Взстановяване на Българските села

2025-та - 8 г. по-късно По селата има вече доста младежи и не само връщащи се от чужбина, доста хора избягали от ИТ и от града разбутващи и съживяващи за момента малко села, но се увеличават..... Що трябва да са луди питам.Гледайте: "Да хванеш гората",интересно предаване
:)
Мани тая гора, чужбина и айти-та. Носталгия, меланхолия и изпушели мозъци
Има ново поколение млади хора

Мани тая гора, чужбина и айти-та. Носталгия, меланхолия и изпушели мозъци
Има ново поколение млади хора

В едно българско село може да има не повече от 1-2 такива "ферми". Който по време на приватизацията преди 35 години е успял да заграби стопанския двор, сега децата и внуците му могат да се правят на фермери. Идеално и ако е убедил бабите да му продадат нивите си за стинки преди 25+ години.

В момента младежи няма как да дойдат от града, да си купят земя и сгради и да почнат.

Последно редактирано:
В едно българско село може да има не повече от 1-2 такива "ферми". Който по време на приватизацията преди 35 години е успял да заграби стопанския двор, сега децата и внуците му могат да се правят на фермери. Идеално и ако е убедил бабите да му продадат нивите си за стинки преди 25+ години.

В момента младежи няма как да дойдат от града, да си купят земя и сгради и да почнат.
Логиката ти има смисъл и в определена част би била подкрепена от факти и обстоятелства, особено когато те са наследствени фермери, но:

На цената на един апартамент в града, и дори за по малко от 100-150 000лв може да се направи подобна ферма със все техника, пасища и сгради. И в момента има хора,които са готови да продадат ниви и земи за "стинки", особено ако не живеят там, а са от новите граждани, на кой му се занимава да рине лайна ? Има и субсидии покрай това вермерство

Има сума ти програми за подпомагане на млади земеделски стопани, като стартово и допълнително подпомагане, има програми за развитие на малки стопанства и други.

Така, че има как, имайки някакъв капитал да се случат нещата, дори в различен мащаб

Логиката ти има смисъл и в определена част би била подкрепена от факти и обстоятелства, особено когато те са наследствени фермери, но:

На цената на един апартамент в града, и дори за по малко от 100-150 000лв може да се направи подобна ферма със все техника, пасища и сгради. И в момента има хора,които са готови да продадат ниви и земи за "стинки", особено ако не живеят там, а са от новите граждани, на кой му се занимава да рине лайна ? Има и субсидии покрай това вермерство

Има сума ти програми за подпомагане на млади земеделски стопани, като стартово и допълнително подпомагане, има програми за развитие на малки стопанства и други.

Така, че има как, имайки някакъв капитал да се случат нещата, дори в различен мащаб

Тези 150к в 2025 година, няма да стигнат и за земята от клипа, доста неща се промениха последните 2-3 години.

Поздрави.

Ще се опитам да го обясня и докарам до някакъв смисъл, че понякога мисловния процес и писането ми се разминават.

Някои хора го разбраха буквално, че тази ферма струва толкова. Не, друго имах в предвид

Поста ми беше в отговор и на това твърдение и по-специално последния ми ред от него се опитва да го конкретизира.
"Така, че има как, имайки някакъв капитал да се случат нещата, дори в различен мащаб"

Ще го опростя, има как младежи от града да отидат на село и да си създадат в случая на моя пример -малка кравеферма с до 8-10 крави (то и толкова ще са им много особено без опит) за около 150 000 лв на село. Ето разбивка:

Обор: 45 000

Доилна система: 5 000

Склад за фуражи: 5 000

Торно хранилище: 6 500 (средна стойност)

Крави (10 бр.): 42 500 (средна цена 4 250 лв/бр.)

Фуражомелка и смесител: 2 500

Трактор (втора ръка): 10 000

Ремарке или цистерна: 2 500

Наем на пасища (1 година): 2 000

Фураж (6 месеца): 3 500

Ветеринар, ваксини, осеменяване: 1 200

Такси и регистрации: 1 000

Резерв за непредвидени разходи: 2 500

Жилище в село (средна цена): 35 000

Общо ~164 200 лв - или на средна цена на двустаен в София според имотбг

От 10 крави, при средна млечност от 18–20 литра, и цена от 1 лв/литър без ДДС според Агрибг, това си е 6 000 - 7 000 лв приходи на месец (в идеални условия, разбира се).

Отделно ако имаш добър счетоводител и юрист на своя страна, има финансиране по различни програми:

Програма „Млад фермер“ – до 78 000 лв безвъзмездно (ако си под 40 г. и стартираш ново стопанство).

Обвързана подкрепа за млечни крави – около 316 лв на крава годишно (при минимум 10 крави и изпълнени условия).

Допълнително плащане за млади стопани – бонус към директните субсидии в първите 5 години.

Плащане за малки стопанства – до 1 250 евро годишно фиксирано.

Други мерки (6.4 и др.) – за неземеделски дейности (преработка, агротуризъм и др.), финансиране до 50% от разходите.

(Искам да добавя че има програми при които ти искат рушвет на стойност от около 50% на парите които ще ти отпуснат)

Отделно могат да гледат плодове и зеленчуци, като използват и торта от кравите и ще се затвори цикъла.

Според мен има как да станеш фермер ако това те влече и обичаш кравите 😁

Последно редактирано:
Ще се опитам да го обясня и докарам до някакъв смисъл, че понякога мисловния процес и писането ми се разминават.

Някои хора го разбраха буквално, че тази ферма струва толкова. Не, друго имах в предвид

Поста ми беше в отговор и на това твърдение и по-специално последния ми ред от него се опитва да го конкретизира.
"Така, че има как, имайки някакъв капитал да се случат нещата, дори в различен мащаб"

Ще го опростя, има как младежи от града да отидат на село и да си създадат в случая на моя пример -малка кравеферма с до 8-10 крави (то и толкова ще са им много особено без опит) за около 150 000 лв на село. Ето разбивка:

Обор: 45 000

Доилна система: 5 000

Склад за фуражи: 5 000

Торно хранилище: 6 500 (средна стойност)

Крави (10 бр.): 42 500 (средна цена 4 250 лв/бр.)

Фуражомелка и смесител: 2 500

Трактор (втора ръка): 10 000

Ремарке или цистерна: 2 500

Наем на пасища (1 година): 2 000

Фураж (6 месеца): 3 500

Ветеринар, ваксини, осеменяване: 1 200

Такси и регистрации: 1 000

Резерв за непредвидени разходи: 2 500

Жилище в село (средна цена): 35 000

Общо ~164 200 лв - или на средна цена на двустаен в София според имотбг

От 10 крави, при средна млечност от 18–20 литра, и цена от 1 лв/литър без ДДС според Агрибг, това си е 6 000 - 7 000 лв приходи на месец (в идеални условия, разбира се).

Отделно ако имаш добър счетоводител и юрист на своя страна, има финансиране по различни програми:

Програма „Млад фермер“ – до 78 000 лв безвъзмездно (ако си под 40 г. и стартираш ново стопанство).

Обвързана подкрепа за млечни крави – около 316 лв на крава годишно (при минимум 10 крави и изпълнени условия).

Допълнително плащане за млади стопани – бонус към директните субсидии в първите 5 години.

Плащане за малки стопанства – до 1 250 евро годишно фиксирано.

Други мерки (6.4 и др.) – за неземеделски дейности (преработка, агротуризъм и др.), финансиране до 50% от разходите.

(Искам да добавя че има програми при които ти искат рушвет на стойност от около 50% на парите които ще ти отпуснат)

Отделно могат да гледат плодове и зеленчуци, като използват и торта от кравите и ще се затвори цикъла.

Според мен има как да станеш фермер ако това те влече и обичаш кравите 😁
Имам (почти) съседи, които гледат животни. Живеят като скотове. И то при положение че членове на семействата им ходят И на работа.

Да обобщим: ще инвестираш 160к за удоволствието да се бъхташ с мръсна работа, 7 дни в седмицата (кравите не схващат концепцията на уикендите). За почивки също забрави.

Тия 6-7к на месец са някаква фантазия.

Аз ако става дума за отглеждане бих гледал само за лична консумация и бих следвал този израелски професор минималист ...
Отнема само 8 часа средно на месец труд да си отгледа цялата храна на 750м2 за 1 човек..

Вегетарианец е гледал и пилета за яйца ама нещо му ги изяло ... - аз бих добавил пилета и зайци и заради климата в БГ са нужни малко промени но няма да отнеме повече време да си отгледаш почти всичко ....

Оригиналното видео...

Последващо видео с кое колко време му отнема за да постигне средно 8 часа на месец и каква последователност следва при засаждане...

научно изследване което потвърждава че не говори глупости в описанието в youtube...

University of Natural Resources and Life
Sciences Vienna, Austria
REVIEWED BY
Sabine Zikeli,
University of Hohenheim, Germany
Petr Daněk,
Masaryk University, Czechia
*CORRESPONDENCE
Alik Pelman
[email protected]
RECEIVED 28 April 2024
ACCEPTED 08 August 2024
PUBLISHED 21 August 202

Последно редактирано:
Да обобщим: ще инвестираш 160к за удоволствието да се бъхташ с мръсна работа, 7 дни в седмицата (кравите не схващат концепцията на уикендите). За почивки също забрави.
🤭 🤭 🤭

Тия 6-7к на месец са някаква фантазия.
Е, това е на теория и при максимум който може да се даде със здрави животни, добра масленост и да не си в беден район. В бедните райони натискали животновъдите с по-ниски цени. Това е според моето проучване, крава никога не съм имал.

Моето виждане за живот на село, според плана който си правя за бъдещето е в покрайнините на някакво село или в гора. Минималистично, без комуникация с хора в къща изцяло off-grid за електричество и вода. Градинарство- плодове и зеленчуци и някакви малки животни, като кокошки. 😁

off-grid за електричество и вода
И как ще стане това? Кладенец ако копаеш е страшна драма водата не е твоя а на държавата. Остава дъждовната.... Тока ако измислят самодостатъчни вентилатори или панели до 5-10 години е добре ама пак ще е тегава ефективността им или тези на батериите...

И аз го имам тоя план имам хубав имот с два декара двор и две къщи на него. В момента правя планове кое как огради, допълнителни една две сгради ( работилница, плюс некви кокошарнци ) и т.н. Обаче тока и водата си ебало капаците. Под мен на 150-200 метра има река, да речем за поливане с хидрофор. Обаче за пиене и домашни нужди нямаме такива валежи в България за да се позлва дъждовна. Може да бъде добаване към общото потребелние, но няма да задоволява нуждите на 100%

Горе