Взстановяване на Българските села

Нямат много общо с действителността доста от изписаните неща из горните постове.

Воня на обор - трябва да обикаляте и умишлено да търсите такъв експириънс; в днешно време дребно животновъдство почти няма в никое село.

Спиране на тока - случва се по-често отколкото в града, но не за дълго.

Вода - може спокойно да си продупчите и да си извадите подземна ако липсва надежден водопровод.

Канализация в никое село няма.

Цигани в някои села липсват. Ще проучите.

Интернета на мене не ми е спирал за повече от 10 мин. На село се ползват чинии за тая работа, демек не се налага някой да идва да ви оправя кабелите или да се чудите кой комшия ви е клъцнал жицата.
 
Нямат много общо с действителността доста от изписаните неща из горните постове.

Воня на обор - трябва да обикаляте и умишлено да търсите такъв експириънс; в днешно време дребно животновъдство почти няма в никое село.

Спиране на тока - случва се по-често отколкото в града, но не за дълго.

Вода - може спокойно да си продупчите и да си извадите подземна ако липсва надежден водопровод.

Канализация в никое село няма.

Цигани в някои села липсват. Ще проучите.

Интернета на мене не ми е спирал за повече от 10 мин. На село се ползват чинии за тая работа, демек не се налага някой да идва да ви оправя кабелите или да се чудите кой комшия ви е клъцнал жицата.
Давам пример от селата, в които имам имоти:
Едното село е с около 1600 души население, на 500 метра от селото има краварник, през една къща от моята гледат магарета и овце, а в съседната - прасета. Като духне вятъра към моят имот колкото и да си свикнал с миризмата - ще забелиш очите.
В селото ако не на всяка улица, то на всяка втора има имот с животни вътре.

Другото село е с около 2500 души население - още преди да влезеш в него свободно пасат крави, прасета, коне и магарета край пътя. На главната улица през няколко къщи се гледат животни. Събират се сутрин, прибират се вечер - както едно време.
Най-популярни там са козите и кравите.
Водя детето там да им се радва и да гони свободно пасящи патици, пуйки и кокошки. :)

Няма нищо лошо в гледането на животни, с миризмата се свиква. Стига обаче да не се гледа над разрешения брой, когато вече миризмата става особено наситена, особено като животните са разположени плътно до оградата с твоя имот и не им се почиства както трябва (в примера с прасетата - около 30 са).

В първото село токовите удари са ежедневие и напрежението не е както трябва. От които както работят се гасят телевизор, хладилник, като често и горят. Там е така от 30+ години. Инвестиции в електропреносната мрежа не се правят, защото народа търпи.

Канализация и в двете села има. В първото няма само във високите части на селото.

За липсата на цигани - как да проучим след като на публични данни не може да се разчита - стари са, а и една не малка част от циганите се самоопределят като турци или отказват самоопределяне? Да тръгне човек с колата и да дебне какви хора от коя къща излизат е единия вариант, а другия да разпитва хората. Но дори и да липсват цигани в селото, ако има в съседно село или такова, недалеч от вашето, това не значи, че няма да минават и тарашат при вас.
Крадящите във Варненския Градски транспорт цигани са от Игнатиево, Изгрев и прочее села. Същото се случва и със селата край с. Въглен - слизат и тарашат освен в околните села, и във вилните зони надолу от селото.

На село чинии се ползват за телевизия, но има и такива с цифрова от Булсатком. Като интернета е оптичен но...с кабели във въздуха. Като звъннеш, че няма нет - чакаш минимум 1 ден, стандартно 2-3 за да дойде екип да отстрани проблема.

В по-голямото село (от примерите по-горе) основния провайдър е ВарнаЛАН, но не съм им ползвал услугите - там се кара на мобилен нет, който е с 2-3 чертички 4Г и докарва едни около 50мбпс скорост.
В по-малкото село разговорите се разпадат, въпреки, че е в равнина, но операторите не инвестират в поставяне на клетка. Явно не си струва инвестицията за 1500 човека. Там нито един оператор няма сносен обхват. Ако искаш да провеждаш сравнително нормални разговори - Виваком, останалите - заставаш на един крак с гръб към Международната космическа станция и чак тогава успяват да те разберат от отсрещната страна на телефона.

Всичко това е лично изпитано. :)

*Редактирам коментара за да добавя следното ако ви интересува колко броя животни по вид може да се отглеждат в дворовете за лични нужди. За всичко над това трябва да се учреди стопанство/семейна ферма (която не може да бъде разположена в непосредствена близост до домовете на хората и има ред изисквания за сградата, средата, облеклото на работещите там дори):
Земеделското министерство слага таван на животните, които можем да гледаме в двора си.
Разрешават се до две крави и три прасета
, предвиждат промени в Наредба № 44 от 2006 г. за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти.
Овцете и козите в личните стопанства могат да бъдат до 10 броя, а конете или магаретата – не повече от 2.
Забранява се отглеждането на повече от 10 възрастни зайци, петдесет кокошки или други птици, 100 бройлера и над 5 пчелни семейства.

Или ако трябва да цитираме част от наредбата, която определя това:
Чл. 4а. (1) В личните стопанства на физически лица се отглеждат за лични нужди до:
1. два броя едри преживни животни (ЕПЖ) и приплодите им до 12-месечна възраст;
2. десет броя дребни преживни (ДПЖ) с приплодите им до 9-месечна възраст;
3. три броя прасета за угояване, различни от свине майки и некастрирани нерези;
4. два броя еднокопитни и приплодите им до 12-месечна възраст;
5. десет възрастни зайци с приплодите им, но не повече от сто броя общо;
6. петдесет възрастни птици независимо от вида;
7. сто бройлера или подрастващи птици независимо от вида.
 
Мислил съм ги тези неща. Но в обезлюденото село се досещаш защо няма кражби - каквото е имало да се краде, отдавна ще е обследвано.
А иначе за идиотите - има ги в изобилие и от двете страни на барикадата - на село и в града. В града ти прави повече впечатление, защото са по-концентрирани, разстоянията са по-малко.
Ако се поддържаше инфраструктурата и имаше добра организация, бих погледнал към живот натам с дете. А и като е с дете човек, селото трябва да е край града. Като е край града както каза - ще се радва и на братята цигани. Но то и трябва да се свиква, все пак докато се пенсионираме - те ще са преобладаващата част от населението в страната.
Въпреки че имам имоти по близките села край града, гледам в посока живот на село в нормална държава, все още умувам и не съм изключил на 100% България. Към средата на следващата година ще реша финално, като избора ще е между България, Германия, Ирландия, Испания.
Жалко, че всички острови по Средиземноморието имат проблеми с питейната вода (твърде малки са), иначе направо натам. Къщите са на цени от порядъка на 200-300 000€. Толкова струват и по вилните зони край града и по селата на 50км от Варна в момента. Но сравнение просто не може да се прави - в тези по Корсика, Сардиния, Палма се събуваш и влизаш, а нашенските - на вид някои биват, ама инфраструктурата край тях е трудно да се нарече такава или външно са направени, а вътре изкарани с плочки от по 7лв квадрата на промоция от Алати и всичко останало пак в такъв стил.

И ние се оглеждаме за имот в чужбина.

В България дори да решиш да направиш нова къща - строят ги като с краката си. В момента сме във висок клас (уж) чисто нов тристаен апартамент от 2021г. Мога да изброя поне 100 неща, които не трябва да са направени както са. Като започнем от тройния стъклопакет, който му липсва ламинирано и К стъкло, минем през лошото изолиране на вътрешните врати и стигнем до входа към гаражите, който като че ли е мислен само за баровци с високи джипове (с ниска кола трудна работа, но поне сложиха подложки). Качеството дори на скъпите строителни фирми е МНОГО под средното за Европа.

Препоръчвам Сингапур, Швейцария, Канада дори САЩ. Там стандарта на живот е много висок и са едни от държавите с най-дълга продължителност на живота.

Цените са много близки до нашите ако търсиш в по-малки райони. В големите градове е скъпо. Къща за $1,000,000 в София - в Маями струва $8,000,000. Но пък има защо да е така и финансирането не е трудно дори за чужденци.

Търси места подходящи за отглеждане на деца. Да има отлично образование и да израснат в конкурентна среда. Така ще трупат добри контакти. Тук по селата освен да се научат да пият и пушат друго вече няма. Не си струва. Абсурдно е да набиеш една торба пари за село в България. Да, хубаво е, аз самия съм израснал в малко градче на 32км от Монтана. Подходящо е само за почивка за 1-2 седмици в годината...

Чудим се и за остров от типа на Бали. Но такива места не е удачно да се забиеш до като си млад и отглеждаш деца. За пенсиониране е просто перфектно... Продават се прекрасни къщи за $150,000-$300,000.

Има и друга гледна точка - ако след Х години решиш да продадеш този имот в село на 50км от Варна, кой ще ти го купи? Някой пенсионер от Англия? Свърши тя... Мислиш ли, че ситуацията в България ще се промени кой знае колко? Ликвидността на практика е 0. Имот в чужбина се продава лесно.
 
Последно редактирано:
Да, ето една точка, върху която трябва добре да помислят родните ни управляващи. Как реално да напълнят отново селата, и то не само с хора, изхранващи се със земеделие и животновъдство, но и хора, работещи съвсем други професии. Аз лично нямам нищо против на къща в покрайнините на средно голям грам, дори в съседното на него село или вилна зона, като и да има голям град на поне 30 км. Вече става сложно, ако имаш деца и искаш да им дадеш добро образование. За повечето други случаи е идеално местенце. И дори се чудя как иначе може да не е?

Наскоро примерно бях в Елена, супер красиво, не много голям град и наистина доста спокойно местенце. Видях, че реставрираха някакво читалище, а на училището му правеха сериозен ремонт, което не е зле. Беше чисто, повечето заведения супер уютни, неангажиращи, природата - страхотна. И си викам, да бих живял тук. На 30 км. от В. Търново, на 15 км. от главния път София-Варна, и като на обикновен човек като мен, нищо не би могло да му липсва на такова място.

За жалост София пропада с всяка една година все повече и ще са и нужни десетилетия да се върне в графа "град", да не говорим за "град за живеене". Това, скоро ще създаде тренд, ако вече няма такъв, който ще насочи не само хората, но и доста от професиите към малките градове и села. Щом ще има изнесени IT специалисти, това означава, че ще има скоро и други специалисти, не толкова заради хоум офиса, а поради факта, че ще се заформят микро икономики по тези места.
 
Селата се убиват и ще умрат, накрая всичко ще бъде струпано в градове, това е бъдещето и на там се бута, ходил съм из доста села последните 5 години, всичките са тотално умрели и заминали, ако няма нещо което да го държи като индустрия или манастир, просто забрави да живее дадено село, това с животните дори е смешно да се мисли, всичко ще влезе под шапката на някой голям, както е на всякъде, законите така се правят, че ще станат всички на бюро или бачкатори някъде.

Това с хоум офиса за селата съм го играл също, токовете спират при първа буря, по 2 дни нямате ток, интернета всяка седмица спира, а ако се случи авария просто ще си чакате 3 до 4 дни защото този който оправя проблема винаги е някой мързелив или тотално компетентен.

Сега за софия, за жалост софия е топ град за живее и същото време събира всичко най-лошо и най-добро, може да се докоснеш до много неща и много съмишленици, същото време трябва да се варди защото е пълно с отрепки, особено вечер забрави да се разхождаш без да мислиш дали някой няма да те издебне. Цялата държавата тотално е прогнила и ще става по-зле и по-зле.

Ако живееш в малък град както Елена или Велико Търново, но не работиш там защото най-вероятно заплатата ще е 600 лв - 900 лв ще смучиш яко палци, но ако си хоум офис програмист или към IT всичко ще е доста добре за теб, има спокойствие и хора. Определено тренда за малките градове е от доста време, макар, че забелязвам доста умиране и на тях, всеки млад тръгва към София, определено ако си умен, ще избереш малкият град като Търново.


Поздрави,
Станимир И
 
И ние се оглеждаме за имот в чужбина.

В България дори да решиш да направиш нова къща - строят ги като с краката си. ...

Препоръчвам Сингапур, Швейцария, Канада дори САЩ. ...

Търси места подходящи за отглеждане на деца. Да има отлично образование и да израснат в конкурентна среда. Така ще трупат добри контакти. Тук по селата освен да се научат да пият и пушат друго вече няма. Не си струва. Абсурдно е да набиеш една торба пари за село в България. Да, хубаво е, аз самия съм израснал в малко градче на 32км от Монтана. Подходящо е само за почивка за 1-2 седмици в годината...
Свърши тя... Мислиш ли, че ситуацията в България ще се промени кой знае колко? Ликвидността на практика е 0. Имот в чужбина се продава лесно.
@metaverse напълно споделям мнението ти.
На първо време обаче гледам в посока места, в рамките на ЕС, тъй като предпочитам първо да разгледам, ако ми хареса - да взема под наем нещо, след което да пратя самолетните билети на останалата част от семейството, и вече ако на всички ни допадне среда и хора, да се установим (купим) жилище.

Преди 4-5 години си взех и аз тристаен, в луксозна сграда на вид и на хартия. Дограмата се оказа, че духа и на места е крива. Има течове, скосовете от покрива свършват на нашия етаж като разделители на терасите ни. Да, но скосовете от какво се оказа, че са направени - от останалите кофражни дъски и боклуци - сковани, измазани, отгоре сложена изолационна хартия, ама през нея завити обикновени винтове и покрай тях - разкъсана. Върху хартията - ламарина. Ламарината тъй като е на гофри - между гофрите подлизва вода и тече под нея на места. От общината отказват да разрешат премахване на скосовете - промяна на фасадата, трябва всички съседи да са съгласни + проект пред районния архитект, а повечето съседи са неоткриваеми (купили са жилища и никой не живее в тях, като това е около 40-50% от жилищата в сградата).
Най-много тече в подземните нива обаче. Мазата, паркоместата. Стълбищата към тях. Шахтата на асансьора се пълни с вода при всеки дъжд.
Оказа се, че строителя хидроизолация не е слагал и познай като пръсне дъжд навън как тече вътре. На минус 2-ро ниво в единия край е като водопад, а в другия край стълбищата, тече от 11 места, другите стълбища край асансьорната щахта свършват в образуващо се езеро от дъждовна вода. :) Приказка и половина.
На покрива, 1/3 от площта му е тераса с плочки и врачански камък на первазите. От там започва скоса и има фуги пълнени със силикон (мазан с пръст) от порядъка на 5-6см. Плочките на терасата се отлепят с помощта на отвертка без да трябва да се упражнява много сила. А от врачанския камък тръгват течове надолу по етажите. Това тази пролет ще се ревизира по-основно, засега е само закърпено от собственика на етажа (една фирма го взе да си прави офиси).

За да може да направи офис до входа на сградата, който не е по план в сградата (трябва да е малка санитарна стая), пича е решил вместо по план стената край подхода за подземните паркоместа да е извита - да я направи на прав ъгъл. Сега ако си с 4м дълга кола - правиш по две маневри и като + нямаш никаква видимост ако някой идва от пресечката. Сложил е и спускаща се врата предназначена за частен гараж, а не за вход/изход с подобно натоварване.
Вентилацията за подземията е с наредени тела само на минус 1, а на минус две са до средата...колкото да си вземе необходимия акт. Не работи и сутрин вони на изгоряла нафта до третия етаж.

Лукс, ама по български. :)
Отвън да е лъскаво, отвътре - който се е прекарал си го знае.

За два пъти повече пари мои роднини си взеха далеч по-функционален (пък уж със същата площ) апартамент в Хамбург преди 10тина години. Как пък техния не е мръднал, а на мен мазилката ми във всяка стая напукана + всички останали проблеми от изброените по-горе.
Строителя дори им е изградил детска площадка и малък частен парк с изкуствено езеро. Но не тип локва, а езеро, което пеша обикаляш 10 минути ако вървиш бързо. Има сложени дори защитни пана за спиране на напорите на вятъра. Асфалтирана е улицата към сградата, с хубав тротоар, паркоместа, които са публично достъпни и безплатни за ползване. Сложено е и улично осветление.
Докато преди седмица-две в новостроящ се комплекс недалеч от нас строителя реши да боядиса по една лента блажна боя върху тротоарите до сградите - непосредствено до самите сгради за да ги продава очертаното като паркоместа. Без абсолютно никаква мисъл - така се пресичаха посоките на движение на пешеходците и автомобилите. Също, така ще трябва да се паркира до улуци, които се изливат на паркоместата (не са вкарани в канал) и климатици, та като си отвори човек вратата на колата, дъждовната вода от улука да го облее качествено или ще я хакне в някое външно тяло на климатик. Дадох му примери как е по-резонно да се направи. Онзи за да не пиша цинизми тук, накратко ме прати по дяволите и да не знам много.
В комплекса му една двустайна нова кутийка от 50-60кв се продава от порядъка на 60 до 70 000€.
Хората ще паркират на заледен тротоар под терасите си, докато пешеходците ги чакат да се наместят, плочките по тротоарите и паркоместата (тъй като е едно цяло) са от най-евтините и ще се разхлопат за нула време. Разкоша ще е пълен.
Иначе взимат награди от общината за строителство, естетика и не знам още какво. Порнография пълна.

Не виждам след 20 години кой ще търси жилища тук. Ромското население расте с бърз темп. Купува и прави къщи по селата край градовете и в по-малките градчета здраво. Но парите им познайте дали са декларирани и с платени данъци. Частта от населението, която плаща данъци се стапя с още по-бързи темпове. И само след 2 максимум 3 десетилетия ще стане така, че няма да има кой да допринася в бюджета, публичните услуги ще са в колапс, пари за пенсии и здраве едва ли ще има, то и доктори не се знае дали ще има. А цените на имотите - едва ли ще са на сегашните нива.
Трябва да се случи чудо и правителствата, не само сегашното, а всички следващи да покажат уникален нюх, желание и резултати по отношение интеграция и образоване на бързо-множащия се етнос, да го впрегне в пазара на труда, за да може да идват приходи от данъци. С това трябва и да стопят размера на сивата икономика драстично. Но си знаем хората и това едва ли ще се случи.
Това е една от основната причина да гледам в посока навън.
Роднини и приятели, които са останали в България (повечето ми такива са или в Германия, или в Испания от дълги години) ме мислят за безумец. Как можело човек като има хубави доходи да иска да се мести? Безсмислено било. Имало араби, цигани и не знам още какви в цяла Европа.
Ами и тука ги има. Трябва да се гледа в перспектива, към развитие, а не да се задоволяваме с текущото си състояние.

Мога да пиша още много, но вече и без това прекалих хаха. :)
 
@angelovarna , леле, човече, звучи като нещо, което да не пожелаваш и в заклинания и черни магии. Ужас. На такова нещо не съм присъствал още. Мои роднини си взеха двустаен апартамент в центъра на София, буквално навсякъде може да стигнеш от тази точка. Направен супер сградата, но, едно голямо НО. Паркинг има, на -1 и в двора на кооперацията, които вече при тяхното закупуване на апартамента вече бяха разпродадени до един. Все пак става дума за центъра. Дори не са имали шанс да им бъде предложено. Дори май, по моя преценка, мисля, че гаражите и паркоместата са свършили преди апартаментите.

След това, следва течове по покрива, който е с квадратурата на коридора в общите части. Всичко друго са тераси за последните етажи, скосения като при теб, @angelovarna . Направен е така, че да си му правиш ремонт. Роднините ми вече 3 пъти си правеха стени, прогизнали от течове. Не говорим за замазване само. До сградата има строеж, който е вдигнат и в момента гние. Според мен е същия строител, който не е добутал до никъде тази сграда. Абсолютна предпоставка за някакви инциденти и сборище на кучета, нездомници и какво ли не се сетите, което може да допълзи там. За жалост това е положението и на никой нищо не може да кажеш, както се вика "Да си гледал". Като при колите от Горубляне.
 
...Паркинг има, на -1 и в двора на кооперацията, които вече при тяхното закупуване на апартамента вече бяха разпродадени до един. Все пак става дума за центъра. Дори не са имали шанс да им бъде предложено. Дори май, по моя преценка, мисля, че гаражите и паркоместата са свършили преди апартаментите...
Да си гледал, да, но колкото и да гледаш от няколко огледа няма как да видиш всичко. Нито на покрива ще се качиш да оглеждаш, нито пък лесно ще намериш разговорливи (или изобщо) съседи когато става на въпрос за ново строителство и са се нанесли само няколко семейства.
За начина на изграждане на скосовете разбрахме след като собственика на последния етаж взе да ги разхвърля (и после възстановява след посещение на инспектори от общината).

Цитирах частта от коментара ти с паркоместата, защото при мен е същото нещо. Сградата е с 1 общо паркомясто на открито, пред нея, а останалите са в две подземни нива. Жилището си го купих 2-3 месеца след като бе излязал Акт 16. Свободни паркоместа на ниво минус 1, до което се стига без платформа нямаше. На минус две - само странични, а срещу платформата бяха дадени под наем на хора на строителя (на шеф на бетонов възел).
Към момента ползвам място под наем от строителя на ниво минус 2, като го сменях вече веднъж, тъй като на първото като валеше дъжд се оказа, че тече вода върху багажника на колата ми. Сега на другото е по-добре, капе отстрани колата и локвата, която се образува е на 30-40см разстояние от задната ми гума, но докато слизам по стълбището ми капе вода по главата. :)
Като му писах (защото телефон не вдига) за наем, прати жена си. Договор не се сключва. Иначе си взе 120лв депозит, като застраховка за дистанционните за бариерата и входната врата на подземието + 1 сумата за 1 месец наем. Даде една приходна квитанция и изчезна.
Преди месец ми писа - "имаш ли интерес от покупка на място".
Е как да го купя като:
- до мястото се стига с платформа, която строителя се е заинатил и не е платил на фирмата, помещаваща се на ниво 0 за да купят съвместно още един генератор, в случаи на прекъсване на тока;
- има само един собственик, строителя и третия ще съм аз, и ако стане нещо с платформата - ремонта най-вероятно ще го платя аз, защото най-редовно ползвам мястото;
- течовете;
- липсата на вентилация;
- няколко месеца след като взехме жилището сградата се напълни с фекални води до ниво 50см над минус 1. Т.е. колата ми някой ден може да плува в лай*ян басейн.

Същевременно продаде 1/3 от магазина, залепен до сградата на едни шуменски цигани, които го превърнаха в къща, само смениха стъклата на витрината към улицата с огледални, сложиха си изтривалка пред входната врата и готово. Отстрани има паркоместа 2 дълги (строителя ги води за 4, но може да се паркира по кола и половина на всяка 2ка и то една зад друга), но са под запор и е казал - който иска - да спира там.
Има обаче във вътрешен парцел кооперация и там живее един образ...направил си е беседка от дървени скари, с малка асма. Видя ме веднъж че с детето ми стоим там и приказваме с трети човек (имаме приятели от неговата кооперация). Скочи в истерия да ни гони. Наредих го и се махнахме. Предупредих районния за случая, да не вземе да скочи на жена ми, защото го видях, че е страхлив, а такива най-обичат да правят глупости с по-слаби от тях.
Претенцията му бе, че съм му влизал в парцела и беседката била частна собственост (няма ограда, няма бариера, има циментов път, продължение на нашата улица).
Да се върна на тези паркоместа, които са разположени в парцела на нашата сграда - пича редовно си паркира на едно от двете колата, или жена му спира там, въпреки че и те си имат подземия, които стоят празни, имат и открити 4-5 места зад тяхната сграда.
Лятото ми се наложи в рамките на 2-3 седмици да спирам почти ежедневно там, но не за по цял ден, а през деня за по някой-друг час. На седмица да се е имало общо не повече от 4-5 спирания за по 2 часа.
Отивам си до колата и гледам на шофьорската врата, на нивото на кръста сякаш е препикал вратата, оказа, се че я е напръскал с кореселин, с което е изгорил лака на боята. Знае, че там камери няма, а и между две коли като застане няма да се види какво прави.
Минават две седмици, нищо не съм му казвал, няма го на камерите, няма и смисъл (заведох си щетата по каско), паркирам на него място пак (щях да стоя 15 минути). По принцип жена ми и детето ми ги свалям предварително от колата и стоят отстрани, на празното паркомясто докато паркирам, че е тясно, но този път слава на Господ, реших да ги помоля да останат в колата.
Тъкмо прибирам колата и съм стигнал до половината, като виждам с крайчеца на окото си как оня идва с бясна скорост към колата ми с неговата кола. Рязко давам газ и я прибирам, онзи в последния момент свива до моята, удря бордюра и спира.
Докато погледна жена ми, детето ми, колата дали са ок - онзи изчезна.
След малко се появява и ми идеше да го размажа. Нищо не направих защото детето ми е до мен, а достатъчно се стресна. А онзи наглее "да не ходиш при районния с наведена глава".
Звъннах на районния и му разказах. Пича нищо не направи. Звъннах му пак след месец като се присетих за случая да го проверя - тогава ми призна, че нищо не бил направил, не било опасно, нямало смисъл. Като чух това му казах: да го предупреди този герой от съседния блок, защото следващия път ще му се наложи да ходи на място, защото не са нормални тези прояви и се задълбочават.

Какво е направил не знам. Но едва ли се е жегнал съседа.
В същото време разправии и полиции със съседите отгоре още откакто се нанесохме - всяка сряда, петък и събота вечер, всяка седмица - събирания и купони на 40годишни с деца с всичко - тупурдия, викове, думкане - от 22 до 5:30-6:00 сутринта. 3-4 пъти предупреждавах, поглеждат ме и казват "няма да ми казваш какво да правя".
Викаш полиция, 1 път дойде, предупреди ги. Отива стопанката на апартамента над нас, застава над нашата спалня, започва да скача с все сила и да крещи "майка ви ще е*а" и това няколко минути след като си е тръгнала патрулката.
Викам пак полиция - не идват. На следващия случай - пак, е дойдоха, но ги сварвам да стоят и пушат пред входната врата. Питам ги какво стана, а те "ми то трябва ли сега да се качваме."
Нещата ескалираха до районния полицай, като тогава разбрах, че никой от патрулите, дошли на място не е завел случая. Накарахме я комшийката да разпише предупредителен протокол. Разкрещя се на полицая и избяга. Подписах се аз като свидетел на случая и полицая.
Под нас са абсолютно същите.
Край детската градина на сина ми пък така паркират, че в градината не може да се влезе, а се води и авариен изход/вход + снабдителен такъв. Директорката слага табели, говори с родители, пращаха се патрулки. Като чуят за патрулки - всичко се спазва - 1 кола няма. Мине седмица, максимум две - и същата история.
В петък миналата седмица един спрял, заел цялата уличка (тя е еднопосочна, правена само за обслужване на градината), вали дъжд, отстрани яко кал от коловози от паркирали по-рано автомобили в тревните площи. А съм с детето, с два чадъра и раница. Не мога да мина. А пича стои вътре, пуши си в 30 годишния мерцедес с леко свалени прозорчета. Редовно спира така (поне 1-2 пъти седмично го засичам).
Наведох се и му казвам - "като спираш тука, дърпай я малко по-встрани колата да може да се минава".
Онзи кресна - "ко стана вее" и взе да се мъчи да излиза.
Миналата година друг паркираше редовно вътре в двора на детската градина, възползвайки се от това, че портата е отворена сутрин за снабдителите. Пак валеше дъжд, вървим със сина ми и онзи застана зад нас, взе да си форсира счупеното пежо на две педи зад гърба ми. Обърнах се и го погледнах - онзи нарежда. Продължих да вървя със сина ми, оставих го на градина. Следващата сутрин обаче вече излизах от градината като онзи мина и спря в двора на градината (отново), извадих телефона и го снимах с идеята не да пращам в полицията, а на директорката, за да накара охраната да се поразмърда малко.
Този явно ме видя, защото ме настигна с колата, слезе и се скарахме, като му креснах да се маха че ще има последствия му се сви.... и се прибра в колата. Тръгна уж, а се оказа че спрял да ме дебне да види къде отивам.
И за какво? Защото съм си позволил да му държа сметка задето спира там където изобщо няма работа и съм му подчертал, че предния ден както си е форсирал бараката зад мене в дъждовното време е можел да я изтърве и да ни прегази.

За половин час да изляза навън, минимум 3 олигофренщини ще видя.
В парка край нас без разрешения всяка седмица се загражда (има голяма беседка) да се празнуват частни рожденни дни. Гърмят се конфети, балони, после тревата е пълна с мръсотия.
Идва фирма предлагаща игра на Лазер таг - драска по дърветата, рови дупки - оставя всичко така.
Децата на родителите скачат и откровено се мъчат да изкъртят декорацията по детската пързалка в новата площадка. Като им кресна да слизат и питам "вие родители нямате ли" чак тогава идват и питат какъв ми бил на мене проблема (през това време си ровят на телефона). Нов покрив сложиха на другата пързалка след като бе изкъртен - за няма и месец е пак очоплен. Срутиха катерушката. Мъчиха се и голямата пързалка - пак трябваше да ги гоня. Палиха беседката.
Всяка сутрин минават и ритат кошовете в парка.
Всички - деца, майки, бащи - пият бира, люпят семки - шлюпките и фасовете - по земята, а бирените бутилки (и не само) се оставят по пейките, а през пейка има кошче за боклук.
Мога да продължа още много.

Отделно колите на паркингите (в района има няколко) осъмват постоянно със счупени стъкла, липсващи катализатори, пробити резервоари, липсващи чистачки. Районния полицай само вдига рамене - знае кои са, но задържането им нямало ефект. И е прав.

Ще си помислите, че живея в гето. Не, живея в един от хубавите квартали на града, който се славеше до скоро и като един без хора от малцинството. Но тук, макар и да се появиха такива, са културни, възпитани и се държат в пъти по-добре от етническите българи.

Изписах го това за да се добие идея за това какво е нивото на културата, начина на живот в един среден по уреденост и водещ се за не лош квартал в голям български град.
 
Тоя щнур е навсякъде. Аз за това казвам, че ние не заслужаваме хубавото, а мизерията. Така си ни харесва, да си тънем масата в мизерийка и всеки да чакай някой нещо да направи и ако може за вчера и да му даде пари даже. Тука в моето градче редовно един подлез има минава под ЖП линия, ее съсипаха го още на първата година, постоянно нещо потрошено смачкано, с юмручени дупки, мизерно, оплюто оповръщано. В Пловдив всичките подлези са си мизерни, не че не се чистат, просто постоянно се осират и то не от ромите, ами от великите "българи". Същевременно се подиграваме на Македония..... Харесва си ни това е... Факт, ако искахме дисциплина, качествено учене, качествена храна, спазване на законите, нямаше да допуснем това което СМЕ днес. Ние харесваме да има вратичка в законите, за да може ако се оакаме да избягаме, а съседа ако видим че е добре, да намерим чалъм пак с вратичка да го осерем. Не дай се да плювне на улуцата, НИЕ трябва да го издадем, за да се спази закона, който обаче същевременно крадеца дето вика дръще крадеца не го спазва и тва е ... Можеше и с една дума да опиша всичко, но ... реших да похабя ценно време от живота си... ( трупам линкове бе пичове, нали съм си мизерен българин )
 
 
 
 

Тамън чекаутвах... и прочетох дребния шрифт на кмета

“Perhaps it was not clear to many of what it would mean for them if they were to buy a one-franc rustico.”
The renovations are likely to cost tens of thousands of francs, with the local council needing to approve plans to make sure they are sufficient.
 

Ако си от първите 10 късметлии, купувай. Щи излезе 55к, като ти върнат 5к.
 
Ако си от първите 10 късметлии, купувай. Щи излезе 55к, като ти върнат 5к.
Ами че то си е супер оферта дори без отстъпката. Почти същото като в България излиза. Тази точно от линка обаче почти няма двор. :)
 
Ами че то си е супер оферта дори без отстъпката. Почти същото като в България излиза. Тази точно от линка обаче почти няма двор. :)
Почти, почти.. за 60к евра в БГ има по сносни колиби.


Иначе и в Италия взех да ги намирам по снимка, баси AI-то.
 
За да не отварям нова тема пиша директно тук. В друга тема прочетох, че @metaverse ще живее в чужбина от догодина може би.

Интересно ми е къде и защо си преценил да се местиш, т.к. по-назад в тази тема беше на етап ,,ще го мисля". Все пак от последното обсъждане тук е минала почти година и има промяна в редица от факторите.

Държа да отбележа - не се интересувам от никакви лични фактори, не сме тук да клюкарим. Интересуват ме политически, икономически, демографски фактори, довели до този избор. :)
 
За да не отварям нова тема пиша директно тук. В друга тема прочетох, че @metaverse ще живее в чужбина от догодина може би.

Интересно ми е къде и защо си преценил да се местиш, т.к. по-назад в тази тема беше на етап ,,ще го мисля". Все пак от последното обсъждане тук е минала почти година и има промяна в редица от факторите.

Държа да отбележа - не се интересувам от никакви лични фактори, не сме тук да клюкарим. Интересуват ме политически, икономически, демографски фактори, довели до този избор. :)
Аз се интересувам и от личните фактори, защото няма нещо във взаимооношенията, което да не е поне малко лично.
 

Горе