Бирници подпукаха търговците в нета - как да проверим, дали дължим пари?

От: Бирници подпукаха търговците в нета - как да проверим, дали дължим пари?

Има едно понятие "място на стопанска дейност". Това къде се намира банковата сметка няма никакво значение. Една фирма може да има сметка в Люксембург (при PayPal), но да си плаща данъците в България (защото там се намира управителят по времето когато управлява фирмата, там са служителите на фирмата, които вдигат телефоните и т.н.). Ако фирмата плати дивидент на собственика чрез PayPal, фирмата трябва да плати данък върху дивидента в България (а не в Люксембург, където се намира PayPal).

И после когато собственикът на фирмата прехвърля парите от своята сметка при PayPal в банковата си сметка - не дължи данък, защото това се разглежда като да си прехвърлиш парите от единия джоб в другия (данъкът върху този доход вече е платен). Собственикът на парите ако иска може да си ги харчи директно, а не да ги тегли. Данъкът така или иначе си го е платил без значение, че парите не са излизали от сметката му при PayPal в Люксембург.

Твърдението, че данъците се плащат там, където се намират банковите (или небанковите) сметки не е вярно.

Ако служителите на фирмата и директора се преместят в друга държава (примерно в Италия), те следва да водят счетоводство и да плащат данъци съгласно законите на тази държава, в която се намират, въпреки че фирмата има банкови сметки при български банки, PayPal (в Люксембург), 2checkout.com (САЩ), OKPAY (BVI) и т.н.
 
От: Бирници подпукаха търговците в нета - как да проверим, дали дължим пари?

Търговия се извършва там от където получаваш парите.
Именно това е. Продаваш в Щатите но парите влизат в Българска сметка. Значи търговията се извършва от България. Няма значение от къде се доставят стоките. Като си купиш от Китайските онлайн магазини нещо, къде мислиш че китаеца се облага на данъци?

Това не е вярно. По-горе обясних за "мястото на стопанска дейност".

Ако имаш магазин за часовници в САЩ (направен от тухли, не от HTML код), но плащанията влизат в "българска сметка", данъците ще се плащат в САЩ, а не в България. Има много американски фирми (продаващи онлайн), които имат сметки в Кипър, защото е трудно да си отворят сметка в САЩ (виж темата за дропшипинга).


Пейпал, ОКпей няма значение от къде са.

Точно това обясних и аз по-горе.

Ти така или иначе да изтеглиш парите трябва да посочиш някаква банкова сметка. Било то и карта, парите пак влизат в банковата ти сметка.

Не е задължително. Може парите никога да не се прехвърлят в банкова сметка при банка в България. Може фирмата ти да ти плати дивидента в твоя лична банкова сметка, която се намира в швейцарска банка. Но това не освобождава фирмата от задължението да плати данък върху дивидента. Aко фирмата не е задължена (примерно защото е регистрирана в офшорна зона) физическото лице е задължено да си плати данъка върху дивидента в държавата, където дължи данъци. Собственикът може да отиде на екскурзия и там да си изхарчи парите. Може да ги прехвърли в българска банка и да си ги държи. Това няма никакво значение по отношение на задължението да си плаща шибаните данъци на шибаната държава.

Имаш ли по някакъв начин сметка в чужбина отворена и парите минават от там. Нямаш проблем. Но зависи пак коя страна.

Няма да има проблем до момента, в който данъчните ще разберат, че има банкова сметка в съответната държава и не си е платил данъците. Това, че парите никога не са влезли в България (стоят си в банкова сметка в чужда банка) не освобождава получилия дохода от задължението да си плаща шибаните данъци на шибаната държава.

Давам ти пример с Италия. Има документ фискален код който се издава от министерството на финансите. Нямаш ли такъв документ, не можеш да използваш нито една банка, не можеш да извършваш дори пощенски преводи.
Когато го имаш го представяш като ЕГН навсякъде. Било то в Банка или където и да е.
Така ти следят всички сметки които отваряш и лесно могат да разберат доходите ти.

Ако фирмата си отвори сметка в банка извън Италия пак ще продължава да дължи данъци в Италия. Това, че данъчните няма да разберат веднага (ако не им кажеш) не променя факта, че фирмата е длъжна да си плаща данъците, въпреки че парите влизат в банкова сметка в друга държава (или небанкова сметка при доставчик на платежни услуги в друга държава).

В България сигурно пак имат начин да следят.
Според теб ако си прехвърляш по 10 000 лева месечно от Пейпал, Окпей и други онлайн разплащателни форми в твоята сметка в България, дали няма да те посетят и питат от къде са ти парите?

Данъкът го дължиш дори и парите никога да не бъдат прехвърлени от PayPal, OKPAY и т.н.
После при прехвърлянето на парите (които вече са обложени с данъци) не дължиш данък още веднъж. Да прехвърляш пари от твоята сметка при PayPal или OKPAY в твоята банкова сметка е като да си прехвърляш парите от единия джоб в другия.

Ако те питат от къде са парите - показваш им данъчната декларация (ако си физическо лице) или счетоводните документи (ако си юридическо лице), където се вижда, че доходите вече са обложени с данък.

Ако им кажеш че продаваш Часовници по 2000 лева в Америка. Дали няма да искат да плащаш данъци?

Зависи как ги продаваш. Ако имаш склад с часовници в България и твоята българска фирма ги изпраща по куриер до клиенти в САЩ, твоята фирма трябва да води счетоводство съгласно българските закони. В САЩ клиентът плаща данъци, не твоята фирма. А може и да не плаща, ако стоките са с незначителна стойност, не съм запознат с американското митническо законодателство. Но със сигурност твоята фирма не трябва да плаща данъци в САЩ, ако мястото на стопанска дейност е в България (служителите и управителите на фирмата се намират в България, стоката се праща от България).

Ако обаче стоката се изпраща от склад в САЩ, но българската фирма получава плащанията от клиентите, вече става по-сложно. Много доставчици биха отказали да ти вземат парите, ако разберат, че не си американска фирма. То ако беше възможно всички онлайн търговци в САЩ щяха да си регистрират български фирми и да плащат данък печалба на фирмата 10% вместо много повече в САЩ. Примерно получават $100 от клиента, 90$ задържат като печалба на българската фирма, $10 плащат на американската фирма (която изпраща стоката физически от американски склад), последната плаща $5 на производителя и с останалите $5 плаща разходите си (заплати, наем и т.н.) и печалба за американската фирма не остава (точно това е целта - цялата печалба да се обложи в България на по-ниския данък). После собственикът на фирмата (който за данъчни цели живее в България или друга държава, където няма да го облагат с допълнителен данък, освен данъка върху дивидента, който вече е платен в България) си получава дивидент (обложен "само" с 5% - удържани от българската фирма съгласно българското законодателство) и си харчи парите на воля. Проблемът е, че тази схема (макар и легална според българските закони) вероятно е нелегална съгласно американските закони.

Ако имаш фирма в Америка и си плащаш данъците и прехвърлиш парите си в България в твоя сметка, пак те търсят за данъци.
Моя случай е такъв и не ми стана ясно дали се облагам на данъци или просто трябва само да декларирам парите че са от моя фирма в чужбина.

Не съм запознат и аз.

А ти физически къде се намираш през повечето време?

Твоята фирма плаща данък в САЩ. Обаче когато фирмата разпредели дивидент се плаща данък върху дивидента. Вероятно твоята фирма е длъжна да плати данък върху дивидента в САЩ преди да ти преведе дивидента (минус данъка върху дивидента, който удържа и внася в САЩ). Трябва да платиш на данъчен консултант да прочете законите за избягване на двойното данъчно облагане и да ти каже как точно става плащането на данъка върху дивидента в България*, кой метод точно се ползва (дали изобщо не дължиш данък, дали дължиш данък върху реално получената сума, дали дължиш данък върху брутната сума, определена с решението за разпределяне на дивидент). След като фирмата е твоя ще бъде по-лесно да се сдобиеш със съответните бумащини във връзка с облагането (или необлагането) на данъка върху дивидента.

Ако няма спогодба за избягване на двойното данъчно облагане е лесно - данък се дължи в България* върху брутната сума определена с решението за разпределяне на дивидент. Проблемът е, че има спогодба за избягване на двойното данъчно облагане и си длъжен да се съобразиш с това (такива номера "ама аз искам да си платя данъка още един път в пълен размер вместо да се занимавам да плащам по-малко" не вървят - шибания закон е написан за да се спазва).

При доходите от дивиденти в САЩ се прилага "обикновен данъчен кредит".

*Горните разсъждения важат, ако се намираш в България.

Ако се намираш в Италия - трябва да плащаш на данъчен консултант в Италия и той да ти обясни за данъчното облагане в Италия. После след като си платил данъците в Италия (или ако не се налага плащане на данъци - след като си събрал всички документи), с тези документи отиваш при данъчния консултант в България и той ще каже какви още документи трябват, и после с тези документи - отиваш в НАП да се разправяш с лелките (или директно в съда - ако са решили да те съдят).
 
Последно редактирано:
От: Бирници подпукаха търговците в нета - как да проверим, дали дължим пари?

Питай и данъчните ти консултанти за праговете при прилагане на спогодбните за двойно данъчно облагане. Тоест има възможност да си спестиш бумащината (или може би няма?) ако имаш приходи под съответния праг (при което ще платиш данък върху брутната сума - т.е. върху реалната сума + данъка, който е платен в САЩ).
 
От: Бирници подпукаха търговците в нета - как да проверим, дали дължим пари?

(Изтрих разни грешни тълкувания, които написах.)

Примерно ако имаш лична банкова сметка в САЩ и там си получил дохода - датата на придобиване на дохода е датата, на която си получил парите в тази сметка. После като прехвърляш парите от една твоя сметка в друга твоя сметка - не дължиш още един път данъка. Може да си прехвърляш парите от една твоя сметка в друга твоя сметка все едно прехвърляш от единия джоб в другия. Това, че си получил дохода в твоя лична сметка, която не е в българска банка не те освобождава от задължението да плащаш данък в България, ако през съответната данъчна година си бил на територията на България.

Ако се намираш в Италия (през данъчната година когато си получил дивидентите) вероятно положението е подобно - трябва да си намериш данъчен консултант в Италия, който да ти обясни нещата.
 
От: Бирници подпукаха търговците в нета - как да проверим, дали дължим пари?

Доколкото разбрах този "обикновен данъчен кредит", означава че ако в чуждата държава са ти удържали данък в размер по-голям от данъчната ставка за същия данък в България, то в България не се дължи никакъв данък. При удържан по-малък данък (това няма как да се случи, защото в другите държави данъкът обикновено е по-голям от българския) ти се дава данъчен кредит в размер на платения данък в чужбина (примерно ако в чужбина си платил 2%, а в България същия данък е 5%, следва да платиш 5-2=3%). Тук има примери как се прилагат различните методи за избягване на двойното данъчно облагане.

Извод: ако през съответната данъчна година си живял в България повече от половин година, следва да докажеш на лелките (или чичковците) от НАП, че си получил дивидент от американската си фирма и ще те оставят на мира (и няма да плащаш данък още веднъж).

Евентуално ще те глобят за това, че не си споменал за това в данъчната си декларация. Там трябва да прикрепиш и документ от американската данъчна служба, че фирмата ти е удържала и платила данък върху дивидента в САЩ. Няма изключение в закона, което да позволява да не предоставиш този документ. Макар, че може да има някъде изключение, което да ти дава възможност, ако желаеш да не прилагаш спогодбата за избягване на двойно данъчно облагане (и да си платиш данъка и в България - макар че не виждам защо ще го правиш). Не знам в кой закон е написано, че има такава възможност, четох коментар в един форум за това, но не знам дали е вярно.

Разбира се това тълкуване може и да не е вярно, не съм експерт по данъчно право. Четеш това на свой риск.

Ако си живял в Италия по това време - следва да се бориш с италианската бюрокрация, не с българската. А на НАП може да им обясниш, че не си бил в България и затова не дължиш данъци в България.
 
Последно редактирано:
От: От: Бирници подпукаха търговците в нета - как да проверим, дали дължим пари?

Имах предвид българска фирма да продава в държави от ЕС с високи данъци, но да плаща данъците си в България. Емаг.бг доколкото разбрах от десет секундно търсене с Google е румънска фирма получила ЕИК в регистър БУЛСТАТ. При това положение в България ли плаща данъци?
емаг е румънска фирма/и си плаща данъците там/, която продава в България; за продаването няма проблем/плащаш си данъците тука/, освен ако това което се продава не носи авторски права, примерно дезодорант или кило конски фъшкии с марка "Адидас", в тоя случай си просто пиратски магазин защото продаваш извън региона определен от носителя на правата и могат да те дупят със съдебни дела и глоби по желание или за назидание...
 
Re: От: От: Бирници подпукаха търговците в нета - как да проверим, дали дължим пари?

емаг е румънска фирма/и си плаща данъците там/, която продава в България; за продаването няма проблем/плащаш си данъците тука/, освен ако това което се продава не носи авторски права, примерно дезодорант или кило конски фъшкии с марка "Адидас", в тоя случай си просто пиратски магазин защото продаваш извън региона определен от носителя на правата и могат да те дупят със съдебни дела и глоби по желание или за назидание...

ако е оригинален адидас не могат да ти направят нищо само трябва да си имаш документи за стоката и тя да е от Евро Съюза заредена (не може с адидас от сащ или тайван дори да е оригинален) - има решение от европеиския съд точно по този казус че парлеления внос в рамките на съюза е разрешен и ако на локално ниво те глобят в европейския съд ще спечелиш и ще си вземеш компенсация, ОБАЧЕ фирмата бранд ще види от къде си заредил по партидни номера и ще нареди на тамошмния дистрибутор да не ти продава а да те насочва към локалния за България (фирмена политика, някой дават някой не)...

примера е за онлайн магазин в България който реши да зарежда оригинална стока от друга държава

ако си голям онлайн магазин с много оборот и с офлайн присъствие никой няма да ти каже копче за адидасите http://www.sportsdirect.com/adidas?dsearch=cat 3000+ артикула шипват до цяла европа
 
От: Re: От: От: Бирници подпукаха търговците в нета - как да проверим, дали дължим па

ако си голям онлайн магазин с много оборот и с офлайн присъствие никой няма да ти каже копче за адидасите http://www.sportsdirect.com/adidas?dsearch=cat 3000+ артикула шипват до цяла европа

Това важи за всички сектори в икономиката :)
 
От: Бирници подпукаха търговците в нета - как да проверим, дали дължим пари?

Стига сте се излагали продавалник и залагалник нали от тва съществуват, кво толкова са правите, че не знаете, продавалника как стигна такава популярност, че и телевизионна реклама да пусне, не е щото всички търговци там са си декларирали продажбите.
Другото е, че аз лично съм против подобен тип мизерни проверки, стил притиснахме куриерите да си издадат големите клиенти, дето си въртят бизнеса с наложения платеж през нас.
Другото, което е българските търговци повечето са много елементарни и нямат никаква идея и желание да се ограмотят данъчно/законово, карат я хамалската, всеки които вади над 100 000 оборот би трябвало вече отдавна да се е написал, че живее извън БГ, тогава да ги видя НАП-а кво ще вземат.

А за оня със 70 000, тва сигурно му е оборота на човека, а не чистата печалба....
 
От: От: От: Бирници подпукаха търговците в нета - как да проверим, дали дължим пари?

емаг е румънска фирма/и си плаща данъците там/, която продава в България; за продаването няма проблем/плащаш си данъците тука/, освен ако това което се продава не носи авторски права, примерно дезодорант или кило конски фъшкии с марка "Адидас", в тоя случай си просто пиратски магазин защото продаваш извън региона определен от носителя на правата и могат да те дупят със съдебни дела и глоби по желание или за назидание...

Това дето емаг е румънска фирма ама съвсем не е вярно, има си български булстат, българска регистрация и за продажбите в България поне ДДС-то го плаща тук, а според мен и корпоративния данък си го плаща тук чрез място на стопанска дейност, чрез клон или по някакъв друг начин
 
От: Бирници подпукаха търговците в нета - как да проверим, дали дължим пари?

Голяма файда дали еМаг плаща тука или в Румъния, нали е ЕС, все някъде трябва да плати, ако Румънското ДДС или друг данък са по - високи, може даже да се натискат да плащат тука.....
Не им пречи да имат БГ Булстат или клон, но пък от друга страна едва ли могат да ги преследват от НАП така както БГ фирма, по - простата причина че затварят бизнеса в България и айде...
И като се има впредвид, че румънците са по - големи цигани от Нас, те са много наястно с БГ действителността, подкупите и т.н. неща....
 
От: От: От: Бирници подпукаха търговците в нета - как да проверим, дали дължим пари?

Ъпдейт: стандартното ДДС в Румъния на бързо проверих, може да не е актуално, но май е 24%, в БГ е 20%, те и целия си бизнес сигурно ще искат да изнесат тука, ако е така ;)
Поне за тази част, дето държава не е предвидила облекчен режим...
 
От: Бирници подпукаха търговците в нета - как да проверим, дали дължим пари?

най-голямата далавера не е с ДДС, и без това им го връщат, ами че КЗП не важи и жалбите към тях ги препращат по компетентност на арменския поп
 
От: Бирници подпукаха търговците в нета - как да проверим, дали дължим пари?

Извършвайки дейност на територията на България и имайки оборот над 50 хилки (май толкова беше) са задължени да се регистрират и в България и да си плащат данъците за тукашните продажби тук (включително ддс, ЗКПО и др.).

Надали ще минат между капките.
 
От: Бирници подпукаха търговците в нета - как да проверим, дали дължим пари?

Минков какво им връщат??? - Ако са регистрирани в БГ си внасят ДДС като на поп (грешно се казва - плаща си като поп) - Жалбите на КЗП напълно важат за тях ако са подадени от граждани - То ако са подадени от фирми КЗП няма и да ги приеме

Радо - Извършвайки търговия от България са длъжни да се регистрират - Ако клиентите им са българи но си пазаравуват с карти и стоките се доставят от Румъния никой не може да ги накара да се регистрират в БГ
 
От: Бирници подпукаха търговците в нета - как да проверим, дали дължим пари?

Точно така, данъците се плащат от хората, не от юридическите лица.

Ако нямат място на стопанска дейност в България (нямат склад, нямат управители и служители в България) не са длъжни да се регистрират в България.

Регистрирали са се, защото имат складове тук (и вероятно служители и/или управители).
 
От: От: Бирници подпукаха търговците в нета - как да проверим, дали дължим пари?

Извършвайки дейност на територията на България и имайки оборот над 50 хилки (май толкова беше) са задължени да се регистрират и в България и да си плащат данъците за тукашните продажби тук (включително ддс, ЗКПО и др.).

Надали ще минат между капките.

Ами 12 фирми с оборот до 49 000 годишно не става ли?
 
От: Бирници подпукаха търговците в нета - как да проверим, дали дължим пари?

Става обаче няма смисъл - Ако правиш 600 000лв оборот на година по добре си плащай данъци и си гледай спокойствието

Сметни регистрацията на 12 фирми на 12 различни човека на 12 различни адреса и 12 касови апарата - прехвърляне на работници от една фирма на друга и това за една година - тоест всеки месец нова фирма на края на годината счетоводно приключване на 12 фирми - Ами следващата година - Пак същата работа - Колко време си мислиш че ще им е необходимо на данъчните да те усетят като видят фирми дето работят по един месец в годината правят по 49000лв оборот и спират???

Ако работиш със 100% надценка тоест от 600 000лв оборот 300 000 да са ти печалба ще спестиш 60 000лв като сметнеш разходите по цялата галимация я излезеш напред 30 000лв я не а ти остават само главоболията.
 
От: Бирници подпукаха търговците в нета - как да проверим, дали дължим пари?

... Колко време си мислиш че ще им е необходимо на данъчните да те усетят като видят фирми дето работят по един месец в годината правят по 49000лв оборот и спират???
какво има да забелязват данъчните, след като не нарушаваш законите?
а 60 000 лева никак не са малко пари.
 

Горе