Български пощи изгубиха пратката до Австралия

lucifer

New Member
Тази доставка от български пощи е направо "УНИКАЛНА".

на 08.01.2014 изпратихме пратка до Австралия и получателя изобщо не го е получил(вече е 05.12.2014). От пощата ни дадоха номер, който проследява поръчката само до БГ (това го разбрах в последствие) RI099798552BG . Получателя е получил друга доставка, която е била пусната от България на 25.01, а нашата никаква е няма. Всичко, което пратих беше за 160 лв. с доставката. Направо не знам сега какво ще правя. От пощите казаха на 08.02.2014 да пусна жалба, това ми го каза една госпожа по телефона. А на място в пощата викат ооо къде много е рано след 1,5-2 месеца ще си пуснете една жалбичка, след това ще изчакате да е разгледаме. КАКВО ???
Бях чел във форума, че няма да ми изплатят цялата сума. Моля за съвет. А и клиента си иска поръчките. Пак ли да му ги пращам по БГ пощи или да му върна парите и по живо по-здраво. Ужас направо се чувствам като с отрязани ръце. Съсипаха ме. Това беше първата ми доставка до чужбина. Преди да пратя бях разгледал във форума какво пише по въпроса, но останах с впечатление, че всички пращат колети за чужбина до 2 кг по български пощи. Другите са много скъпи и подходящи за по-тежки пратки.

П.П. Пратихме и една пратка до Испания тя поне стигна, но и трябваха 12 дена.

Моля за съвети и коментари
 
От: Български пощи изгубиха пратката до Австралия

За толкова пари - това е. Случва се...
 
От: Български пощи изгубиха пратката до Австралия

Хе хе и на най-добрите фирми се случва. ХЕ ХЕ особенно ако имат БГ Пощи в името :) Ами добре кажете тогава колко процената от пратките се губят. 10-20-30%???? И примерно ако ми плащат 80% от обявената стойост да обявявам по-висока стойност че ако изчезне нещо да ми го плащат. А колко време ще си чакам парите?
 
От: Български пощи изгубиха пратката до Австралия

До Сидни и DHL са ми губили пратка, при това цената на доставката беше около 5 пъти по-висока от себестойността на пратката. При втория опит за малко не арестуваха получателя на митницата, защото в пратката имаше пакетчета чай, а това според техните закони не било позволено. Държа да отбележа, че пакетирването стана в офис на DHL и изрично бях питал.
 
да храна в суров вид не е позволена... за да не се внесе някои вредител в австралия / гъбичка /болест по разстенията - сведение от мисля се казваше предването бордер секюрит австралия - дискавъри чанел / или нешънъл гиографик - редовно изхвъляха боклуци от куфарите на азиатци - няма да го арестуват но ще отнесе глоба... най редовно ги спират

за пратката незнам какво да кажа няма ли застраховка при обявена стойност... не съм експерт по такива пращания но от прочетенето във форума статуса е още транспортинг

http://www.17track.net/en/result/post.shtml?nums=RI099798552BG
2014-01-09 03:24, BULGARIA, SOFIA LC/AO, Insert item into bag (Otb) and Send item abroad Влагане на пратка в чувал (C 09) и изпращане в чужбина
2014-01-09 03:24, BULGARIA, SOFIA LC/AO, Insert item into bag (Otb) and Send item abroad Влагане на пратка в чувал (C 09) и изпращане в чужбина
2014-01-08 23:44, BULGARIA, SOFIA LC/AO, Receive item at office of exchange (Otb) Получаване на Изх.пратка в Межд.разменна станция (В 09)
2014-01-08 23:44, BULGARIA, SOFIA LC/AO, Receive item at office of exchange (Otb) Получаване на Изх.пратка в Межд.разменна станция (В 09)
2014-01-08 23:39, БЪЛГАРИЯ, СОФИЯ, Пратката е в добро състояние
2014-01-08 12:22, БЪЛГАРИЯ, ПЛОВДИВ, Пратката e получена
 
От: Български пощи изгубиха пратката до Австралия

Според въпросния тракинг номер излязла ли е от България пратката?

Ами пиче че е "Влагане на пратка в чувал (C 09) и изпращане в чужбина"

Ето тук гледам http://www.bgpost.bg/IPSWebTracking/IPSWeb_item_events.asp?itemid=RI099798552BG&Submit=Submit
в пощата ми казаха да погледна и на http://www.track-trace.com да си въведа номера на пратката RI099798552BG и да го потърся в Австралия. Направих го но дават че там няма такава пратка :)
 
От: Български пощи изгубиха пратката до Австралия

Аз също върнах една пратка до Китай, дадоха ми тракинг номер но никой не ми обясни че той е за България. Сега си нямам на идея какво е станало с пратката, писах на човека но той още нищо не е получил. А от пощите ми обясняват някакви смотани обяснения...това ми е последен път в който ползвам БГ пощи.
 
От: Български пощи изгубиха пратката до Австралия

С Destination: Australia: Product not trackable.

Ами аз го разбирам че продука не е влязъл в австралия. Някъде се губи след човслът в българия. Но къде е? От пощите казаха че ще пътува по въздухът. Но дали от 1 месец лети или напълно е излетял. Не знам.
 
От: Български пощи изгубиха пратката до Австралия

Здравей,

Виж какво пишат във фб страницата на пощата за Австралия:

Danina Al-Musawi:
Здравейте,

На 8-ми януари изпратих колет за Австралия. Проследяващия номер е RI089924004BG На сайта на български пощи се вижда,че пратката е напуснала България на 9-ти януари, но все още не е получена и не излиза информация за нея на сайта на австралийските пощи. Имате ли представа къде е пратката в момента и какво се случва с нея?

Български пощи ЕАД - Официална страница:

Здравейте, Danina Al-Musawi! Благодарим за запитването. Причината поради, която не откривате данни за пратката си е, че Австралийски пощи не проследяват пратки с тегло до 2 килограма. Ако до един месец пратката не е пристигнала и нямате никаква информация за нея бихте могла да подадете молба за рекламация.

Тоест единствено ти остава да провериш дали

Insert item into bag (Otb) and Send item abroad Влагане на пратка в чувал (C 09) и изпращане в чужбина

действително означава, че пратката ти е напуснала страната. Ако не е, може и да си я намериш(но не разчитай само на молбата...). Ако наистина е излязла нищо не може да направиш. Няма как да разбереш дали са я затрили австралийските пощаджии или клиента те пуска по пързалката примерно.
 
От: Български пощи изгубиха пратката до Австралия

Това е подобна ситуация, само че е до УК
http://www.bghelp.co.uk/forums/%C0%...%E5%EB%E8-%ED%E0-%CA%E0%F0%E3%EE%C1%C3-4.html
Самоцитирам се:
Закон за пощенските услуги Чл. 7. (Изм. - ДВ, бр. 37 от 2006 г., в сила от 05.05.2006 г., изм. - ДВ, бр. 87 от 2009 г., в сила от 03.11.2009 г.) Пощенски оператори са лица, които извършват пощенски услуги и са регистрирани по законодателството на:
1. Република България;
2. (*) (доп. - ДВ, бр. 102 от 2010 г., в сила от 30.12.2010 г.) държава - членка на Европейския съюз или държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство.

Чл. 15. (Изм. - ДВ, бр. 112 от 2001 г., в сила от 05.02.2002 г., изм. - ДВ, бр. 87 от 2009 г., в сила от 03.11.2009 г.) (1) Комисията за регулиране на съобщенията регулира извършването на пощенските услуги в съответствие с този закон, като:
17. (изм. - ДВ, бр. 102 от 2010 г., в сила от 30.12.2010 г.) дава становище по спорове между потребители и пощенски оператори по предявени рекламации във връзка с извършването на пощенски услуги;

Чл. 21. (Изм. - ДВ, бр. 37 от 2006 г., в сила от 05.05.2006 г.) (1) Пощенските оператори осигуряват равнопоставен достъп на потребителите до пощенските си мрежи за ползване на пощенски услуги и задължително изготвят общи условия на договора с потребителите. Подписване на индивидуални договори с потребителите не е необходимо.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 87 от 2009 г., в сила от 03.11.2009 г.) Пощенският оператор със задължение за извършване на универсалната пощенска услуга и пощенските оператори, лицензирани за извършване на услугите по чл. 39, т. 2 и/или 3, включват в общите условия на договора с потребителите:
10. (предишна т. 9 - ДВ, бр. 102 от 2010 г., в сила от 30.12.2010 г.) ред за решаване на спорове;

Чл. 22. Пощенските оператори имат право да сключват договори с други лица за изпълнение на части от дадената им лицензия. Лицензираният и в тези случаи носи отговорност за цялостното изпълнение на лицензията.
И тъй нататък...
Lex.bg - Закони, правилници, конституция, кодекси, държавен вестник, правилници по прилагане
 
От: Български пощи изгубиха пратката до Австралия

Дублирано мнение
 
От: От: Български пощи изгубиха пратката до Австралия

СЛУЧИ СЕ ЧУДО
ПРАТКАТА Е ПРИСТИГНАЛА в Австралия на 24.02.2014. Направо не мога да повярвам. Изпратихме я на 08.01 и само 48 дни и пратката беше там. Била отваряна, опаковката и била разкъсана но все пак всичко е пристигнало.
 
Последно редактирано:
Да, нашите пощи имат навика да доставят нещата като парцали. Каквото съм взимал от там е било отваряно и после наблъсквано пак обратно. Изглежда като .... всяка една пратка, която съм си взимал и спря да ми прави впечатление последно време. Тези дни очаквам от UK една, не ми се мисли там, защото е много чуплива и фина. Дано поне работи като дойде. Другото ще го преживея. :)
 
От: Български пощи изгубиха пратката до Австралия

Да имаше много ядове с пратката даже след 30 ден ни казаха да пуснем жалба за загубен багаж. Ние пуснахме. За тази пратка ходихме 100 пъти до пощата. Сега когато клиенти ме питат за доставка в чужбина вече не знам какво да казвам. Направо не знам дали си заслужава риска. Предлагам им да им ги пращам с по-скъпи куриерски услуги само че за сега никой не се е съгласил. :) Ние предлагаме дрехи и за 2 артикола за 30-40лв. на никой не му се дава и 30-40лв за доставка. :)
 

Горе