на гостите, основно през официалните почивни дни. Някои гости например ще искат да дойдат и да слушат силна музика.
Далеч съм от мисълта, че една къща за гости ще предизвика масов туризъм, но уединеното място ще се промени.
Мислила съм си за лешници, плодове и какво ли не, но за сега смятам, че бизнес, който се развива без участие на собственика си 24/7 е най-доброто решение.
Аз също съм в търсене на, ако не гениална, то много добра идея :)
 
Последно редактирано:
бизнес, който се развива без участие на собственика си 24/7 е най-доброто решение.
Май няма такъв...не и микро бизнес :)
Аз също ще се местя на село, но при мен е по-различно - отивам с готов бизнес, а не там да го създавам...
Бих препоръчал на младите IT специалисти да се интересуват за Мярка 6.4 от ПРСР (ИНВЕСТИЦИОННА ПОДКРЕПА ЗА НЕЗЕМЕДЕЛСКИ ДЕЙНОСТИ...
– ИТ дейности, компютърни и електронни дейности, електронна търговия и др.)
Очакван прием на проекти по мярка 6.4.: Декември 2017 г.

Едит: Сори, написах го, все едно мярката е само за ИТ. Допълвам
Мярката предоставя подпомагане за инвестиции в неземеделски дейности, които са насочени към:
• Развитие на селски туризъм:
– Туристическо настаняване и осигуряване на храна на туристите (включително къщи за гости, къмпинги и съоръжения, и т.н.);
– Развитие на туристическите услуги, които предлагат на посетителите възможности за спорт и отдих или са насочени към хобита и други дейности за свободното време (езда, колоездене, фототуризъм) и специализиран туризъм за любители на природата – наблюдение на птици, животни, пеперуди, растения и т.н.);
– Туристически услуги, свързани с опазване и експониране на места с исторически, културен, природен или образователен интерес (стари изби, мелници, ферми, изложения на закрито и открито), и т.н.
• Местно занаятчийство:
– Занаятчийски дейности (включително предоставяне на услуги, свързани с участието на посетители в занаятчийски дейности).
• Производствени дейности;
• Предоставяне на услуги за всички икономически сектори и населението, включително:
– Грижи за деца, възрастни хора, хора с увреждания, здравни услуги, обучение и други;
– Създаване/обновяване или подобрение на работилници за поддръжка и ремонт на машини и съоръжения за селското и горското стопанство;
– Архитектурни и инженерни дейности, счетоводство, деловодство и одиторски услуги, технически услуги, индустриално почистване, ветеринарни дейности и т.н.
– ИТ дейности, компютърни и електронни дейности, електронна търговия и др.;

 
Последно редактирано:
Т.е. ако искам да си развия търговския капацитет и да закупя конкретни машини мога да кандидатствам и да спечеля проект, но трябва фирмата да е регистрирана в конкретния селски район?
 
Мисля, че да. И не само фирмата. Доколкото ми е известно, също и сградата или парцела. Пари отпускали за ремонт или строителство, но не и за закупуване на недвижимо имущество.
Трябва да се провери за конкретния случай, има и онлайн консултации...
 
Разумна идея. Бих я доразвила. Благодаря ви
Здравейте, попаднах днес на темата ви и я изчетох цялата с голям интерес, но със съжаление видях, че никои не е писал от повече от година. Можете ли да споделите докъде сте стигнали, на какво сте се спряли?
 
  • Like
Реакции: CTAH

Горе